Followers

#Throwback Beijing#4 Masih Cerita Di Hari Pertama

Wednesday, May 14, 2014

Nak sambung lagi cerita hari pertama di Beijing (22-04-2014)

Selepas berpanas di Summer Palace 
kami di bawa minum teh China di Kedai Dr. Tea

 photo Picture18_zps74a17c93.jpg

Semua sedia maklumkan, orang China memang suka minum teh
jadi kat sini, kami disaji dengan pelbagai jenis air teh

 photo Picture19_zps18e457ef.jpg

Tapi sorry, cannot take photo la

Dah puas mencuba, kena la beli kan
ada ahli rombongan yang beli... acu tak beli pun
sebab serik... sepuluh tahun dulu beli tapi balik Malaysia tak minum pun
membazir je beli

Keluar dari Dr. Tea, terserempak dengan penjual kacang potong nie

 photo Picture23_zps525a5993.jpg

Kacang potong yang ala-ala bepang nie MasyaAllah...!! Sedap!!
masing-masing beli.. ada yang nak dibawa balik ke Malaysia
ada juga yang beli untuk dibuat kudapan atas coaster

Lepas beli kacang potong, kami sempat jengah sekejap
ke Mall yang terletak di seberang jalan
sebab ada antara kami nak beli kasut dan juga beg
awal-awal sampai beg dah putus uols oi... hehehehe

 photo Picture20_zpsdd7ac109.jpg

Tapi sayang nya, tak ada yang berkenan di hati
semua keluar dengan tangan kosong

Memandangkan dah petang, maka destinasi kami seterus nya mencari masjid
nak jamak Zohor dan Asar
nie masjid pertama yang kami singgah

 photo Picture22_zpsc0469d20.jpg

Tapi sorry, acu terlupa nama masjid nie
terletak di tepi jalan di tengah-tengah kawasan yang pesat membangun

 photo Picture28_zps7961b38e.jpg

Keadaan persekitaran masjid

 photo Picture25_zps0d0df325.jpg
 photo Picture26_zpse4cb6804.jpg
 photo Picture24_zps9b1d2df5.jpg
 photo Picture27_zpsc1e5459b.jpg

Usai solat, kami di hantar pulang ke hotel
makan malam kami di restoran berdepan dengan hotel kami tinggal

 photo Picture29_zpsa8bb88a1.jpg

Bersajikan masakan China Funan, berselera betul kami makan
sebab masakannya ada pedas-pedas sikit

 photo Picture30_zps7673bdfe.jpg
 photo Picture31_zps8feae473.jpg
 photo Picture32_zps369986fa.jpg
 photo Picture33_zps03e3f03a.jpg
 photo Picture34_zpsa3e26378.jpg
 photo Picture35_zps526265a4.jpg
 photo Picture36_zps90ede8f8.jpg

Terliur tak??? Jangan marah aaaaaaaaa.... hehehehee
jujur nya kentang dan kacang goreng tu sumpah sedap!!
makan panas-panas sedap gila baqhang!!!

Perut kenyang, semua balik ke hotel

 photo Picture37_zpsdf3013ec.jpg

Malam nie memang tak ada aktiviti
semua penat... nak berehat

Agenda seterusnya bersambung esok... zzzzzZZZZZZZZzzzzzz












Photobucket

#Throwback Beijing#3 Kenangan Di Istana Musim Panas

Tuesday, May 13, 2014

Destinasi seterusnya selepas bersalin "kulit" [sini]
ialah Summer Palace atau Istana Musim Panas

 photo Picture3_zpsf244c782.jpg

Istana Musim Panas yang didiami oleh Maharani Dowager Ci Xi
dan gundik-gundik anakandanya; Maharaja Tongzhi ketika musim panas
dibina pada tahun 1750.. kira usia istana nie lebih kurang 264 tahun

 photo Picture6_zps8d405571.jpg

Tu lah rupa Istana Musim Panas Maharani Dowager Ci Xi
berkeluasan 720 hektar di mana tiga suku daripada nya adalah tasik
yang dikenali dengan nama Tasik Kunming

 photo Picture16_zps8cb799b8.jpg

Luas kan???
kalau nak tau.. Tasik Kunming nie berkeluasan 540 hektar
merupakan tasik buatan manusia... uiisssssshh luas weiiiii..!!!
tasik yang luas nie akan beku waktu musim sejuk

Kalau nak ke Summer Palace tu kena naik perahu atau pun berjalan kaki

 photo Picture5_zpsf4e4edb7.jpg

Bayaran untuk naik perahu naga nie dalam 40 yuan untuk tiket pergi balik
tapi tak de seorang pun di kalangan kami yang naik bot tu ke sana
berjalan kat kawasan sekitar je

Selain istana, tarikan kedua yang ada kat sini ialah Seventeen-Arch Bridge
apo bondo eh.?? cuba baca singboard tu... nampak tak??

 photo Picture10_zpse2a07b7f.jpg

Kalau tak nampak, meh acu closed up sikit

 photo Picture11_zps25a42ae1.jpg

Dah nampak??

