Followers

Travel #1 Throwback #5 Ho Chi Minh Lagi

Friday, September 13, 2013

Sabtu lepas 07-09-2013 acu balik ke Ho Chi Minh
wah...!! kelas kau "balik" ek... dah perasan jadi orang sana ke cik oi..??

Emm.... tak salah kan nak anggap HCM tu kampung kedua ai..
kalau dah hampir setiap bulan atau dua bulan sekali ke sana kan??

acu balik ke sana berdua dengan kakak
flight acu ke sana pukul 7.05am
so, pepagi sebelum subuh dah gerak ke LCCT
terima kasih kepada abang ipar acu yang sudi hantar kami

 photo Picture1_zpsa0c87a20.jpg

Sandwich sebagai alas perut sebelum naik flight
tak sabar nak makan kat HCM

 photo Picture2_zps7664d9a8.jpg

Dua jam lebih dalam flight.. Alhamdulillah kami selamat landing
di Tan Son Nhat Airport
lepas amik beg, tahan teksi terus ke hotel

 photo Picture4_zps6f4c0a06.jpg

Bilik hotel dah siap sedia menunggu di Lan Lan 2 Hotel
tak pernah kisah walau pun acu check in sebelum waktu nye
thanks so much ya Jenny :)

 photo Picture5_zpsfaa06e81.jpg

Owh ya memang kan masih lagi dalam mood raya
acu bawa balik ke sana tiga bekas kuih raya
untuk acu agih kan pada kawan-kawan di HCM

 photo Picture6_zps30b760ac.jpg

Letak je beg terus kami ke restoran yang berhampiran untuk brunch
kami pilih untuk brunch di Serai Malaysian Kitchen Restaurant
terletak bersebelahan dengan blok Hotel Lan Lan 2
seberang jalan je... dalam 5 minit jalan kaki

 photo Picture7_zps9a37680d.jpg
 photo Picture8_zps2a661573.jpg

Restoran Serai nie antara restoran yang baru muncul
tak salah awal tahun nie atau hujung tahun lepas
pasal halal jangan risau.. sijil halal terpampang di dinding restoran

 photo Picture9_zpsda25442d.jpg

Perut dah kenyang terus ke Ben Thant Market
cari barang yang dipesan oleh anak saudara acu
pesan barang dulu nanti petang baru datang balik

Balik semula ke hotel untuk ambil teksi ke Binh Tay Market
emm... dalam 30 minit perjalanan dengan teksi

 photo Picture10_zps8bdfd444.jpg

Sebaik sampai Binh Tay hujan turun.. so, tak de lah gambar
dah sibuk pilih barang langsung lupa nak amik gambar
selesai urusan tahan teksi terus balik semula ke Ben Thant

Singgah Ben Thant untuk bayar barang-barang yang dipesan
kemudian pergi amik baju yang acu tempah sebelum nie
dua pasang peplum siap..!!!

 photo Picture11_zpsf0c0d266.jpg

Kemudian jalan-jalan cari barang-barang yang orang pesan
dapat semua terus balik ke hotel.. nak rehat
on the way tu sempat singgah Restoran Halal beli bihun goreng

 photo Picture13_zpse5a81069.jpg

nampak orang jual buah beli juga buah longan yang manis nie

 photo Picture14_zps91047d30.jpg

Sampai hotel... rehat.. makan.. mandi.. solat.. nonton TV dan
mencuba baju peplum yang diambil tadi sementara nak tunggu malam

 photo Picture12_zps8aa3ade1.jpg

Dalam pukul 8 malam waktu HCM kami keluar ke pasar malam
cari barang dan shopping lagi..!!!

Eh.. sebelum tu kena la makan dulu.. isi minyak yu..
yeszaaaaa beef noodles soup atau Pho
yang sememangnye menjadi kemestian acu setiap kali ke HCM

 photo Picture15_zps424226f1.jpg

Ulam-ulaman nie penyedap Pho

 photo Picture16_zps032d18a6.jpg

Minum pula dengan kopi ais vietnam atau pun Cha phe Suada

 photo Picture18_zpscaa24854.jpg

Fuuuhhh..!! mak mentua lalu pun tak sedar tau..!!

Ayam goreng kunyit nie sebagai order sampingan
kat sana tengok ayam goreng kunyit pun terliur tau..hahahhaaha

 photo Picture17_zpsc32755fe.jpg

Kenyang perut suka hati so, let's shopping..!!!
habis shopping jumpa kawan-kawan bagi kuih raya
dan minta tolong dia uruskan barang-barang untuk di pos balik Malaysia

Puas sembang dan selesai semua urusan
dalam pukul 12 tengah malam kami balik ke hotel

Belum boleh tidur lagi tau
kena uruskan beg.. packing barang-barang yang dibeli
dalam pukul 2 pagi baru selesai semua nya

 photo Picture19_zps4a342495.jpg

Bangun pagi.. usai mandi terus keluar cari sarapan
sebenar nya boleh bersarapan di hotel
tapi disebabkan masa banyak lagi
jadi, kami decided nak breakfast kat luar

Apa lagi kita makan pho la pagi nie.. hahahahaa

 photo Picture21_zpsb1235965.jpg

Tiada istilah jemu ya dengan Pho nie
kegemaran sepanjang masa...hehehehee
owh!! kami makan murtabak telur nie juga

 photo Picture20_zps809b6728.jpg

Selesai makan, ke Ben thant kejap
ada benda yang perlu di cari
sebelum balik acu tapau kan Banh Mi
sandwich kegemaran orang Vietnam

 photo Picture23_zps59fd8817.jpg

Balik hotel, rehat kejap kemudian siap-siap untuk ke airport
flight dari HCM dalam pukul 1.05pm

Alhamdulillah dalam pukul 4 lebih petang kami selamat
mendarat di bumi Malaysia yang bertuah nie

 photo Picture22_zps2e0d10a5.jpg

Sebenar nya kan, masa kat atas awan kan
flight tu kan bergegar kuat... angin kuat sangat
acu dah terasa macam ajal dah sampai
ayat kursi memang tak putus-putus acu baca
takut nya Allah saja yang tau

Tapi syukur Alhamdulillah semua nya selamat.. fuhhh..!!!








Photobucket

13 xoxo:

Amanda Suria said...

Best sungguh...SA pun suka pi HCM..ni rasa nk pi lg...

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

aemuanyer sedap2 tu..telan ailio nengok gambar2 makanan...

❤Kamsiah❤ said...

waahhh jelesnya..pi sana mcm balik kg je hehe...buah longan ke tu..fresh...my peberet..

JunAina said...

Bila nak terbang lagi bisik2 kat akak manalah tau boleh tumpang sekaki. Rindu nak makan Pho Mee tu...ahahaaa...

makchaq said...

Selalunya Acu pi HCMC. bila nak pi lagi.. nak ikut boleh?

hazlina azmi said...

untungnya dapat mewata negara orang..best2
blogwalking...
jemput singgah blog saya plak dan bertukar2 link

http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

Acu Sayang said...

Amanda Suria:

acu yang kerap ke sana nie pun tak penah puas.. bila balik je mesti rindu sana lagi :)

Acu Sayang said...

Lizz::

hehehee...jom p sana.kita makan masakan sana yg original :)

Acu Sayang said...

kak kamsiah:

ye kak. tu buah longan. manis sangat!

Acu Sayang said...

kak Jun:

insyaAllah kak :)

Acu Sayang said...

makchaq:

insyaAllah boleh. tahun depan kot

Acu Sayang said...

hazlina:

terima kasih ye sudi singgah sini :)

Izwah binti Kamaruddin said...

hi acu,

bole tau macamana nak pos brg balik mesia dr sana?? Saya mgkin akan ke sana next week..ingt nak pos jugak brg2 yg dah dibeli disana balik mesia..

thanks for the info ya..