Followers

#Throwback Birthday:: Nak Kek Ni..

Tuesday, February 28, 2017

Bila kakak whatsapp pada 25-01-2017 bagitau nak sambut
birthday Cik Darling dan beberapa orang lagi ahli keluarga pada 28-02-2017
Cik Darling reply dengan gambar kek yang Cik Darling nak

"Acu nak kek ni.."


Wah!! Demand..!!
orang dah nak sambut tu dah besar rahmat dah kan?


Hahahaa.. biasa lah lumrah anak bongsu kot kan?

Kakak kata dia cuba cari sebab tarikh tu kan tarikh Tahun Baru Cina
banyak kedai kek tutup pada tarikh tu
nak minta kakak acu yang sulong buatkan dia tak pandai

Tiba hari kejadian iaitu pada 28-01-2017 (Sabtu)
kami semua berkumpul di rumah Ngah; kakak Cik Darling yang kedua
siangnya kakak tempah lauk pauk.. masak nasi dan goreng sayur sendiri
malam nya kakak tempah bihun sup ayam

Sambutan diadakan pada malam hari
kira masa tu semua adik beradik Cik Darling dah ada

Nak tengok kek apa Cik Darling minta?

Tadaaaaaaaaa

 photo Picture1_zps7znhgmmh.jpg

Ye.. kek yang ada patung barbie
ya ampun.. umur dah nak menginjak ke siri empat
masih lagi minat dengan kek budak-budak ni ek..

Dah lama sebenar nya Cik Darling simpan impian
nak potong kek barbie ni.. hahahaha
Alhamdulillah akhir nya tahun ni termakbul

Malam tu kami sambut birthday Cik Darling, dua orang anak sedara
dan juga abang Cik Darling.. semua nya birthday bulan Januari
tak jumpa pula gambar kami berempat

 photo Picture4_zpsnmzgwt4p.jpg

Terima kasih banyak-banyak Cik (kakak nombor tujuh)
susah payah memenuhi keinginan adik bongsu ni

 photo Picture2_zpscirl8jpf.jpg

Terima kasih Ngah sudi jadi tuan rumah tahun ni
dah sediakan makanan yang sedap-sedap semuanya

 photo Picture3_zpsdfppfy2n.jpg

Patung barbie kek yang Cik Darling simpan

 photo Picture5_zps2gmpekvd.jpg

Yeayy!! Dah berbaju baru.. 
bersayap rama-rama baju yang Cik Darling beli di Serikin hari tu [sini]

 photo Picture6_zpsz9661zwh.jpg

Terima kasih untuk semua ahli keluarga yang tak penah jemu
sambut birthday Cik Darling setiap tahun
dan terima kasih juga pada yang memberi hadiah
semoga kasih sayang keluarga kita berkekalan hingga akhir hayat









Photobucket

Food Walk:: Anyeong Mr. Dakgalbi

Monday, February 27, 2017

Dua kali Cik Darling berpeluang makan di sini sejak
ianya dibuka di IOI City Mall Putrajaya
kali pertama Cik Darling pergi dengan Abg Yeh; my anak sedara

Kali kedua Cik Darling pergi dengan Mira dan Noni
both are my anak sedara
kami ke sana sehari selepas balik dari Sarawak

Oppps!! Lupa pula nak bagitahu
Mr. Dakgalbi ni sebenar nye sebuah restoran makanan Korea

 photo Picture1_zpsifhrp6yc.jpg

Pilihan kami hari tu Dakgalbi 2 pax set plus
sepinggan nasi, sepinggan ramen dan sepinggan keju

 photo Picture2_zpsmj5nyzv9.jpg

Ini set yang kami pilih

 photo Picture3_zpsypnqwzlz.jpg
 photo Picture4_zpss8ngciat.jpg
 photo Picture5_zps83rr9qbg.jpg
 photo Picture6_zpsrcbnfx1y.jpg

Set Dakgalbi tu akan dimasak oleh pekerja di situ

 photo Picture8_zpsngou1vp7.jpg

Mula-mula dia akan gaulkan semua bahan dalam kuali
bahan dalam tu terdiri daripada sayur kobis, ubi kentang, bawang dan isi ayam

 photo Picture9_zpsyc81vztv.jpg

Kesemua bahan akan digaul sehingga sebati dengan sos

 photo Picture10_zpswq4lxv1k.jpg

Kemudian dia akan campurkan ramen

 photo Picture11_zpsffsju0c7.jpg

Okay!! Dah ready untuk dimakan..!!

