Thursday, March 17, 2016

#Throwback Batu Malim Kundang Di Pantai Air Manis

Edit Posted by with No comments
Tarikh: 25-02-2016


Jam 8.30 pagi Pak Fery datang ambil kami di hotel. Pagi ni terus check out sebab flight balik ke Malaysia jam 2 petang ni. Jadi, pagi tu selepas sarapan di hotel kami terus bawa beg keluar. Oh ya! di Padang ni kami menginap di Hotel Bunda.


Kemudian kami dibawa ronda-ronda bandar Padang. Walau pun kali ketiga ke sini, tapi
ni pertama kali Cik Darling nak meronda bandar Padang ni. Sebelum-sebelum ni tak 
pernah berkesempatan.

Ini kawasan China Town. Emm... mana-mana tempat pergi pun mesti ada China Town.


Salah satu masjid yang terdapat di bandar Padang. Masjid Muhammadan namanya.


Kami ada melalui Jambatan Siti Nurbaya yang terkenal di Padang ni tapi tak sempat 
nak ambil gambar. Sebab Pak fery tak berhenti pun. Dia cuma tunjuk saja jambatan tersebut.

Kami dibawa menaiki satu bukit. Tinggi juga bukitnya. Dan jalannya pun ada selekoh tajam. Tak diberitahu Pak Fery mahu ke mana kami ni. Tiba-tiba Cik Darling ternampak signboard ni


Batu Malim Kundnag..!!!! Wah! Tempat yang nak sangat Cik Darling datang. Rasanya rata-rata orang tahu mengenai kisah Malim Kundang ni. Pemuda yang disumpah menjadi batu akibat menderhaka dengan ibunya. Sama seperti kisah si Tanggang.

Batu Malim Kundang ni terletak di Pantai Air Manis. Pantainya bersih tapi banyak anjing
berkeliaran di pantai ni. Jadi, bila berjalan tu kena hati-hati takut terpijak taik dia.


Dari jauh boleh nampak kapal Malim Kundang.


MasyaAllah! Akhirnya depan mata. Boleh lihat dengan jelas, figura tali dan kapal jelas kelihatan. Semuanya keras seperti batu.



Paling menginsafkan bila melihat figura manusia tengah sujud ni.



Alhamdulillah tercapai hajat Cik Darling nak tengok sendiri batu Malim Kundang ni.
Terima kasih yang tak terhingga untuk Pak Fery. Kata penduduk di sini, batu-batu ni ada yang dah ditambahbaik sebab terhakis kena air laut.

Puas bergambar, kami terus ke airport. Melalui jalan tepi laut.


Singgah beli air tebu. MasyaAllah manis gile air tebu ni.. bukan ditambah gula.



Pukul 11 lebih kami tiba di airport. Haa! amik kau.. beg kami berdua untuk 4 
hari di sini 😆 
Cik Darling memang banyak membeli kain sulam sebab ambil order daripada 
kawan-kawan di Malaysia.. hehehe..


Lepas check in luggage, melepak lah kami di sini sementara nak tunggu boarding.


Flight delayed. Dalam pukul 2.50 petang baru kami berlepas dari airport Bandar Udara Internasional Minangkabau  Padang ni.


Alhamdulillah 45min dalam penerbangan kami selamat tiba di KLIA2. Tunggu Amzar; anak sedara Cik Darling datang ambil. Tak daya dah nak balik naik bas sebab barang banyak 😅


Tamat sudah percutian 4 hari 3 malam di Padang-Bukittinggi ni. Terima kasih untuk Pak Fery kerana melayan Cik Darling dan kakak dengan baik sekali. InshaAllah ada rezeki Cik Darling pasti akan kembali lagi 😊





 photo Picture29_zps1uovkupm.png

Wednesday, March 16, 2016

#Throwback Dari Bukittinggi Terus Ke Padang

Edit Posted by with No comments
Tarikh: 24-02-2016

Seperti semalam, pagi ni kami bersarapan di hotel sebelum keluar berjalan-jalan.
Hari ni kami check out dari Hotel Ambun Suri. Petang ni kami akan ke Padang.
Sebab esok kami dah nak bertolak balik ke Malaysia.


