Followers

Praha Atau Prague

Monday, May 30, 2011

Semalam acu baca akhbar Berita Minggu
dalam akbar sisipan Rona di bahagian belakang
ada satu cerita bertajuk "Paksi Praha"

Tau tak Praha tu apa??
Praha tu adalah ibu negara Republik Czech
atau atas kertas di kenali dengan nama Prague

Kenapa tiba-tiba nak bercerita pasal Prague pula nie???

Sebenar nya Republik Czech merupakan salah satu
negara yang ada dalam perancangan acu untuk melancong tahun depan
insyaAllah...panjang umur, ada rezeki lebih & diizinkan Allah
Eastern Europe merupa kan destinasi pilihan...

Apa yang ada di Prague???
Prague terkenal dengan keindahan kota serta seni bina lamanya
turut dinobatkan sebagai Tapak Warisan Dunia
tarikan utama yang wajib dikunjungi di sini ialah Old Town Square


Di sini tersergam menara jam, Town Hall Tower atau Menara Dewan Bandaran,
Charles Bridge, Wenceslas Square dan banyak lagi...


Selain Republik Czhec, negara lain yang ada dalam perancangan
ialah Austria & Slovakia...


Kalau jadi, nie kali kedua acu ke Austria..selepas ke sana
semasa Euro Tour tahun 2004 dulu...

Baca cerita yang ditulis dalam Rona tu membuatkan acu tak sabar
nak tunggu tahun depan...pasti cantik tempat nya...

Jadi, kena kerja keras kumpul duit untuk pasti kan
ia nya menjadi kenyataan tahun depan....chaiyok!!! chaiyok!!!


p/s::gambar semua ehsan En.GooGLe



Photobucket

"SomeDay I Will Be Queen' But I Will aLways Be MyselF"

Jun Yang Padat Bikin Poket Ketat

Sunday, May 29, 2011

Hampir seminggu menyepi dari meng"update" blog nie
kesian dia...terbiar kesepian...

Acu tak update bukan sebab acu sibuk
benda yang nak diceritakan banyak..macam-macam ada
tapi idea nak menulis tu hilang entah ke mana
cemburu bila tengok orang ada banyak idea untuk menulis

Pejam celik pejam celik kita nak masuk pertengahan tahun 2011
lagi beberapa hari saja lagi nak masuk bulan Jun..

Tengok pada tajuk...apa benda la agak nya
yang bikin poket acu ketat tu kan??
meh sini acu senaraikan...


3 Jun 2011

InsyaAllah acu akan bertolak ke Jakarta..mau bercuti buk..hehehe

Photobucket

Dari Jakarta insyaAllah acu terus ke Tasek sebuah perkampungan
yang terletak di luar kota...pergi dengan keretapi tau...
iskh...tak sabar nya nak merasa kesesakan keretapi di Indonesia nie

Apa ada di Tasek tu??? jarang dengar orang pergi sana
nak tau apa ada tunggu acu balik nanti ya...pasti acu cerita

Dari Tasek, destinasi terakhir ialah Bandung...



9 Jun 2011

Selepas Kongsi, KL Gangster memang filem yang acu tunggu-tunggu





19 Jun 2011

InsyaAllah sekali lagi acu akan balik ke "kampung" kedua acu..
wah..!!! dasyat engkau acu...terus declare Saigon
sebagai kampung kedua ye..haahahahaaa...
mana tak nya kerap balik sana dari balik kampung kat Kedah

Photobucket

Sama seperti bulan Januari hari tu, acu balik seorang diri juga kali nie
mungkin balik yang terakhir sebelum puasa...insyaAllah....



25 Jun 2011

Balik ke kampung acu di Kedah....yahooooooo!!!!!!!!
dah lama acu tak balik kampung....lebih kerap balik ke "kampung kedua"
last balik masa cuti CNY haritu...lama nya....iskh...
rindu nya dengan masakan mak....tak sabar nya....

