Followers

~Tempat Lepak Baru~

Friday, October 31, 2008

cuba le korang layan gambar2 yg acu upload nie
semua2 nie berkumpul kat meja acu
diaorg sekarang suka lepak kat tempat acu
sebab nye kat tempat acu dah ada kerusi panjang
tempat acu lak luas...dengan hamparan tikar buloh
memang sedap le nak lepak

layan le keriangan diaorg semua nie kat tempat acu
masa nie kami sembang kosong +
buka hamper
sambil2 tu dok agih2 kan tupperware kepada staf
tupperware tu adiah daripada kak tim & kak zana
yg akan bertukar ke fakulti

nie che nah dengan gaya model tupperware nye


nie kanak2 tua yg riang...hehheheee




nie kak ikin control cun


kak noraida dengan junk food nye
opss...sila abai kan ye atas meja acu yg berterabur tu...


kebetulan ari nie 31 Oktober bufday azizi
so, bufday boy diberi penghormatan untuk buka hamper yg kami dapat


sambil tunggu hamper dibuka, kaum pompuan posing


dari pukul 3.30 smpai le pukul 5
diaorg lepak tempat acu
macam2 cerita yg di borak kan...
suka betul...

~Last Day Kak Tim~

Ari nie ari terakhir my head unit Kak Tim
bertugas di jabatan acu
kira nye ari terakhir dia jadi boss acu le
huhuhuhu...sedey nye...

mulai 3 November nie, dia akan mula bergelar PENSYARAH
di Fakulti Sains Komputer...
tapi even jadi pensyarah pun, dia still lagi
menjadi consultant untuk projek yg tengah berjalan sekarang nie
kira nye masih lagi akan berjumpa dia le lepas nie
cuma jarang2 le...

so, sebagai penghargaan kami dari unit Pengurusan & Integrasi Data
yg seramai 7 orang nie buat le sikit collection
nak beli kan hadiah untuk kak tim
sebagai tanda terima kasih atas jasa dia kepada kami
kami adiahkan kak tim brooch zulian
sori le...acu lupa nak snap gambar brooch tu
bos acu dah minta maziah pakai kan ke baju dia terus


selain tu kami hadiah kan dia jam tangan sempena konvokesyen dia yg lepas


sebelum bagi bos, acu melaram le dulu...cantik kan???


nie kad ucapan dari kami 7 orang



nie ucapan dari acu



rasa sedey lak masa dengar kak tim baca ucapan2 kami nie...
nak nangis pun ada gak...tapi control...hehehheee
semua hepi2 kan diri je...
tengok le tu, tak sabar2 bos acu nie
terus pakai jam yg kami semua bagi
suka betul tengok bos kami nie excited...hehehehee


kami serahkan adiah nie masa meeting tau
kira nye nie meeting terakhir group kami bersama dengan kak tim le
meeting pun dah lewat dah...pukul 5.50pm start nye
semua org di agih kan tugas...
erk..acu dah mula kena buat JSP...adusss...takut nye...
hehehheee...teruk kan??
nama je Programmer, tapi takut programming..apo la acu nie???

sebelum beredar tadi, acu abadi kan le gambar dengan bos acu lepas meeting



sebagai tanda terima kasih atas adiah yg kami bagi tu
kami semua dapat le sweet from kak tim....
sweet dalam bekas mengkuang...cantik
acu suka...


to kak tim,
hopefully kak tim masih lagi mau turun kan ilmu pada kami
walaupun dah berada jauh dari kami semua...
masih banyak lagi yg belum kami belajar daripada akak
last but not least we wanna say thanks for everything....

