Followers

~Punca Rezeki Tak Berkat~

Thursday, July 31, 2008

acu tertarik dengan artikel dari paper Harian Metro ari nie
baca la...sambil tu pikir la ada kah kita tergolong dalam golongan ini....



KUALA LUMPUR: Punca pendapatan atau rezeki diperoleh mana-mana keluarga yang tidak berkat mungkin menyebabkan anak-anak terjurus untuk melakukan pelbagai perbuatan tidak bermoral termasuk ‘melakonkan’ aksi seks.

Pakar Motivasi, Datuk Dr Fadzilah Kamsah, berkata perkara berkenaan tidak boleh dianggap remeh kerana dibuktikan melalui kajian dilakukan ulama dan pakar psikologi.

Katanya, perlakuan anak-anak juga sebenarnya mencerminkan masalah ibu bapa sekali gus menggambarkan keadaan keluarga yang porak-peranda.

“Hasil kajian dilakukan ulama dan saya sendiri memang menunjukkan jika kita peroleh rezeki tidak berkat dengan mengamalkan rasuah, suka ponteng kerja atau duit judi, anak-anak akan menjadi liar.


“Selain itu, kajian menunjukkan ada kemungkinan ia berlaku kerana perangai ibu bapa juga sama ketika kecil dulu,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Semalam, muka depan Harian Metro melaporkan mengenai satu klip video bertajuk ‘budak-budak pun dah pandai sekarang’ yang memaparkan aksi ‘main-main seks’ sepasang kanak-kanak lelaki dan perempuan tersebar secara meluas di seluruh negara.

Dr Fadzilah berkata, semua pihak harus cuba menyelesaikan masalah ini.

“Ini tanggungjawab semua pihak baik ibu bapa, jiran mahupun pemimpin. Contohnya jiran tetangga, janganlah hanya mencemuh apabila melihat perkara seperti ini, sebaliknya berdoalah supaya anak jiran kita jadi orang baik-baik,” katanya.

minta di jauh kan Allah la keturunan kita macam nie...Amin...

~Makan-Makan~

Wednesday, July 30, 2008

hari ini acu puasa...
saje je lebih kan puasa ganti
kot2 ada yg tertinggal kan...

dalam pukul 10am acu call dia
nak ajak teman kan acu berbuka
kebetulan acu janji dengan dia sebelum gaji aritu
nak belanja dia makan spesel...

so, petang dalam pukul 5pm++, dia gerak dari KL
dengan kawan dia...
acu amik dia kat tol...memandang kan masih awal
maka kami pi servey kedai untuk ganti absober keta acu
kat area South City Plaza...

belek punya belek...dengar penerangan staf kedai tu
pastu nego harga sikit2....DEAL!!!
acu bayar deposit...plan nye ari sabtu nie
keta acu masuk bengkel tapi semua nye


bergantung pd stok...if stok smp cepat, cepat le dia buat
sebab absober yg dia nak tu kena order...

setel semua dalam pukul 6.30pm
so, kitaorg terus gerak menuju ke tempat makan tu
acu tak bgtau dia lagi nak makan kat mana
cuma acu cakap, arabic food je...
i know dia suka lamb...so, acu yakin dia memang
akan suka tempat acu bawa nie...

sampai kat restoran tu dalam pukul 7pm
memula dia tengok, dia tanya gak...best ke tempat nie?
acu senyum je...acu cakap ikut je la
bila naik je lift & masuk je restoran
dia cam terkejut sikt...hahahaha
memang le decoration dalam tu hebat
nampak exclusive...

minuman arabic coffee pembuka kata
pastu belek menu...he quite suprised
sebab price nye boley tahan la gak...

"tak yah la cakap banyak...order je la Yang nak makan apa pun.." ~ acu

perut dia memang dah lapar
sebab dia kata dia tak makan apa2 lagi...
elok je makanan sampai, berkumandang la azan
so, baca je doa...apa lagi
terus le ngap...hehehhehee
memang tak toleh kiri kanan le....
dis are some foods yang kitaorg makan



Menu nye ::
~ Shis Kebab Sandwich
~ Macaroni With Tuna
~ Lamb Kabsa
~ Starfruit Juice

~ Hibiscus Small Pot
~ Cream Caramel

goyah acu nye diet ari nie...hahhahahaha
tapi acu makan ckit2...selebih nye dia yg abis kan
banyak nye la dia makan...
lama2 nanti dia lagi besar pada acu...hahahhaa


lepas makan, masa balik tu
acu ajak dia singgah jap kat kedai bawah
ekceli, tokey restoran nie buka kedai jual
jubah, kurma (pelbagai kurma + fresh kurma), products olive oil..all from Middle East

wah!! acu nampak Baklava...
iskh...sedap nye...
opppss!! tau tak baklava tu apa?
ia nye sejenis manisan org Arab
ia nya sangat sedap...