Photobucket



30 Jun 2011

Transformer: Dark Of The Moon..pasti di nanti oleh
jutaan peminat siri Transformer kan???




Sekali Lagi...filem lakonan Shaheizy Sam & Lisa Surihani
(emmm....EE sure tak minat kan????...)




Semua tu memang boleh bikin poket acu ketat...
ketat pun ketat lah...yang penting kita E.N.J.O.Y!!!!!!!!




Photobucket

"SomeDay I Will Be Queen' But I Will aLways Be MyselF"

A Doctor In The House

Monday, May 23, 2011

Akhir nya.....Y.E.S..!!!!!!

Photobucket

tapi belum mula baca pun lagi (✿◠‿◠)



Photobucket

"SomeDay I Will Be Queen' But I Will aLways Be MyselF"

Handbag Hook

Wednesday, May 18, 2011

Dapatkan Handbag Hook di SophysOnline Shop
Stok terhad...harga berpatutan...


Photobucket


Photobucket



Photobucket

"SomeDay I Will Be Queen' But I Will aLways Be MyselF"

Ho Chi Minh Lagi Dan Perhatian Untuk Penggemar Air Asia

Monday, May 16, 2011

Sabtu - 14-05-2011

Weekend baru ni sekali lagi acu ke Ho Chi Minh City
tapi kali ni acu tak pergi seorang diri...pergi berdua dengan kakak acu
dia nak shopping untuk persiapan raya...

Flight pukul 9.15pagi...naik Air Asia saja
jadi, seawal jam 6.45pagi acu bertolak dari rumah kakak ke LCCT
lepas check in, kami breakfast di Taste Of Asia

Photobucket

Muka ceria je nak balik "kampung"...hehehehe

Photobucket

Alhamdulillah lebih kurang 2 jam lebih kami selamat sampai
di Tan Son Nhat International Airport...

Photobucket

Kami ambil teksi terus ke Hotel...Hotel Lan Lan 2 tetap
menjadi pilihan acu setiap kali acu ke Ho Chi Minh...

Rehat sekejap kemudian S.H.O.P.P.I.N.G T.I.M.E...yeaaaaaa...

Photobucket

Photobucket


Dah lenguh kaki, dah penat berjalan...dah habis "tawaf" kedai...
kami balik ke hotel semula...
singgah beli buah-buahan yang segar bugar sebagai kudapan di hotel

Photobucket

Malam lepas maghrib, acu ambil teksi untuk ke rumah kawan acu
jangan terkejut kalau naik teksi kat Ho Chi Minh ada benda nie

Photobucket

Dalam teksi pun ada mesin untuk swipe kredit kad tau...
So, tak payah risau kalau tak ada cash...swipe saja...

Lepak berbual dengan kawan acu sambil menikmati nasi ayam Vietnam
sebagai makan malam kami...

Photobucket

dan juga kopi Vietnam...eh..kalau kawan-kawan ke Vietnam
WAJIB cuba kopi Vietnam tau...sedap wa cakap lu...
kat Malaysia acu tak suka kopi tapi sekali acu cuba
masa acu ke Mekong tahun lepas, acu dah jatuh cinta dengan
kopi Vietnam nie....

Photobucket

Sedih dengar dia bercerita yang kanser dia "kembali" semula
dia dah tak mahu buat kimo lagi...
tak sanggup nak menahan sakit kimo lagi
dia hanya ambil habbatus sauda dan hanya berserah kepada Allah saja....
bunyi macam orang putus harap je...
apa pun acu berdoa semoga dia kembali sembuh...amin..

Balik dari rumah dia, acu ambil teksi terus ke Pasar Malam Ben Thant
cari barangan untuk anak-anak saudara acu...
sekarang pasar malam nye dah kecil...tak macam sebelum ni
2 lorong di tutup sebab tak nak menghalang jalan...

