Tuesday, April 24, 2012

Pesanan Untuk Orang Cantik

Edit Posted by with 2 comments

**auto publish post

Artikel di petik dari kotak email acu

Photobucket


Setiap orang adalah unik. Setiap orang ada kelebihan dan kekekurangannya yang tertentu. Tidak ada manusia yang sempurna kecuali Rasululluh s.a.w kerana baginda telah ditentukan maksum. Selebihnya tidak terkecualai daripada sifat lemah, buruk, hina, sakit dan bermacam-macam perkara lagi. Anda tidak perlu berasa susah hati lantaran gemuk, tidak menarik, terlalu rendah malah cacat.

Photobucket


Biar bagaimana keadaan anda, anda tetap unik dan tanpa anda
alam ini tidak sempurna.

Memang Allah menjadikan manusia pelbagai rupa dan gaya.
Disitulah berkuasanya Allah. Dia berhak dan mampu berbuat apa saja
mengikut kehendak-Nya.

Kita memang tidak ada pilihan untuk mempersoal atau mempertikai itu ini.
Anda mungkin berasa rendah hati melihat kekurangan-kekurangan
yang ada pada diri anda.

Photobucket


Nah, anggap ia satu kelebihan. Jika anda sangka anda buruk, ia satu kelebihan yang tiada pada orang cantik. Anda sangka kecantikan sentiasa membawa untung? Tidak, tidak selalunya begitu. Kadang-kadang kecantikan memusnahkan. Setelah anda dikenali sebagai cantik, ketakutan anda terhadap keburukan lebih besar daripada jika anda semulajadinya buruk. Orang cantik fobia menjadi buruk.

Photobucket


Setiap kedutan di wajah akan dirawat dan setiap kedutan begitu menyusahkan dirinya. Saat menjadi buruk pasti tiba, bagaimanakah perasan si cantik meghadapi hari tua mereka? Bukankah rasa susah yang tiada kesudahan? Kadang-kadang seekor semut diberikan sayap oleh Allah supaya dia boleh terbang dan menerjah api.

Photobucket


Samalah halnya, kadang-kadang seseorang manusia itu diberikan kecantikan supaya dengan kecantikan itu dia boleh berbuat sebanyak-banyak mungkar untuk diberikan balasan setimpal di Akhirat. Tontonlah filem atau drama-drama di TV.

Kisah hidup orang cantik selalunya penuh duri. Jika anda buruk setidak-tidaknya anda bebas rasa riak dan takbur. Penghuni neraka kebanyakkannya wanita sebagaimana disabdakan Rasullah s.a.w wanita itu tentu yang cantik tapi gagal memahami
untuk apa kecantikan itu diberikan Allah kepadanya.

Dan wanita itu tidak terkecuali juga yang buruk sebab dia berterus-terusan saja mempertikaikan kerja Tuhan. Siapakah wanita penghuni syurga itu, barangkali yang cantik dan dia sentiasa faham kecantikan itu ukuran manusia . Cantik pada pandanagn Allah adalah ketaatannya terhadap semua perintah dan larangan Allah.

Photobucket


Barangkali juga yang buruk tapi dia faham Allah tidak memandang rupa paras tapi apa yang ada di dalam hatinya. Wahai orang cantik, orang buruk, orang rendah, orang cacat, semuanya itu hanyalah ukuran manusia dan ukuran manuisa selalunya sasar. Hargai diri anda sebab kewujudan anda membuktikan kekuasaan Allah!Photobucket
"SomeDay I Will Be Queen' But I Will aLways Be MyselF"

2 comments:

  1. org cantik mmg banyak ujiannya.

    tapi yg kurang cantik pun ada ujiannya juga kan?

    ReplyDelete
  2. org cantik mmg banyak ujiannya.

    tapi yg kurang cantik pun ada ujiannya juga kan?

    ReplyDelete