~Jemputan Lagi???~

Ingat kan ari rabu tu last le jamuan raya nye
rupa nye tak...
semalam, masih ada lagi jemputan rumah terbuka
kali nie jemputan daripada Kak Salmi...
dulu dia staf kat tempat acu keje tapi sekarang nie
dia dah jadi pensyarah kat fakulti dah...

jemputan nye tak ramai pun...
lebih kurang 2 kereta je
dia masak untuk makan tengahari...
aduss...niat acu yg asal nye nak mula balik diet
terus terbantut lagi...

rumah kak salmi nie kat area pasar borong selangor..
tak ingat nama kawasan nye...
cantik rumah dia...
sampai2 je terus amik gambar kat mini fountain dia



lepas tu terus le ke meja makan utama
dah siap terhidang dah makanan kat situ
dia masak nasi putih & lauk pauk
ada sambal udang petai, asam pedas ikan pari + ikan parang,
ayam goreng, sayur kobis masak lemak & kuih muih


nie antara rombongan yg join lunch semalam


from lest :: Kak Ha, Suria, Kak Ikin & Kak Tim
one more group


From left :: Maziah (tak nampak muka), Kak Nurul (duduk), Kak Noraida (yg say hi..),
Kak Ita (tudung itam)
yg tak ada dalam gambar Kak Zana & Kak Saizah

sebelum balik, sekali lagi snap gambar dgn tuan rumah nye


yang tudung cream tu lah Kak Salmi...
sedap kak salmi masak...

terima kasih daun keladi kak salmi, nanti jangan serik jemput lagi

~Lagi Lagi Jamuan Raya~

Thursday, October 30, 2008

Pukul 1pm, kami bergerak le ke Putrajaya
sampai kat Taman Botani, orang ramai gak
kira penuh le meja yg disediakan NCoral tu
nampak best je jamuan nye
ala2 konsep garden party...tepi tasik
berangin2 je...syok nye layan...

wah!! menu nye nampak menarik...
suria cakap ::

"Padan le rezeki kita tak banyak kat dewan tadi, rupa nye rezeki kita kat sini"

hehehehee...niat yg asal nye hanya untuk bergambar je
akhir nye jadi sebalik nye lak...muahahahaa
tak tahan acu tengok BBQ...kui..kui..kui...

menu nye

~ nasi arab + kambing panggang (2 ekor)
~ sate ayam + daging
~ BBQ - daging + sotong + udang + sosej
~ rojak mamak + cendol

memula suria amik sate...acu berkongsi pinggan dengan suria
pastu acu amik kambing panggang sikit...
kak zana & kak tim amik bbq
kak izan & kak ita amik nasi arab
kami semua makan bawah pokok kelapa
dengan angin nye...adusss...syahdu je rasa

tengok udang yg kak tim amik....besar2 & sedap sekali
udang segar..manis rasa nye...



iskh...mapuh le kolestrol..sure la tinggi
sbb acu dok pulun makan bbq je....
tengok le si suria nie, org dok makan dia dok control ayu berposing...
heheheee...jgn marah ye kak su...


tengok le kambing panggang nye nie
yg nie set kedua...memang lum berusik lg


mamat nie ensem kan? hehhehee....sweet je muka dia
if tak salah acu, dia nie staf NCoral...


bukan setakat layan perut je, berposing pun kena gak layan


dari kiri :: kak tim, acu, suria, kak zana & kak izan
abaikan je pinggan makanan kat depan kami tu ye

sebelum balik, posing sekali lagi


and one more pic sebelum naik keta


opppss!! ada lagi satu le


nak tau tak apa ada dalam bungkusan di tangan acu tu?
dalam tu ada nasi arab + kambing, daging bbq, udang & sotong
acu bawa balik untuk beberapa org kat opis nie
diaorg pesan kan...sebab diaorg ada hal tak leh nak pi

~Jamuan Raya Lagi~

Semalam kat UPM ada jamuan raya bertempar di Banquet Hall
majlis mula pukul 10pagi....
tapi kitaorg pegi sana pukul 11 lebih dah...
acu follow suria je....malas nak drive
sebab keta acu dah patut kena servis
tapi lum servis lagi...bunyi pun dah lain macam

sampai je kat sana tengok orang dah ramai
memang ramai...tak macam thn lepas...
makanan pun dah banyak abis...sedey nye...