acu memang suka baklava nie
dah lama tak makan...
last acu makan aritu kat umah Farah...husband dia bawa balik dari Jeddah
dia ada pelbagai bentuk...tapi rasa nye semua sama
emm...ia nye ala2 kacang potong mesia la

sambil beli barang2 tu, acu sempat la gak
berbual2 dgn anak tokey restoran nie
nama nye Safa...cantik...very friendly
but sori..lupa lak nak amik gambar dengan dia




lepas bayar kitaorg terus gerak
dia minta acu antar kan ke stesen komuter je
sebab motor dia ada kat opis...

ni le restoran yang acu bawa dia makan tu...





sori le gambar tak clear
sebab semua gambar di ambil guna camera hp je
ari nie acu lupa nak bawa camera...

nama restoran nie AL DIAFAH
tempat nye kat JALAN RADIN ANUM, SERI PETALING
for those yg suka Arabic Food, acu suggest kan try la makan kat sini
mesti lepas nie nak ulang datang lagi

~Inul Pun Kalah..hahahahaha~

Saturday, July 26, 2008

very funny video...
acu suka...hahahahhaa
inul pun tak leh nak lawan...

video

~Aku Mahu Saiz M~

Tuesday, July 22, 2008


Maka saya
Portege obesiti
Berikrar,
Bahawa sesungguhnya
Akan menumpukan
Seluruh tenaga dan usaha saya
Bagi mencapai berat badan ideal
Dan menjaga p
emakanan saya
Serta perut boroi saya
Dengan penuh kedaulatan
Dan kesusilaan..
Berlandaskan prinsip-prinsip berikut:

.....Kepercayaan Kepada DIET
Kesetiaan Kepada MENTOR
Keluhuran ketika BERSENAM
Kedaulatan sayur SALAD
KESOPANAN & KESUSILAAN.....

~Acu Suka~

Sunday, July 20, 2008

acu suka..acu suka..acu sangat la suka
setelah hampir 4 bulan acu diet
berat acu turun 8kg...hehehehe...

mungkin orang cakap "ele...baru 8kg pun nak kecoh.."
tapi..iskh...bukan senang nak singkir kan lemak2 tepu
dalam badan nie tau..
lemak2 yang diternak berpuluh2 tahun nie...
bukan senang nak kikis...
apa tah lagi melalui natural diet...no pil ok...
biar lambat asal kan selamat

acu kena lebih kan lagi usaha
if nak dapat kan berat ideal
wish me luck ye...

ini le acu after 3 bulan diet..

orang tetap nampak acu gemok tapi
acu dah boleh pakai balik baju2 lama...
acu suka....

...CHAIYOK..CHAIYOK...

~Doa Pagi~

Friday, July 11, 2008

Ya Allah Ya Tuhan Kami,
Kami sambut kedatangan hari ini
dengan kesyukuran kepadaMu
Sempurnakan nikmatMu untuk kami pada hari ini
dan kekalkanlah nikmat yang telah
Engkau kurniakan kepada kami selama ini
dan kurniakan kelazatan untuk kami
dalam mengecap akan segala nikmat yang
dikurniakan kepada kami...

Ya Allah Ya Tuhan Kami,
Kami memohon kepada Mu akan nikmat secukup-cukupnya
memohon kesihatan semulia-mulianya
memohon rezeki semewah-mewahnya

memohon umursetua-tuanya
memohon rahmat dan nikmat sebanyak-banyaknya
memohon anugerah sebaik-baiknya
memohon sifat lemah lembut yang sehalus-halus Hikmahnya

memohon amal yang sebenar-benar faedahnya
Aminn..

~Blog P.O.Y.O~

Thursday, July 10, 2008

tadi acu dapat satu link yg diaorg paste kat YM
Ya Allah!!! geli geleman la acu baca blog nie
tak tau la betul ke tak cite dalam blog nie

but if korang nak tau apa isi kandungan blog tu
korang baca la sendiri....
eee....meremang bulu roma acu
minta di jauh kan la dengan orang2 mcam nie...

http://daniazz6383.blogspot.com/

~Shuffle & Shopping~

Monday, July 7, 2008

Petang ahad lepas keje, acu pi KL jumpa dia
ari nie dah janji dengan dia acu nak shopping
dah lama tak shopping

so, dalam pukul 5.15pm acu gerak dari Serdang
amik dia kat rumah kawan dia
terus pi Sg Wang Plaza...
sampai je kat sana masa nak turun eskalator
acu dengar bising nye orang dok bersorak

kitaorang pi la jenguk apa bende yg bising sangat
rupa2 nye SEARCHING NEW IDOL FINAL SHUFFLE 2008
padan la riuh sangat...
kitaorang pun lepak la tengok kejap shuffle tu

tapi masa tu dah tinggal 2 group je lagi nak abis
sempat la acu rakam 2 group nie
group The Mine Freak &
HMC Rocka
tapi sori le, music nye tak dengar sangat
bunyi sorak je yg kuat...
pemenang nye acu tak sure lak sapa
sebab tak tunggu sampai org umum pun

sebenar nye nie 1st time acu tengok shuffle nie
hehhehhee...tak up to date langsung la acu nie
syok gak tengok budak2 nie menari
rasa nak join sekali...

