Followers

Food Walk:: Restoran Celup Celup

Friday, August 29, 2014

Cerita pasal makan lagi ye kawan-kawan
kejadian berlaku pada hari yang sama makan cendol bakar [sini]
Ahad 17 Ogos tu memang hari makan sekeluarga.. hahahaha

Selepas pergi ke open house di Pajam
acu balik ke rumah kakak di BTHO untuk solat asar
anak sedara acu; Mimi kemas kan barang-barang
sebab nak hantar dia balik ke rumah sewa dia kat Pandan Indah

Usai solat kami bergerak menuju ke Bangsar
memenuhi hajat anak-anak sedara acu
nak menikmati coklat di Dip n Dip
yang terletak di Jalan Telawi 3 berdepan dengan Alliance Bank
senang bebeno nak mencari nye

 photo Picture1_zps285636cb.jpg

Buka je menu.. rambang mata untuk kami yang menggemari coklat
semua benda nampak lazat..
setelah berbincang, kata sepakat diambil
nie menu-menu yang kami order

Brownies Crepe - antara menu yang mesti di order jika ke sini
brownies nipis bersalut 3 jenis coklat - white, dark dan milk choocolate

 photo Picture2_zps2dd543aa.jpg

Fetuccine Crepe - tepung crepe dipotong menjadi ala-ala mee
kemudian di tuang milk chocolate dan diletak kan satu scoop ice cream

 photo Picture3_zpsaf121662.jpg

Dip Sticks Platter - boleh pilih tujuh items untuk dimakan dengan milk chocolate

 photo Picture4_zps91a5b954.jpg

Dip n Dip Freezy - signature drink kat Dip n Dip nie

 photo Picture5_zps7f75f41d.jpg

Yang nie acu lupa.. if tak salah rasa nya Caramel Frappe
maafkan hamba jika tersalah ye

 photo Picture6_zps5cb50a0e.jpg

Dip n Dip Hot Chocolate - nie pun signature drink kat sini

 photo Picture7_zps75f8968c.jpg

Last sekali, Vanilla Milk Shake... it's mine :)

 photo Picture8_zps3108bbfc.jpg

Erk... banyak nye coklat!!! mabuk coklat nie... hahahahaa
seriously... kenyang yang teramat sangat
perut sendat gile.. maklum lah hari nie memang keja makan je kami nie

Banyak bebeno order, tak habis pun makan
kami tapau brownies crepe tu bawa balik
comel kan kotak dia??

 photo Picture9_zps97516113.jpg

Muka semua puas hati sebab hajat nak makan kat sini tercapai

 photo Picture10_zps59dd46d2.jpg

Esok nya (Isnin 18 Ogos 2014) acu terpaksa emergency leave
sakit perut sebab makan macam-macam... huhuhuu










Photobucket

Food Walk:: Cendol Bakar Dengkil

Thursday, August 28, 2014

Selama ni asyik baca dan dengar orang bercerita je pasal
kesedapan cendol bakar Kuala Selangor
(eh.. ye ke Kuala Selangor???)

Akhir nya.. Ahad 17 Ogos 2014 yang lepas
(cerita lama baru nak update..hehehehe)
acu bersama ahli rombongan
siapa lagi kalau bukan anak-anak sedara acu
kami ke gerai Cendol Bakar yang terletak di Dengkil
nak ke Kuala Selangor tu jauh bebeno

 photo Picture1_zps5b99fe3b.jpg

Sebelum pergi dah survey kat internet menu-menu yang ada
so, sampai sana terus lah order ikut selera masing-masing

 photo Picture2_zpsa1ff2163.jpg

Yeszaaaa... dah sampai dah..!!!
yang kami oder Cendol Durian, Cendol Tapai, Cendol Jagung dan Cendol Pulut

 photo Picture3_zpsbfdca773.jpg

Pelengkap selera, kami oder set cucur udang
nie buat alas perut je sebab lepas tu kami nak pergi open house kat Pajam

 photo Picture4_zps46b60c00.jpg

Muka semua puas hati dah dapat merasa cendol bakar nie
not bad la rasa nye... yang penting cendol tu tak manis

 photo Picture5_zpse23318e8.jpg









Photobucket

Hari Berkabung Malaysia Untuk MH17

Friday, August 22, 2014

Hari ni Jumaat 22 Ogos 2014 merupakan Hari Berkabung Malaysia untuk tragedi MH17

 photo 10606088_10152229582785952_8249731052150930718_n_zpsc2976dd5.jpg

Daripada Nya kita datang dan kepada Nya juga kita kembali

 photo ijHxtXYxqAbM_zpse74b29bd.jpg

OOTD acu hari nie sempena Hari Berkabung Malaysia
maaf lah dah cuba untuk tidak senyum tapi tak menjadi
tersenyum juga sedikit.. huhuhu

 photo Picture1_zpsf004b4a3.jpg

Salam takziah dari acu untuk keluarga dan waris mangsa-mangsa tragedi.