mula2 sampai kitaorg makan sate...
tu pun berebut2...acu amik 5 cucuk (iskh...byk nye kan..)
lepas tu cakap kat suria, acu nak cari laksa...
bau laksa sedap je...

mula2 jalan nampak meja nasi himpit
acu jalan lagi..tengok ramai org beratur
acu pun pi le menyibuk sama
sekali rupa nye org tengah tggu popia...
mak oi...ramai nye penggemar popia

mula2 ada niat nak beratur sama...
tapi pikir balik malas lah...ramai sangat
acu jalan lagi...tengok orang berebut2 cedok cendol
jumpa suria kat gerai air...acu amik air mineral in cup

pastu jalan sama suria cari laksa
Alhamdulillah jumpa gak laksa nye...
tapi mcm biasa le...kena beratur...
lapar punye pasal acu & suria beratur sama
dah mcm berebut2 lak...

lastly, kami dapay 3 mangkuk
kami amik sekali untuk kak izan...
baru je nak makan laksa tu
sekali penyanyi Aisyah keluar lak
dia nyanyi lagu Janji Manismu...


terus acu tinggal kan laksa pegi ke pentas
nak amik gambar Aisyah...



lepas tu acu jumpa abg Ghani (suami che nah)
acu bgtau dia, acu nak bergambar dgn Aisyah lepas nie...
abg Ghani ckp lepas Aisyah nyanyi 4 lagu datang jumpa dia
so, acu pun pi balik makan laksa dulu
acu ajak suria & kak izan join sekali amik gambar nanti

masa Aisyah nyanyi lagu ke4 tu..Pulanglah
kami terus le ke belakang pentas...
dia turun je ke belakang pentas, abg Ghani bgtau dia kami nak bergambar
so, dpt le snap 2 keping...ok la tu...




lepas tu sambung balik cari makan...hehehehe
kami ke belakang dewan...tengok apa yg ada
rupa nye ada 4 gerai kat luar tu
ada sate, rojak buah, yong tau fu & char kue teow
tapi org ramai beratur menunggu...



kak izan beratur kat gerai char kue teow
dia teringin sgt nak makan...botak nye char kue teow...
ingt kan dia amik 1 pinggan je rupa nye 2 pinggan
acu ajak suria share yg 1 pinggan lagi tu...tapi dia x nak....
kata nye dah kenyang...adus tak kan acu makan sorang lak
iskh...nasib baik le ada kak zana...
dia le abis kan char kue teow tu...
acu makan 3 sudu je...sedap!!!


sambil borak2 kosong kat situ
sekali kak zana ajak pegi open house vendor kitaorg, NCroal Digital
majlis nye kat Taman Botani Putrajaya...
mula2 mcm malas...tapi akhir nye kami ikut gak
niat asal nak amik gambar je...tapi......jeng..jeng..jeng...

baca le entry seterus nye...hehhehehee

~ I'm So Touched~

Tuesday, October 28, 2008

Tengok le betapa besar nye kasih ibu
walau pun hanya seekor monyet...
insiden baby monkey hit by bike kat India..
see what monkey mother did to protect her child....







acu tersentuh tengok gambar2 nie semua
bayang kan le betapa besar nye pengorbanan ibu kita
dalam melindungi kita dari sebarang ancaman....
sayangi lah ibu selagi dia masih hidup.... :(

~Jamuan Raya~

Pagi tadi ada jemputan jamuan raya dari PPL
PPL = Pusat Pengajian Luar
salah satu fakulti or jabatan kat opis acu
acu dapat jemputan nie sebab selama nie
dok tolong diaorg jaga rakaman untuk student PJJ

so, mana2 staf yg bekerja dgn diaorg di jemput le ke jamuan nie
antara yg dapat jemputan nye


dr kiri :: che nah, acu, wife userie, userie, jafni & abg din
yg tak de dalam gambar nie abg zamrin & nazri

menu nye boleh tahan banyak gak
ada nasi tomato, rendang ayam, rendang daging, lemang,
laksa kelantan, sate, buah2 an, ABC, kue teow goreng,
sagu gula melaka & yg paling spesel nye
ada cup cakes...so cute


comel sangat....acu suka...tak tau nak pilih corak yg mana
semua nye cantik2...nak makan pun rasa sayang je...hehhehee

acu layan laksa kelantan...sedap...
nak tau sapa yg masak???
nie le rupa nye tukang masak laksa tu


