Followers

Balik Kampung..

Thursday, April 30, 2009

Malam ini insyaAllah acu akan bertolak
balik ke kampung halaman di Kedah sana nuuu...
iskh...rindu nye kat mak...


"Mak, tunggu acu balik ye..."

Tag..Tag..Tag...

Wednesday, April 29, 2009

Acu kena tag daripada Bondarock semalam
jom kita tengok apa yg nak kena buat::

1) Anda perlu printscreen wallpaper anda yang tengah anda guna sekarang...
:: nie le wallpaper pc acu skrg nie...

2) Bagitau naper anda suka wallpaper anda?
::sebab...wallpaper nie merupakan kenangan pada negara2 yg acu telah
selamat jelajah...gambar yg hepi tengah2 tu paling acu suka
hehehehe...yg gambar rambut ala2 rappers tu kat Phuket, yg bawah tu lak masa
mula2 acu jejak kan kaki kat Paris airport...i really love both pics..

3) Sape yang kena tag seterusnya?
:: kali nie acu nak tag mereka2 nie semua ==>
~
Farah
~ Linda Latip
~ Mama Danish
~ L.O.L
~ Hysman
~ Kak Daniella
~ Ujie
~ Kak Sakura

Thanks A Lot Ujie

Tuesday, April 28, 2009

Semalam petang balik dari keje
acu saje je pi jenguk peti surat kat umah acu tu
eh...ada surat la...emmm...


tak sabar nak tengok isi dalam...terasa ada bende bulat kat dalam nye
bila koyak je...nak tau apa isi nye??
jeng...jeng..jeeeeeeeeeeeeeengggggg....ada nie

so sweet....cantik kan???
nie ikhlas dari ujie & abg botak nye tanda persahabatan
yg terjalin thru cyber nie...
acu terharu la ujie...
walau pun acu tak penah lagi bersua muka dgn ujie
tapi ujie antara kawan maya yg close dgn acu...

mana nak lekat kan nie ek...emmm...
acu lekat kat sini je lah....

boleh tengok selalu...
bila tengok selalu boleh la ingat ujie selalu kan...
bukan ingat abg botak selalu tau...

thanks a lot ya ujie & abg botak....
insyaAllah persahabatan yg terjalin nie akan kekal
untuk selama nye
and to all my blogger friends i love u all so much....

Beware Ye Sesapa Yang Ada Maid Kat Rumah

acu pasti ada antara korang yg dah tengok video maid pijak anak majikan nye

kalau yg belum tengok di sini ada acu publish kan video nye

video

KEJAM...SANGAT KEJAM
tu kesimpulan yg acu boley buat lepas tengok video nie
sanggup dia pijak perut budak tu kan??

kebetulan tadi pagi acu dapat emel bertajuk
"Rentetan Video Amah Pijak Anak Majikan"
rupa2 nye kejadian nie berlaku tahun 2007...2 tahun lepas
nie petikan emel tu...

Amah pijak anak majikan kena 2 tahun
Berita Harian 3 Nov 2007
Oleh Fatin Hafizah Mohd Shahar

KUALA LUMPUR: Seorang pembantu rumah warga Indonesia
dihukum penjara selama 24 bulan oleh Mahkamah Majistret di sini,
semalam, selepas mengaku bersalah menolak, menendang dan memijak
anak perempuan majikannya yang berusia tiga tahun, Ogos lalu.

Majistret Tasnim Abu Bakar menjatuhkan hukuman itu terhadap
Reni Neken, 27, dari Kupang, Indonesia, berkuat kuasa dari
tarikh dia ditangkap, 30 Ogos lalu.

Reni didakwa mencederakan Goh Ceng Yee, 3 tahun, di ruang tamu rumah
mangsa di No A2-27-08, Putramas 2 Condo, Jalan Kuching di sini,
jam 3.25 hingga 3.40 petang, 28 Ogos lalu.

Dia didakwa mengikut Seksyen 31 (1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 yang
membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun atau denda atau kedua-duanya,
jika sabit kesalahan.

