Followers

~Memories In Perth~

Sunday, December 21, 2008

Malam tadi Majalah 3 ada papar kan cerita pasal Perth
emm...tetiba teringat semula kenangan masa acu ke sana
acu penah ke sana pada thn 2005...
acu berada di sana selama 5 ari je...
sepanjang di sana acu enjoy...sangat2 enjoy

masa acu sampai sana merupakan ari pertama musim panas
tapi musim panas nye bukan macam panas kat Malaysia
panas di sana...panas berangin...sejuk
acu ke sana awl bulan Disember...2 Disember 2005
penerbangan yg mengambil masa 6 jam maka nye
tepat pukul 6am waktu mesia acu selamat menjejak kan kaki ke bumi Perth


memula kami di bawa kami di bawa sarapan nasi lemak
di sebuah kedai kepunyaan suami isteri dr singapore
lupa lak nama kedai nye...

lepas tu kami di bawa ke King's Park...
sebuah taman memorial yg terletak di puncak bukit...
boley tengok permandangan bandar Perth dari atas bukit tu
sangat cantik....
erk...kami semua belum mandi pagi lagi tau
gosok gigi & basuh muka kat airport je..hehehheee



agak lama gak kat King's Park tu...
lepas tu kami di bawa ke Tumbulgum Farm
ladang menternak kambing biri2....
ladang nye sangat luas...


kami di bawa mengelilingi ladang dengan truck
kami gak di tunjuk kan cara penternak sini menjaga kambing2 yg byk tu
selain tu di tunjuk kan demonstrasi cukur bulu kambing
dan yg paling acu tak leh lupa bila acu di panggil oleh penternak tu ke depan
kena ikut mat salleh tu guna kan tali pedati...ala2 koboi tu...

adus....acu memang le tak pandai...
dah le takut kena muka...
disebab kan panik & takut, acu cakap dengan mat salleh tu bahasa malaysia
hahahahaaa...mana la dia faham
kawan2 asyik ketawa kan acu je...buat malu je... :-P

lepas tu kami kena bagi anak2 kambing susu botol
wah...acu teruja...tengok anak2 kambing tu berlari mencari botol susu


2 ekor anak kambing serbu ke arah acu...
erk...ada rupa ibu kambing ke acu nie? cis...hehehheee
kat sini gak ada satu pokok yg tumbuh hanya 1cm dlm 1 tahun
lupa le nama pokok tu...
tak jumpa lak acu cari gambar acu & pokok tu

kami di jamu makan tengahari di Tumbulgum Farm nie
lepas lunch kami di bawa ke hotel...
hotel kami 3 bintang...terletak betul2 di tengah2 bandar perth
kira nye nak shopping senang sangat..jalan kaki je
belakang hotel ada swan river...permandangan nye sangat cantik

malam nye aktiviti bebas...
apa lagi, lepas je dinner acu & kawan2
pi le ronda2 ke kedai sekitar hotel tu
emm...yg syok nye shopping kat Perth nie
tak yah susah2 nak cakap omputih...nak tau sebab apa?
sebab nye most of tokey kedai nie org Indonesia & Singapore
yg mana semua nye boleh berbahasa melayu...hehehhee

setiap malam meronda ke bandar perth menjadi agenda utama kami
servey souviner ada lah acara wajib setiap kali ronda...hehehehe


hari kedua lepas bekpes kami di bawa menaiki cruise di Madura
kami di bawa menyusuri kawasan perumahan orang2 kaya Perth
rumah di sekitar swan river tu cantik...sangat cantik
kesemua nye bernilai jutaan dollar...


kalau dalam Majalah 3 malam tadi
Nurul Syuhada tu naik cruise tu waktu malam
kami lak waktu siang...
dan yg paling best nye...ada 2 ekor ikan lumba2 dalam tu
berebut2 kami semua nak tengok...
hahaha...maklum le 'jakun' sikit...kui..kui..kui...


kami lunch kat Madura nie gak...makan fish & chips...


hanya kerana bergambar dengan burung2 tu
driver bas kami...nama nye David, terus panggil acu dengan panggilan "Princes"
hehehehee....tak pasal2 di panggil Princes
ntah apa la yg special nye acu pun tak tau
tapi gelaran tu lekat sepanjang acu di sana

lepas lunch di Madura, kami di bawa ke Caversham Wildlife Park
sebelum sampai ke Caversham tu, kami singgah kilang membuat coklat
The Margaret River Chocolate Company
tapi acu tak beli pun coklat kat sini walau pun ia nye murah
sebab tak konpiden dengan status HALAL nye...

lepas tu baru kami ke Caversham....
acu tak sabar nak sampai sana sebab nak tengok real kanggaru
nak tengok koala bear...nak tengok tazsmania...macam2 lagi lah


tengok la...ada kanggaru brown & ada yg putih...
semua nye jinak2 belaka...
koala bear nie lak pemalas...asyik tido je...


acu nak bergambar dengan tazsmania tapi binatang tu liar
dok dalam sangkar....so, tak leh le nak bergambar dgn nye
korang penah tak tengok binatang nie???

