Followers

Bursa

Thursday, May 28, 2009

16-Mei-2009

Selepas melepaskan penat selepas seharian dlm flight & bas
pagi tu lepas sarapan, bergambar beramai-ramai kat lobi hotel


aktiviti ari nie berjalan- di sekitar Bursa
memula sekali kami melawat pokok plain meditrenian yg berusia 500thn
kawasan pokok nie kat atas bukit...celah-celah rumah orang Turki

besar tau pokok nye..ye la kan usia pun 500thn
mesti la pokok nye pun besar kan???apo la acu nie...hehehehe
tengok je la batang pokok nie...besar gile

kami pun apa lagi, bergambar je la keje nye..
mana ada aktiviti lain yg menyeronokkan dah selain bergambar
nie le ahli kongsi gelap yg terlibat dlm aktiviti nie...hehheehe



kebetulan masa kami sampai tu, ada sekumpulan budak2 sekolah
tengah berkelah kat bawah pokok nie...
comel-comel belaka le anak2 Turki nie
diaorang buat kitaorang semua nie macam artis...hehehehee



kat bawah pokok tu ada diletakkan guest book utk tetamu2 sain
so, acu amik kesempatan le tulis nama acu & dia..hope we'll be forever :-D

dah penat berposing kat atas tu, kami pun bertolak ke Ulu Mosque lak
Ulu Mosque nie ada lah salah satu landmark of early Ottoman architecture
dibina pada zaman pemerintahan Sultan Bazayed I












kat dalam masjid nie ada fountain

*****************************************************************
There is also a fountain inside the mosque where
worshipers can perform
ritual ablutions before prayer
******************************************************************

dah abis melawat dalam Ulu Mosque nie, kami diberi masa dalam 1jam
untuk melawat ke kawasan bazar yg terletak sebelah Ulu Mosque nie
sempat le kami merasa ais krim Turki...
(sama je mcm ais krim Malaysia but too sweet)

lepas abis melawat Ulu Mosque, kami dibawa ke Green Mosque lak
masjid nie dinamakan Green Mosque sebab senibina nye menggunakan
mossaic blue green tiles pada dinding & siling dalam masjid nie
tapi ada some parts dalam masjid nie yg dibina semula sebab gempa bumi
Turki kan terkenal dengan gempa bumi...






lepas melawat Green Mosque kami ke Silk Bazar kat situ
ada some of ahli kongsi gelap yg beli handmade carpet
but most of ahli beli some souveniers kat sini..termasukla acu...

kami lunch pun kat restoran sini gak
lunch kami aritu ialah lamb kebab
Turki kebab nye lain sikit dari Malaysia kebab
nie le rupa kebab kat Turki..daging yg dihiris nipis2
di bawah nye dialaskan dengan roti pita yg potong kecik2..

dari restoran nie boleh nampak permandangan sekitar Bursa
tengok le rumah2 kat sana...padat kan????




lepas lunch kami meneruskan perjalanan kami ke Pamukale..
apa ada Pamukale???? tunggu next entry acu ye... ;-)


to be continue....

21 xoxo:

echah_syed said...

acu..mamat mana..??tak sabo nih :p

amirul said...

Salam acu,
Maaf lama xsinggah... internet Mengong!

apepun selamat melancong... tengah tunggu upddate nih! hehe

kamalnzura said...

cepat2 update..nak baca kisah hang pi berjalan. takleh pi jln, baca kisah org pi jln pun jadi la...ekekke

@cu SaYaNg said...

echah_syed::

sabo kak echah..sabo..kena folo d story..hahahaha

@cu SaYaNg said...

amirul::

salam bro,
x pe..kat opis nie pun sama mengong nye gak..tu yg lembab ckit updet nye

@cu SaYaNg said...

kamalnzura::

kena tggu...saja je buat bg lmbt..hehehehe

nurdaniella said...

acu, walaupun akak jeles tengok acu dapat gi jenjalan, tapi akak pun tak sabar2 nak tunggu acu update ni.. dapat gak cuci mata tengok negeri orang..

cerpelai said...

Aduhh.. Gua cukup minat tengok kaligrafi nih..!! Cantet abis woo..
Err.. Kat sana pun ada Bursa ye?.. Ada tak cam BSKL kat sini?..

en.nordin said...
This comment has been removed by the author.
@cu SaYaNg said...

nurdaniella::
tq sbb folo cite acu nie ye..
sori le acu lmbt updet sbb quite bz..but acu promise,acu akan complete kan cite acu di turki a.s.a.p...acu akan cite day by day..

@cu SaYaNg said...

cerpelai::

masjid sana mmg meriah dgn kaligrafi..insyaAllah nanti acu publish lagi ye...

Bursa tu lbh krg sama le dgn BSKL di Mesia nie...kepadatan penduduk lbh krg sama je dgn kepadatan company yg terpapar di papan BSKL tu...hehehehhee

LotsOfLove-Pearls said...

Dear Acu sayang..
m so sorry dear..
ader rasanyer link acu kat blog LOL..
really sorry dear..
gomene...
mayb LOL xperasan acu ader update kot coz kwn2 yg update LOL pasti akan pegi..

hontoni gomene dear..
after dis i'll follow u ok..
dnt be sad2 ok.
b happy..
i'll come to ur blog selalu..
cheers dear..

**rasa bersalahnya LOL..
pls forgive me dear..
kesilapan xkan berulang lagi..

@cu SaYaNg said...

LOL::

hehehe...tq..tq..sbb dtg lg
mgkn acu yg x perasan kot link dlm blog LOL tu..

x pe..x pe..acu pun mnta maaf ek..
now i'm hepi dah...

luv ya

LotsOfLove-Pearls said...

Dear acu..
LOL dah baca abis dh n3 yg nie..
hehe..
gud acu dah hepi..

b happi owez ok..
kalau lawatan LOL buat acu happy, i'll lawat u owez but weekend, i cnt online k..
hehe..
kalau LOL lama xmelawat acu, means ader aper2 yg xleh nak dielakkan tau..
hehe..
utk n3 nie yg LOL ble cakap is..

BEST!

hehe..

happy monday!

@cu SaYaNg said...

LOL::

tq dear..
acu mmg hepi
apa lg ada kwn mcm LOL

luv ya >:D<

Melor said...

Pia..syok lol..hurm..ko ukir nama mu dan dia di sana...nape tak ukir namaku n min sekali??hehehehe....wait for ur next update...hehehehe

@cu SaYaNg said...

Melor::

kena ukir sendiri baru afdal..hehehehe...sabar ek...next entry coming soon

kamalnzura said...

Piah, ada jemputan utk hang. Tgk kat blog aku noo...

kamalnzura said...

Piah, ada jemputan utk hang. Tgk kat blog aku noo...

LotsOfLove-Pearls said...

Cheers!

Happy Selasa..

@cu SaYaNg said...

kamalnzura::

tq jai..insyaAllah nanti aku jenguk