Kuih Neraka?
Kuih apa tu CP?
Baca nama macam ngeri je kan nak makan? 😅
Nama sebenar kuih ni ialah Bika Talago.
Kuih ni antara yang mesti dicuba kalau pergi Bukittinggi, Indonesia.
Ada 2 jenis bika ni.. satu original.. campuran tepung dan kelapa je.
Satu lagi ada campuran pisang.
Kenapa dipanggil Kuih Neraka?
Sebab cara masak bika tu menggunakan api yang kuat atas dan api bawah.
Konon-konon tu bayangannya macam dalam neraka.. haa.. gitu 😅
Panas wei duduk kat dalam ruang dapur tu.
Mana yang sedap?
Kalau tanya CP, CP suka yang original 😊
Rasa sebenar sama macam rasa lempeng je.
Satu tu rasa lempeng kelapa dan yang satu lagi rasa lempeng pisang.
Kalau berpeluang ke Bukittinggi, jangan lupa singgah ke sini dan cuba sendiri ya 😊
seram dgr kuih neraka hehe..oh sbb kuih tu dibakar guna api yg kuat
ReplyDeleteYe betul hehehehe
DeleteNampak menarik..nampak sedap je tu Acu...kalau dapat rasa best ni...
ReplyDeleteSedap gak.
DeleteJom la pegi.. Acu boleh jadi pemandu pelancong Along
hehehehe
kalau bakar sendiri tu dapat diskaun tak? hehehe
ReplyDeleteTakde makna nye nak dapat diskaun uncle.. hahaha
DeleteTakut pulak nak makan kalau nama dia kuih neraka. hihi.. okay kalau ke bukit tinggi, Indonesia boleh cuba ni.
ReplyDeleteTeruja nak makan sebab nama dia.. hehehe
DeleteNama tak boleh blah 😂
ReplyDeleteKan? Marketing baik punye.. hehehe
Deletemasa PKP skrg ni CP kat bukit tinggi ke?
ReplyDeletemasih tradisional bakar pakai kayu tuuuh., ;p
Idok le.. ada tercongok kat PJ ni.
DeleteThrowback je mampu sekarang ni wak :D