Followers

Lambat Kawin

Thursday, August 6, 2009

Sambil melayan FB ari ahad lepas
acu tgk tv3...rancangan 3R
isu yg di bincang kan ari nie "LAMBAT KAHWIN"
sesuai banget....hahaha...dush..dush..
tepat mengenai sasaran!!

ya..acu akui..dulu acu memang stress bila
kerap kali di ajukan soalan2 nie semua

"BILA NAK KAWIN?"

"BILA NAK MAKAN NASI MINYAK?"

"TAK MAU KAWIN KE? BEST TAU KAWIN.."

huh...ada ke orang tak nak kawin?
bodoh le kalau ada yg mengaku tak nak kawin
semua manusia dalam dunia nie mengidamkan sebuah
keluarga yg bahagia...ada suami or isteri & ada anak

acu tau, ada yang bertanya nie sebenar nye bersikap perihatin
tapi yang lebih banyak suka bertanya sebab busy body...
(huh..benci orang busy body..)
jawapan stereotaip yang kita dengar

"BELUM SAMPAI SERU"

"BELUM ADA JODOH"

dan bila malas nak menjawab, dari situ le timbul nye jawapan

"AKU TAK MAU KAWIN"

tujuan nye nak tutup mulut si tukang tanya a.k.a busy body
tapi kadang-kadang, memang betul penyebab nye
belum sampai jodoh
kenapa cakap macam tu???

acu cakap berdasarkan diri acu & si dia
acu dan dia couple since November 1996
November 2009 insyaallah genap 13thn hubungan kami
bohong la kalau selama kami couple nie kami tak penah plan untuk kawin
semua pasangan bercinta mengimpikan perkahwinan
termasuk juga kami...

penghujung tahun 2007, kami mula plan nak kawin
semasa umur kami mencecah 30tahun...
that's mean 2008 sepatut nye majlis kami berlangsung
acu booking tiket ke Bangkok untuk cari barang2...
cuma masa tu acu belum maklum kan lagi pada mak acu

pada peringkat awal, segala nye berjalan dengan lancar
sehingga la sebulan sebelum acu berangkat ke Bangkok
hubungan kami dilanda badai...(cewah..mcm novel lak..)
badai yg teramat dasyat...lebih dasyat dari ombak tsunami

acu & dia hampir-hampir berpisah...
bayang kan hubungan 12tahun akan berakhir begitu saja
acu tak boley fokus langsung pada keja...
nasib baik my boss; maziah faham dengan masalah acu
doktor bagi acu mc untuk tenang kan fikiran

disebelah dia pun sama..dia pun tension sama mcm acu
air mata tak payah cite la...ari-ari menangis
baik acu mau pun dia...
hilang keegoan dia bila menangis depan acu

hanya beberapa orang kawan acu & kawan dia tau masalah kami
dan Alhamdulillah ramai yg support kami
terima kasih yg tak terhingga kepada Maziah, Zaim & arwah Lann
yang terlalu banyak membantu kami
and thanks juga utk kawan2 yg minta acu berpisah dengan dia
but sori..acu tak mampu nak tinggal kan dia...

mungkin disebabkan rasa sayang, kasih & cinta yang tebal
atau pun mungkin sebab 'jodoh' kami kuat
kami kembali bersama...walau pun keadaan kami 'panas'

so, berpunca dari situ kami menangguhkan segala perancangan kami
penat!!! memang acu penat..sedih..segala perasaan ada
sekarang kami kena build up balik kepercayaan dalam diri
hanya doa yg mampu acu panjat kan kepada Allah
memohon agar dipermudah kan jodoh kami...

okey...dah abis cite sedih...hehehehe
back tu the tajuk, lambat kahwin...
walau pun kadang-kadang terasa sunyi sebab still single
tapi acu enjoy dengan life acu...
acu buang rasa stress yang mengacau tu

acu tumpu kan pada minat acu...
pertama, minat yg dipupuk oleh si dia..
mencintai bidang permotoran...tak kira le minat pada
car racing atau pun bikin kereta...