p/s: sumber gambar dari En.GooGle





Photobucket

#Throwback Syawal#8 Rumah Pertama

Thursday, August 21, 2014

Rumah pertama yang acu beraya selepas balik dari Kedah
ialah rumah Uncle Abdullah Hadi dan Auntie Aisyah

 photo Picture1_zps718653d1.jpg

Acu pergi dengan Ayu dan keluarga
bawa Sate UK kegemaran Uncle dan juga Ayu sekeluarga
sebagai buah tangan

 photo Picture2_zps0cc7ba22.jpg

Auntie masak kan gulai udang untuk dimakan dengan lemang
sedap sangat gulai udang yang auntie masak

 photo Picture3_zps5ba871e9.jpg

Asyik berbual hingga tak sedar dah tengah malam
pukul 12 tengah malam baru beredar dari rumah Uncle


p/s: sorry ayu.. i cilok gambar kat FB u :)





Photobucket

#Throwback Syawal#7 Time To Say Good Bye

Wednesday, August 20, 2014

Hah??!!! Dah habis cuti raya???
dah nak kena balik ke Kuala Lumpur dah
owh!! sedih nye.. uhuk.. uhuk.. uhuk..

Dalam pukul 3.30 petang, acu keluar dari rumah arwah emak
kakak hantar acu hingga ke Airport Penang
kali nie acu tak balik sorang; anak sedara acu ikut sekali

 photo Picture28_zpsc4e4036f.jpg

Memandangkan flight acu pukul 7 malam
kami pula sampai awal.. ingatkan jalan sesak
rupa-rupa nya tak pun
maka nya kami singgah basahkan tekak dan kenyangkan perut
di Secret Recipe kat airport

 photo Picture29_zps76299381.jpg
 photo Picture30_zps41aa9022.jpg

Sambil makan sambil berbual
bila perbualan adik beradik nie biasa nye berkisarkan tentang keluarga
dan juga peribadi je la
ada la juga diselitkan cerita masa depan acu.. cewaahhh!!! hahahhaa

Pejam celik pejam celik kejap je seminggu bercuti
Alhamdulillah flight bertolak tepat pada masa nya
acu dan anak sedara selamat sampai di KLIA2 jam 9 malam
ambil ERL turun Terminal Bersepadu Selatan
anak sedara acu lagi sorang ambil hantar balik rumah

Sampai rumah, mandi dan solat
kemudian tengok tv sambil makan pizza yang kakak acu tapaukan

 photo Picture31_zpsf1dc31f7.jpg

Pukul 1.30 pagi baru zzzzZZZZZZzzzzzzz








Photobucket

#Throwback Syawal#6 Kunjungan Tetamu Yang Jauh

Tuesday, August 19, 2014

Kakak acu terima panggilan telefon pagi raya keenam
kata nye ada tetamu dari Johor nak datang

Tetamu dari Johor nie sebenar nya keluarga sebelah arwah abang ipar acu
suami kepada kakak acu yang nombor tujuh
masa acu belajar di Skudai dulu, mereka lah antara yang banyak membantu acu
maklumlah time tu keluarga semua jauh di Utara

Dah lama acu tak jumpa dengan diaorang
kali terakhir acu jumpa, Syawal dua tahun lepas

 photo Picture27_zpsadaa93f9.jpg

Walau pun sudah hampir sembilan tahun arwah abang ipar meninggal
Alhamdulillah hubungan kekeluargaan antara keluarga kakak dan
keluarga sebelah arwah tetap terjalin erat

Semoga hubungan kekeluargaan nie kekal terjalin hingga akhir hayat






Photobucket

#Throwback Syawal#5 Beraya Di Sempadan Thailand

Monday, August 18, 2014

Kalau raya keempat kami di Kenny Rogers
raya kelima kami nie jauh sikit... hehehee

Bangun awal pagi, lepas sarapan semua siap-siap
kami nak ke Padang Besar.... nak shopping..!!! Yeaayyy!!

