Followers

Ho Chi Minh Lagi Dan Perhatian Untuk Penggemar Air Asia

Monday, May 16, 2011

Sabtu - 14-05-2011

Weekend baru ni sekali lagi acu ke Ho Chi Minh City
tapi kali ni acu tak pergi seorang diri...pergi berdua dengan kakak acu
dia nak shopping untuk persiapan raya...

Flight pukul 9.15pagi...naik Air Asia saja
jadi, seawal jam 6.45pagi acu bertolak dari rumah kakak ke LCCT
lepas check in, kami breakfast di Taste Of Asia

Photobucket

Muka ceria je nak balik "kampung"...hehehehe

Photobucket

Alhamdulillah lebih kurang 2 jam lebih kami selamat sampai
di Tan Son Nhat International Airport...

Photobucket

Kami ambil teksi terus ke Hotel...Hotel Lan Lan 2 tetap
menjadi pilihan acu setiap kali acu ke Ho Chi Minh...

Rehat sekejap kemudian S.H.O.P.P.I.N.G T.I.M.E...yeaaaaaa...

Photobucket

Photobucket


Dah lenguh kaki, dah penat berjalan...dah habis "tawaf" kedai...
kami balik ke hotel semula...
singgah beli buah-buahan yang segar bugar sebagai kudapan di hotel

Photobucket

Malam lepas maghrib, acu ambil teksi untuk ke rumah kawan acu
jangan terkejut kalau naik teksi kat Ho Chi Minh ada benda nie

Photobucket

Dalam teksi pun ada mesin untuk swipe kredit kad tau...
So, tak payah risau kalau tak ada cash...swipe saja...

Lepak berbual dengan kawan acu sambil menikmati nasi ayam Vietnam
sebagai makan malam kami...

Photobucket

dan juga kopi Vietnam...eh..kalau kawan-kawan ke Vietnam
WAJIB cuba kopi Vietnam tau...sedap wa cakap lu...
kat Malaysia acu tak suka kopi tapi sekali acu cuba
masa acu ke Mekong tahun lepas, acu dah jatuh cinta dengan
kopi Vietnam nie....

Photobucket

Sedih dengar dia bercerita yang kanser dia "kembali" semula
dia dah tak mahu buat kimo lagi...
tak sanggup nak menahan sakit kimo lagi
dia hanya ambil habbatus sauda dan hanya berserah kepada Allah saja....
bunyi macam orang putus harap je...
apa pun acu berdoa semoga dia kembali sembuh...amin..

Balik dari rumah dia, acu ambil teksi terus ke Pasar Malam Ben Thant
cari barangan untuk anak-anak saudara acu...
sekarang pasar malam nye dah kecil...tak macam sebelum ni
2 lorong di tutup sebab tak nak menghalang jalan...

Dalam pukul 11 kami jalan kaki balik ke hotel...
packing barang malam tu juga sebab esok dah nak bertolak balik


Ahad - 15-05-2011

Pagi breakfast di hotel saja...favourite acu kalau breakfast
roti Vietnam nie dan juga pisang goreng dia...best

Photobucket

Photobucket

Roti tu banyak di jual di tepi jalan...
isi dalam roti tu biasa nya ham dengan daun salad
kira nya sandwich diaorang la nie...

Lepas breakfast, kami keluar ke Ben Thaht Market
kakak acu nak cari handbag...acu pula nak cari kain yang orang pesan
dah dapat apa yang kami nak, terus balik ke hotel

Pukul 12 tengahari kami check out...ambil teksi terus ke Satay House Restaurant
untuk makan lunch sambil ziarah Uncle Mat

Photobucket
(nie gambar tahun lepas....)

Masa pergi Januari hari tu acu tak sempat nak ziarah
jadi, kali nie Alhamdulillah sempat jumpa dia kat sana

Photobucket

Vietnamese Spring Rolls makanan wajib di order bila ke sana
sedap tau...rangup...isi dalam nya pun banyak...
eh...baru acu perasan....dah banyak pula makanan orang Vietnam
yang jadi kegemaran acu....hahahahaaaa

Dalam pukul 2.30 petang kami ambil teksi terus ke airport
kakak acu wrapping beg dulu...maklum le beg baru...takut calar..hehehehe

Photobucket

Ce tengok...banyak kan barang yang kakak acu shopping???

Photobucket

Alhamdulillah kali nie flight tak delay...tepat 4.20 petang
flight bergerak terbang balik ke Malaysia....
eh...nak tau pilot pecut tau...acu sampai 20 minit awal dari waktu sepatut nya
fuhhhhhhhh!!! laju tuuuuu...macam naik kereta F1 pula...hehehehee
tepat 6.40petang selamat landing di airport LCCT...

Abang ipar acu ambil...singgah makan di satay di R&R Dengkil
kemudian terus ke rumah kakak...layan Mentor sekejap
dalam pukul 10.40 acu gerak balik ke rumah...P.E.N.A.T

===========================================================================

Ni ada pesanan khas untuk pengguna Air Asia...
terutama nya yang suka pergi atau akan pergi ke Vietnam
Air Asia hanya benarkan berat 7kg saja untuk cabin baggage

Sebelum ni walau pun dia kata 7kg tapi kita sumbat juga
sampai 15kg...tak ada masalah pun kan..sebab dia tak pernah timbang
untuk cabin baggage tu

Tapi semalam, dia akan timbang cabin baggage dan akan di tag
menanda kan yang beg kita tu APPROVED untuk di bawa masuk...

Photobucket


Perkara ni berlaku di Tan Son Nhat International Airport
airport lain acu tak sure pula...
tapi di LCCT pun masa kita nak masuk sebelum boarding
memang ada staff yang akan timbang cabin baggage kita
hari tu acu tengok banyak barang penumpang
yang terpaksa di"sedekah" kan kepada staff Air Asia tu

Jadi, kepada pengguna Air Asia kalau tak nak barang yang
di beli tu di"sedekah" kan kepada mereka
please make sure cabin baggage anda tak melebihi 7kg yang telah di tetap kan







Photobucket

"SomeDay I Will Be Queen' But I Will aLways Be MyselF"

4 xoxo:

fazemy said...

Dah start timbang erh. tp bagus jugak..kdg2 dlm flight hangin dgn org yg bawak naik brg byk2..pastu terhegeh2 taruk kat atas pala tu.

Acu..lengkali nak pergi sini lg bgtau tau. cam nak ikutttttttttttt je.

@cu SaYaNg said...

Emy::

a'ah...kali nie dah straight
nak ikut?? insyaAllah...

Magrib said...

tngk makanan lapar suda.. heheh anyway, blog anda cool, entry anda menarik buat saya tertarik.. suka baca dan follow anda ya...

Entry terbaru dari saya.
Lorna Bliss adalah klon Britney Spears
Jangan bangga sangat dengan muka Lawa, simbah ACID baru taw
Sifilis tu penyakit KELAMIN lah!
Onani (melancap) - Adakah Normal?

sophysonline said...

Magrib::

thanks ya