tungguuuuuuuuuuuuuuu...nanti acu masuk kan gambar
kereta acu yang tengah di ubah suai...ahaks...
thanks a lot to my Darling yang banyak membantu

yang kedua minat acu dalam bidang pelancongan
tapi minat nie hanya berlaku bila poket penuh je la..ahaks
tarak duit dok diam je la

acu memula start melancong nie pada tahun 2004
masa tu acu join Euro Tour yang dianjurkan oleh
one of persatuan kat tempat keje acu nie

seronok sangat..maklum le pertama kali nak melihat negara orang
bermula dengan melancong ke Paris
puas ati dpt melihat dengan mata sendiri eiffel tower


kemudian kami ke Belgium


pastu kami ke Holland

Jerman pun kami pegi

singgah di Austria
dapat le beli kristal swarozski kat sini


pastu destinasi terakhir di Europe is Swiss

sila abai kan gambar acu yang ala-ala beruang kutub tu ye...hahaha
'perak' sikit..maklum le first time ai jumpa salji...ahaks

time tu n
yesal gak tak terus ke London
kebetulan masa tu kawan acu study kat sana
dia ada ajak, tapi acu tak berani nak pegi sorang2
sebelum balik ke Malaysia kami tido di Dubai semalam
dapat le melihat negara Arab yang kaya nie...

tahun yang sama juga acu ke Beijing
dah merasa le acu panjat tembok besar cina
huh..penat nak mapuh...

then thn 2005 pula acu ke Perth...
nie acu penah cite dalam entry lepas

2007 acu ikut group pegawai IT kat sini ke Phuket
pun acu penahh cite dalam entry lepas gak

pastu 2008 acu ke Bangkok...nie acu pegi berdua je dengan Suria
masa nie sepatut nye acu beli barang hantaran
tapi apa nak buat...jodoh nye belum sampai..huhuhu

dan tahun yang sama gak acu ikut group pegawai IT ke Singapura
nie 1st time ke Singapura...walhal acu study 3tahun kat Skudai
tapi sekali pun tak penah sampai ke sana...hahahaha
dan yg terbaru 2009, acu ke Bahrain

dan seterus nye ke Turki

acu puas ati dengan apa yg acu lalui dalam idup acu sekarang nie
tak mungkin acu dapat merasa pegi ke tempat tu semua
if acu dah berkeluarga...banyak yg perlu di fikirkan
nak kena fikir suami...kalau ada anak, nak kena fikir pasal anak lagi
pendek kata, keluarga wajib didahulukan
kalau dapat suami yang memahami minat acu nie..Alhamdulillah la
tapi kalau sebalik nye...adusss...pendam kan je la minat tu...huhuu

sungguh pun begitu, acu akui ada masa nye acu terasa sunyi
tambahan pula acu tinggal sorang diri kat rumah nie
tapi tu semua acu cuba atasi...buang jauh2 rasa sunyi tu
hujung minggu acu, acu abis kan masa dengan menyibuk kan diri

hari sabtu, memang hari acu & si dia...
kecuali kalau anak2 sedara acu datang lepak kat rumah acu
tak dapat la acu keluar dengan dia...

hari ahad, hari untuk diri acu...
time nie la nak kemas rumah, basuh baju, iron baju keja
dan kadang2 acu keluar membeli barang dapur
ada masa nye acu masak, dan jemput si dia & kawan2 datang makan
dengan cara tu, rasa sunyi nye terbiar macam tu je

so, for those yang belum berkahwin
jangan la stress...buang jauh2 stress tu...
fikir la dari sudut positif...enjoy masa bujang kita
tak guna pun nak melayan stress tu
stress tak boley bagi kita suami atau anak
apa yg penting, jangan berhenti berdoa
kerana setiap manusia di bumi nie telah ditentukan jodoh oleh-Nya
cuma lambat atau cepat je..

