Followers

#Throwback Birthday:: Cuma Berdua

Monday, March 6, 2017

Biasanya Cik Darling akan raikan birthday dengan
tiga orang sahabat Cik Darling tapi
tahun ni tak ada rezeki nak berkumpul semua

15-02-2017 bertempat di Me'nate Steak Hub Bangi
Cik Darling cuma makan berdua dengan Shazlin saje
yang dua lagi tak dapat datang
masing-masing sibuk dengan kerja

Lagi pun yang dua orang tu tinggal di Kuala Lumpur
Shazlin je yang tinggal dekat dengan Cik Darling

Orang kalau datang Me'nate ni mesti nak makan steak
tak kira lah daging kambing atau daging lembu
tapi Cik Darling lebih suka pilih ikan Salmon
sebab Cik Darling bukan penggemar steak



Shazlin pilih steak daging kambing
dia memang penggemar tegar kambing



Memilih Black and White Mousse Cake sebagai birthday cake
ni kira birthday cake yang kelima untuk tahun ni
first time cuba kek kat Me'nate ni
not bad lah rasa nya...




Berbanyak terima kasih ye Lin
sebab sudi luangkan masa makan dengan aku
walaupun masa hang sangat-sangat terhad
dan terima kasih juga sudi belanja aku makan
semoga persahabatan kita kekal hingga akhir hayat

#Throwback Birthday:: Baskin Robbins..!! Woow Weeee..!!!

Friday, March 3, 2017

08-02-2017 sekali lagi Cik Darling diraikan oleh
kawan-kawan sebilik dengan Cik Darling di pejabat
amboi berhari-hari sambut birthday ya?? hahahaha

Di mana makan nya?

Kat mana lagi kalau bukan di IOI City Mall Putrajaya
al maklum lah pejabat cuma seberang jalan je.. hehehehe
kami makan tengahari di restoran Kenny Rogers

Nak kelainan kali ni tak nak kek
so, Cik Darling pilih ais krim Baskin Robbins sebagai ganti



700 gram ais krim dengan dua perisa iaitu
Jamoca Almond Fudge dan Strawberry Cheese Cake (favorite ni)
enjoy makan berebut dengan kawan-kawan



Terima kasih kawan-kawan sudi raikan birthday Cik Darling
and susah payah belanja semua ni
sayang korang semua ketat-ketat.. muaaahhhhh..!!





#Throwback Birthday:: Kek Yang Ketiga

Thursday, March 2, 2017

Kek yang ketiga untuk tahun ni
special daripada Pengarah Cik Darling
airtangan anak dara dia..



Wow! Pengarah bagi kek?
staf yang hebat ke Cik Darling ni dapat layanan special macam ni?

Uisshhhhhhh... bukan begitu ye kawan-kawan

Emm... ibarat nye macam ni

Di pejabat dia Pengarah tapi di luar dia seperti kakak Cik Darling

Akrabnya kami sebab selalu melancong bersama







So, tak payah fikir yang negatif ya
sebab Cik Darling ni bukan jenis "mengipas" bos

Terima Kasih Dr.Tim untuk kek yang sedap ni

#Throwback Birthday:: Terima Kasih EE

Wednesday, March 1, 2017

Rutin tahunan Cik Darling akan sambut birthday dengan EE
selain daripada keluarga tercinta
tahun ni sambut belated (03-02-2017) 
sebab cuti Tahun Baru Cina Cik Darling balik kampung

Tahun ni Cik Darling pilih makan di Restoran TGI Fridays, Alamanda
sebab dekat dengan tempat kerja kami
oh ya EE sekarang ni dah berpindah pejabat di Putrajaya
jadi, dah dekat denganlah dengan Cik Darling

Menu yang Cik Darling pilih untuk lunch hari tu ialah Grilled Salmon



Lupa pula nak ambil gambar makanan EE
nampak sangat lapar.. tak sabar nak makan.. hahaha

Tengah makan tetiba datang staf TGI Fridays bawakan ais krim
katanya special dari TGI untuk customer yang sambut birthday kat situ




Kemudian EE order tambah brownies
brownies kat sini memang favourite EE



Lilin tu acah-acah je
tak ada api nye pun.. hehehee

Dikesempatan ini, Cik Darling nak ucapkan terima kasih kepada EE
untuk birthday treat ni... emm... hadiah??
tak tau nak minta apa tahun ni sebab rasa semua benda dah ada :)

#Throwback Birthday:: Nak Kek Ni..

Tuesday, February 28, 2017

Bila kakak whatsapp pada 25-01-2017 bagitau nak sambut
birthday Cik Darling dan beberapa orang lagi ahli keluarga pada 28-02-2017
Cik Darling reply dengan gambar kek yang Cik Darling nak

"Acu nak kek ni.."