hahahahaaa....melampau nye cita-cita
tak sedor badan ala2 anak gajah
ada ati nak shuffle....kui..kui...kui...
ala...angan2 je la...

korang layan lah clip shuffle yg acu amik nie


video
Kumpulan HMC Rocka


video
All the Otai2 tunjuk skill diaorg


video
Otai2 lagi...

ekceli ada video yg acu amik masa The Mine Freak perfom
tapi x leh nak upload lak...
acu suka The Freak Mine daripada HMC Rocka nie

lepas layan shuffle tu acu & dia pun p le beli
barang yg acu nak beli...

Kasut Crock (beli kat MidValley)

Henpon baru...ganti henpon lama

Kamera baru..tapi ni adik an (anak sedara acu) beli kan kat US...

~Kenduri Kawin~

"Renjis renjis dipilis...
di tepungi la tawar...
hai beras kunyit ditabur...
di siram si air mawar..."



hohoho...kenduri kawin lagi...
dah lama gak acu tak p kenduri kawin nie
sabtu lps (05/07/08) kawan dia kawin...

so, acu pun p sana dgn dia + 2 org kawan



kebetulan sabtu tu acu kena keje
jaga rakaman Perl utk student PJJ
sepatut nye keje sampai pukul 5pm
tapi acu buat half day je
nasib baik le ada org cover...
so, leh le balik awal pi kenduri...


acu jumpa dia dalam pukul 3pm
lepas amik dia + 2 org kawan
terus gerak ke rumah kenduri
kat area ampang...(acu lupa le alamat rumah pengantin...)


memandang kan acu on diet...
so, acu tak makan le nasi kenduri nye
nasib baik ada di hidangkan pecal
atau org kedah paggil gado-gado
bedal pecal je la...
nasib baik le sedap...rasa nak tambah
tapi malu lak...hehehheehe

lepas makan, lepak jap...

jumpa kawan2 dia...
niat di hati nak amik gambar dengan pengantin
tapi pengantin pompuan nye sibuk nak karaoke
maka nye, gambar pengantin laki je la yg sempat
kitaorg snap...



emmm..dok asyik pi kenduri kawin org ja
doa kan la lepas nie kenduri kawin acu lak ye..amin
hehehheee....

~Let's Go To The Zoo~

Friday, July 4, 2008

"Lets go to the zoo..the lot's of things to do..bla..bla.."
opsss!! betul ke lirik acu nyanyi tu ek...
hahaha..bedal je lah...

apa hal lak nyanyi pasal zoo nie???
acu jadi duta Zoo Negara ke?
eh..ada ke orang nak amik acu jadi duta nie :D

tak de lah..sabtu lepas acu sebagai seorang ibu saudara yg penyanyang
(alamak..masuk bakul angkat sendiri la pulak..)
telah membawa 3 orang anak saudara acu yang datang dari Penang
berjalan2 kat KL nie...

memula acu hantar abg + kakak ipar + aina (anak abg acu yg sulong)
ke hotel Grand Season..diaorang ada hal kat sana
memandang kan awal pagi lagi (around 10.15am)
shopping complex semua belum buka lagi
so, acu bawa la anak2 saudara acu seramai 3 orang nie
ke Taman Tasik Titiwangsa...

acu bawa diaorang naik Eye On Malaysia..
this is my 3rd time naik benda alah nie...syok ooo
so,sapa2 yg belum penah try, harus lah mencuba nye
if nak tau apa keseronokkan nye...
teruja betul acu tengok anak2 saudara acu nie
terutama nye si bongsu Alif...




abis je naik Eye On Malaysia tu, diaorang ajak acu pi Zoo Negara..
iskh lama nye acu tak pi zoo nie..sekarang harga tiket masuk zoo utk Adult RM15..
utk budak RM6..dah naik rupa nye...



sekali lagi acu tengok anak2 saudara acu nie teruja
tengok cipan...tengok singa...
tengok harimau...tengok zirafah...dll lagi lah...


acu sebagai ibu saudara merasa sungguh terharu
dengan kegembiraan mereka itu..uhuk..uhuk..uhuk...
(sambil menitis kan air mata...terharu)
keluar dari zoo dalam pukul 1 lebih
tu pun sebab dah penat berjalan
lepas tu belanja diaorang KFC
abis makan terus pi amik abg + kakak ipar + aina

dalam kereta letih dengar si bongsu tu bercerita
pasal pengalaman dia kat Kuala Lumpur ni
tu la budak2 kan...akan ulang cerita apa yg diaorang suka
seberapa banyak yang boleh...

walau pun acu rasa "bosan nye dengar.."
tapi acu tetap layan je dia bercerita as long as dia happy....