36 xoxo:

wholsale watches said...

Zenith watches
Longines watches
Vacheron Constantin watches
Patek Philippe watches

fazemy said...

Bestnya hidup Acu...dah mcm2 tempat Acu pergi. Jelesnya. Acu nak ikutla klw Acu pergi mana lain kali. Blh tak? Hehehe menyebok je erk.

Tapi betulla Acu...kdg apa yg org dpt kita tak dpt...sbnrnya apa yg kita dpt lebih dari org yg dh dpat tu. Bagusla Acu ni..selalu bersyukur dan tak rasa kekurangan diri. Cayalah! Suspek giler dgn Acu nih. Yang pastu jodoh maut ditgn Allah. Klw takde jodoh ko kawinla grand2 masuk TV esok lusa cerai jugakkan.

Stiap org tu dah tentu jodohnya...dah tentu ajalnya. Tp kita mana nk tahu bila joodh kita smpai..mcm mati. Klw lah kita tahu esok kita akan mati...sah harini dok masjis je. (^_^)

p/s: Acu..bila dh kawin ni kan...pastu takde anak plak. Org sebuk nk tanya mcm soklan yg menyakitkan hati "bila nak kawin" tulah. Dan yg plg bengangnya..bila buat posting psl ISA...ada la mangkuk hayun mana bg komen..."ko tak tahu psl ISA sbb ko takde anak"..--->ayat diringkasknla. Hangin je aku.

@cu SaYaNg said...

Fazemy::

syukur dengan apa yg ada..
nak tension2 pk pun buat sakit pala otak je..mulut org sekeliling nie bkn blh d tutup mcm mulut tempayan..semua nye ternganga mcm mulut longkang je..hahaha

ala..emy,lum masa nye lg ko nk ada anak..insyaallah satu ari nanti bila Allah 'rasa' ko dah patut ada anak,Dia akan bg berderet2...

ha..time tu..keja beranak je la ko..hehehehee...

LotsOfLove-Pearls said...

Salam acu sayang..
Kisah sedih ada tapi yg LOL paling jeles acu dh pegi banyak2 negara. Jelesnya LOL.
Nak ikut juga.
Hehe..
Next plak nak g negara mana?
Japan?

Hawaii?

Hehe....

kawin lambat?

no comment coz LOL juga til now single jer.
happy jugak.
ngeeee...

LotsOfLove-Pearls said...

Kepada Fazemy,
LoL ader baca comment tue.
Rasa nak balas jer bagi pihak Emy tapi tahan jerk ar.
Gaduh2 di alam cyber ni tak best.
biarlah dia ngn labu2nya..
hanyut ditengah lautan, sendiri tanggung..

@cu SaYaNg said...

LOL::

jeles ye..sy suka LOL jeles..ahaks
ala..x yah nak jeles,acu lum penah lg ke sabah...

ada plan nk ke sana tp x tau bila..if acu ke sabah,LOL nak teman kan acu ke?

bln 3 thn dpn acu dh booking ke Bandung bahh...hehehee
jom le join...g shopping2 kat sana..hehehee

@cu SaYaNg said...

LOL::

acu pun ada baca psl komen tu
ntah apa2 je dia komen
mcm x de related pun dgn entry yg emy publish kn..

tu le manusia yg BODOH SOMMBONG..
x tau satu apa pun tp nk gak tunjuk pandai..huh

Mom of 3 Little Heroes said...
This comment has been removed by the author.
@cu SaYaNg said...

Mom of 3 Little Heroes::

tq so much..insyaallah

arryani said...

Acu ...

kebahgaiaan seseorg bukan diukur dari status perkahwinan tau..

Cukuplah asal acu bahagia...

Berapa ramai org kawen tak bahagia..

Jodoh anda Allah dah tentukan..jgn takut..

