Followers

Homemade Beef Steak ;-)

Thursday, April 29, 2010

Malam tadi tetiba tekak nie terasa nak makan steak...
dah lama rasa nye acu tak masak steak...
kebetulan ari selasa acu ada beli daging kat Carefour
so, boleh le buat beef steak...

maka nye, malam tadi sebelum acu masuk tidur
acu marinate daging lembu tu untuk rasa yang secukup nye
kira nye bangun pagi terus grill je...

so, seperti yang di rancang kan malam tadi
pagi lepas mandi & solat subuh acu terus masuk dapur

memula sediakan bekalan breakfast dulu

pastu baru le acu grill kan daging yang dah di marinate malam tadi
sambil tu masak kan sos nye...
side dish nye acu buat mix vegie je...
hasil nye....jeng..jeng..jeng...


tapi kuah nye kosong je sebab mushroom tak ada
ingat kan ada lagi stok mushroom...rupa nye dah abis
tak kisah la...janji acu dapat makan steak untuk lunch ari nie...
jemput makan ye semua....heheheee ;-)


Pameran Keranda

Tuesday, April 27, 2010

Hari Ahad yang lepas, acu, Amzar & Anuar keluar ke KL...
dalam pukul 11 pagi acu bertolak dari rumah kakak acu di BTHO
terus ke asrama Anuar di Setapak...
amik barang2 dia sebab sekarang nie dah mula cuti semester
setel angkat barang2 dia, kami terus ke Muzium negara

dah lama acu tak ke Muzium Negara nie
last pegi dengan Mr. EE a.k.a My Darling masa study kat UTM dulu
(tak nak lah panggil My Darling lagi..terasa macam P.O.Y.O je :-D)
kebetulan sekarang nie tengah ada Pameran Keranda
tu yang acu nak tengok sangat...

kami sampai sana dalam pukul 12 tengahari
ramai gak orang datang melawat muzium nie..maklum le weekend kan
kami terus menuju ke dewan Pameran Keranda
harga tiket untuk dewasa RM2.00..untuk kamera RM3.00

bagus sebenar nye datang pameran nie
kita dapat tengok bagaimana cara pengebumian bermula dari zaman prasejarah
dan juga suku kaum yang ada di Malaysia..termasuk juga kaum Melayu, India & China
bukan tu je, ada keranda yang di bawa khas dari Thailand, Indonesia & Filipina

antara keranda yang dipamerkan di pameran nie


yang paling acu nak sangat tengok...keranda nie

keranda yang disaluti emas 14 karat bernilai RM500,00.00
dibawa khas dari Taman Peringatan Nirvana, Kuala Lumpur

lepas melawat keranda, kami melawat Pameran Asean pula
nie bagus untuk budak2 sekolah sebab diceritakan negara yang terlibat
dan juga sejarah penubuhan ASEAN

lepas melawat Pameran ASEAN nie..kami ke dewan pameran tetap pula
dalam dewan pameran tetap nie dibahagi kan kepada 4 bahagian

Bahagian A :: Zaman Prasejarah

Bahagian B :: Zaman Raja-Raja Melayu

Bahagian C :: Zaman Penjajah


Bahagian D :: Zaman Malaysia Kini - dari zaman Tunku Abdul Rahman
hingga lah ke zaman Satu Malaysia sekarang nie

di ruang legar bawah, dipamerkan pakaian & barang kemas oleh Rafflesia
termasuk le cincin perkahwinan Siti Nurhaliza & Erra Fazira


lebih kurang pukul 3 petang baru kami keluar dari Muzium Negara
kemudian acu bawa diaorang ke Midvalley...perut dah bermacam2 lagu dah keluar
acu pilih untuk lunch di Sushi King..memandangkan diaorang belum penah makan kat situ



lepas lunch, kami berjalan sambil cuci2 mata dan juga cuci poket..hehehe
acu shopping serba sikit barang rumah dalam Jusco
pastu beli hadiah bufday untuk adik Amzar...

dalam pukul 6 petang kami bertolak balik...
masing2 dah mengantuk dan penat...
lepas antar diaorang balik ke BTHO, acu terus gerak balik ke rumah





Kenapa Perlu Roboh???

