Followers

Euro #1 Dari Kuala Lumpur Singgah Di Colombo

Monday, February 25, 2013

1 September 2012

Bergerak ke KLIA menggunakan ERL di Putrajaya Sentral
acu ke KLIA dengan Kak Mide; officemate acu
EE tak dapat hantar acu sebab time tu ada event kat SIC



Acu naik Sri Lankan Air 
so, dari KLIA nie akan transit di Colombo
sebelum kami berlepas ke Frankfurt



Pertama kali acu dan kawan-kawan naik Sri Lankan Air
not bad lah flight nie tapi makanan awal-awal kena request
minta yang muslim food punya sebab 
diaorang serve Non Halal food



Alhamdulillah 5 jam dalam flight
pukul 8 malam waktu Malaysia kami selamat mendarat di 
Bandaranaike International Airport, Colombo Sri Lanka



Dari airport kami di bawa ke Goldi Sands Hotel
yang terletak di tepi pantai Negombo
nie driver kami...sama je kan dengan Bangla kat Malaysia nie??



Udah datang nye dari spesies yang sama kan??? heheheeee

Lalu bandar Negombo nie rasa nya tak jauh beza dengan India
Negombo nie merupakan bandar keempat terbesar
selepas Colombo, Kandy dan Jaffna di Sri Lanka nie






Eh...ada kedai BATA tau



TESCO pun ada



Owh ya! Pengangkutan awam utama kat sini ialah Tut tut
sama seperti di India dan Thailand







Sepanjang dalam van tu kan, kepala hotak nie dok memikir kan
keadaan hotel tu...mesti kotor..tak bersih..berhabuk berdebu
macam-macam lagi lah...fikir yang teruk-teruk je

Dah sampai Goldi Sands Hotel tengok "pintu gerbang" pun dah cenggini rupa
iskh..macam mana lah keadaan hotel nie...risau dah nie



Tapi bila tengok lobi, hati rasa okey sikit





Pastu tengok persekitaran pula lagi membuatkan 
hati nie tak sabar nak tengok bilik





Taraaaaaa......nengok bilik nye...simple dan kemas!!!
tersasar jauh apa yang acu fikir kan tadi...hehehehee





Paling best....PANTAI...!!!!!!!




Iye...hotel transit kami nie terletak di tepi pantai
di mana pantai nye sangat lah bersih
tapi sayang tak boleh mandi sebab ombak sangat kuat









Satu yang unik nye di Negombo nie ialah pakaian utama kaum lelaki
adalah kain sarung..sana sini lelaki nye berkain sarung je
pakai kemeja cantik pun tapi bila tengok bawah..kain sarung..failed lah!!
cuba tengok tiga orang lelaki kat belakang acu tu


Tak nampak??? Meh acu zoom kan ye..




Hah!! Gitu le cara pemakaian lelaki diaorang
ke sana sini dengan kain sarung je
cuba lelaki lelaki kat Malaysia pakai macam gitu?? ada berani??
pergi Pavilion dengan hanya berkain sarung...hehehehehee

Makan malam kami secara buffet di hotel saja
pada mula nya rasa was-was juga nak makan
tapi Alhamdulillah ada keluarga Islam yang menginap di sini
diaorang yang meyakinkan kami bahawa nie ada lah Muslim Food



Pilihan makanan nye boleh tahan banyak juga
dan rasa sedap-sedap belaka..nie antara nya







tapi dessert memang tak kena dengan selera tekak acu
MANIS melampau...!!!


Seminggu kat sini, kalau hari-hari makan manisan diaorang
mau balik kena potong kaki...memang tak boleh blah!

Dalam pukul 9 malam waktu Colombo kami check out dari hotel
naik bas terus menuju ke airport



Kalau nak tau kan...keadaan bas diaorang nie sama je 
macam cite Tamil dalam TV tu...teruk!
jauh lebih baik bas kita di Malaysia nie berbanding diaorang

Masa kat airport nie kan perasaan happy tu tak terungkap
dah tak sabar nak jejak kan kaki kat bumi Eropah



Cerita Eropah acu akan sambung nanti ye :)









Photobucket

2 xoxo:

azieazah said...

Nanti bila-bila, kita pi jalan sama-sama yer Acu...! Mesti happening!

@cu SaYaNg said...

kak azie::

insyaAllah kak
acu pun teringin nak g jalan2 dgn kawan2 blog :)