Followers

~Boley Caya Ke???~

Tuesday, December 16, 2008

....Perbualan telefon antara adik & kakak....

kakak :: helo...

adik :: helo...

kakak :: mak ada call tak?

adik :: ada.ari sabtu lepas...awat?

kakak :: nie kak nak cite la nie...

adik :: cite aaaa...

kakak :: petang jumaat lps kak bawa mak & kak maliah (jiran) pi
umah org tu...(pengamal perubatan tradisional).

adik :: pastu??

kakak :: paksu (merujuk kepada pengamal perubatan tu) cakap...ada
org dengki kat adik.ada org sekat rezeki & jodoh adik.


adik :: emm...ye ke?

kakak :: paksu kata bukan setakat buat kat diri adik, tapi org tu pun
ada tanam sesuatu kat umah.semua nye semata2 nak sekat
rezeki & jodoh adik.

adik :: sapa lak yg dengki???

kakak :: ntah. kak maliah ada tanya tapi paksu tak mo bgtau.tapi kak maliah
dok desak tanya gak..last2 paksu bg hint sikit je...
dia kata org tu bla..bla...

adik :: laki ke pompuan??kalau lelaki mcm boley agak je...

kakak :: paksu tak cakap lak...kata paksu benda yg org tu tanam boleh di buang.
tapi dia suruh bawa adik pi jumpa dia dulu.paksu kata kena buang
yg ada kat badan adik, baru buang yg kat umah nye...bila adik nak balik?

adik :: i'Allah krismas nie la baru balik...

kakak :: nanti kak bawa adik pi jumpa paksu. nanti dia akan bg pendiding utk adik..

....Perbualan tamat....

emm...apa pendapat korang?
korang percaya tak bende2 nie semua??
pendapat acu??
emm....berbelah bagi antara percaya dengan tidak...

11 xoxo:

nurdaniella said...

adakalanya bila dah terkena, baru kita percaya, kan.. dulu pun akak tak caya gak benda2 macam ni, tapi bak kata orang, benda yang halus ni, kena diuruskan cara yang halus gak.. asalkan tak bercanggah ngan pegangan kita la.. sekurang2nya kita berusaha.. kan..

hikmahkitabersama said...

salam...sajeje lwat blog...rsanye bnde camne x leh cayer...silap2 bleh syirik..just my opinion...brhati-hati lah ek..

@cu SaYaNg said...

kak nur - tu la tu..if x nk caya pun mslh nye bende nie wujud.if nk caya takut jatuh hukum lain lak...

@cu SaYaNg said...

salam hikmah..
your opinion tu betul...
cuma nye bende2 halus nie wujud...
so,if x caya pun x leh gak kan...

azza_irah said...

nak percaya pun iya..tak pun iya..
tak percaya..mmg kewujudannya benar..nak percaya..mcm tak logik dek akal..itulah kekuasaan Tuhan..

@cu SaYaNg said...

tu le azza..kuasa Allah
tiada siapa yg dpt melawan Nya..

by d way, thanks sudi singgah di blog saya ;-)

fealize_eleanoer said...

pada fea yg paling penting...asalkan kite x mempercayai kuasa yang lain selain dari Allah yg maha berkuasa...berbalik pada niat di hati kita...jika niat kita tu betul,i'allah Tuhan itu sememangnya maha mengetahui...

jgn risau...pergi berubat k...

Aiza said...

Bila ada orang yang merasakan kuasa selain Allah itu lebih kuat,maka berlaku la perkara yang tidak baik. Lebih parah bila melibatkan orang lain.
Percaya atau tidak,mmg kewujudan satu alam lagi tidak dapat dinafikan..

Elok la tu...pegi berubat ...kita usaha je...take care.

@cu SaYaNg said...

thanks fea & aiza...i'Allah nnt acu blk b'ubat...

erisya nor said...

acu, boleh berubat tapi kena pilih orang. gelaran ustaz tak semestiny adia amalkan perubatan islamik. p/s: acu nak resepi apa ek...nak kek ka, lauk ka...nanti kak erisya scan dan emel :)

@cu SaYaNg said...

i'Allah kak erisya..

akak,acu nak resepi somen & african food tu..