Monday, April 19, 2010

Hari sabtu 2 minggu lepas (3-April-2010) acu ada terbaca dalam akbar Harian Metro
mengenai Penjara Pudu. Tajuk besar artikel tu

"60% PENJARA PUDU RANAP"

menurut laporan dalam artikel tu, sekarang nie proses meroboh sedang giat dijalankan
untuk bagi laluan pada pembangunan pusat komersial & kediaman.

emm..pada acu, penjara pudu tu merupakan salah satu bangunan
bersejarah di Malaysia....kenapa perlu dirobohkan???
kenapa kerajaan tak jadikan Penjara Pudu tu sebagai salah satu tempat perlancongan???
sepatut nye Malaysia boleh mencontohi beberapa negara lain yang menjadikan
penjara lama sebagai satu tempat yang menarik untuk dikunjung oleh pelancong..
seperti di Perth yang pernah acu lawati dulu...Fremantle Prison
pegawai bertugas akan memberi penerangan lengkap mengenai cara hidup banduan
dibawa melawat ke sel-sel penjara termasuk lah tempat hukuman gantung dijalankan

setiap sel berbeza mengikut berat atau ringan kesalahan banduan tersebut

sesuatu sangat..sangat...sangat menarik untuk kita ketahui

so, acu rasa sedikit terkilan lah bila Penjara Pudu nie jadi sebalik nya
sepatut nye Penjara Pudu nie boleh di daftarkan sebagai warisan negara
kerana ianya mempunyai 1001 rahsia & kisah yang menarik untuk dikenang....




V.I.C Lagi..

Thursday, April 8, 2010

Setelah berjaya menjawab soalan tag pada kali pertama
kali nie untuk kedua kali nye acu di
tag lagi oleh V.I.C
soalan2 tag nie lebih kurang je dengan soalan tag yg acu
penah jawab
tapi tak pe lah...memandang kan tak de idea nak menulis
so, acu jawab le tag dari V.I.C nie dengan penuh kasih sayang ;-)


1- Anda rasa hot?
::sekarang nie tak hot langsung...sejuk beku dah dalam opis nie...
tapi selalu nye HOT le...muahahahaa (perasan siot..)

2- Upload gambar kesayangan anda:-

3- Kenapa anda suka gambar ni?
::i love MY HAIR very much

4- Bila kali terakhir anda makan pizza?
:: pada 28-Feb-2010..masa acu keluar
berpoya2 kat The Curve
dengan anak2 sedara acu...

5- Lagu terakhir yang anda dengar?
::sekarang nie tengah layan DRAMA KING (MUH ft BLACK)

6- Apa yang anda buat sambil menjawab tag ni?
::tengah keja sambil layan HOT FM

7- Selain dari nama anda sendiri, anda suka dipanggil dengan nama apa?
::yang selalu di panggil acu, pia, piah & darling


8- Tag lagi 6 orang
::erk...acu tak tau nak tag sapa...sebab acu tau tak semua orang suka menjawab tag
boleh tak acu abaikan soalan ke-8 nie?


sekian, terima kasih...





Hamilton Kalah...Shumi Out

Tuesday, April 6, 2010

Seperti tahun lepas, tahun nie sekali lagi acu ke SIC tengok F1
kalau tahun lepas acu pegi dengan Melor & friend
tahun nie acu pegi dgn Anuar (anak sedara) & Shahril (kawan My Darling)
memandang kan Anuar belum penah lagi menjejak kan kaki ke sana
so, nie le peluang dia nak tengok SIC tu...

seawal jam 8.15 pagi acu keluar dari rumah
kami breakfast dulu kat kedai mamak area umah acu
pastu acu ke Kampung Baru amik Shahril
kira nye dalam 9.30 kami gerak ke SIC...awal nye la..