Lepas check out, kami dihantar ke Pasar Atas. Nak bergambar kat mercu tanda
Bukittinggi iaitu jam gadang. Tak lengkap kalau datang Bukittinggi tapi tak ada
gambar dengan jam gadang.


Kesempatan ni digunakan untuk berjumpa dengan sepupu EE. Ada barang yang sepupu EE
nak kirimkan untuk family di Malaysia ni.


Aduihhh.. abaikan lah muka Cik Darling yang dah sama macam orang Indonesia.
Ntah kenapa la boleh pakai tudung macam gitu gayanya 😓

Selesai urusan dengan sepupu EE, kami ke Pasar Atas. Saja ronda-ronda sambil menghabiskan wang rupiah yang masih bersisa.


Dah habis meronda, telefon Pak Fery. Kami terus bergerak ke destinasi seterusnya.
Kami singgah di tempat yang dipanggil Panorama Sungai Landia. Tempat untuk bergambar
dengan permandangan yang menarik.



Kemudian kami langsung ke Puncak Lawang. Ambil gambar dari bawah sahaja. 
Tak naik ke atas pun. Kalau nak naik ke atas puncak tu, ada bayaran yang dikenakan.



Ini Pak fery dan isterinya yang sarat mengandung. Lupa pula nama isterinya.


Kat sini pun ada juga penjaja yang berniaga di tepi jalan.


Kami meneruskan perjalanan kami melalui kelok 44. Ada 44 selekoh tajam di jalan ini
sebab itu dipanggil kelok 44. Di pertengahan jalan, kami bertemu dengan monyet liar yang banyak berkeliaran di tepi-tepi jalan.






Perjalanan diteruskan. Permandangan begini disajikan di sepanjang jalan selepas
habis 44 selekoh.




Akhirnya sampai tempat yang dituju. Rumah kelahiran penulis Buya Hamka.
Antara rarya tulisan Buya Hamka yang terkenal ialah Tenggelamnya Kapal 
Van Der Wick.


Kedatangan kami disambut oleh cucu Buya Hamka. Lupa pula nama pakcik ni 😩


Keadaan di dalam rumah Buya Hamka.




Mendengar cucunya bercerita mengenai sejarah Buya Hamka.


Sekeping gambar diabadikan sebelum kami melangkah keluar.


Perjalanan kami diteruskan lagi untuk ke Padang. Kami dibawa melalui jalan
di persisiran tasik. Kalau tak salah Tasik Singkarak. Lupa la.... 😫



Kami singgah makan di sebuah kedai makan di persisiran tasik tersebut. 


Menikmati hidangan nasi padang sambil melihat pekerja membawa naik ikan segar
dari sangkar di tasik tersebut.


Antara lauk nasi padang yang kami pilih..







Beli kacang tanah ni buat bekal mengunyah dalam kereta. Maklumlah perjalanan
masih jauh lagi ni. 


Alhamdulillah selepas hampir 6 jam dalam kereta, kami akhirnya sampai di Padang.
Kebas montot tau duduk lama-lama dalam kereta 😅

Cantikkan masjid ni? Masjid baru. Namanya Masjid Raya Sumatera Barat.


Sebelum ke hotel, Pak fery bawa kami ke sebuah mall. Satu-satunya mall yang ada di
Padang ni. Kami ke food court. Nak tapau makanan untuk makan malam.



Macam-macam kami tapau. Konon-konon nak makan besar lah malam ni sebab esok
dah nak balik 😆




Done tapau. Jom ke hotel. Dah tak sabar nak check in. Badan terasa penat gile..

Sampai je kat hotel kan. Rehat kejap, lepas tu mandi dan selesai semua tuntutan.
konon-kononnya nak makan besar la lepas tu kan. Sudahnya nan hado.. hahahaha
sempat jamah sikit je kemudian masing-masing tidur tak sedar diri 😆😆😆



To be continue...



 photo Picture29_zps1uovkupm.png

Followers