Hari kedua di Bukittinggi, kami dibawa oleh supir ke
Puncak Lawang, Danau Maninjau dan Kelok 44
Kami disajikan dengan permandangan begini sepanjang perjalanan
Subhanallah.. indah dan segar je permandangan nya.. cantik kan??
Kami singgah sebentar di tempat yang bernama Panorama Sungai Landia
jangan di tanya mana sungai nya
Cik Darling pun tak nampak kat mana sungai.. hehehehee
Lepas penat bergambar, kami sempat bershopping kat sini
beli souvenir dan juga minuman
Cik Darling beli sandal yang diperbuat daripada kulit sapi
tapi nasihat Cik Darling jangan beli kat sini.. MAHAL!
Di Pasar Atas harga nya jauh lebih murah tau..!!
Keterujaan melampau dapat minum air badak perasa laici
pertama kali jumpa air badak ada perasa.. hahahaa
Hentian kedua kami berhenti basahkan tekak di kedai Bundo Kaduang
special minuman kat sini ialah cendol labu selain daripada jualan pelbagai jenis kerepek
Ini lah rupa cendol labu tu
tak nampak nak tunjuk isi nya
tapi sekali tengok rupa macam bubur caca.. bubur yang colourful tu
cuma isi nya lembut sangat compare dengan bubur caca
Sempat juga Cik Darling rasa ais krim labu
rasa nya labu ni tanaman utama kat sini kot
sebab tu banyak produk dari labu
Kemudian kami meneruskan lagi perjalanan kami ke Danau Maninjau
sebelum sampai ke Danau Maninjau, kami berjumpa dengan Puncak Lawang
tapi kami tak naik ke atas nya pun.. cukup bergambar dari jauh je
Ni lah Danau Maninjau
Danau atau Tasik Maninjau merupakan tasik kedua terbesar selepas Tasik Singkarak
tasik ini terbentuk akibat daripada letusan gunung berapi sehingga membentuk kawah
kawah inilah yang menangkung air yang akhir nya membentuk Tasik Maninjau
Perjalanan turun ke Danau Maninjau akan melalui 44 selekoh tajam
atau lebih dikenali dengan nama Kelok 44
setiap kelok akan dilabel kan bermula dengan nombor 44; kelok paling tinggi
sehingga yang bawah sekali nombor 1 berhampiran dengan Danau Maninjau
Tapi kami cuma berhenti hingga Kelok 37 sahaja
berhenti menikmati permandangan sekitar
sambil menikmati makanan dan minuman tempatandi Pondok Indah
sepatut nya kami lunch di sini tapi perut tak lapar sangat
Antara yang Cik Darling cuba, pais ikan kecil
yang ditangkap terus dari Tasik Maninjau
dan juga apam labu
Kat sini pertama kali Cik Darling cuba minum Teh Telur
air teh panas di campur dengan telur mentah yang di blend
Nampak rupa macam seram je nak minum
tapi lepas dah minum
Rasa nya sangat sedap..!!!
Hilang lelah, kami naik semula untuk pergi ke Pasar Aur Kuning
Pasar yang menjual barangan untuk pemborong
tapi boleh je kalau nak beli runcit
harga nya pun jauh lebih murah dari tempat lain
Pasar Aur Kuning ni luas
cuma kedudukan barangan tak teratur
kena pandai cari.. selit sana selit sini
macam-macam ada di jual di sini
Satu setengah jam kami di Pasar Aur Kuning
kami bertolak balik ke Pasar Atas
Sebelum ke Pasar Atas, kami singgah bergambar di Jam Gadang
jam yang menjadi mercu tanda Bukittinggi
Jam Gadang ni letak nya berdepan dengan Pasar Atas
ambil gambar sekeping dua kemudian naik shopping kat Pasar Atas
Comel tak capal Cik Darling beli untuk cucu sedara?
Harga capal comel ni sekitar 20 ribu Rp.. dalam RM5.70
okay sangat harga dia kan???
boleh lah cucu Cik Darling bergaya di Hari Raya nanti :)
Dalam 5.30 petang kami selesai berurusan di Pasar Atas
sebelum balik Cik Darling dan Ina lepak kat Dataran Jam Gadang
melihat gelagat pelancong luar dan tempatan sambil menikmati Keropok Mee
Keropok ubi yang bulat besar tu dilipat dua seperti bentuk karipap
kemudian di sapu dengan kuah sate minang
dan diletakkan di atas nya bihun goreng
harga sekeping dalam 4 ribu Rp.. lebih kurang RM1.10
Perut kenyang, kami berjalan balik ke hotel
tak jauh pun... 5 minit jalan kaki dah sampai
naik bilik.. mandi, solat kemudian siap untuk pergi dinner
Jam 7.30 malam supir datang ambil kami
kali ni kami dinner di Restoran DAP Ayam Penyet Dan Iga Bakar
Serius bebeno Cik Darling membaca menu... Huduh!!
Oleh kerana speciality nya ada lah Iga Bakar
jadi, Cik Darling pilih untuk mencuba nya
dan jus buah naga sebagai penghilang dahaga
Oh!! Iga tu apa??
Iga tu sebenar nya ribs atau tulang rusuk lembu
cara masak nya di bakar kemudian diletakkan kuah special
jadi macam kita makan hot plate gitu..
rasa nya sangat enak
Kebetulan malam ni hujan, kami cuma dibawa pusing-pusing
bandar Bukittinggi dan singgah sekali lagi di Kedai Aswan
sebelum balik ke hotel dan zzzzZZZZZZzzzzzz....
About Me
- Darling Pya
- A simple girl, fun-loving person, like making jokes, easily to laugh (I suppose), like to help people, share stories. Well the bottom line is, I am just a simple Malay girl.
Blog Archive
Darling's Popular Posts
-
Lupa CP nak share keputusan lepas jumpa doktor di Klinik Nefrologi pada 06-12-2021 hari tu. Appointment CP dengan doktor jam 2 petang. Sepe...
-
Tarikh: 06-04-2019 Lebih kurang 1 jam 10minit dalam flight kami sampai di Singapore. Satu jam kami transit kat Changi Airport ni. ...
-
"I BELIEVE I CAN FLY.." heheheee....badan gemuk berangan nak terbang.... tapi betul la...petang nie acu akan terbang... dengan ...
-
Kuih Neraka? Kuih apa tu CP? Baca nama macam ngeri je kan nak makan? 😅 Nama sebenar kuih ni ialah Bika Talago. Kuih ni antara yang mesti di...
-
Entry back dated...hehehe seperti di janji kan dalam entry lepas nie acu nak cite la pasal percutian acu aritu dengan family sebenar nye pla...
Semalam lagi kakak dah baca yg part 1 tapi tak boleh komen. Pagi tadi pun kakak dah baca N3 ini tapi tak boleh juga. Sekarang dah ok..
ReplyDeleteMakanan di sana memang murah kan. Cuma cara masak dia tak sama dgn tempat kita.
InsyaAllah, suatu hari nanti kita jalan sama-sama ya Acu. Harapnya mak masih sihat untuk ikut Acu jalan2... :)
ReplyDeleteSubhanallah..cantiknya pemandangan desa disana..bagaikan sebuah lukisan kanvas..
ReplyDeletekakzakie:
ReplyDeleteYe kak.. macam2 makanan nak dicuba tapi takut perut tak tahan sebab kebanyakan makanan kat sana pedas2
kakcik Nur:
ReplyDeleteInsyaAllah mak :)
kak kamsiah:
ReplyDeleteBetul kak.. tengok real lagi cantik. dalam gambar tak berapa cantik sebab tangan ni tak seni.. hehehe