Followers

~Mak Sakit~

Wednesday, June 11, 2008

06-06-08
6.58am - SMS


Bang Mat :: Mak sakit


6.59am - Call

Acu :: Helo, Bang Mat...mak sakit apa?
Bang Mat :: (diam)...tak tau...
Acu :: Bukan ke mak demam je?
Bang Mat:: (diam..suara sebak)....sakit kepala & muntah2
Acu:: Darah mak naik ke? - mak acu ada darah tinggi

Bang Mat:: (lama diam)
Acu:: tak pe lah..nanti acu call opis. acu balik pagi nie gak
(air mata dah bertakung)

lepas je abis cakap dengan abg acu, terus acu sms kakak

bgtau kakak acu yg kat BTHO nie, mak sakit...
acu call dia, nak mnta tolong antar acu ke Pudu
acu nak balik kg...


memang kelam kabut acu pagi tu...
memula ingat nak p opis dulu
nak apply cuti
tapi pikir2 balik...takut lambat lak balik nye

acu just sms maziah bgtau acu nak cuti

dalam pukul 8.30am acu terus kuar umah
pegi opis dia kat kl sentral
dia ready kat opis...
terus gerak pi Pudu
dalam keta tak henti2 acu nangis

sampai je kat Pudu
salam ngn dia, gitu gini lebey kurang
terus naik ke Pudu cari tiket
nak jadi cerita tiket bas ke Utara semua nye abis

uwaaaaaaaaaaaaa...
acu dah tak segan silu dah
menangis je sambil cari tiket bas
dalam ati, if tak dapat cari tiket
memang acu akan drive balik kedah

acu call kakak kat Taiping
ingat nak turun kat Taiping...tapi tiket tak de

last2..rezeki acu, dapat le tiket ke B'worth
pukul 10am...bas tambahan
harga RM40...tak peduli dah

amik je lah
janji dapat sampai Kedah

acu call kakak minta dia pick up acu kat B'worth

sepanjang perjalanan tak henti2 acu doa
minta Allah panjang kan umo mak acu
acu tak mau pisang berbuah 2 kali

masa arwah ayah sakit dulu
acu dlm bas on the way balik kedah gak
dah tak de rezeki acu
arwah ayah meninggal masa acu baru sampai kat Bkt merah
so, acu minta di jauh kan jadi macam tu lagi

kejap2 call kakak
kejap2 call abg
alhamdulillah diaorang bgtau mak dah ok ckit
so, tak yah nak risau sangat
lega ati acu dengar

acu sampai B'worth pukul 3pm
kakak amik terus balik umah
sampai umah tengok mak tengah tido...letih
sian nye tengok mak
malas acu nak kacau...biar lah dia berehat

dalam 10minit acu sampai, mak terbangun
acu pun masuk bilik mak sembang lebih kurang
pastu suruh mak rehat
mak cakap dia pening...muntah..tak lalu nak makan
acu rasa mcm angin dlm perut
mak makan pun ckit je
kakak masak kan bubur nasi untuk mak

pagi sabtu kakak pujuk mak utk pi klinik
memandang kan sabtu tu cuti Agung
banyak klinik yg tutup
alhamdulillah ada 1 je klinik yg buka
dalam pukul 11am kakak + acu bawa mak pi klinik

dalam pukul 12pm baru sampai turn mak
doktor check memang mak tak de sakit apa
darah ok...jantung ok...
kata doktor cuma angin
acu mnta doktor bg ubat pening & muntah
pastu doktor inject kat bontot mak...
untuk cepat ilang kan pening

lepas kakak bawa mak kuar

acu bgtau doktor acu nak mnta cuti untuk 2 ari
acu nak jaga mak
kebetulan lak acu memang sakit belakang
so, lepas doktor check dapat le mc 2 ari

alhamdulillah lepas makan ubat tu
mak dah kuat ckit
cuma pening nye je tak ilang sepenuh nye

ari selasa acu nak balik KL

tak le rasa risau nak tinggal mak
sebab mak dah boleh buat keje ckit
dah tak muntah
dah makan nasi biasa..tak makan bubur lagi

4 ari kat kampung
acu jadi suri rumah sepenuh masa..hahaha
pagi2 seawal jam 5.15am acu dah bangun
sedia kan air panas untuk mak mandi
mak acu bangun awal, 5.30am dah bangun
lepas solat subuh, acu masuk dapur siap kan sarapan
pastu kutip baju2 mak basuh
kemas umah
pastu masak untuk lunch lak
pastu tolong jual kan junk food + ais pop kat budak2 balik sekolah
malam siap kan makan malam lak
macam tu lah ari2 selama 4 ari acu bercuti
acu amik alih tugas mak acu
so, dapat la mak berehat...





2 xoxo:

Daffodil said...

waaa siannya acu.. alhamdulillah da sihat.. kalau dak, kalut gak tuh.. sayang acu kt mak yer.. hum teringat mak ayah kt msia, hanya tel jela phubung kami, skali skala ucu blk leh la online dlm ym ke skye tgk muka dorg.. sedeynyer.. k jumpa lg..

@cu SaYaNg said...

emm...tu la..alhamdulillah mak dh sihat.tadi baru lps ckp ngn dia..
iskh ada ke anak x sayang mak?
dok jauh2 lg le terasa kerinduan nye kan?