Followers

Cappadocia - Ankara - Istanbul

Monday, June 8, 2009

19-Mei-2009

Bangun pagi, agenda biasa selepas sarapan
adalah bergambar di sekitar hotel


ari nie, agenda kami nak pegi ke Underground City
nak tau apa tu Underground City kena le baca sampai abis ;-)

Underground City dengan hotel yg kami stay tak de la jauh sangat
masa on the way kami ke sana, bas berhenti sekejap kat depan sebuah sekolah
time tu ada ramai budak2 sekolah beratur..pakai baju warna warni
pegang bendera & gambar Kamal Antartuk
seolah2 nak celebrate something

rupa2 nye, 19-Mei-2009 ada lah National Day di sana
padan le diaorang nampak hepi je

lepas tu kami terus kan lagi perjalanan
permandangan sepanjang perjalanan ke sana sangat cantik
siap boley nampak puncak gunung yg dilitupi salji lagi...

tak lama lepas tu, kami pun sampai le ke sebuah kawasan perkampungan
tempat yg kami nak pegi ada kat kampung nie la...


################################################
The underground cities, which are guessed to be used since the Bronze Age,
used to be a settlement mostly in Byzantine period, doubtless. In this period,
increasing invasions forced local residents to build underground cities
for protection and religious purposes.

#################################################


nie gambar pintu masuk untuk turun ke bawah tanah

mula2 tu, acu takut gak nak masuk...
bukan sebab takut gelap tapi acu takit tak muat nak masuk
hehehehee....acu kan gemok, acu risau laluan nye yg sempit
akan menyukarkan acu untuk bergerak
but Alhamdulillah, even laluan nye sempit tapi saiz macam acu
masih boleh lepas lagi....syukur...

tiada aktiviti lain selain dari bergambar sepuas nye kat bawah tanah tu

penat gak berjalan kat bawah tanah nie
sebab keadaan nye yg nak kena mendaki tu yg jadi penat
dah abis teroka bawah tu, kami rehat le kejap kat kedai souvenir yg ada kat situ
belek2 apa yg patut sambil bergambar sekeping dua...

kebetulan nye kan, kat tepi kedai tu ada sebuah rumah dalam tanah nie
acu masuk le jenguk keadaan dalam rumah tu
uish...boley tahan gak isi dalaman nye
bukan le kosong je...ia nye di isi dengan permaidani yg cantik

tapi tak tau la kot2 nie sekadar hiasan utk bergambar semata2
atau memang begini keadaan sebenar rumah bawah tanah nie
tak dapat pula di pastikan...lupa nak tanya tour guide kitaorang tu
acu ada snap sekeping gambar tapi sori le, gelap lak..tak nampak belakang

dah puas kat Underground City, kami bertolak ke destinasi lain pula
nampak tak kawasan yang berwarna merah kat belakang rumput2 tu?
cuba korang teka apa bende tu...

tak nampak jelas ke?
jap aku tempek gambar yg clear sikit...

tak nampak juga??
acu bagi dekat lagi...boley teka tak???

tadi merah je...sekarang ada putih2 lak...

magic nye....hehehehee

dapat jawapan nye tak???

tak dapat????
iskh...iskh....tak pe...tak pe...nak tau jawapan nye continue le baca

sebenar nye apa yg acu tunjuk tadi adalah sebuah tasik
Lake Tuz atau nama english nye Salt Lake merupakan tasik kedua terbesar di Turki


#################################################
The lake, occupying a tectonic depression in the central plateau of Turkey,
is fed by two major streams, groundwater, and surface water,
but has no outlet.
Brackish marshes have formed where channels
and streams enter the lake. It is extremely saline and during the summer,
most of the water in the lake dries up
and exposes an average of 30 cm thick salt layer. During winter part of the salt
is re-dissolved in the fresh water that is introduced to the lake by precipitation
and surface runoff. This mechanism is used as a basis for the process of the salt
mines in the lake.
####################################################


so, apa yg korang tengok tadi tu yg merah tu nie la benda nye


rumah2 atau restoran2 di tepian tasik nie
pasti tak menghadapi masalah kehabisan garam kan?
ye la..kalau garam abis, pi je cedok kat tasik nie...hehehehe

nie antara souvenir garam yg dijual di souvenir shop kat tasik tu

dah puas bergambar kat tasik garam tu, kami meneruskan pun sambung naik bas lagi
kali nie destinasi kami ke Ankara...ibu negara Turki
kami lunch di sebuah restoran yg terletak kat stesen LRT Ankara

aktiviti pertama semasa menjejakkan kaki kat Stesen LRT nie
ada lah acara wajib iaitu BERGAMBAR...hehehhee


hidangan kami tengahari tu ialah nasi ayam...
nasi ayam Turki tak sama dengan nasi ayam Malaysia
nie le rupa nasi ayam turki....