Mengikut fakta kes, mangsa yang dipijak di bahagian perutnya oleh tertuduh
sering mengadu kesakitan, namun apabila ditanya punca dia enggan menjawab.
Reni bagaimanapun, hanya memberi alasan mungkin kerana mangsa terlalu
banyak mengambil minum ‘yogurt’.

Bapa mangsa yang mengesyaki sesuatu kemudian mengambil keputusan
untuk memasang video kamera tertutup di ruang tamu rumahnya.
Hasil daripada rakaman itu, ibu bapa mangsa mendapati anak mereka didera
dengan teruk dan membuat laporan polis.

San Francisco Pizza

Monday, April 27, 2009

Memandang kan perut yg perlu sentiasa diisi
(huh...alasan semata-mata..)
ari sabtu yg lepas, kami sebenar nye nak ke pasar malam Bangi
(kami a.k.a acu & dia)
masa kat trafic lite tu boley pulak le acu ternampak kain rentang

50% disc for pizza valid saturday & sunday only


emm...acu tengok dia sambil angkat kening...

Dia :: "nak try ke?"

Acu:: "boley gak...belum penah try lagi kat sini...selalu tengok banner je.."

lantas dia pun melencong kan kereta menuju ke simpang restoran tu
restoran yg diberi nama Pizza San Francisco Unique Pizza, Great Pasta
ntah apa yg unik pizza nye acu pun tak tau...sama je dengan pizza lain

masa sampai tu orang belum ramai lagi...
tengok dia nye dinding, nampak macam2 menu yg ada


masa waitres sampai untuk ambil pesanan, acu pun tanya le pasal promosi tu
kata nye kena beli pasta baru boleh dapat half price pizza tapi untuk regular size je
emm...so, acu pun order la Liguine Salmon
spegeti cabonara yg di letak ikan salmon di potong dadu

pastu kami order Pizza Quattro Stagione
susah betul nak menyebut nye...huhuhu

not bad la pizza nye nie...tapi acu suka pizza Papa Johns lagi
si dia seperti biasa tak lepas dengan lamb nye
dia order Lamb Chop...

lamb chop kat sini ada rasa mint
so, for those yg tak suka mint tu tak sesuai le menu nie...
untuk minuman acu order Lime Special

sedap tau...buah limau yg di mesin pastu dicampur dgn air sprite
pastu letak asam boi..perghhhh!!!! memang mavelessssss....
acu suggest kan kat korang minuman nie if korang nak try...
dia order Cucumber Juice atau bahasa pasar nye jus timun

dia memang suka sangat jus timun nie...
acu tak tau le apa yg sedap nye...nak try tapi takut tak tertelan lak...
untuk dessert lak, kami order Tiramisu cake..
tapi acu lupa lak nak amik gambar...
dessert kat sini tak banyak sangat choice nye...biasa2 aje...
order banyak..last2 pizza tu take away sudah nye :-D

kami makan kat sini sambil ghairah layan Final Piala FA...
tahniah pada pasukan Red Giant....

Papa John's (Entry Basi..)

Nie sebenar nye entry yg dah basi...cite nie berlaku pd 14/4/09
dah basi kan??? tapi nak cite gak..hehehhee
aritu lepas je
interview pukul 11 pagi tu
acu & pn fea nie terus menuju ke Puchong
acu teman kan pn fea nie..dia ada hal kat sana

memandangkan hal pn fea nie setel tghari
maka kami pun menuju le ke 101 Mall Puchong
nak cari tempat untuk mengisi perut2 kami nie...
kebetulan nye 101 nie baru je siap renovation
maka nye dah banyak le kedai makan kat dalam tu

masa kami melangkah je masuk ke 101
wah...teruja nye acu...hehehehehe
sebenar nye dah lama acu tak datang sini
dulu masa dok kat serdang at least sebulan sekali datang
tapi la nie since dah pindah kajang
dah jarang dah datang ke Puchong nie...