 photo Picture12_zpseckrzied.jpg

Makanan tu boleh dimakan bersama kimci atau daun salad yang disediakan

 photo Picture13_zpseryyrziw.jpg
 photo Picture14_zpsncjb5hz1.jpg
 photo Picture15_zpsjypllvk8.jpg

Bila dah habis makan ramen, nanti pekerja dia akan datang
untuk masakan nasi pula
kami saje tinggalkan isi ayam dalam ramen tadi
untuk dimakan dengan nasi

 photo Picture17_zpsqcnm8uzk.jpg
 photo Picture18_zpswgejode9.jpg

Keju ditambah sebagai penyedap rasa untuk nasi goreng tersebut

 photo Picture19_zpsksu62wrv.jpg

Digaul sehingga sebati

 photo Picture20_zps84xloszf.jpg

Nyummyyyyy..!!!!

 photo Picture21_zpszlen37hm.jpg

Kalau tanya pendapat Cik Darling.. emmmm...
Cik Darling dah jatuh cinta dengan Mr.Dakgalbi ni
sudah termasuk dalam senarai restoran Korea kegemaran dah
sambil menulis entri ni pun kecur air liur
terkenangkan ramen yang sedap tu.. ahaks!!

Ada sepuluh cawangan Mr.Dakgalbi ni di Malaysia
tengok senarai di bawah, boleh lah pergi mana yang dekat dengan kawan-kawan

1- Solaris Mont Kiara
2- Stiawalk
3- Citta Mall
4- Setapak PV128
5- Sri Petaling
6- Tropicana City Mall
7- Setia City Mall
8- Publika
9- IOI City Mall (Jangan lupa calling i ye kalau ke sini.. hehehe)
10- Sutera Mall, JB










Photobucket

Tinggi Nye..!!!

Tuesday, February 21, 2017

Semalam Cik Darling mc..
eh.. bukan mc saja-saja tau
bukan sengaja jumpa doktor untuk minta mc tau
Cik Darling tak minta pun sebenar nye tapi doktor yang bagi

Asalnya Cik Darling pergi klinik untuk ambil ubat batuk je
sebab dah seminggu batuk ni tak baik-baik juga
dan dalam masa yang sama nak ambil pil tahan sakit
sebab lutut Cik Darling injured masa eksesais minggu lepas

Alhamdulillah doktor check paru-paru semua okay
tekak pun okay.. tak ada bengkak
tapi ada satu yang tak okay

Nak tau tak apa dia??

Tekanan darah Cik Darling tinggi..!!!!

150/100.. tinggi kan??!!

Terkejut Cik Darling tau
pertama kali bacaan tekanan darah Cik Darling tinggi
Ya Allah.. seriau.. seram sejuk.. takut..
macam-macam perasaan bercampur

Tapi doktor cakap belum boleh declare kena darah tinggi
sebab Cik Darling tengah tak sihat
dia suruh datang semula untuk check
kena check tiga hingga empat kali
kalau tinggi juga bacaan nye baru lah boleh sahkan ada darah tinggi

Ya Allah sampai hari ni masih risau 
apa nak buat ye??








Photobucket

Holiday:: Tamat Sudah

Monday, February 20, 2017

Hari terakhir kami di bumi Kenyalang ni
jam 8 pagi kami dah check out dari Medeka Palace

 photo Picture25_zps8how7pkz.jpg

Dari hotel, Zul bawa kami ke tugu kucing
yang terletak berhampiran dengan Hotel Riverside (kalau tak salah)
orang kata tak lengkap ke Kuching kalau tak bergambar kat tugu ni
orang kata bukan Cik Darling yang kata ya

 photo Picture27_zpstrzwd49c.jpg
 photo Picture26_zpsktgzfbyx.jpg

Dan juga tugu kucing putih ni

 photo Picture29_zpsezzg8s39.jpg
 photo Picture28_zps8hhikceg.jpg

Jom kita isi perut dulu.. yeeayy!
memenuhi keinginan Habib nak menikmati laksa Sarawak
jadi, Zul bawa kami ke Mom's Laksa
restoran yang terkenal dengan keenakan laksa nye

