Monday, September 30, 2019

Wajah Baru

Edit Posted by with 2 comments
Setelah bertahun lama Cik Pya guna rupa blog yang ni


Kali ni saja bertukar ke rupa baru begini pula.


Emm... tapi masih belum muktamad lagi keputusannya.
Masih lagi mencari rupa lain. Kot ada yang lebih comel dan menarik 😁




Photobucket

Friday, September 27, 2019

#Throwback Selamat Tinggal Bumi Anbiya

Edit Posted by with No comments
Tarikh: 18-05-2019


Sedih la pula bila nak tinggalkan Alexandria ni. Banyak lagi tempat yang
belum dilawati. Emm.. macam nak kena datang semula je ni 😅

Memandangkan perjalanan dari Alexandria ni nak ke Cairo
mengambil masa lebih kurang 3 jam, makanya pukul 8.30 atau 9 pagi macam tu 
van dah siap sedia menunggu di bawah. Flight kami ke Dubai jam 6.40 petang.

Mengabadikan gambar di hadapan pintu masuk City Square sebelum bertolak ke Cairo.
Selain menunaikan umrah, ni pertama kali Cik Pya travel jauh-jauh dengan family.
Sebelum ni kalau travel dengan family cuma ke tempat yang dekat-dekat je
macam ke Bandung, Padang Bukittinggi, Ho Chi Minh dan Hatyai.


Alhamdulillah perjalanan kami lancar sahaja. Dalam pukul 12.30 tengahari
kami selamat tiba di Terminal 2 Cairo International Airport.




Kemudian kami tunggu ustaz datang. Dia datang untuk mengucapkan selamat tinggal
kepada kami semua. Yang berkopiah putih tu lah ustaz yang menjadi tour guide kami 
selama kami di Cairo hari tu. Ustaz ni kawan kepada sepupu Cik Pya sebenarnya. 


Selepas ustaz beredar, tinggallah kami melepak kat kerusi sementara
menunggu kaunter untuk check in dibuka.


Okay done check in.


Lepas solat, kami beli burger Mc Donald untuk bekalan berbuka.



Kemudian berjalan-jalan kat kedai duty free dalam tu untuk habiskan duit
Egypt yang kami tukar hari tu. Cik Pya sambar seketul patung maskot
Kinder Bueno.. coklat kegemaran ni 😁


Okay masa untuk fly. Selamat tinggal bumi para Anbiya. 



Selepas 3 jam 50 minit dalam penerbangan kami selamat tiba di Terminal 3
Dubai International Airport. Jam masa tu pukul 12.25pagi, terus cari surau untuk 
solat jamak Maghrib dan Isyak. 

Selesai solat, kami cari kedai untuk makan sahur. Sekali lagi kami pilih Mc Donald 😅
Pukul 2.20 pagi makan burger kau.. hahahaha



Perut kenyang, kami berjalan-jalan menghabiskan masa sambil mencari souvenir Dubai. 


Kami masih tersenyum happy walaupun jarum jam masa ni menunjukkan pukul 3.20 pagi.


Pukul 4.20 pagi flight kami berlepas dari Dubai International Airport. 
7 jam lebih penerbangan kami, alhamdulillah kami selamat tiba di KLIA
jam 3.35 petang hari Ahad 19-05-2019.



Anak-anak sedara dah siap sedia menanti untuk bawa kami balik ke rumah.
Malam tu kami berbuka di rumah kakak di BTHO. No more makanan Arab lagi 😀


Alhamdulillah tamat sudah percutian kami di bumi Anbiya. Pengalaman berpuasa 
selama 16 jam dalam suhu 38 darjah tak akan dilupa sampai bila-bila.
Walaupun penat dia lain macam, tapi kami semua tetap happy dan enjoy. 
InshaAllah panjang umur dan ada rezeki lebih, Cik Pya nak pergi semula ke Egypt. 
Banyak lagi tempat sejarah yang belum dilawati.







Photobucket

Thursday, September 26, 2019

#Throwback Membeli Manisan Di El Saidy, Alexandria

Edit Posted by with No comments
Tarikh: 17-05-2019


Kalau tadi beli ayam golek [sini], sekarang ni kita beli manisan orang Arab pula.
Hari terakhir ni rasa nak berbuka dengan makanan Arab je 😁
Kami ke kedai pastry yang agak terkenal di Alexandria ni iaitu kedai El Saidy.

El Saidy terletak di tengah-tengah kesibukan bandar. Kedainya kecil sahaja.
Tapi pelanggannya masyaAllah.. ramai gile...!


Pelbagai jenis pastry, kek dan manisan Arab ada di sini. Sebagai salah seorang
penggemar manisan Arab dan juga sebagai seorang yang hashtag nya food lover 😆
terasa syurga sangat tau bila masuk dalam kedai ni. Kecur air liur i tau
bila tengok manisan dalam cermin ni. Dugaan puasa gitu 😙




Konsep membeli di sini lebih kurang sama macam di Asfour Crystal Cairo [sini].
Kita diberi kertas untuk menulis kod atau nama manisan yang diinginkan. 
Ini untuk manisan yang ada di rak sahaja. Kalau yang dalam cermin kaca tu
kita order terus kat pekerja di situ. Serahkan kertas tersebut di kaunter bayaran. 
Terus buat pembayaran. Kemudian tunggulah pekerja di situ ambil semua manisan 
mengikut order yang telah dicatatkan pada kertas tersebut. Bila barangan dah siap,
nombor kita akan dipanggil untuk ambil barangan tersebut di kaunter.

