Followers

Taiwan#2 Berpeluh Ketiak Di NCU

Thursday, June 13, 2013

03-06-2013 :: Isnin

Kunjungan acu ke Taiwan bukan semata-mata untuk bercuti
sebenar nya kami ada lawatan sambil belajar ke NCU
atau nama penuh nya National Central University
yang terletak di Zhongli, 1 jam perjalanan dari Taipei

Malas nak cerita pasal lawatan tapi acu nak cerita apa yang acu
belajar mengenai budaya pelajar dan staf di NCU nie

1:: Mereka sangat mencintai alam sekitar
persekitaran Universiti dipenuhi dengan pokok-pokok hijau
samada kecil mau pun besar
redup dan sejuk je berjalan di sekitar kampus NCU nie



2:: Budaya berbasikal sekitar kampus sangat digalakkan
semua nya demi menjaga alam sekitar


Pihak universiti juga turut menyediakan basikal percuma
sesiapa sahaja boleh naik kalau terjumpa basikal berwarna hijau
macam yang acu naik nie


3:: Biasa nya di Malaysia, kalau ada tetamu luar yang datang melawat universiti
terutamanya tertamu dari luar negara kita pasti nya akan menyediakan kenderaan
untuk membawa para tetamu bergerak dari satu tempat ke satu tempat kan??


Tapi berbeza dengan Taiwan, kami semua kena BERJALAN KAKI..!!
ulang sekali lagi... JALAN KAKI okay..!!!
satu-satu tempat yang kami lawat tu bukan dekat tau... jauh-jauh
termasuk lah dengan Vice President NCU, pun jalan kaki

4:: Dah la jalan kaki, nak naik ke bilik mesyuarat pula kena NAIK TANGGA!!
ada lift tapi diaorang tak guna.. hanya untuk OKU sahaja
kalau dah diaorang tak guna tak kan lah kita nak mengada guna kan
so, follow je lah montot diaorang panjat tangga... uwaaaaaaaaaa!!!
no wonder lah orang-orang dia kurus-kurus.. huhuhu..!!


5:: Penggunaan air cond di dalam bangunan juga sangat minima
dah la penat jalan kaki, masuk bilik mesyuarat pula tak terasa air cond
meleleh peluh di buat nya tau

Tu lah serba sikit yang acu belajar mengenai budaya diaorang
tapi memang betul pun, bukan di NCU nie sahaja budaya tu diamalkan
di Taipei pun sama... jalan kaki dan tangga ada lah element penting dalam hidup mereka
nak turun dan naik ke train station kena guna tangga tak kira tua mau pun muda
lift hanya untuk orang yang berkerusi roda
kalau bernasib baik ada station yang menyediakan elevator


p/s:: Agak nya kan, kalau acu sambung belajar kat sini
mesti balik Malaysia acu kurus macam orang dalam gambar kat atas tu kan.. ahaks!!





Photobucket

3 xoxo:

Kakcik said...

Mereka mengamalkan budaya hidup sihat dengan sebenarnya, bukan setakat slogan atau kata2, kan? :)

Kakcik said...
This comment has been removed by the author.
anyss said...

Assalamualaikum,
Hu hu hu hu jom kita pi dok sana...balik mesti comey lotey mcm lisa surihani la l ala