Followers

Throwback #2 "Pagaruyuang jo Batusangka.."

Monday, September 9, 2013

Eh.. lagu Anita Sarawak lagi???

Iyo lah... belum abis laeiii cito kek Bukittinggi nie
nie baru hari keduo eden kek Bukittinggi

Jom tengok apo aktiviti yang berlaku pada 08-06-2013

Aktiviti pertama kami selepas sarapan ialah bergambar di Jam Gadang
Jam Gadang atau Jam Besar yang merupakan mercu tanda Bukittinggi
antara trademark yang terkenal
orang kata kalau ke Bukittinggi mesti kena bergambar kat sini

 photo Picture20_zps6aace043.jpg
 photo Picture19_zps083d4d39.jpg
 photo Picture17_zps2baa6caa.jpg
 photo Picture18_zps77f653a0.jpg

Jam nie cuma seberang jalan je dengan hotel acu duduk

Kalau nak naik kereta kuda pusing-pusing town pun boleh
tapi kami tak naik pun.. kakak acu tak nak

 photo Picture21_zpsc2b46d72.jpg

Masa kami tengah seronok bergambar tetiba nampak
segerombolan anak-anak kecil nie

 photo Picture23_zpsc85af2cd.png
 photo Picture24_zps2dd8f66c.jpg

Bukan main riang lagi berlari ke sana ke mari
acu pula yang teruja nak join diaorang... hahahaha

 photo Picture22_zpsf78dbe7b.jpg
 photo Picture25_zps62417979.jpg
 photo Picture26_zps63faad1a.jpg

Lepas bergambar kami ke Pasar Atas
letak nye berdepan dengan Jam Gadang
sorry terlupa nak ambil gambar

Saja nak jalan-jalan tengok barang-barang yang dijual
acu tak shopping sangat pun
cuma beli kain telekung sulam je sepasang
dan juga a few souvenir untuk anak-anak saudara acu yang tak datang

Habis pusing-pusing kat Pasar Atas
kami check out dah terus bertolak untuk balik ke Padang

On the way tu kami singgah di Kiniko
terkenal dengan tempat memproses kopi nya yang kaw..!!

 photo Picture27_zps64228a3c.jpg

Diberi kesempatan merasa teh daun kopi

 photo Picture30_zps5278ec86.jpg
 photo Picture29_zps68644050.jpg
 photo Picture28_zps031b85c6.jpg

Minum sambil bersantai main congkak

 photo Picture31_zps4f7c5673.jpg

sesambil makan gorengan

 photo Picture32_zpsec7febfd.jpg

Makan je tauhu terus teringat pada tauhu Semedang
acu tak jumpa lak kat sana

Yang paling best kat sini selain daripada kopi nya
ialah pisang salai.. sedap..!!

Dah kenyang makan dan minum kami terus kan lagi perjalanan
kami singgah di Istana Basa Pagaruyung

 photo Picture33_zps9b0adfb2.jpg
 photo Picture36_zps067394a3.jpg
 photo Picture35_zps0927cc20.jpg

Sayang nya cuma dapat bergambar kat luar je
sebab masa nie istana tu dalam renovation

 photo Picture41_zpsf81ba2de.jpg
 photo Picture42_zps160c5141.jpg
 photo Picture34_zpsa418dbc0.jpg

Kemudian menerukan lagi perjalanan
kami singgah bergambar kejap kat tepi Tasik Singkarak

 photo Picture40_zps67bb9a8c.jpg
 photo Picture43_zps0ee094de.jpg

Luas gile tasik dia..!!!

 photo Picture37_zpsf2146b40.jpg
 photo Picture38_zps3f36f5f7.jpg
 photo Picture39_zpse0e5e4da.jpg

Jalan lagi... singgah makan kat tepi jalan
entah apa nama entah kedai makan tu
tak ambil gambar pun sebab orang-orang kat dalam kedai
pandang satu macam je.. erk..macam tak pernah tengok orang
takut pula nak bergambar

Sampai di Padang kami minta Ferry bawa kan kami ke Shopping Complex
apa ntah nama nya... adusss banyak beno lupa nye
tu le padah nye bila tak de gambar

Last shopping kami ialah di Toko Longkang
yang terletak di Jalan Sudirman.. hah..!! yang acu ingat
sebab nama nya Longkang..!!! hehehehee

Tapi semua nye dah tak de gambar dah
sebab masing-masing kepenatan
maklum le seharian dalam kereta

Sebelum dihantar ke hotel kami singgah beli makanan
santapan kami malam tu ialah nasi goreng, pisang keju dan jagung manis
owh ya dan juga es teler

 photo Picture44_zpsb4f2d94b.jpg
 photo Picture47_zpsf498f6e4.jpg
 photo Picture46_zps53e048c8.jpg
 photo Picture45_zps3f25b8e2.jpg

Perut kenyang, masa untuk packing beg
sebab esok nya pagi-pagi dah kena check out
flight dari Padang pukul 8 pagi jam tempatan

Nanti kita sambung dalam entri throwback #3 pula ye :)








Photobucket

1 xoxo:

Kakzakie said...

Kakak pulak yg rasa penat walau sekadar membaca. Tapi seronok bila tengok gambar-gambar semunya nampak nyaman sangat Acu:)