belek sana belek sini, kami nampak satu restoran


ekceli acu dah nampak restoran nie masa di Berjaya Time Square
tapi tak de la pulak keinginan nak makan kat situ masa tu
tapi memandang kan pn fea pun tak penah lagi merasa pizza nie
so, kami pun dengan jelita nye melangkah masuk ke restoran nie
memang kami berdua nie jelita....muahahahaha

belek2 menu nye, kami sama2 la pulak teruja nak merasa
Pizza Land & Sea..nampak nyummy kan...teruja nak makan

perasan tak kat sebelah pizza tu ada cili?
tu cili jeruk...sebenar nye kat Papa Johns nie tak disediakan cili sos or tomato
for those yg nk pedas makan dengan cili jeruk tu la
tapi sos tobasco ada le disediakan...
one more thing pizza di sini di sedia kan dengan garlic butter sos...
tu yg warna kuning dalam bekas kecik tu

so, sesapa yg nak makan kat sini..jangan le minta sos cili
memang tak dapat nye...macam acu le...hehehehe
akhir nye acu makan pizza dengan cili jeruk tu
not bad la...first time makan pizza dengan cili jeruk
so, jakun la sikit...hehehehee...tapi sedap
korang patut try...

minuman acu order Earl Grey Tea

pn fea lak order...emmmm...apa ek pn fea?
mocha ke capocino?acu lupa la...hehehhhee
tengok pd gambar macam mocha...


dan dessert nye lak kami beli satu tapi makan bersama
American Cheese Cake...sedapppppppp....

kesilapan kami ialah mengorder pizza tu dalam bentuk thin crust
huh...tak kenyang la...hahahaha
menyesal tak sudah kami nie...sebab perut tengah lapar..hehehehehe
tapi dah tertulis tengahari tu rezeki kami banyak tu kan...
maka nye kami redha je la...betul tak pn fea?
walhal dalam ati masing2 "menyesal nye order kecik.."

so,pengajaran ye...utk sesapa yg nak makan kat sini
jangan le amik yg thin crust...dijamin tak kenyang punya...hehehehehehe

Bohsia-Jangan Pilih Jalan Hitam

Lepas amik & makan ubat gastrik ari kamis tu
acu lepak kejap dalam keta...tido
dia naik ke opis dia..setel keje sikit lagi
dalam pukul 3.45 dia datang balik
kira dia terus balik le...
lepas bangun je tido tu perut pun dah terasa lebih ok
compare dengan sebelum nie...

dia bagi acu sekeping kertas...
"Bohsia - Jangan Pilih Jalan Hitam"
wah...tengok wayang...hehehehe
dalam sakit2 tu terus rasa teruja..hahaha
buruk betul perangai acu nie... :-D

kami ke GSC Pavilion...
emm...not bad utk 1st day tayangan nie
hampir penuh panggung...tinggal beberapa barisan depan skrin je yg kosong
bahagian belakang nye hampir penuh...
yg ramai nye budak2 remaja la...ala2 mat rempit gitu

cerita yg mengisah kan mengenai 2 orang bohsia Tasya (Nabila)

& Amy (Salina)

yg rosak akhlak nye disebab kan sejarah hidup diaorang...
sorang disebabkan masalah keluarga seorang lagi lak sebab dirogol bapa sendiri
antara pelakon2 yg terlibat dengan filem Bohsia - Jangan Pilih Jalan Hitam nie

untuk permulaan cite nie nampak menarik...
filem yg dilabel kan sebagai 18PL nie memang kurang sesuai le untuk
di tonton oleh ABU a.k.a Anak Bawah Umur...

bahasa2 yg digunakan kasar...budak kan senang je nak ikut if bende2 tak elok nie

ada gak adegan2 yg sedikit "hot" dalam filem nie


tapi keseluruhan cite nie kira ok la...
cuma ending nye je yg hampeh...emm...

masa keluar dari panggung tu acu terdengar sorang budak laki nie cakap kat kawan dia

"cis..rugi 10rgt...tu la korang nak sangat tengok cite nie. tengok cite hantu pun best.."

so, lu pikir la sendiri...hehhehehee

p/s::tapi bukan senang nak puas kan ati semua orang kan ;-)