Sementara tunggu pekerja ambilkan barang kita, snap lah sekeping gambar dalam ni.


Lebih kurang 20 minit juga menunggu akhirnya kami dapat barangan kami. Muka ada senyum selepas dapat semua barang yang dibeli.


Dah dapat barang, Cik Pya, abang, kakak dan kakak ipar tunggu kat luar kedai sementara menunggu family Afiqah yang masih belum selesai membeli.
Terasa serabut sangat nak duduk lama-lama dalam kedai tu.


Ini yang Cik Pya beli. Paling suka Khahk Nuts tu. Sampai 2 kotak Cik Pya beli.


Khahk tu ada 2 filling. Kalau tak suka nuts, boleh pilih kurma. Begini rupanya.
Khahk ni rasa kurang manis. Sesuai dengan tekak Cik Pya 😁


Yang ni pun favourite juga. Ghoraiba. Dalam dia ada macam-macam. Cookies yang
topping atas dia ada milk chocolate dan white chocolate. Ni pun rasa tak manis.
Tapi kalau bandingkan dengan khahk, ghoraiba ni manis sikit la.


Dah dapat semua, let's balik rumah. Kakak-kakak dah tak sabar nak memasak
udang dan ketam yang kami beli pagi tadi [sini]. Driver terus hantar kami balik ke
City Square. Selepas solat, kakak masak sambal udang dan sup ketam.
MasyaAllah sangatlah tak sabar nak berbuka hari tu. Lupa pula nak snap gambar
sup ketam.


Ayam golek yang bau nya sangat menggoda.


Menghabiskan buah-buahan yang dibeli sebab esok dah nak balik Malaysia.
Buah tembikai dan tembikai susu ni memang manis. Orang utara kata 
manis melecaih..!!




Manisan yang dibeli di kedai El Saidy tadi.



Meriah menu berbuka kami 😆
Al maklumlah ni hari terakhir kami berbuka di Alexandria ni. 
Esok inshaAllah kami akan bertolak balik ke Malaysia.


Aktiviti semua orang malam tu ialah mengemas beg. Nak kena agih-agihkan
takut ada yang terlebih berat. Tapi alhamdulillah semua berat cukup.
Tak ada yang terlebih.




To be continue...






Photobucket

Wednesday, September 25, 2019

Food Walk:: Lobbee Thai Connection

Edit Posted by with No comments
Hari tu ajak kakak dan family dia makan di Lobbee Thai Connection
kat IOI City Mall Putrajaya ni. Cik Pya belum pernah makan kat situ
lagi walaupun dah lama restoran ni dibuka kat sini.

Restoran ni menyajikan ala carte makanan Thai dan juga steamboat.
So, boleh lah pilih mana yang korang nak. Kalau tak salah harga
untuk makan steamboat kat sini dalam RM38 atau RM39 per head.
Kami pilih untuk makan ala carte makanan Thai.


Seafood Tom Yum Fried Rice - Sesuai untuk orang yang suka makanan pedas.
Portion dia besar. For me sepinggan tu boleh makan 2 orang.
Walaupun badan ceq besar tapi perut ceq kecik jeeeee.. hahahaha


Chicken Green Curry with Omelette - Green curry dia sedap. Set ni didatangkan
sekali dengan nasi putih dan telur dadar.


Hot Basil Chicken with Omelette - ni pun set nasi putih dengan ayam basil 
dan telur dadar.


Spicy Salmon Salad - isi salmon digoreng rangup. Ada rasa masam-masam sikit.
Ni kira macam kerabu salmon lah. Not bad rasanya. First time Cik Pya makan
kerabu salmon.


Untuk air pula, kakak order Iced Thai Tea. Cik Pya dan anak sedara order air 
Red Lemon Soda. Air soda yang ada rasa-rasa masam sebab ada lemonade. 
Jujurnya kan, Cik Pya order air ni sebab teruja tengok cara hidangannya 😆
Dalam gelas berisi lemonade merah, diterbalikkan botol yang berisi air soda.
Unik kan?


Makanan kat sini boleh dikategorikan sebagai sedap. Tapi tak boleh nak makan
selalu kot sebab emm.. harganya boleh tahan mahal juga lah 😁







Photobucket

Tuesday, September 24, 2019

#Throwback Makam Nabi Daniel Dan Makam Luqman Al Hakim

Edit Posted by with No comments
Tarikh: 17-05-2019


Kami kemudian meneruskan perjalanan ke Masjid Nabi Daniel.
Masjid ini terletak di celah-celah bangunan. Lorong untuk masuk ke masjid ini
sangat sempit. Kalau datang dengan bas pelancong, kena berhenti di hujung lorong.
Dan kena jalan kaki untuk ke masjid. Tapi alhamdulillah kami naik van. 
Jadi, van dapat masuk ke dalam.