Wah!! Demand..!!
orang dah nak sambut tu dah besar rahmat dah kan?


Hahahaa.. biasa lah lumrah anak bongsu kot kan?

Kakak kata dia cuba cari sebab tarikh tu kan tarikh Tahun Baru Cina
banyak kedai kek tutup pada tarikh tu
nak minta kakak Cik Darling yang sulong buatkan dia tak pandai

Tiba hari kejadian iaitu pada 28-01-2017 (Sabtu)
kami semua berkumpul di rumah Ngah; kakak Cik Darling yang kedua
siangnya kakak tempah lauk pauk.. masak nasi dan goreng sayur sendiri
malam nya kakak tempah bihun sup ayam

Sambutan diadakan pada malam hari
kira masa tu semua adik beradik Cik Darling dah ada

Nak tengok kek apa Cik Darling minta?

Tadaaaaaaaaa



Ye.. kek yang ada patung barbie
ya ampun.. umur dah nak menginjak ke siri empat
masih lagi minat dengan kek budak-budak ni ek..

Dah lama sebenar nya Cik Darling simpan impian
nak potong kek barbie ni.. hahahaha
Alhamdulillah akhir nya tahun ni termakbul

Malam tu kami sambut birthday Cik Darling, dua orang anak sedara
dan juga abang Cik Darling.. semua nya birthday bulan Januari
tak jumpa pula gambar kami berempat



Terima kasih banyak-banyak Cik (kakak nombor tujuh)
susah payah memenuhi keinginan adik bongsu ni



Terima kasih Ngah sudi jadi tuan rumah tahun ni
dah sediakan makanan yang sedap-sedap semuanya



Patung barbie kek yang Cik Darling simpan



Yeayy!! Dah berbaju baru.. 
bersayap rama-rama baju yang Cik Darling beli di Serikin hari tu [sini]



Terima kasih untuk semua ahli keluarga yang tak penah jemu
sambut birthday Cik Darling setiap tahun
dan terima kasih juga pada yang memberi hadiah
semoga kasih sayang keluarga kita berkekalan hingga akhir hayat


Food Walk:: Anyeong Mr. Dakgalbi

Monday, February 27, 2017

Dua kali Cik Darling berpeluang makan di sini sejak
ianya dibuka di IOI City Mall Putrajaya
kali pertama Cik Darling pergi dengan Abg Yeh; my anak sedara

Kali kedua Cik Darling pergi dengan Mira dan Noni
both are my anak sedara
kami ke sana sehari selepas balik dari Sarawak

Oppps!! Lupa pula nak bagitahu
Mr. Dakgalbi ni sebenar nye sebuah restoran makanan Korea



Pilihan kami hari tu Dakgalbi 2 pax set plus
sepinggan nasi, sepinggan ramen dan sepinggan keju



Ini set yang kami pilih






Set Dakgalbi tu akan dimasak oleh pekerja di situ



Mula-mula dia akan gaulkan semua bahan dalam kuali
bahan dalam tu terdiri daripada sayur kobis, ubi kentang, bawang dan isi ayam



Kesemua bahan akan digaul sehingga sebati dengan sos



Kemudian dia akan campurkan ramen



Okay!! Dah ready untuk dimakan..!!



Makanan tu boleh dimakan bersama kimci atau daun salad yang disediakan





Bila dah habis makan ramen, nanti pekerja dia akan datang
untuk masakan nasi pula
kami saje tinggalkan isi ayam dalam ramen tadi
untuk dimakan dengan nasi




Keju ditambah sebagai penyedap rasa untuk nasi goreng tersebut



Digaul sehingga sebati



Nyummyyyyy..!!!!



Kalau tanya pendapat Cik Darling.. emmmm...
Cik Darling dah jatuh cinta dengan Mr.Dakgalbi ni
sudah termasuk dalam senarai restoran Korea kegemaran dah
sambil menulis entri ni pun kecur air liur
terkenangkan ramen yang sedap tu.. ahaks!!

Ada sepuluh cawangan Mr.Dakgalbi ni di Malaysia
tengok senarai di bawah, boleh lah pergi mana yang dekat dengan kawan-kawan

1- Solaris Mont Kiara
2- Stiawalk
3- Citta Mall
4- Setapak PV128
5- Sri Petaling
6- Tropicana City Mall
7- Setia City Mall
8- Publika
9- IOI City Mall (Jangan lupa calling i ye kalau ke sini.. hehehe)
10- Sutera Mall, JB


Tinggi Nye..!!!

