Followers

~Bangkok (3/2)~

Thursday, February 21, 2008

3/2

Ari ni pagi2 lepas bekpes,
around 8am kitaorang nak p ronda kat Bangkok
kitaorg amik hotel tour for ronda2 nie
kena bayar sorang RM80


Tour guide yang bawa kitaorg nama dia Wanda
kitaorg naik van...

memula dia bawa kitaorg p Wat Arun
nak p Wat Arun ni kena naik bot cross Sungai Chao Praya


on d way nak p Wat Arun ni kami lalu
ikut Chinatown & Flower Market
ni antara tempat2 yang famous kat Bangkok nie
tapi tak singgah pun le...
cuma lalu je...
tapi kebetulan pulak la ari ni ujan
aduss...litle bit frust la
sebab takut tak boleh nak bergambar :(

sampai kat jeti, Wanda terus p beli tiket
iskh...tengok sungai tu macam seram je
luas gak nie...air dia beralun dgn kuat nye
sebab ujan kan...ala ombak pantai
ngeri nye...dah la kami tak pandai berenang
hehehheee....tu yg takut sangat tu






harga tiket bot tu RM3/head
sampai je kat seberang sana, ujan turun lebat sangat
aduss....frust nye....
dalam ati acu b'doa moga2 ujan cepat berenti
nasib baik le dia ada buat khemah kat depan pintu wat tu
so, dapat la kami menumpang teduh....



Alhamdulillah dalam 20 - 30 minit tu ujan pun stop
kitaorg pun terus le masuk ke Wat tu
tapi tak panjat ke atas pun
sebab tak berani...takut licin...
so, just amik gambar kat bawah je la



lepas abis posing kat Wat Arun tu

kitaorang bertolak balik ke seberang
nak p melawat Grand Palace lak...
actually tak jauh pun nak p Grand Palace nie

sampai ke Grand Palace, mak oiii....ramai nye umat
majoriti pakai baju itam...apahal lak nie...
ada event apa lak nie???


bila tanya Wanda, rupa2 nye kakak kepada Thai King nie
baru je passed away...
so, diaorg ni semua berkabung untuk 100 hari
kebetulan ari tu weekends so, diaorg ada upacara le
kat dalam temple tu...



memang le ramai gile manusia...
orang yg datang utk event, dtg utk niat
pelancong, students....ramai lah
terlalu ramai...




yg paling sedey tu acu tak dapat masuk
ke temple yg simpan semua patung ketua2 budha
dan juga patung budha yang baring tu...
sedikit frust lah...

nak masuk tengok Emerald Budha pun tak boleh
sebab orang terlalu ramai
so, tengok je lah dari jauh...

lepas dah abis posing kat Grand Palace
kitaorang p tempat batu permata & pearl
biasa la...tempat ni memang wajib pegi
if kita amik tour
sebab diaorang akan dapat komisyen if bawa
tourist ke sana

acu ni memang suka pearl so, acu beli anting2 & gelang

memula ingat nak beli kan eddie cincin silver + batu blue topaz
tapi bila acu call dia tanya nak ke tak, dia tak mau lak
so, save le duit acu...hehehhehee



dari situ terus kitaorang naik van pegi ke Pratunam Market
kat sini kitaorg berpisah le dengan si Wanda nie
thanks a lot Wanda...




kat Pratunam ni, gile tengok baju....
macam2 jenis baju ada....
acu beli kan eddie kemeja untuk dia p keje
acu beli kan kain batik untuk family acu
untuk acu, acu beli handmade handbage


dah penat shoping tu kitaorang amik teksi
terus p kedai makan...Indian Hut (hotel yg suggest)
sekali tengok logo dia ala2 pizza hut



memula ingat kan ni kedai Makanan Islam
rupa2 nye bukan....tapi disebab kan dia
ada sedia kan vegetarian nye makanan
so, sebab tu la hotel suggest kan for muslim
bedal je lah...perut dah lapar

dah abis makan, kitaorang naik tut-tut
balik ke hotel...



best nye naik tut-tut ...hehehehehee

1st time naik so, litle bit 'perak' le :D
laju gile...selit sana selit sini
kejap je dah sampai hotel...
opss!!! lupa lak nak kenal kan
nama driver dia Mr Somphong

disebab kan Mr Somphong nie friendly
maka kitaorg suruh dia datang amik kitaorang
malam tu untuk p Patphong Nite Market



tetap pukul 8 pm dia datang amik dengan teksi
terus antar kitaorang ke Patphong....
mak oiiii....banyak nye gerai
larat ke nak jalan nie...
mesti la larat kan...hahahhahaa

kat patphong ni gak adalah tempat
di mana local people mix around dgn tourist
ada pub...disco...yg seangkatan dengan nye lah
if nak tgk show pussy ping pong pun ada kat sini
hahhahaaa.....

balik hotel dah pukul 11.30pm
letih gak le...
lepak je kejap...lepas tu terus zzzzzzZZZZZZZZZZ


















0 xoxo: