Followers

Throwback #1 "Sikua capang sikua capeh.."

Friday, September 6, 2013

Lagu nyanyian Anita Sarawak meniti di bibir
maklum le acu pi ke tempat yang memang terkenal
dengan loghat lagu tu... hehehehe

Nie entri throwback kejadian berlaku sebelum puasa
acu terbang ke Padang Indonesia
bersama dengan kakak dan dua orang anak sedara

Seawal jam 5 pagi dah tercongok kat LCCT
keletihan jalan-jalan ke Taipei sebelum tu pun belum hilang lagi
maklum le acu sampai dari Taipei pukul 9 malam 06-06-2013
kemudian pagi-pagi 07-06-2013 tu acu dah ke Padang

 photo Picture15_zps7d0348f4.jpg

Naik je flight acu terus tido... tapi tak sempat nak nyenyak pun
45 minit je dalam flight... kejap beno tak sempat panaih punggong

Sampai je, driver acu kereta yang acu sewa dah sedia menunggu
terus kami di bawa ke Bukittinggi

On the way ke Bukittinggi tu kami singgah bergambar
di air terjun Lembah Anai

 photo Picture3_zpse51c58b0.jpg
 photo Picture2_zps79173710.jpg
 photo Picture1_zpsd4511507.jpg

Fresh dan  nyaman je
tengok ke air nye tu rasa nak terjun mandi

Dari Lembah Anai kami terus kan lagi perjalanan
tempat persinggahan kedua kami ialah
Pusat Dokumentasi dan Infomasi Kebudayaan Minangkabau
yang terletak di Kota Padang Panjang
merupakan muzium infomasi dan koleksi mengenai kebudayaan Minangkabau

 photo Picture4_zpse8913bf1.jpg
 photo Picture5_zps1d57f35e.jpg

Sempat la kami mengayakan persalinan Minangkabau

 photo Picture7_zpsdd91689f.jpg
 photo Picture6_zps7709aa8d.jpg
 photo Picture8_zps66ca52fd.jpg

Dah puas bergaya sana sini
kami terus kan perjalanan lagi

Kali nie kami singgah kat kedai-kedai yang menjual kain-kain sulam
Bukittinggi memang terkenal dengan kain sulaman nye yang cantik

 photo Picture10_zps0678a6ad.jpg
 photo Picture9_zps9efc8c2a.jpg

Dah puas bershopping perut pun berlagu riang je
kami dibawa menikmati nasi Padang

 photo Picture11_zpsfc4f4fa7.jpg
 photo Picture12_zpse161b829.jpg

Sebelum ke hotel acu minta Ferry; supir kami di sana
bawa acu ke gerai yang menjual pisang keju
memang best lah pisang keju kat sini... sedap..!!!

 photo Picture13_zps85da33fd.jpg

Selain pisang keju kami tapau juga murtabak Mesir
eh... ye ke nama murtabak Mesir ke murtabak Arab
dah lupa dah.... hahahahaa

 photo Picture14_zps64dd157c.jpg

Siap semua nye kami terus ke hotel
sorry tak sempat nak amik gambar hotel
nama hotel pun tak ingat
kepenatan yang teramat sangat
lepas je makan malam tu acu terus zzzZZZZZZZ

Habis hari pertama di Bukittinggi
tunggu throwback #2 pulak ye :-D











Photobucket

2 xoxo:

JunAina said...

Bulan March lepas akak pun gi Padang tapi memang tak sempat nak round semua tempat yang ada dalam senarai. Anak akak yg perempuan tu asik muntah ja, perjalanan dari satu tempat ke satu tempat tu agak jauh. Time shopping juga paling best tapi tak le best macam shopping kat Bandung...eheheee...

Rafi Harumin said...

Beruntungnya dapat berjalan-jalan di tempat orang.