Cik Darling ni penggemar laksa tapi bukan lah laksa Sarawak
tekak tak boleh nak terima laksa Sarawak ni.. minta maaf lah
dah penah cuba tapi tak boleh nak telah.. huhuhu

 photo Picture30_zpsz3ew2sbg.jpg
 photo Picture31_zps17asg0hs.jpg
 photo Picture32_zpslufoq1vt.jpg
 photo Picture33_zpskbiknyyr.jpg
 photo Picture34_zps5bq5z02r.jpg

Kenyang perut kami dibawa ke Kubah Ria
tempat yang menempatkan pasar basah
sebelum ni peniaga-peniaga ni berniaga di Pasar Satok
kami ke sini sebab kakak nak beli ikan terubuk masin

 photo Picture35_zpsxos2mdui.jpg

Geram tengok udang dan ikan-ikan segar kat sini
terasa nak beli bawa balik Semenanjung

 photo Picture37_zpshywkcf51.jpg
 photo Picture36_zpsp2xnvdh6.jpg

Deretan ikan terubuk masin menunggu untuk dibeli pelanggan
boleh tahan banyak jugalah kakak dan anak sedara Cik Darling beli

 photo Picture38_zpsghn6j0wc.jpg
 photo Picture39_zpsqx4ab9vs.jpg


Cik Darling tak beli ke??


Bergambar saje la.. tak berminat nak membeli sebab malas masak.. hahahaa

 photo Picture41_zpstjvdesk0.jpg
 photo Picture42_zpseecti9yr.jpg

Jangan risau pasal packaging, pekerja kat sini akan siap pack kan dalam kotak
untuk memudahkan kita bawa naik flight nanti

 photo Picture40_zpsgdjojpdi.jpg

Sempat juga beli gula apong.. kakak suka lepas makan ais krim gula apong [sini]

 photo Picture48_zpslygqjkej.jpg

Selesai urusan ikan masin.. jom kita ke Muzium Kucing pula
saja nak menghabiskan masa sementara nak menunggu petang
ni kunjungan kedua Cik Darling ke sini.. pertama kali klik [sini]

 photo Picture43_zpsxsim6ey1.jpg
 photo Picture44_zpsh4j4jot1.jpg
 photo Picture45_zpsl0pgynuu.jpg

Dari Muzium Kucing kami ke Kota Samarahan
sebelum ke UNIMAS, kami singgah ke Mira Cake House
yang terletak berdekatan dengan UNIMAS tu

 photo Picture46_zpsrjcnik3q.jpg

Alhamdulillah banyak pilihan kek kat sini berbanding semalam [sini]
tapi tetap juga kek yang Cik Darling nak tu tak ada stok
jadi, Cik Darling terpaksa la beli perisa lain untuk kawan-kawan yang kirim

 photo Picture47_zps90g3aq9q.jpg

Kemudian kami ke Summer Mall
untuk  beli barangan harian dan stok makanan untuk Mimi
sekali harung makan tengahari kat situ

 photo Picture49_zpsmk4agrha.jpg

Usai semuanya, hantar Mimi ke asrama
kemudian kami langsung ke airport
flight kami ke Semenanjung jam 4.10 petang
kami selamat sampai di KLIA lebih kurang jam 5.55 petang

 photo Picture50_zpsolgekkwk.jpg

Cik Darling nak ucap berbanyak-banyak terima kasih pada Zul
yang menjadi pemandu setia kami sepanjang empat hari di sana
Zul yang sentiasa ceria, selalu ketawa, selalu happy
buatkan mood kami pun sentiasa je ceria sepanjang di sana

Zul, sori ya kalau ada terasa hati, tertinggi suara, termarah,
tergurau kasar.. sori sebab asyik paksa awak habiskan makanan saya
insyaAllah kalau ada rezeki panjang umur kita akan jumpa lagi nanti
semoga kita akan terus kekal bersahabat ya

 photo Picture51_zpsg1vznc5i.jpg

Alhamdulillah trip kali ni semuanya berjalan seperti di rancang
harap kakak-kakak dan anak-anak sedara Cik Darling berpuas hati









Photobucket