Followers

#Throwback Beijing#3 Kenangan Di Istana Musim Panas

Tuesday, May 13, 2014

Destinasi seterusnya selepas bersalin "kulit" [sini]
ialah Summer Palace atau Istana Musim Panas

 photo Picture3_zpsf244c782.jpg

Istana Musim Panas yang didiami oleh Maharani Dowager Ci Xi
dan gundik-gundik anakandanya; Maharaja Tongzhi ketika musim panas
dibina pada tahun 1750.. kira usia istana nie lebih kurang 264 tahun

 photo Picture6_zps8d405571.jpg

Tu lah rupa Istana Musim Panas Maharani Dowager Ci Xi
berkeluasan 720 hektar di mana tiga suku daripada nya adalah tasik
yang dikenali dengan nama Tasik Kunming

 photo Picture16_zps8cb799b8.jpg

Luas kan???
kalau nak tau.. Tasik Kunming nie berkeluasan 540 hektar
merupakan tasik buatan manusia... uiisssssshh luas weiiiii..!!!
tasik yang luas nie akan beku waktu musim sejuk

Kalau nak ke Summer Palace tu kena naik perahu atau pun berjalan kaki

 photo Picture5_zpsf4e4edb7.jpg

Bayaran untuk naik perahu naga nie dalam 40 yuan untuk tiket pergi balik
tapi tak de seorang pun di kalangan kami yang naik bot tu ke sana
berjalan kat kawasan sekitar je

Selain istana, tarikan kedua yang ada kat sini ialah Seventeen-Arch Bridge
apo bondo eh.?? cuba baca singboard tu... nampak tak??

 photo Picture10_zpse2a07b7f.jpg

Kalau tak nampak, meh acu closed up sikit

 photo Picture11_zps25a42ae1.jpg

Dah nampak??

Nak tau apa yang 17 tu??
cuba kira gerbang kat bawah jambatan tu... ada 17 kan??

 photo Picture8_zpsd20b702d.jpg

Hah! tu lah yang dimaksudkan dengan Seventeen Arch-Bridge

Sepuluh tahun dulu pun acu bergambar kat tempat nie juga
nak kena cari balik gambar nye... ada dalam album
cuma posing nye je berbeza... hehehee

 photo Picture12_zps8560e171.jpg

Kepala singa yang berderet di kiri kanan kat atas jambatan tu ada 500 biji
eh.. ye ke biji?? ntah... suka hati acu je... hahahahaa

 photo Picture9_zps985ba3b4.jpg

Sebenarnya badan masih belum hilang penat nya
kena pula cuaca panas... tapi mujurlah panas nya panas berangin
so, tak de lah berpeluh

 photo Picture15_zps625c438e.jpg

Cukup masa yang diberikan, kami bergerak ke coaster untuk menuju ke destinasi lain
ke mana kah??? tunggu entri lain ya










Photobucket

1 xoxo:

sukaxplo said...

salam

bestnye dapat jalan² macam nih hehehe