Dalam pukul 11 kami jalan kaki balik ke hotel...
packing barang malam tu juga sebab esok dah nak bertolak balik


Ahad - 15-05-2011

Pagi breakfast di hotel saja...favourite acu kalau breakfast
roti Vietnam nie dan juga pisang goreng dia...best

Photobucket

Photobucket

Roti tu banyak di jual di tepi jalan...
isi dalam roti tu biasa nya ham dengan daun salad
kira nya sandwich diaorang la nie...

Lepas breakfast, kami keluar ke Ben Thaht Market
kakak acu nak cari handbag...acu pula nak cari kain yang orang pesan
dah dapat apa yang kami nak, terus balik ke hotel

Pukul 12 tengahari kami check out...ambil teksi terus ke Satay House Restaurant
untuk makan lunch sambil ziarah Uncle Mat

Photobucket
(nie gambar tahun lepas....)

Masa pergi Januari hari tu acu tak sempat nak ziarah
jadi, kali nie Alhamdulillah sempat jumpa dia kat sana

Photobucket

Vietnamese Spring Rolls makanan wajib di order bila ke sana
sedap tau...rangup...isi dalam nya pun banyak...
eh...baru acu perasan....dah banyak pula makanan orang Vietnam
yang jadi kegemaran acu....hahahahaaaa

Dalam pukul 2.30 petang kami ambil teksi terus ke airport
kakak acu wrapping beg dulu...maklum le beg baru...takut calar..hehehehe

Photobucket

Ce tengok...banyak kan barang yang kakak acu shopping???

Photobucket

Alhamdulillah kali nie flight tak delay...tepat 4.20 petang
flight bergerak terbang balik ke Malaysia....
eh...nak tau pilot pecut tau...acu sampai 20 minit awal dari waktu sepatut nya
fuhhhhhhhh!!! laju tuuuuu...macam naik kereta F1 pula...hehehehee
tepat 6.40petang selamat landing di airport LCCT...

Abang ipar acu ambil...singgah makan di satay di R&R Dengkil
kemudian terus ke rumah kakak...layan Mentor sekejap
dalam pukul 10.40 acu gerak balik ke rumah...P.E.N.A.T

===========================================================================

Ni ada pesanan khas untuk pengguna Air Asia...
terutama nya yang suka pergi atau akan pergi ke Vietnam
Air Asia hanya benarkan berat 7kg saja untuk cabin baggage

Sebelum ni walau pun dia kata 7kg tapi kita sumbat juga
sampai 15kg...tak ada masalah pun kan..sebab dia tak pernah timbang
untuk cabin baggage tu

Tapi semalam, dia akan timbang cabin baggage dan akan di tag
menanda kan yang beg kita tu APPROVED untuk di bawa masuk...

Photobucket


Perkara ni berlaku di Tan Son Nhat International Airport
airport lain acu tak sure pula...
tapi di LCCT pun masa kita nak masuk sebelum boarding
memang ada staff yang akan timbang cabin baggage kita
hari tu acu tengok banyak barang penumpang
yang terpaksa di"sedekah" kan kepada staff Air Asia tu

Jadi, kepada pengguna Air Asia kalau tak nak barang yang
di beli tu di"sedekah" kan kepada mereka
please make sure cabin baggage anda tak melebihi 7kg yang telah di tetap kan







Photobucket

"SomeDay I Will Be Queen' But I Will aLways Be MyselF"

Ayah Kakcik Meninggal...

Tuesday, May 10, 2011

"Ayah Kakcik Seroja meninggal"


SMS yang acu terima daripada Kak Azieazah
membuatkan acu terkedu...cuma mampu ucap "innalillah..."

Baru semalam acu publish kan entri untuk mencari adik Kakcik
untuk segera pulang menemui ayah nya yang sudah nazak
nampak nya Allah lebih menyayangi ayah Kakcik...
pergi membawa kerinduan yang sarat terhadap si anak

Photobucket


Acu doakan semoga diampunkan semua dosa nya dan
semoga roh arwah ayah Kakcik ditempatkan di kalangan orang yang beriman
dan dapat bersemadi dengan aman di sana...amin...