Pn Rosliza...dia nie Peg Tek Maklumat kat PPL nie
dia memang orang Kelantan...sebab tu dia pandai masak laksa kelantan

acu kongsi makanan dgn che nah...sebab nak makan semua
rasa nye tak terabis...sure kenyang gile kan...
so, penyelesaian nye kami kongsi le makanan tu
acu rasa semua kecuali lemang, nasi & rendang
che nah lak asyik pulun laksa je...hantu laksa betul le minah nie


dalam jamuan nie gak diaorg ada sediakan 3 hamper untuk cabutan bertuah
nombor cabutan bertuah tu diletak kan di bawah setiap kerusi yg kami duduk
hanya 3 kerusi yg bertuah je ada nombor tu
ha...jangan tak tau meja kami ada yg bertuah
nak tau sapa?? semua nye bertuah...hahhahaa
sebab nye kerusi yg ada nombor tu tak de orang duduk
yg jumpa nombor tu, abg din...so, dia le pi amik hamper tu



nanti hamper dibahagi pada kami berlima le...

disebab kan terlalu suka cup cakes tu, tengok le acu amik
banyak....sebab suka semua corak2 nye


tapi nie bukan acu makan sorang tau...
acu amik untuk suria, kak win, maziah & kak tim
diaorg tak dapat jemputan...so, acu amik le untuk diaorg
bagi sama2 rasa...acu dah rasa satu tadi
kek nye sedap...

emm....kami balik ke opis pukul 1.40pm...
semua nye kekenyangan...

thank you PPL...jgn lupa tahun depan jemput lagi...

~Nagomi Shabu Shabu~

Pernah dengar Restoran Shabu Shabu Nagomi tak?
acu penah dengar dalam Jalan Jalan Cari Makan
acu penah ajak dia try makan kat restoran nie dulu
tapi dia tak nak...
emm...mungkin sebab tak tau apa hidangan yg disediakan kot
atau mungkin dia tak suka dengan japanese food
maklum le dia suka dgn western food

tapi malam tadi memang rezeki acu...
dia buat suprise untuk acu...
dia bawa acu ke Restoran Shabu Shabu di Menara Hap Seng KL
walahweh...acu memang terkejut...terus terjerit

"Hah!! shabu shabu??"

padan le acu tanya nak ke mana dia tak cakap
ikut je lah...kata nye

memang acu teruja....i'm very happy
sebenar nye kawan dia; Zul ada keje kat sini
jadi chef kat Nagomi Shabu-Shabu nie
kawan dia janji nak belanja both of us
sebab dia beli side mirror keta acu
sebagai bayaran nye, zul belanja makan kat sini le

masa mula2 dpt menu tu...jakun gak le
sebab tak tau apa yg perlu diorder..hehehehe
nasib baik le zul ada...
dia le yg terang kan pasal set makanan kat situ

menu pilihan kami tentu lah set shabu shabu dgn
pilihan rib eye untuk dia & duck untuk acu
set shabu shabu nie disertakan dengan nasi
memandang kan acu tak makan nasi
so, acu tukar nasi tu kepada Udon mee (ala2 laksa)
dan dia lak tukar kan nasi tu kepada Ramen mee (ala2 mee kuning)

sebelum makanan sampai, amik gambar dulu :D


depan acu tu ada pot untuk rebus kan makan tu semua
ada 3 jenis pilihan sup...spicy, chicken & 1 lg tu acu lupa nama nye
acu pilih spicy & dia pilih yg 1 lagi tu...(sori le mmg tak ingat nama sup tu)
waitress kat sini tuang sup dalam pot tu
menggunakan kettle with a long sprout...so funny..hehehee


