Followers

Vietnam Untuk Kali Ke-3

Thursday, October 21, 2010

Jumaat (15-10-2010)

Tahun nie dah 3 kali acu ke Ho Chi Minh City
pertama dulu ikut tour
kedua nye acu yang jadi "tour guide"
dan yang ketiga nie pun acu jadi "tour guide" gak
hahahaa..macam la pandai sangat dengan Ho Chi Minh tu kan
tapi boley la..kalau setakat nak jalan dekat2 situ je

kali nie acu ke sana dengan kakak acu & kawan dia;
kak Fazzy
kami bertolak jumaat petang flight 2.55 petang

see..my sister & kak Fazzy sebelum berlepas
tambah dulu berat beg...takut tak cukup...huhuhu
tapi nasib baik la tambah kalau tak, jenuh le nak bayar lebihan tu

acu masih lagi menginap di hotel yang sama Hotel Lan Lan 2
emm...harga menginap kat sini memang le mahal sikit
tapi acu selesa kat sini...dan lagi pula dekat dengan
semua tempat shopping yang menjadi feveret acu...hehehee

memandang kan kami sampai kat sana baru pukul 3.10 (waktu Vietnam)
so, masih sempat lagi untuk bershopping...
untuk pengetahuan semua, kedai di HCM City nie tutup pukul 6 atau 7 petang
lepas check in terus la kami keluar bershopping
di butik kegemaran acu & semua orang yang ke Vietnam nie..
Hong Anh Boutiqe
terpaksa tokey kedai tutup lambat ari tu sebab melayan kakak2 acu nie..hehehe

kedai dah tutup, kami terus balik ke hotel...
rehat...mandi...solat..dan dinner...
yang senang nye, dinner kami di hantar ke hotel
so, acu tak payah nak bersusah payah nak keluar cari makanan kat luar
memandang kan acu dah ada kenalan Islam di sana, just call je
bagitau apa nak makan...nanti makanan akan terus di hantar depan pintu hotel
lepas makan, kami terus keluar ke Pasar Malam di sekitar Pasar Ben Than

penat bershopping..terus balik hotel & zzzzzzzZZZZZZZZZZ


Sabtu - 16-10-2010

Belum sempat breakfast lagi, kereta dah tunggu kat bawah
pagi nie acu bawa kakak2 acu nie ke Mekong
acu suka sangat ke Mekong nie...suasana kampung
yang best tu..pengalaman naik sampan...hehehee

kalau nak, kat jetty nie pun ada macam-macam souviner untuk di beli

sementara menunggu bot, kami breakfast dulu kat jetty
roti ayam + kopi ais....kopi vietnam nie sedap tapi masyaAllah..terlalu manis

kami di bawa untuk melihat pulau-pulau yang ada sekitar Mekong
sampai kat sana...seperti biasa lah..di bawa melawat
tempat madu lebah, di beri makan buah-buahan tempatan
dan tak lupa juga tempat membuat coconut candy

kami lunch kat Mekong juga...lunch yang dah siap di bawa
oleh kawan acu nie...Moon.. salah seorang kenalan acu di HCM City
Moon nie banyak mengajar acu Bahasa Vietnam...
susah betul bahasa dia...tapi tak pe belajar sikit-sikit..nanti pandai la kan??
THANK YOU SO MUCH Moon!!!!

kali ketiga ke sana, untuk pertama kali nye
acu belajar mendayung sampan...hahhahaaaa

nampak acu macam orang Vietnam tak????
hahahaaa....rupa tu dah ada iras-iras...cuma badan CONFIRM
bukan orang Vietnam..sebab orang sana kurus-kurus belaka..hehehe

balik ke HCM City, acu di bawa ke Hong Kong Market
atau lebih di kenali dengan nama An Dong Market

macam-macam ada kat sini...tapi kebanyakan barangan di sini di jual secara borong
so, kalau sesapa yang ada hajat nak berniaga barangan dari Vietnam
boleh la datang ke An Dong Market nie...

tapi kami tak beli apa-apa pun...
sebab harga barangan yang di jual kat sini lebih mahal compare dengan Ben Than
emm...mungkin sebab kami tak membeli secara borong kot..

sampai je ke hotel..kami mandi...solat..
lepas tu sekali lagi kami ke Hong Anh Boutique..
tapi kali nie acu bawa diaorang ke butik lama nye...
butik lama nie besar sikit tapi kalau compare kan fesyen
kat butik lama nie banyak yang fesyen lama...yang terkini banyak di butik baru

disebab kan tak banyak yang kakak2 acu nie berkenan kat sini
sekali lagi kami ke butik baru Hong Anh...
banyak juga kakak acu beli...tudung, jubah..baju kurung
semua nye cantik-cantik...rambang mata memilih...

kedai dah nak tutup, acu bawa balik barang diaorang ke hotel
kakak2 acu nie terus ke pasar...beli buah...
masing-masing dah teringin nak makan mangga Vietnam
buah kat sini, harga nye mahal sikit compare dengan Malaysia

malam nye lepas dinner sekali lagi kami ke Pasar Malam Ben Than
tapi tak banyak yang nak di beli...masing-masing pun dah penat sebenar nye
acu pulak tak de rehat langsung..abis konvo 2 terus ke sini
memang penat nye terasa sangat...

so, malam tu balik awal ke hotel...
sampai hotel makan buah mangga & pisang kaki yang di beli tadi
pastu packing barang...hohohohooo...