Al-Fatihah...




Photobucket

"SomeDay I Will Be Queen' But I Will aLways Be MyselF"

Kita Cuma Ada Seorang Ayah....Pulang Lah Azmir

Monday, May 9, 2011

Tolong menolong sesama manusia...
acu tolong panjang kan entri kakcik...
mana tahu mungkin ada antara kawan-kawan nie kenalan
kepada saudara AZMIR ADZHA..mohon di sampaikan pesanan ini...

Photobucket


Petikan entri kakcik::

Menurut kata Doktor Pakar yang merawat bapa,
virus yang menyerang bapa tidak mungkin dapat dihapuskan.
Ibaratnya kalau manusia sihat yang diserang oleh kuman tersebut,
kemungkinan untuk 'bertahan' hanya antara enam bulan hingga setahun sahaja.
Apatah lagi dengan keadaan bapa yang semakin uzur sekarang.

Photobucket


Photobucket


Pipi bapa yang cengkung kelihatan 'berisi' akibat sembab,
begitu juga dengan tangannya. Paling sedih,
bila doktor bertanya berapa bilangan anak bapa,
beliau menjawab 'dah bertahun dia hilang' dan
kemudiannya dia menangis.
Doktor pun jadi keliru dengan jawapan bapa.

Photobucket


Photobucket


Sekadar itu sahaja yang ingin dimaklumkan.
Apa-apa perkembangan selepas ini tidak akan dipaparkan lagi.


Untuk saudara AZMIR ADZHA pulang lah sebelum terlambat
sementara masih ada kesempatan ini, pulang lah mohon ampun
kepada ayah tersayang..peluk cium dia mungkin untuk yang terakhir

Jangan jadi macam acu, sampai sekarang perasaan sedih, kesal,
bersalah bersarang di lubuk hati acu kerana tak sempat
untuk mencium, memeluk & memohon maaf daripada arwah ayah acu...

Panduan untuk saudara AZMIR ADZHA::

Photobucket


Photobucket


Photobucket


Kita cuma ada satu ayah saja di dunia nie...perginya tiada berganti
lupakan lah sengketa lama...pulang lah...ubatilah kerinduan dia
sebelum dia menutup mata....


p/s::gambar semua nya dari blog kakcik




Photobucket

"SomeDay I Will Be Queen' But I Will aLways Be MyselF"

Thank You Mak..Love U So Much

Sunday, May 8, 2011

She Used to be my enemy and never letting me be free,
catching me in places that I know I shouldn't be,
Every other day I crossed the line
I didn't mean to be so bad,
I never thought you would become a friend I never had

Photobucket

Back then I didn't know why,
Why you were misunderstood (mama),
So now I see through your eyes,
all that you did was love

Photobucket

Mama I love you, Mama I care,
Mama I love you, Mama my friend,
You're my friend

Photobucket

I didn't want to hear it then but
I'm not ashamed to say it now,
Every little thing you said and did was right for me,
I had a lot of time to think about,
about the way I used to be,
Never had a sense of my responsibility.

Photobucket

Back then I didn't know why,
why you were misunderstood,
So now I see through your eyes,
all that you did was love,

Photobucket

Mama I love you, Mama I care,
Mama I love you, Mama my friend,
You're my friend ,you're my friend

Photobucket

But now I'm sure I know why (I know why),
why you were misunderstood,
So now I see through your eyes,
all I can give you is love (all I can give you is love),

Photobucket

Mama I love you, Mama I care,
Mama I love you, Mama my friend,
Mama I love you, Mama I care,
Mama I love you, Mama my friend,
You're my friend, you're my friend

Photobucket

Ohh, my mama my love
Ohh, my mama my love

Photobucket

In love in you, in love in me
And love is true and guaranteed

Photobucket

Im loving you,you loving me
our love thats true so true...

Photobucket







Photobucket
"SomeDay I Will Be Queen' But I Will aLways Be MyselF"