Gastrik oh Gastrik

Rabu lepas, acu sakit perut...
since tengahari bawa sampai ke petang..
abis je keje 5.30, acu terus ke Pusat Kesihatan Universiti
nasib baik tunggu tak lama sebab tak de pesakit pong...

check punye check rupa nye sebab angin..
tapi memang acu dah agak dah pun...
sebab sakit nye menyucuk2 je dalam perut nie
doktor bagi injection satu jarum
lepas tu bg pil tahan sakit & 2 jenis antibiotik
emm..acu sedikit muskil sebab tak de pun
ubat yg berkaitan dengan angin...

tak pe lah...Dr lebih tahu apa ubat yg sesuai kan
on the way balik rumah, acu singgah kedai beli nasi
acu beli nasi putih separuh + ikan keli bakar tanpa ada apa2 kuah
harga nye...RM4.50...mahal gile...iskh...
tak nak lagi lah pi Restoran Sup Urat Ketin nie...

balik umah...rehat...pastu terus makan nasi
lepas maghrib sambil lepak tengok tv
tiba2 je...perut acu sakit yg teramat sangat
dah tak tau macam mana nak cakap lagi dah
dah le acu dok umah sorang2...
acu mesej si dia...ngadu le konon tapi apa dia boley buat kan
dia jauh di Kuala Lumpur...bukan boley datang pun
buat tambah risau dia lagi ada le...

sakit dari maghrib tu bawa sampai ke tengah malam
dalam ati dah terpikir nak pi klinik Al-Zahra...
sebab kat sana ada hospital...kalau dah sakit sangat
acu nak je stay kat hospital tu..at least ada org jaga..huhuu
tapi acu keep in touch dengan Maziah (my bos..)
in case apa2 hal acu boley minta tolong dia...
dia pun dok sms bunyik cam risau je...

acu cuba bertahan...menangis tak yah cite la...
dia call acu pun acu dah malas nak cakap...
dah sakit mana le nak layan orang lagi dah
acu tau dia keep cakap dengan acu sebab dia risau
dah rasa macam nak mati dah masa tu...

last2 acu tertido macam tu je...
bila jaga subuh esok nye, acu mesej Maziah bgtau
acu nak mc..sebab sakit nye belum baik sepenuh nye
pagi tu, acu bekpes...makan ubat yg Dr PKU bagi
pastu acu tido...rasa nye pil tahan sakit tu jadi ubat tido kot

tghari tu dia datang amik acu
dia bawa acu lunch dulu kat Bangsar
pastu bawa pegi klinik kat KL...
acu tunjuk kan pada Dr tu ubat yg acu dapat semalam
dia check perut acu pastu kata nye gastrik...
Dr tu pun heran gak nape acu di beri antibiotik tu je
tanpa ubat2 angin yg sepatut nye

so, Dr tu suruh acu stop makan pil tahan sakit yg Dr PKU tu bagi
but antibiotik acu kena continue sampai abis
dia cuma tambah kan pil untuk gastrik...
and ada le beberapa bende yg kena pantang untuk sementara nie
dapat mc 2 ari...untuk acu rehat kat umah...

uhuk...untuk sementara waktu nie sampai le perut betul2 sembuh
sedey nye :-(
acu kena la berhenti dulu diet

Sukan Staf 2009

Monday, April 20, 2009

Sekarang kat tempat acu keje nie sibuk dengan sukan
maka nye jumaat lepas ada perasmian sukan staf nie
acara malam tu ialah pertandingan perbarisan...
tahun2 sebelum nie acu memang antara peserta
yg melibat kan diri dalam perbarisan nie
tapi tahun nie acu tak join...malas...
boley gitu ek...dasar pemalas betul la acu nie...hahahaha

acu biasa nye akan jadi pembawa sepanduk...
ingat lagi tahun lepas, disebabkan nak cari kelainan
acu dengan di temani suria & dida (my x-opismet)
sanggup pi Jalan Masjid India cari, tempah & belajar pakai sari...hahahahaa
dan hasil nye...kami JUARA tahun tu...best..best...
rasa berbaloi usaha kami tu....hehhehee

nie le rupa acu bila bersari...siap dgn bunga melur & nandek kat dahi..hehehe

tak pasal2 jadi glemer sebab orang dok mencari
sapa la "indian putih" yg keje kat department acu....hahahahaa
sebab nye department acu semua nye melayu je...