Tuesday, February 21, 2017

Semalam Cik Darling mc..
eh.. bukan mc saja-saja tau
bukan sengaja jumpa doktor untuk minta mc tau
Cik Darling tak minta pun sebenar nye tapi doktor yang bagi

Asalnya Cik Darling pergi klinik untuk ambil ubat batuk je
sebab dah seminggu batuk ni tak baik-baik juga
dan dalam masa yang sama nak ambil pil tahan sakit
sebab lutut Cik Darling injured masa eksesais minggu lepas

Alhamdulillah doktor check paru-paru semua okay
tekak pun okay.. tak ada bengkak
tapi ada satu yang tak okay

Nak tau tak apa dia??

Tekanan darah Cik Darling tinggi..!!!!

150/100.. tinggi kan??!!

Terkejut Cik Darling tau
pertama kali bacaan tekanan darah Cik Darling tinggi
Ya Allah.. seriau.. seram sejuk.. takut..
macam-macam perasaan bercampur

Tapi doktor cakap belum boleh declare kena darah tinggi
sebab Cik Darling tengah tak sihat
dia suruh datang semula untuk check
kena check tiga hingga empat kali
kalau tinggi juga bacaan nye baru lah boleh sahkan ada darah tinggi

Ya Allah sampai hari ni masih risau 
apa nak buat ye??

Holiday:: Tamat Sudah

Monday, February 20, 2017

Hari terakhir kami di bumi Kenyalang ni
jam 8 pagi kami dah check out dari Medeka Palace



Dari hotel, Zul bawa kami ke tugu kucing
yang terletak berhampiran dengan Hotel Riverside (kalau tak salah)
orang kata tak lengkap ke Kuching kalau tak bergambar kat tugu ni
orang kata bukan Cik Darling yang kata ya




Dan juga tugu kucing putih ni




Jom kita isi perut dulu.. yeeayy!
memenuhi keinginan Habib nak menikmati laksa Sarawak
jadi, Zul bawa kami ke Mom's Laksa
restoran yang terkenal dengan keenakan laksa nye

Cik Darling ni penggemar laksa tapi bukan lah laksa Sarawak
tekak tak boleh nak terima laksa Sarawak ni.. minta maaf lah
dah penah cuba tapi tak boleh nak telah.. huhuhu







Kenyang perut kami dibawa ke Kubah Ria
tempat yang menempatkan pasar basah
sebelum ni peniaga-peniaga ni berniaga di Pasar Satok
kami ke sini sebab kakak nak beli ikan terubuk masin



Geram tengok udang dan ikan-ikan segar kat sini
terasa nak beli bawa balik Semenanjung




Deretan ikan terubuk masin menunggu untuk dibeli pelanggan
boleh tahan banyak jugalah kakak dan anak sedara Cik Darling beli





Cik Darling tak beli ke??


Bergambar saje la.. tak berminat nak membeli sebab malas masak.. hahahaa




Jangan risau pasal packaging, pekerja kat sini akan siap pack kan dalam kotak
untuk memudahkan kita bawa naik flight nanti



Sempat juga beli gula apong.. kakak suka lepas makan ais krim gula apong [sini]



Selesai urusan ikan masin.. jom kita ke Muzium Kucing pula
saja nak menghabiskan masa sementara nak menunggu petang
ni kunjungan kedua Cik Darling ke sini.. pertama kali klik [sini]





Dari Muzium Kucing kami ke Kota Samarahan
sebelum ke UNIMAS, kami singgah ke Mira Cake House
yang terletak berdekatan dengan UNIMAS tu



Alhamdulillah banyak pilihan kek kat sini berbanding semalam [sini]
tapi tetap juga kek yang Cik Darling nak tu tak ada stok
jadi, Cik Darling terpaksa la beli perisa lain untuk kawan-kawan yang kirim



Kemudian kami ke Summer Mall
untuk  beli barangan harian dan stok makanan untuk Mimi
sekali harung makan tengahari kat situ



Usai semuanya, hantar Mimi ke asrama
kemudian kami langsung ke airport
flight kami ke Semenanjung jam 4.10 petang
kami selamat sampai di KLIA lebih kurang jam 5.55 petang



Cik Darling nak ucap berbanyak-banyak terima kasih pada Zul
yang menjadi pemandu setia kami sepanjang empat hari di sana
Zul yang sentiasa ceria, selalu ketawa, selalu happy
buatkan mood kami pun sentiasa je ceria sepanjang di sana

Zul, sori ya kalau ada terasa hati, tertinggi suara, termarah,
tergurau kasar.. sori sebab asyik paksa awak habiskan makanan saya
insyaAllah kalau ada rezeki panjang umur kita akan jumpa lagi nanti
semoga kita akan terus kekal bersahabat ya



Alhamdulillah trip kali ni semuanya berjalan seperti di rancang
harap kakak-kakak dan anak-anak sedara Cik Darling berpuas hati