 photo Picture18_zpsa62ffee5.jpg

Yang lelaki sibuk mencari jersi
yang perempuan sibuk mencari blouse, skirt, brooch, beg
macam-macam lagi lah..

 photo Picture20_zpsb1b9e542.jpg
 photo Picture21_zps6ea31e07.jpg

acu?? sibuk mencari pulut ayam... hahahahaha

 photo Picture22_zpsf6a6be21.jpg

Nampak tak nie??? Penuh bonet kereta tau

 photo Picture23_zpsf71e3bc2.jpg

Selesai membeli, kami singgah solat dan makan di Masjid Padang Besar
nie la rupa makcik yang happy dapat makan pulut ayam

 photo Picture19_zpsf61d2eb8.jpg

Usai solat dan makan bekalan yang kami bawa
kami bergerak balik tapi acu buat permintaan
acu ajak diaorang singgah makan kat Restoran Nasi Lemak Royale
yang terletak di Jalan Istana Anak Bukit Alor Setar

Alhamdulillah.. permintaanku dipenuhi... yeeaayyy!!!

 photo Picture24_zps96950f26.jpg
 photo Picture25_zpsf18ea6ad.jpg

Perut kenyang, baru kami bergerak balik ke rumah
sampai rumah dah hampir maghrib
penat, happy dan kenyang :)









Photobucket

#Throwback Syawal#4 Beraya Di Kenny Rogers

Friday, August 15, 2014

Mak oi..!! Hari raya pun sempat ke Kenny Rogers???
hehehe.. raya keempat nie sebenar plan nye lain
tapi yang jadi nye lain

Plan asal nak pergi beraya ke rumah kawan-kawan kakak
tapi bila sibuk ke hal lain terus kakak cancel
kebetulan pula tak ramai yang tinggal kat rumah
sebab ada keluarga yang dah balik
dan ada keluarga yang keluar beraya
so, nak masak pun jadi malas sebab tak ramai yang tinggal

Lepas zohor, kakak yang sulong ajak keluar
dia nak belanja kami makan... nak kongsi rezeki
yang dia dapat hasil daripada meniaga kuih bulan Ramadhan
Kenny Rogers menjadi pilihan kakak sebab dia belum pernah makan lagi

Yang kiri tu kakak acu yang sulong.. dia la yang belanja
yang tengah tu kakak acu yang nombor tujuh
yang kanan tu adik bongsu... acu lah... hehehehehe

 photo Picture14_zps7014a52d.jpg

Makan...!!!!!

 photo Picture16_zps94f7873d.jpg
 photo Picture15_zps27a1a433.jpg

Semua orang happy dapat makan
tambah happy sebab orang belanja

 photo Picture17_zpsdb1f1a8d.jpg

Terima kasih Long..
semoga murah lagi rezeki Long untuk tahun depan






Photobucket

#Throwback Syawal#3 Yang Jauh Kita Dekatkan

Thursday, August 14, 2014

Raya ketiga kami tutup rumah.. buat rombongan beraya ke rumah saudara-mara
meh layan gambar-gambar acu dan keluarga beraya

Rumah Pertama

 photo Picture13_zps9d3e5cd4.jpg
 photo Picture6_zpsbbdc7c4c.jpg
 photo Picture4_zps221f259d.jpg
 photo Picture5_zpsccf57cb4.jpg

Ni barisan anak-anak sedara acu.. ramai kan???
nie tak lengkap semua nye lagi tau... hehehehee
acu ramai anak sedara perempuan... dalam gambar nie tak cukup seorang

 photo Picture1_zps4a5e9836.jpg

Ni anak-anak sedara lelaki acu yang "SADO" kekonon nya
tak cukup korum gak nie... dua orang tak ada dalam nie

 photo Picture2_zps30f1119d.jpg

Rumah Kedua

 photo Picture7_zpsd97bf69d.jpg
 photo Picture8_zps446f1ee9.jpg
 photo Picture9_zpsd1f29574.jpg

Rumah Ketiga

 photo Picture10_zpscbe0d4bf.jpg
 photo Picture12_zpsde1965a9.jpg
 photo Picture11_zps7b957478.jpg

Keluar dari rumah ketiga kami singgah ziarah kubur arwah abang ipar kejap
kemudian terus balik rumah
sampai je rumah semua terbongkang kekenyangan... zzzzzZZZZZZZzzzzzz









Photobucket