nie team kami yg menang tu....

tapi tu semua dah tinggal kenangan dah...
tahun nie acu tak join...rasa malas lak nak join..
lagi pun masa yg diberi singkat sangat..tak sempat nak plan apa2 pun
diaorg prektis pun brape ari je...
jadi tahun nie, acu amik keputusan untuk duduk di kerusi penonton je

lagi pun tahun nie kami bergabung dengan department lain
tu yg rasa tak syok sikit...

nie team yg terlibat malam tu

nie lak wakil2 dari department acu

nie antara penyokong yg hadir utk bagi sokongan moral pada kawan2

emm...tak salah acu ada 30 team yg terlibat...
meriah gak le...nasib baik le malam tu tak hujan
thn lepas kami berjalan dalam ujan renyai...
hujan rahmat kata orang...tu yg kami jadi juara...hahahahaha

perasmian malam tu dirasmi kan oleh our VC Prof Nik Mustapha

acu bergambar dengan salah satu maskot team kami

tahun nie tak de rezeki kami untuk menang...huhuhu...
tak pe lah cuba lagi tahun depan...

to kawan2 yg akan bertandingan dalam sukan yg dipertandingan
wish u all d best...chaiyok..chaiyok...

Betul Ke???

Thursday, April 16, 2009

Acu dapat gambar2 nie semua daripada emel...
erk...korang rasa betul ke ek...
boleh sesapa tolong terang kan?? musykil la....






Thank You Very Much Kawan-kawan

Tuesday, April 14, 2009

Alhamdulillah tadi pagi acu dah selesai dah interview tu
dan Alhamdulillah acu dapat menjawab dgn tenang...
walau pun pada awal nye Allah je yg tau
betapa b'debar...m'gigil..segala mcm perasaan ada

hahahaha...teruk nye la acu nie
macam le tak penah kena interview sebelum nie
tapi ntah le...harap2 tu jawapan acu tadi
memuaskan le panel2 yg ada tadi

oh ye...menjawab kepada soalan Kak Echah & Jake's Daughter
acu interview kat UPM...kat tempat keje acu nie gak

so, thanks a lot pada kawan2 yg sudi mendoakan untuk acu
pada Bro DJ, Aramis, Kak Echah, Kak Sakurasa, Jake's Daughter,
Linda (dah tambah ye..sori lupa), Azreen, Bro Amirul & Bro Hysman...
thank you very much....luv u all so much...


p/s:: Bro DJ, acu dah view dah lu nye blog semalam
cuma lum sempat lagi nak mengira..lu nak jumlah dlm RM ke dlm Rupiah??

Doa kan Acu ye

Monday, April 13, 2009

Kawan2...kakak2...adik2...abang2...
esok acu ada interview jawatan Pegawai Teknologi Maklumat
atau nama english nye System Analyst...
tolong doa kan untuk acu ye... ;-)

iskh...berdebar lak rasa nye..

Shinjuku, ZEN & Bubba Gump

Thursday, April 9, 2009

Semalam petang acu minta excuse dari my bos cik Maziah
nak balik awal sikit....awal 30minit je
bukan ada hal emergency cuma sebab nak pi nonton wayang..hehhhe
(jangan ikut macam acu nie tau..)
tq bos...sebab faham ;-)

acu dengan si dia nak tengok wayang petang semalam
kalau keluar lambat takut tersangkut jam...
so, dalam 5.30 acu amik dia kat opis...
pastu kami terus ke Midvalley...
sampai sana sementara nak tunggu time masuk panggung
kami lepak kat ZEN minum dulu...

acu order teh english breakfast & pistachio kek

sementara dia lak order iced caffe latte & creme brulee

lepas abis makan terus ke GSC...
memula acu ajak dia tengok cite Fast & Furious 4
tapi dia lak nak tengok cite Shinjuku Incident
emm..memandangkan dia yg nak belanja
so, acu follow citarasa dia je lah...
lagi pun menurut komen opismet acu
Fast & Furious kali nie tak banyak sangat aksi race keta
tak best sangat macam yg sebelum2 nie...

