Followers

Bila Nak Kahwin??

Friday, October 8, 2010

Bila nak kahwin???
Di sini orang bertanya
Di sana orang menyoal
Tak kira teman mahu kenalan
Asyik-asyik itu je yang jadi bualan
Begitulah nasib orang bujang
Tak kira lelaki mahupun perempuan


Bila nak kahwin???
Keluarga pun dah mula risau
Si teruna...emak bimbang jadi bujang terlajak
Si dara...ayah takut bergelar andalusia


Bila nak kahwin???
Jiran turut sama menumpang tanya
Bila dijawab jodoh belum ada
Kata mereka, kita kenalah usaha
Mandi bunga salah satu caranya
Tak pun mandi ais boleh dicuba
(hehehe..ni cuma cadangan je...cuba le)


Bila nak kahwin???
Aduuuhh!!! aku disoal lagi
Kahwin??? Nak kahwin dengan sapa?
Calon pun takde....
Hah!!! Awak tu memilih sangat agaknya
Ewah-ewah sedap sungguh mulut berkata
Calon dah ada???
tapi pinang nya tak jugak...

Bila nak kahwin???
Akan ku kahwin jam-jam ni juga ( hahahaaa)
Andai memilih suami semudah bershopping di pasar malam
Atau semudah membeli VCD cetak rompak
Atau sesenang memakan twisties..

Bila nak kahwin???
Aaahhh....!!! sungguh aku bosan
Banyak yang lain boleh jadi persoalan
Kenapa asyik itu yang dihadapkan
Apa kita nak heran
Lambat cepatnya jodoh, Allah yang tentukan.


Bila nak kahwin???
Pada yang masih bujang
Biarkanlah mereka terus bertanya
Usah ditunggu letih mulut mereka
(Takkan ada istilah letihnya sampai bebila..)
Kalau ada jodoh...InsyaAllah takkan ke mana...


Bila nak kahwin???
Pada yang asyik menanya
Usah dirisaukan jodoh orang
Jaga masjid sendiri agar tidak goyang

Lain orang lain rezekinya
Syukurlah dengan apa yang kita ada.



MORAL OF THE STORY : DONT ASK!!! (✿◠‿◠)



27 xoxo:

azieazah said...

Betul juga tu. Soalan2 begitu adakala menekan, adakala tak bermakna pun. Kerana empunya diri saja yang tahu dan mengalami.

Jodoh di tanganNYA.

Pasti akan ada diberiNYA nanti.

kakcik said...

Tak tanya tapi tertanya-tanya... :)

@cu SaYaNg said...

kak azie::

hahahaa...betul..betul...
saje nk buat org jadi jiwa kacau

@cu SaYaNg said...

kakcik::

lumrah manusia kak..hehehee

joegrimjow said...

ahaa, buat tajuk pasal kawen juga
=)

@cu SaYaNg said...

joe::

ye ke??
jap lg acu jengok.. (✿◠‿◠)

Jake Daughter said...

Pya...
Soalan PMR ke tuh ek??? Sbb aku pon selalu jugak dapat soalan yang sama....Huk3... Kacau!!!
Takpala Pya.... jnji kita bahagia...Makan pakai x mintak kt orang..Sendiri bikin....Kan3???

Jiji-Fify said...

chill je kak.. Allah knows better what's best. janji akak bahagia dengan diri sendiri!! :)

mizzyN said...

FAQ orang single kak. huhu. saya x tanya dah soalan ini kepada kawan kawan sebab dah pernah melaluinya. jodoh kan di tangan Allah maka entah bila siapa pun tak tahu kan.

IRAH HAJERAH AZMAN said...

i'm just 21 and people dah start tanya soalan macam tuh.duh. nak3 bila cakap x de calon,lagi la menjadi

"eh, anak si peah dah grade, keje bagus, engineer kat kompeni sane tu. baik pon baek..bla3..."

omg, apa kaitan anak si peah dgn i, i pon tatau T_________T....

seriyesly, dun ever ask la. terasa looser tibe2 T.T

kamalnzura said...

piah..nnti hg kawin, depa kalut tny dah ada isi ka belum..
pastu bila dah beranak...depa kalut tny..bila nak tambah hat no 2...
bla..bla...bla..bla...
non stop..so...sila sediakan jwpnnya ok..:)

kamalnzura said...

piah..nnti hg kawin, depa kalut tny dah ada isi ka belum..
pastu bila dah beranak...depa kalut tny..bila nak tambah hat no 2...
bla..bla...bla..bla...
non stop..so...sila sediakan jwpnnya ok..:)

diriku said...

acu scp je nak kahwin ngn putera raja..he2

azmiroy said...

Acu>
sabar.... manusia ni.. kadang2 suka tanya soalan yang mereka dah tahu jawapannya. dah perangai macam tu macam mana nak buat

V.I.C @ D.I.A.N.A said...

Belum Kahwin:-
Bila nak kahwin??

Dah kahwin:-
Berapa orang anak?
Bila nak ada baby?

Dah ada anak:-
Bila nak buat kenduri dapat menantu?

Pendek kata soalan takkan pernah habis....
Kita layannnn aje la

echah_syed said...

setuju cakap vic...lenkali bila kena tanya senyum jer acu takyah jawab.biar dorang malu sendiri :D

@cu SaYaNg said...

jake daughter::

yesssssszaaaaaaa....u r rite dear..

@cu SaYaNg said...

jiji::

thanks dear ;)

@cu SaYaNg said...

mizzyN::

tu yg sepatut nye pun :)

@cu SaYaNg said...

Irah::

wah...umo 21 pun org dh sibuk2 tanya ke??? emm...muda lagi la dear..

@cu SaYaNg said...

kamalnzura::

baik puan...
nanti aku sedia kan list jawapan..hehehee

@cu SaYaNg said...

diriku::

hahahaa...eh..kena amin kan tu..mana tau kot2 jadi kenyataan kan..??

@cu SaYaNg said...

azmiroy::

baik tuan...
saya hanya mampu pekak kan telinga je tuan...hehehee

@cu SaYaNg said...

VIC::

emm...tadah & pekak kan telinga je la yang termampu setakat nie..

@cu SaYaNg said...

kak echah::

baik kak...
cadangan mu ku turuti..hhehehee

erisya nor said...

salam...bukan apa takut suami mereka tergoda ngan acu kot hehehe...dulu bila ditanya, akak jawab insyaAllah bulan Disember...terus mereka sengap dan tanpa bertanya tahun bila hehehe

@cu SaYaNg said...

kak erisya::

suami orang????
emm...dah letih nak menepis kak..
suami org nie gatal nye lain mcm..huhuhu