Bulan Ramadan ni kalau boleh nak van berhenti betul-betul depan pintu. Punya lah
tak nak berjalan jauh-jauh sebab keletihan. Huduh betul perangai bila kenangkan
semula 😅😅

Di dalam masjid ini terdapat makam Nabi Daniel dan juga makam Luqman Al Hakim. 
Kedua-dua makam ini terletak di dalam satu bilik di bawah tanah di dalam masjid ini.



Bahagian dalam masjid. Ini je yang sempat diambil sebab kawasan ni
kawasan jemaah lelaki. Jadi, macam malu pula nak berhenti ambil
gambar 😅

Kelihatan dalam gambar ada jemaah yang tengah berehat sementara hendak
menunggu waktu berbuka. Masa kami sampai ni mereka baru lepas solat Asar. 



Nabi Daniel merupakan salah seorang Nabi Allah yang tidak termasuk dalam
senarai 25 orang nabi yang wajib kita ketahui. Namun demikian, para ahli
sejarah Islam mengatakan beliau adalah seorang nabi yang pernah hidup
dan meninggal di Mesir. Nabi Daniel termasuk di antara keturunan Nabi Daud a.s. 
Beliau ialah seorang nabi yang diutuskan Allah kepada kaum Bani Israel.

Luqman Al Hakim pula adalah merupakan seorang lelaki yang dikurniakan ilmu agama
dan kebaikan di dalam segala tindakan dan ucapan beliau. Sehingga dia termasuk
seorang yang mendapat keutamaan di dalam al quran. Namanya diabadikan sebagai
nama salah satu surah di dalam al quran iaitu surah Al Luqman.

Hanya dua orang manusia sahaja yang bukan dari golongan nabi atau rasul yang nama
mereka diabadikan sebagai nama surah di dalam al quran iaitu Maryam (ibu kepada 
nabi Isa a.s) dan Luqman Al Hakim.

Tangga untuk turun ke makam Nabi Daniel dan makam Luqman Al Hakim.



Makam Nabi Daniel terletak betul-betul di bawah tangga.



Di satu sudut terletak makam Luqman Al Hakim.


Kedua-dua makam ini menghadap kiblat yang berbeza. Makam Nabi Allah Daniel
menghadap Masjidil Aqsa iaitu kiblat pertama sebelum Mekah. Manakala makam
Luqman Al Hakim pula menghadap kiblat Masjidil Haram iaitu kiblat umat Islam 
sekarang.

Mengabadikan sekeping gambar keluarga di hadapan Masjid Nabi Daniel.


Dari Masjid Nabi Daniel kami ke rumah sewa Afiqah. Tak jauh pun sebenarnya dari sini.
Nak ambil barang-barang dia untuk dibawa balik ke Malaysia esok nya.

Semasa melalui lorong ke rumah Afiqah, kami melintas di depan sebuah kedai 
makanan yang menjual ayam golek. Tiba-tiba Afiqah bersuara


"Ayam golek tu sedap tau."

Hah..! Sebagai seorang pencinta makanan dengan hashtag food lover kan
kita mesti lah cuba ayam golek yang dikatakan sedap itu 😆

Makanya, Cik Pya bersama kakak dan Amzar ditemani dengan tour guide
terus lah berjalan kaki ke kedai yang ditunjuk oleh Afiqah tadi.

Sampai je kat kedai, masyaAllah bau ayam golek harum nyaaa...
buat perut terus rasa lapar.. sabar.. belum waktu berbuka lagi 😆




Yang berambut kerinting tu lah tour guide kami. Maaf lah Cik Pya lupa nama dia.
Dia seorang pelajar dalam bidang perubatan di universiti sini. 
Masih belum habis belajar lagi tapi dah berkahwin dengan seorang perempuan warganegara Indonesia. Sekarang ni rasanya dia dah mempunyai seorang 
cahaya mata. Sebab masa kami pergi tu, isteri dia tengah sarat mengandung 
dan menunggu hari je untuk bersalin.



Jadi, kami beli ayam beserta dengan nasi arab untuk dijadikan juadah berbuka.
Diberikan sekali dengan roti arab yang ala-ala roti pita tu dan fun fries.
Dan tak lupa juga belikan untuk tour guide dan driver.



Sementara tunggu diaorang sediakan order kami, kami sempat beli air
yang dijual di tepi jalan berdekatan dengan kedai tersebut. Dah lama sebenarnya
teringin nak rasa air tu. Boleh dikatakan sepanjang jalan ada je yang menjualnya.
Tapi maaf, Cik Pya dah lupa apa nama airnya. Kami beli sebotol setiap jenis tu.


Dinding cantik jadi kita snap lah sekeping 😁


Dah siap bungkus, kami balik semula ke van. Afiqah pun dah siap bawa turun
barang-barang dia. Jadi, marilah kita ke destinasi terakhir untuk hari ini 😊





To be continue...






Photobucket