Shinjuku Incident nie menceritakan perihal PATI China masuk ke Jepun
lakonan Jackie Chan berbeza dengan filem2 nye sebelum nie
Jackie jadi PATI la dalam cite nie...
daripada seorang yg baik berubah menjadi Ketua Samseng untuk kawasan Shinjuku tu
Kak Erisya sure tau Shinjuku nie kan??
for those yg minat dengan cerita mengenai kongsi gelap
cerita nie sesuai ditonton...not bad cerita nye..18PL

lepas makan acu ajak dia ke sebuah restoran di The Curve
acu baca cerita pasal restoran nie dalam Kosmo beberapa minggu yg lepas
lepas tu baca review orang2 yang dah makan kat sana semua nye cakap sedap
nak tau restoran apa??

nie nama nye...

Bubba Gump Shrimp Co. terletak di tingkat satu kat The Curve


restoran yg diasaskan berdasarkan cerita Forest Gump lakonan Tom Hanks
hiasan dalaman restoran nie pun berkisarkan cerita tu gak
untuk masa sekarang nie, restoran nie mempunyai 2 cawangan di Malaysia
yg pertam nye di The Curve nie lah & yg kedua baru dibuka di Sunway Piramid

sebagai pelanggan yg pertama kali menjejak kaki ke restoran nie
kami diberi penerangan sedikit mengenai restoran nie
kalau di sesetengah restoran seperti The Ship atau San Francisco Steak
kita akan tekan bell untuk panggil pelayan
tapi unik nye restoran nie ialah kita hanya perlu guna sign nie je


nanti pelayan akan datang ke meja kita...
bila diaorang dah datang...sign tu akan ditukarkan kepada nie lak

selain tu, sebuah baldi @ container ada disediakan di setiap meja

dalam container tu ada sos, venigar, wet tisu & tisu
some menu nye dilekat kan pada bat ping pong

sebab nye ping pong kan salah satu game yg Tom Hanks main dalam filem tu

dan sebagai orang yg pertama kali makan kat sini gak
keterujaan tu ketara gile kat muka acu nie...hehehehe
masa belek menu tu, pening kepala dok pikir apa nak makan
akhir nye kami order Run Across America Sampler as appetizer
dalam tu ada 4 jenis makanan...
ada nachos

dicicah dengan benda alah nie...apa ntah nama nye..lupa le

pastu ada udang & ala2 vegie fishball nie

pastu ada chicken fillet

yg keempat nye udang kukus...lupa lak nak snap gambar...
saiz nye...huh...memang besar...

untuk main corse acu order Bourbon Street Barramundi
barramundi tu ikan apa ek...sapa tau ikan apa?

dalam hidangan tu selain ikan, ada udang & mash potatoes...yg panjang2 tu kopok
nie pun size nye besar...acu makan 1/3 je...selebihnye tapau bawa balik

minuman acu order Mango Sparkler

minuman nie ada lah campuran mango, lemonade, orange juice & lemon-lime
sedap...masam2 manis...

dia lak order ice lemon tea
main corse nye pula dia order BBQ Beef Back Ribs

nie saiz nye lagi le besar...pinggan tu dah macam dulang
dia pun makan tak abis...tapau gak selebih nye
saiz makanan nie besar2 sebab ikut American size

dan sebagai penutup, dessert nye kami order That Chocolate

sangat nyummy....atas nye cream..bawah cream tu ada ice cream
bawah ice cream tu ada coklat....sedap nye...cuma sedikit manis
tak sesuai le nak makan selalu...

lepas makan kami gerak balik...
antar dia, pastu acu terus pecut balik umah...
pastu zzzzZZZZZZZZZZZZZZZZZZ....