di meja nie gak diletakkan cara2 untuk makan shabu shabu nie
ada 5 steps semua nye..so, for those yg tak tau
tatacara makan nye, boleh le refer kat kertas nie
kami pun refer kertas nie gak...hehehehe



selain tu, shabu shabu nie didatangkan dengan 3 perisa sos
mai acu kenal kan sos2 nie dengan korang semua ok...
from left ::
Goma ~ biasa nye di makan dengan meat. ekceli ia nya peanut butter
chilis ~ ni sekadar memenuhi selera orang mesia yg suka pedas
Ponzu ~ sesuai di makan dgn sayur. rasa nye masin sebab ia nye KICAP


bila makanan sampai je, mak datuk...banyak gile..membukit tu...
iskh...boley ke nak abis kan semua nye nie


agak2 korang acu boley abis kan ke tak?
emm...tunggguuuuuuu....
opss lupa nak bagitau dalam pinggan tu apa sayur yang ada
dalam pinggan tu sebenar nye ada ::

~ cendawan butang
~ cendawan tiram
~ carrot
~ rebung
~ bawang
~ daun bawang
~ 3 ketul tauhu putih
~ kobis jepun
~ mee ala2 soun

banyak kan? tapi tak pe sebab semua nye sayur...
tengok le gambar acu depan makanan2 tu...sungguh banyak


nie rib eye untuk dia...nampak banyak kan?
sebenar nye slice daging tu sangat nipis...
terlalu nipis...celup dlm sup yg mendidih tak sampai 1 minit
dah masak daging tu...


nie lak daging itik yg acu order


sama gak macam rib eye tadi...daging itik nie pun nipis je
nak gaulkan telur kat tengah tu ada cara nye....
hanya yg pakar je boley buat...hehehehe


mula2 girl nie cedok telur tu kemudian disapu ke setiap slice daging itik tu
pastu lebihan telur tu digaul kan dengan daging yg kat tengah2 pinggan tu
pastu daging kat tengah tu dibentuk menjadi bebola...kira meat ball le
pastu...rebus le....hehehehe


SEDAP!!!!!
sup dia pun sedap...
acu suka cicah daging dgn kuah goma
perit nye nak abis kan semua makanan2 nie
walau pun sayur, tapi sebab ia nye banyak...
makan pun lambat2 je...hehehehee

nie air yg kami minum...ala2 green tea
tapi sejuk...acu lupa lak nama air nie


kalau korang nak tau, mana2 pelanggan yg dpt mengabis kan semua makanan tu
akan diberi ais krim percuma...huhuu...
boley ke nie nak abis kan???
acu nak ais krim tu....

demi azam yg tinggi untuk mendapat kan ais krim tu, akhir nye acu berjaya
abis kan semua makanan yg acu order....YES!! YES!!!
hahahahaa....sebenar nye acu ngelat...
acu letak kan sayur2 yg acu rasa dah tak leh nak makan ke dalam pinggan sayur dia
kui..kui..kui...dia pelik kenapa sayur dia tak abis-abis..hehehehee
sori dear...acu nak ais krim...hehehehehee

lastly, both of us dapat makan ais krim....
sebab nye part dia, zul tolong abis kan...
kami order ais krim green tea...atas nye ada kacang merah
sangat sedap...kalau ada sesapa yg penah main game Diner Dash 2
ais krim nie ada dijadi kan dessert dalam game tu utk part restoran jepun


dan nie lak ais krim black sesame soy milk
nie pun sedap...acu suka both ais krim nie
disebab kan suka...dia cuma dpt rasa 1 sudu je
yg lain semua nye acu abis kan....hahahahahaa
sian dia kan...tak pe lah...dia pun nak sembang je
baik le acu makan...ais krim tu dah cair kalau nak tunggu dia makan



Kesimpulan nye, acu memang suka makan shabu shabu nie
thanks a lot to zul....and also thanks to my darling
nie le zul...kawan dia yg belanja kami makan malam tadi