Ahad - 17-10-2010

Memandangkan hari nie hari terakhir kat HCM City nie
so, pagi tu lepas breakfast acu bawa kakak2 acu nie ke Pasar Ben Than
acu nak cari beg...kakak acu pun nak cari beg untuk anak2 dia
kak Fazzy lak nak cari kain...nak tambah lagi sebab tak cukup kata nye

kami check out dari hotel 12.45 tengahari
acu minta driver teksi bawa kan kami ke Satay House
acu nak kenal kan kakak acu dengan Uncle Mat
tuan punya Satay House...dia Malaysian tapi menetap di sana

terasa kepuasan pada kakak2 acu nie dapat makan
masakan Malaysia di HCM City nie...
kakak acu order Ikan Masak Asam Pedas, Ayam Sambal, Telur Dadar & Sayur

acu buat tambahan order Vietnamese Spring Rolls
acu recommend kan spring roll nie pada korang semua
if korang berpeluang ke sana...SANGAT SEDAP!!!
tak sama dengan spring roll kita sebab kulit spring roll tu daripada rice paper
so, dia sangat nipis...isi dalam nye padat..ada campuran ayam+udang+sayur
rasa nye rangup sekali..di cicah pulak dengan sos cili Vietnam tu

lama kami lepak kat sini...almaklum lah flight kami pukul 7.20 malam
nasib baik la Uncle Mat nie mau melayan kami...
Uncle Mat seorang yang ramah...banyak yang dia kongsi kan
pengalaman dia kepada kami...

dalam pukul 4 lebih, Uncle hantar kami ke airport..
airport dengan Satay House nie tak jauh pun
memandang kan hari Ahad so, jalan nye tak jam langsung...
THANKS A LOT ye Uncle...

abis sudah trip kali ke 3 acu ke HCM City nie
acu memang tabik spring lah pada kakak2 acu nie
diaorang memang pandai bershopping...tak caya???
cuba korang tengok perbezaan gambar di bawah nie...

apa-apa pun acu ENJOY sangat travel dengan kakak acu...
LUV U KAK ADAH...




17 xoxo:

midiaida said...

sonok bace cite pya jln2 nei..nak kene ajak midi pegi jugak nei..tp kene tunggu flight murah la plak..hehehe..x de ole2 ke tuk kite???..ekekek..

@cu SaYaNg said...

midiaida::

uiks...aritu time murah tak booking ke???

kakcik said...

Menarik baca catatan Acu ni.. bilalah kakcik nak sampai sana agaknya? :)

@cu SaYaNg said...

kakcik::

nanti bila ada tambang murah
boley la pegi..ajak abg mus & anak2 bercuti ke sana...

fazemy said...

Air asia tgh murah kan skrg ni. Best ke vietnam ni? takutla nak pergi sbb diorg tak phm bahasa. la ni tak tahu nak beli tiket ke mana. heheh promosi air asia sdg berlangsung.

@cu SaYaNg said...

fazemy::

ye ke??
murah utk bulan brape nye??
x de apa yg nk ditakut kan

fazemy said...

Smpai bln 3 tahun dpn je. murah..yg rm9 sehala..ke asia tenggara rm29 camtu. kena pandai pilih tarikh la. Acu lengkali ada rombongn kecik2 camni ajakla...nak ikut. hehe

@cu SaYaNg said...

emy::

ooo...
acu memang tgh mencari tiket nie
nak ke sana lagi...
cuma nye tak tau bila
tp mungkin acu ke sana sorang kot kali nie...nak ikut ke?

midiaida said...

nak ikuttt!!!!..kalau ade tiket murah bgtau ek..mak metue aida yg amik tiket murah tuh..die x bgtau pun nak g sane..huhuh..

V.I.C @ D.I.A.N.A said...

Tak jemu2 Acu ke Vietnam... pasti Vietnam betul2 mengujakan... Teruja jugak rasa nak pergi.

LotsOfLove-Pearls said...

Dear Acu...
Waaaaaaaaah...
dah jadi tour guide tu...

bestnyeeeeeeeeer...

*contest tu lol batalkan coz ada komitment yg membataskan lol blogging.. maafkan lol k..

take care cayang and happy weekend :)

@cu SaYaNg said...

midiaida::

insyaAllah...tapi kalau nak tiket murah kena la tunggu tahun depan...hehehee

@cu SaYaNg said...

midiaida::

insyaAllah...tapi kalau nak tiket murah kena la tunggu tahun depan...hehehee

@cu SaYaNg said...

VIC::

hehehee...acu suka sana...
ntah la terasa jatuh cinta kat sana pun iye jugak...heheheee

if ada peluang,sesekali jengah le ke sana...

@cu SaYaNg said...

LOL::

hahahaa...tour guide tak bergaji..hehehee...

owh..no wonder acu carik link contest tu dah tak de..di batal kan rupa nye...tak pe..tak pe..may be next time boley buat contest lain lak..

Lizzie Yasmin said...

best kan shopping kt vietnam nie.. byk fashion urbun boleh jmpa kt sana.. I like.. hehehehe

@cu SaYaNg said...

Lizzie::

yes dear...memang best...
yang penting ada M.O.N.E.Y
apa fesyen semua dpt..hehehee