Nak tau apa yang 17 tu??
cuba kira gerbang kat bawah jambatan tu... ada 17 kan??

 photo Picture8_zpsd20b702d.jpg

Hah! tu lah yang dimaksudkan dengan Seventeen Arch-Bridge

Sepuluh tahun dulu pun acu bergambar kat tempat nie juga
nak kena cari balik gambar nye... ada dalam album
cuma posing nye je berbeza... hehehee

 photo Picture12_zps8560e171.jpg

Kepala singa yang berderet di kiri kanan kat atas jambatan tu ada 500 biji
eh.. ye ke biji?? ntah... suka hati acu je... hahahahaa

 photo Picture9_zps985ba3b4.jpg

Sebenarnya badan masih belum hilang penat nya
kena pula cuaca panas... tapi mujurlah panas nya panas berangin
so, tak de lah berpeluh

 photo Picture15_zps625c438e.jpg

Cukup masa yang diberikan, kami bergerak ke coaster untuk menuju ke destinasi lain
ke mana kah??? tunggu entri lain ya










Photobucket

Pre-Order Untuk Kasut Manik

Wednesday, May 7, 2014

Cantik tak kasut nie??

 photo Picture2_zps0292a44d.jpg

Kalau yang nie pula??

 photo Picture3_zps005fd35a.jpg

Hah!! Yang nie pun cantik kan??

 photo Picture5_zpsd25f3d1a.jpg

Kasut nie sangat selesa... sesuai untuk santai

Berminat???


Kalau berminat, mai la order dengan SophysOnline [sini]

Harga??? Jangan risau... inysaAllah berpatutan dan berbaloi
untuk sepasang kasut manik hand made macam nie...

Klik [sini] untuk tengok pilihan color



Photobucket

#Throwback Beijing#2 Hari Pertama Di Beijing

22-04-2014 (Selasa)

Walau pun penat enam jam dalam flight belum hilang tetap juga kena bangun awal
masuk bilik air nak mandi, buka air... omak ai...!!!!!!

SEJUK banget!!!!

Pusing sampai habis warna merah pun air tetap tak bertukar panas
aduhai... camno nak mandi nie????
lama gak menunggu akhir nya dapat juga la mandi dengan air suam

Posing se round dulu sebelum pi breakfast

 photo Picture1_zps57f0d791.jpg

Rombongan kami bersarapan di hotel sahaja sepanjang seminggu di Beijing
orang China memang kuat makan sayur
sarapan pun kebanyakan nya berasaskan sayuran juga

 photo Picture2_zpsf30faa7b.jpg
 photo Picture3_zpsbb1556d5.jpg
 photo Picture4_zps33c58207.jpg

Dalam pukul 8 pagi tour guide dan coaster dah siap sedia menunggu

 photo Picture5_zpsd008e9e4.jpg

Destinasi pertama kami ada lah ke Beijing Forestry University
jarak perjalanan dari Hotel ke BFU nie sebenar nya dalam 30 minit je
tapi disebabkan kesesakan jalan raya
maka nya kami sampai ke BFU selepas satu setengah jam perjalanan

 photo Picture10_zps75ed685a.jpg
 photo Picture11_zpsfde9bf0c.jpg
 photo Picture12_zps36c62cee.jpg

Tadaaaa.... dah sampai... Alhamdulillah
kami menghabiskan separuh hari di BFU

 photo Picture6_zps75e88605.jpg
 photo Picture7_zps83acfbd5.jpg
 photo Picture8_zpsf1dc636d.jpg
 photo Picture9_zps4501a516.jpg

Selesai lawatan di BFU next destination is... MAKAN..!!!!
Yeeaayyyy!!! First halal restaurant yang kami makan di Beijing
nama nya terlupa la puloks!!

 photo Picture13_zps92226419.jpg

Jom makan jom... antara menu kami untuk hari pertama di Beijing

 photo Picture14_zpsfb7b5fed.jpg
 photo Picture15_zps0fd4c5be.jpg
 photo Picture16_zpsfd235e9a.jpg
 photo Picture17_zpsde505e74.jpg
 photo Picture18_zps7732a62a.jpg
 photo Picture19_zpsf4e3fa87.jpg
 photo Picture20_zps1d29fe8f.jpg
 photo Picture21_zps464e9040.jpg
 photo Picture22_zps2e84bb6e.jpg
 photo Picture23_zps5b02de1e.jpg
 photo Picture24_zps7c8cbc9b.jpg

Perut kenyang terus bersalin "kulit"... ahaks!!
Dah macam ular pula nak bersalin kulit bagai... hehehehee

 photo Picture25_zps833a1c62.jpg
 photo Picture26_zps621ea4dd.jpg
 photo Picture27_zps74713486.jpg

Nak tau destinasi seterus nya
tunggu next entri ya :)








Photobucket