Slamat bergembira dan berusaha untuk terus bahagia

@cu SaYaNg said...

arryani::

thanks a lot kak yan..
buat masa skrg nie acu bahagia dgn idup acu...tambahan lak acu ada ramai kwn yg selalu memberi kan acu kebahagiaan...

Queen said...

takpe Acu..biarlah depa nak kata apa....gasak kan saja...
diorang tu bukan TUHAN...
sedap2 kata org...besok ludah tu tertempek di muka sendiri baru diorang tau..

Tapi nik sunyi kalau tak berteman. Hehehehe...bukan nak kahwin sangat..tapi mak kata kalau ko dah berkepit jer dgn dgn 24 jam..ko kahwin jerla..bosan aku tgk..hahahhahaha

kisahnya...kitorang nie memang best giler jadi kawan baik. Sampaikan satu hari tu die kata walaupun dah kahwin nanti, nak jadikawan baik jugak.

Jadi kahwin tu adalah tuntutan syariah jer...
betul tak Acu...

Takpe..biarkan diorang...mulut tempayan gitulah..hodoh jer..

@cu SaYaNg said...

Queen::

betul tu..acu sokong!!

hahaha..tau x pe...bukan setakat hodoh tp busok mcm bau longkang..ahaks

fazemy said...

Acu..nak ikut g jenjalan...haha

@cu SaYaNg said...

jom le...
tapi bln 3 nie nk ke Bandung
acu dh beli tiket...
ko ckp lambat la...hahaha

@dik-nick said...

bestnyaaa..sakan acu g melancong.. nk g bandung lagi.. enjoy yr life ya.. jgn fikirkan sgt soal jodoh tu k

azreen said...

lama giler tak singgah sini....ermmm sedih jugak baca n3 nie....takper la pya, tentu ade hikmah apa yg berlaku selama ini....aku doakan smga hubungan ko ngan eddie akan sejahtera dan dipercepatkan jodoh insyAllah.....aminnn

hysMan.. said...

sabo yer acu..
klu gwa jumpa org tu,kasi tonyoh cili padi kat mulut depa..
mulut mcm longkang..
huahahaha..
kuatkan semangat..
kami ade sokong acu k..
chaiyokk...

~sentiasa doakn utk acu syang..
peace yaoww..

Jake's Daughter said...

Pya..Kita senasib la...Blom sampai jodohnya kan??? Nak bt mcm mana....Xkan nak nangis guling2 kot kan???

Ummi Muche Iche said...

Pya.. ko mmg cekal n tabah.. insyallah.. gnjaran besor menanti di sebalik ni sumer.

p/s aku rasa cm nk kenalkan ko kt mmber aku sorang ni jer.. biar dia tauu.. lmbat kawen tu bukannyer end of the world.. minah ni selalu putus asa.. pstu siap ckp Tuhan tu x adil dgn dia.. adehh.. berbuih jgk la mulut aku nk nasihat...

Cik Kham & Co said...

piah..sonok bace entry ko kali nih..betul tuh bahagian msg2 idup kite nih.mcm aku pun since dh kawin lom dpt lagi jln2 mcm ko tuh..bestnyerrr.....

yer...sesape yg lom kawin lagi tuh...mmg patutlah abiskan duit jln2 mcm ko tuh...best wooooooo...tingin sgt2 nak main salji camtuh....tp bile lah gaknyer ekk??

ape2 pun ..kalo jadik..jgn lupe jemput aku mkn nasi minyak ok...

@cu SaYaNg said...

@dik-nick::

melancong time ada duit.
tak de duit..dok diam je la..hahaha

@cu SaYaNg said...

azreen::

Amin...
x de apa nk disedihkan..bende dh pun berlaku..idup tetap kena terus kan...yg penting kita hepi..hehehe

@cu SaYaNg said...

hysman::

tq dear..
acu tau ramai yg syg kt acu..hahaha
acu pun doakan kebahagian Man gak...

@cu SaYaNg said...

Jake's Daughter::

ye betull...lalui idup dgn penuh ketenteraman..hahaha

@cu SaYaNg said...

