Friday, November 27, 2020

Aplikasi Al Muqri

Edit Posted by with 14 comments
CP nak share dengan korang satu app yang CP rasa sangat membantu
kalau kita nak belajar membaca al quran sendiri.
App Al Muqri nama nye... CP dapat ni melalui telegram Neelofa.

Korang taip muqri kat Google Play Store atau Apps Store.
Ambil yang atas sekali tu..


Dah siap install akan nampak icon ni..


Okay... meh nak explain macam mana nak guna ya...

First kita pilih qari kegemaran kita...


Kemudian pilih surah apa yang kita nak dengar dia baca atau yang kita nak belajar.


Bila kita dah pilih qari dan surah, kita boleh set nak dengar atau nak baca
dari ayat berapa ke berapa. Dalam gambar ni CP set nak dengar
dari ayat 1 hingga ayat 10.


🔁all 1 - maksud nya nak ulang ayat 1 hingga 10 sekali atau satu set.
🔁ayah - maksud nya nak ulang setiap ayat tu sekali dalam setiap set.
⏳ayah delay - selepas setiap bacaan, nak dia stop berapa lama untuk
kita ulang dan baca ayat yang sama.

Selepas dah set semua tu.. tekan butang play...


Semoga app ni dapat memberi sedikit manfaat untuk yang baru nak belajar mengaji 😊








14 comments:

  1. Alhamdulillah. Banyak sungguh peluang dan cara belajar ilmu kalam Allah ini. Syukur.

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Pada CP bagus sangat. Banyak membantu CP untuk betulkan bacaan. Try lah :)

      Delete
  3. Boa noite. Parabéns pela matéria.

    ReplyDelete
  4. boleh guna ni untuk ganti apps yang famous tu..
    tapi saya rasa apps yang viral tu xdak masalah pun propa je negara tu buat drama..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la kan... tak tau lah propa ke betul.
      Tapi yang pasti CP dah uninstall dah hehehe

      Delete
  5. Replies
    1. CP dah uninstall dah lepas viral kata jual data tu hahaha

      Delete
  6. Tq share kak CP. Nanti boleh install.

    ReplyDelete