"kenapa pegi awal sangat??"


emm...sebenar nye acu kena sampai sana sebelum pukul 11
sebab My Darling start job dia pukul 11..so, tak nak dia kelam kabut
kena le sampai awal ke sana...
pukul 10 pagi kami bertiga dah tercongok kat SIC tu...
seperti biasa, tunggu My Darling kat PO
untuk dia antar kami ke main gate & bawa keta parking kat PO tu...

disebabkan awal lagi, maka nye orang pun tak berapa ramai sangat
riak muka Anuar menunjukkan yang dia teruja sangat dapat ke SIC tu
hehehee...rasa puas ati acu sebab dapat buat dia happy


so, apa lagi...aktiviti bergambar je la yang boleh dilakukan di kala ini..hehhehee



kalau tahun2 sebelum nie, tempat duduk acu di Main Grandstand
menghadap ke pit..tapi tahun nie tak...huhuhu
biasa nye tempat duduk acu kat area Diamond..tahun nie tiket nye kat Topaz
sedey..sebab tak dapat tengok starting depan mata
apa nak buat, My Darling dapat tiket kat seat Topaz...

tak pe lah...janji kat grandstand...jangan kat padang dah le...
sambung lagi aktiviti bergambar


untuk pertama kali nye dalam sejarah acu nie
selama acu ke SIC, dah le pertama kali tak duduk depan pit
pastu pertama kali juga le acu duduk kat tingkat atas..

permandangan yang kosong je...selalu ada pit..huhuhu

nasi ayam yang berharga RM15.00 menjadi santapan tengahari kami semalam

sambil makan..sambil layan support race
lambat lagi nak tunggu race F1...pukul 4 petang baru start
harap2 petang nye tak hujan la macam tahun lepas
nanti race nye separuh jalan je...

tepat pukul 4 petang, seperti yang dijadualkan...race pun mula
penat, panas, peluh dah tak terasa dah masa tengok keta2 nie semua
dah tak sabar dah nak tau sapa pemenang...
sebab juara2 dunia sebelum nie semua bermula di petak belakang

video

dan akhir nye seperti yang semua orang tau
kemenangan berpihak pada team Red Bull..
acu ingat kan Webber yang akan menang tapi salah
rakan sepasukan dia; Vettel yang menang...
juara tahun lepas; Button sekadar berada di tempat ke-9

masa penyampaian hadiah, kami beralih tempat ke main grandstand
so, dapat la juga Anuar tengok pit dari grandstand tu...
masa penyampaian hadiah tu, acu sms My Darling
bagitau dia nak bawa Anuar masuk ke pit...and he said "OK.."


yg dalam bulatan merah tu le My Darling...tengah bertugas time tu

so, seperti yang dijanjikan..dia datang amik kami bertiga melalui pit tunnel
lagi le Anuar rasa teruja sebab dapat masuk ke pit tu...hehehee
bukan tu saja, dapat bergambar kat dalam track lagi
masa tu acu tau..dia mesti bangga sebab ada acu & My Darling...
kalau tidak, tak merasa dia semua tu....hahahhaaa
(perasan sekejap...)

acu bawa dia berjalan2 di sekitar pit tu...
so, sempat le kami bergambar di depan "rumah" Shumi & Massa
tak dapat orang nye, dapat "rumah" pun boleh la...

cuma tak de rezeki dia nak bergambar dengan kereta2 F1 tu
sebab semua dah "bungkus"....

My Darling bagi kami cap sorang satu...souviner dari team racing
yang putih untuk Anuar & Shahril..hitam untuk acu
(sori le tak de gambar Shahril sebab dia tak suka bergambar)

dah abis keja My Darling, kami pun jalan kaki ke PO
lepak makan kat parking pastu dalam pukul 9.15 baru bertolak balik
acu balik sorang sebab acu berlainan arah dengan diaorang semua
My Darling antar Anuar balik asrama...acu terus balik ke Kajang
memecut dengan laju nye sebab nak kejar ABPBH..huhuhu