Thursday, November 25, 2021

Food Walk:: Ruma Puteh, Titiwangsa Kuala Lumpur

Edit Posted by with 4 comments
Sudah dua kali CP makan di Ruma Puteh ni. 
Kali pertama CP ke sini dengan Ain dan Diva. 
Kali kedua CP pergi dengan family. 

Lokasi Ruma Puteh ni di Taman Tasik Titiwangsa 
bersebelahan dengan Istana Budaya.



Ruang makan di Ruma Puteh...





Makanan kat sini gabungan masakan Asia dan Barat.
Ini makanan yang CP cuba masa kali pertama pergi...


Kacang Phool

Lontong Darat

Bakes Chicken with Creamy Mushroom Truffle Sauce

Chicken Wing

Muka tak sabar nak makan semua yang ada atas meja πŸ˜‰


Ada juga beberapa jenis kek yang dijual di sini sebagai pemanis mulut.


Ini pula makanan yang CP cuba masa kali kedua pergi dengan family...


Nasi Kerabu Ayam Percik

Spaghetti Seafood Aglio Olio

Spaghetti Chicken Carbonara

Spaghetti Bolognese

Kacang Phool

Dua kali pergi, dua kali juga order Kacang Phool. 
CP suka Kacang Phool kat sini.. sedap!! 

So, CP recommend la untuk family CP cuba. 
And yes.. diaorang pun suka juga.

Kalau suka bergambar atau photo shoot, kat sini memang banyak port
yang menarik untuk bergambar.

Paling famous laluan masuk ni lah..


Erk... CP pun tak nak lepaskan peluang bergambar kat tempat viral ni juga 😁


Ada lagi beberapa tempat yang menarik di bahagian belakang.
Tapi CP tak pergi pun.. malas nak berebut sebab ramai yang menunggu giliran
nak bergambar kat situ. Bagi je lah laluan kat anak-anak muda.. hehehe

Sedap sangat ke makanan kat situ? 

Emm.. pendapat CP makanan kat sini biasa-biasa je. 
Tak ada yang "boom" sangat kat sini.

Kenapa CP pergi lagi sekali sebab memenuhi keinginan anak-anak sedara CP.
CP puas bila nampak muka anak-anak sedara semua happy.


Tapi korang kena try sendiri.
Sebab tekak masing-masing kan tak sama 😊



Wednesday, November 24, 2021

WW#148 Orang Pilih Roti Canai Tapi...

Edit Posted by with 6 comments
Milo kosong + roti bakar + telur separuh masak
Kegemaran CP setiap kali sarapan di kedai mamak.


Sesekali je order teh tarik dan roti canai.. tu pun bila teringin je 😊






Tuesday, November 23, 2021

Food Walk:: Brahim's Bihun Sup Daging Tempatan, Alor Setar

Edit Posted by with 8 comments
Suka makan bihun sup utara? 

Bihun yang berwarna kuning dimakan dengan sup daging panas. 
Dilengkapkan dengan sambal cili pekat merah... 

Perghhh...!!! Mantap gitu 😁 

Salah satu kedai bihun sup utara yang sedap di Kedah ialah 
Brahim's Bihun Sup Daging Tempatan. 
Terletak di Pekan Simpang Empat Alor Setar.


Pilihan menu yang ada di sini ialah bihun sup, kue teow sup, mee sup, 
moi sup atau bubur nasi dan juga sup kosong. 
Dah nama pun Brahim's Bihun Sup Daging Tempatan 
so, memang tak ada pilihan sup ayam.



CP pergi dengan family kakak. 
Kami order bihun sup biasa dan juga bihun sup special.



Apa beza bihun sup biasa dengan bihun sup special?

Bukan pada cili merah tu ya... 

Tu sebab bihun sup biasa tu CP lupa letak cili dulu masa ambil gambar πŸ˜… 

Beza pada saiz. Mangkuk dan isi bihun sup special besar sikit berbanding yang biasa.


Antara bihun sup terbaik kat Kedah ni. 
Sup nya mantap. Daging tempatan nya fresh. 
Rasa tak cukup semangkuk tau πŸ˜… 

Selain bihun sup, kalau ke sini jangan lupa order ABC. 
ABC nye simple tapi sedap sebab ais dia halus je bak Salju. 
Meriah dengan jagung ditabur kat atas.


Satu lagi air special kat sini, air oren. 
Nama air ni air Oren Mexico. 

Kenapa Mexico, CP pun takde jawapan. 
Air oren Sunquick dicampur dengan susu. 
Not bad rasa dia.




Nak ke sini kalau ke Alor Setar ikut highway, boleh exit kat Tol Pendang. 
Kemudian follow signboard ke Alor Setar ikut jalan biasa. 
Kedai dia terletak di sebelah kiri jalan berdekatan dengan Balai Polis Simpang Empat. 

Jangan lupa singgah try noooo...