Umi Muche Iche::

insyaallah aku kuat..
Amin..mudah2an ada hikmah yg besar disebalik semua nie...

tp jln2 ke oversea tu dh satu rahmat yg besar dh aku rasa..hahaha
sekurang2 nye aku ada bende nk d ingat bila aku dok umah org tua2 nanti...hahhahaha

@cu SaYaNg said...

kham::

hahaha...habis kan duit ek..
hahaha..bagus ayat ko tu..aku suka
hahahaha...

insyaallah kalau jadi,kenduri besar2an akan berlaku nanti...hehehe

@dik-nick said...

suke bonar tgk 1st gmbar kat eiffel tower. lawa bangett

cerpelai said...

Kuat berjalan rupanya Acu ni ye?
Mekah taknak singgah ke? Kehkehkeh..
Pedih tak? Pedih tak?

Hahahaa..!!

Memain je Acu..

Seelok-eloknya menikah laa cepat.. Tapi lebih baik fahamkan erti kawin tu dulu baru mendirikan masjid.. Kalo tak jadi laa cam pasangan artis zaman sekarang ni..

Patutnya jadi role model.. Sudahnya jadi roll and out.. over!!

@cu SaYaNg said...

Cerpelai::

tak de nye acu nak terasa pedih..
Mekah, Madinah & Jeddah acu dah penah sampai...
malahan apa yg sepatut nye dilaksanakan pd rukun Islam ke5 acu dah rasai nye...

insyaallah..acu akan menyusul semula lps nie...rindu dengan suasana di sana...

bro,
tak de manusia yg x nak menikah cpt..dan tak de manusia yg sengaja melambat2 kan pernikahan nye...cuma kita mampu merancang tapi DIA yang menentukan segala2 nye...

mcm lu bro..perjalanan jodoh lu senang,mungkin Allah uji lu dengan cara yg lain...

tapi acu...perjalanan jodoh acu susah..tapi insyaallah segala2 nye ada sebab kenapa DIA lambatkan jodoh acu...

hanya DIA yang MAHA MENGETAHUI..

LotsOfLove-Pearls said...

acu nk g Sabah?
bila?
LOL kat peninsular nie..
huhu..
kalau tht time LOL kat Sabah then acu kena inform LOL ok..

kita jalan2 di sana.
hehe....

nak g bandung?

wah, best siot.....

shoppin giler ar...

kamalnzura said...

piah..syoknya tgk gmbq hang pi jln2...
tak merasa dah kot aku nih...

pasai mulut org..mmg xleh nak tutup...
nanti lps hang kawin, sibuk plak tny, x pregnant lg ka...

dah dpt anak..sibuk la tny x nak tambah anak ka...

soklan camtu akan berterusan smpai bila2...

aku pun dah rasa soklan2 camtu dulu..hehe

cerpelai said...

Kehkehkeh..
Rilek Acu.. Jangan panas badan nanti kena kuarantin..

Perjalanan jodoh gua yang Acu kata senang tu tak le sesenang yang orang lain nampak.. Sebab gua taknak cerita kat orang sebenarnya.. Nak buat apa ye tak? Baik cerita pasal kumbang terbang ke, ikan emas ke.. Kehkehkeh..!!

@cu SaYaNg said...

LOL::

mgkn dalam bulan november nie acu ke sana...nanti dah confirm tarikh acu bagitau ya...

@cu SaYaNg said...

kamalnzura::

selagi boley sabaq, aku sabaq je la dgn kerenah orang2 nie semua..huhu

@cu SaYaNg said...

cerpelai::

mana de acu panas ati...
cuma terasa ati ati sebab lu x faham apa acu tulis...uwaaaaa

segala susah payah lu dah berbayar sebab lu dah pun selamat bernikah & dah ada anak pun...apa yg lu lalui cukup le lu je yg tau..tak payah di war2 kan kepada dunia..hahaha