acu first time tengok...
nama binatang nie wombat...nie baby wombat tau yg acu pegang tu
umo nye baru 6 bulan...acu tak tau le wombat dewasa besar mana
orang lain semua tak berani nak pegang..hanya acu je yg berani...
yg lain tumpang bergambar je...
so, ada je la muka acu dalam setiap gambar diaorg semua..heehehhee

hari ketiga lak kami di bawa ke sebuah penjara lama..Fremantle Prison
nie ala2 penjara pudu kita la...penjara lama yg dah tak di guna kan lagi dah
dah jadi bahan sejarah...dan jadi tumpuan pelancong


lepas abis ronda penjara tu, kami pun pi le ke Fremantle Market
dalam tu ada di jual macam2...dari makanan hingga lah ke souviner
paling acu suka buah strawberi kat sini besar2 & sangat manis...
puas makan strawberi nye...tak macam kat Malaysia...kecik




barangan kulit pun sangat murah kat sini...such as handbag
lepas abis shopping, kami di bawa meronda sekitar Fremantle nie

hari keempat nie sebenar nye kami ada lawatan ke Western Universiti
separuh ari kami abis kan masa di Universiti nie...


lepas tu acara bebas....
memandang kan esok kami dah nak balik
jadi nye nie le masa untuk shopping souvenir nak bawa balik Malaysia
masa jalan2 kat bandar Perth nie terjumpa lak dengan santa claus & awek nye



acu suka shopping di Perth...kebetulan masa nie ada jualan murah
disebab kan perbezaan mata wang nye tak setinggi euro
maka nye boleh tahan gak le acu shopping
memandang kan acu nie 'big size' so, banyak pilihan le untuk
baju, skirt dan macam2 lagi lah
tu sebab le acu sangat suka....

ole2 untuk family wajib la kan...
beli coklat noughat...i love this coklat very much
pastu ada la sikit ole2 untuk opismet
dan semesti nye untuk si dia...

6 Disember 2005 kami pun berangkat pulang ke Malaysia
last photo sebelum acu meninggal kan bandar Perth


ada terniat di ati acu nak ke sana lagi
tapi nak pi ujung tahun le sebab nak shopping...hehehehe
bila nak terlaksana niat tu tak tau le
i'Allah if ada rezeki lebih sampai le acu ke sana
memandang kan sekarang nie Air Asia pun dah ada
buat penerbangan ke sana so, tak mustahil le
satu ari nanti acu akan sampai lagi ke sana....hehehehe

15 xoxo:

erisya nor said...

Acu, cantiknya foto2 tu sumer...pemandangan dan juga acu. Nampaknya acu sesuai ngan cuaca di sana....berseri!

insyaAllah sabtu ni, kak erisya kasi resepi pertama. Kuih untuk makan petang...rupanya macam cokodok tapi bukan cokodok...sedapppp dan mudah !

@cu SaYaNg said...

acu mmg suka negara omputih.i wish one day acu merasa dok kt sana..hehehee...

ye ke akak?
best nye...nie yg x sbr nie...
acu tggu tau...
cayang akak... >:D<

fealize_eleanoer said...

muke acu mcm muke ibu kambing???

ade ke?...heheheh!

mase ni acu berisi kan...skang ni da slim melimmm daaa...beza sgt2...

acu x amik gmbr dolphin ke?fea suke dolphinnn.. :D

n'way...lovely photosss!

erisya nor said...

akak pun cayang acu, meski blom kenal tapi begitu mesra :)

gee said...

salam acu..ee best yer...bila la pulak sy nak ke sana ek.nak tunggu mimpi pun x jugak.asik kuar mimpi kena kejar ular yer he3...

@cu SaYaNg said...

fea..ada amik gmbr dolphin tu
tp x jelas sgt...maklum le ikan tu ligat...x terkejor d buat nye...

emm...mmg acu berisi@gemok masa tu..hahahaha...obesiti u.. :-D

i'Allah i'll follow u lps nie..hehehehe...wish me luck ye ;-)

@cu SaYaNg said...

kak erisya, for your info acu nie mmg peramah..hehehehe

@cu SaYaNg said...

wah gee..
syok aaa mimpi kena patut ular
acu x penah sekali pun mimpi kena patut ular..tu yg smp la nie lum kawin2...hahahahaa

i'Allah ada rezeki lebih nnt smp le gee ke sana...acu doa kan ;-)

gee said...

-amin- he3

Aiza said...

best la kat sana,kan...tempat cantik,dan best utk shopping..
bleh la plan nak p suatu hari nnt..iskk...bila tu ekk..
acu@piah ni mmg sweetheart..kejap je mmg dah ngamla ngan dia nih.. ;-) (psstt, takkan tak upah kut..jek baeekk punya nih..hehehe)

@cu SaYaNg said...

sweetheart ye aiza??
hehehee..kembang sekejap le montot yg dh mmg kembang nie...muahahaa
nak upah ye??
emm...nak bg apa ya...
nanti sat cek pikiaq noo...

ala..skrg nie kn dh ada air asia
tunggu dia buat tambang murah,kita pakat p la ramai2...hehehehee

nurdaniella said...

eeiii.. bestnya dapat jenjalan kat luar negara.. bilalah agaknya akak dapat pergi pulak.. hehe..

@cu SaYaNg said...

i'Allah kak nur
ada rezeki lebih nnt smp le akak ke sana...

Anonymous said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成
,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,a片,AV女優,聊天室,情色,性愛

紅燒魚takesi said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社