dah kenyang makan nasi, kami ke destinasi seterus nye pula kat Ankara nie
nie antara tempat yang acu memang teringin sangat nak melawat
Ataturk's Mausoleum...tempat di mana terletak nye kubur Kamal Ataturk

memandangkan ari nie ada lah National Day
so, pasti nye ramai manusia datang berkunjung ke Ataturk's Mausoleum nie
pasti nye diaorang datang menziarah kubur pemimpin yg diagung2kan oleh diaorang
dan seperti yg dijangka, beribu2 manusia menbanjiri mausoleum nie

nie lah bangunan yg menempatkan kubur Kamal Ataturk

ramai gile manusia datang letak kan bunga kat kubur nye
jenuh juga le berebut sebab nak ke depan, nak tengok sendiri keadaan kubur tu
nasib baik dapat ke depan..dapat le tengok kubur nye depan mata
macam mana rupa kubur nye, nanti acu masuk kan dalam next entry

destinasi terakhir kami untuk hari nie ialah Istanbul...
perjalanan ke Istanbul nie merupakan perjalanan yg paling jauh
letih gak le badan sebab berjam-jam dalam bas

sepatut nye on the way ke Istanbul nie, kami akan singgah bergambar di Gunung Bolu...
tapi disebab kan perjalanan kami nie dah tersasar waktu nye
maka, tak jadi lah singgah nye...cuma setakat tengok dari jauh je

bas berhenti kat hentian ala2 R & R untuk kami solat
dapat juga la lurus2 kan kaki....huh...
dan dapat sekeping dua bergambar...
time nie kan, cuaca nye Ya Allah...sejuk gile...
best betul angin nye...nyaman je...

sempat le beli pisang & cookies untuk alas perut...
sebab kami akan dinner di Istanbul...
dah selesai semua solat, kami teruskan lagi perjalanan

Alhamdulillah dalam pukul 8 lebih kami selamat sampai ke Istanbul
bas terus bawa kami ke restoran untuk makan malam...
malam nie kami makan di Restoran Buhara 93
sajian kami ialah Lamb Kebab & roti...lupa le nama roti nye

tengok le tu, besar kan roti tu?
sedap tau...cicah dengan sup..if tak salah acu sup nye tu dibuat dari kacang dal
tengok le, semua makan dengan khusyuk nye...sampai lupa nak snap gambar kebab

bila perut dah kenyang, baru le best nak bergambar...hehehehe

lepas makan & bergambar kami di bawa ke Hotel Pianofonte
kami akan menginap di sini sehingga 22-Mei-2009
sampai je hotel terus lepak...penat gile badan
mandi..rehat jap terus zzzzzzzzzzZZZZZZZZZZZZZZZZ...

to be continue......

9 xoxo:

Melor said...

darl,souvenir kasut yg aku dapat tu dr garam gak ker??/hehehehe

@cu SaYaNg said...

uish...x lah..
tu dr seramik
ko nie...agak2 aaa...
x kan garam mcm tu kot :p

nurdaniella said...

acu, biasanya kann, kalau kat kedai mamak tu, roti kembang tu namanya roti tisu, kann.. hehe.. memang jeles ar kat acu nih.. jeles tahap gaban dah nih.. pas ni kalau nak gi melancong mana2, kena gak bawak akak.. kalau tak, akak fire acu, tauu..

@cu SaYaNg said...

nurdaniella::

roti tisu lain kak daniel..rangup je..nie ala2 roti yg tempek dlm tempayan tu..tp sedap lg le..

thn dpn ada rezeki,jom le ikut acu..nnt acu bgtau akak ye... ;-)

abgmus said...

Good write up... Acu pegi ngan which travel agency? Mcm mana service mereka? Saya pun plan nak gi Dec09 ni....

@cu SaYaNg said...

abgmus::

thanks a lot abgmus..and thanks gak sbb sudi singgah blog acu

alamak abgmus...sori le..acu dh x ingt dah nama travel agent tu...
emm..kalau tanya pasal servis,acu rasa kureng sikit la...
acu tak brape nk rekemen kan sgt la abgmus join travel agen nie...

wah best tu...travel istanbul saja ke or ke tempat lain lagi mcm acu pegi nie?

abgmus said...

actually my fren yg rekemen pototravel : trip Istanbul - Bursa - Pamukkale - Konya - Cappadocia – Bolu - Ankara . Rasanya sama dengan route acu. Dia penah pegi ngan poto ni last yr ke eqypt. lagipun poto ni a bumi company.

Kalau acu nak gi berlin/hamburg, abgmus leh guide. Kalau nak buat group travel pun boleh, DIY je lagi murah. KLM guna route KLIA-Amsterdam-Berlin, Lufthansa guna KLIA-Bangkok-Frankfurt-Berlin tapi mahal sket drp KLM. Just came back 2 wks ago.... worth to go there!

@cu SaYaNg said...

oh ye ke...

abgmus pegi turkey nanti dengan pototravel tu ke?brape ari kat sana?

acu belum penah smp ke Berlin/Hamburg lagi...insyaallah if ada rezeki lebih boleh le...erk..camne nk contact abgmus?

abgmus said...

hmmm... skrg ni kat langkawi, flight kul -penang takleh landing sbb bad weather. tak tau la kul baper baru dpt depart.

Anyway, just leave yr email to adiis@yahoo.com or abgmus@gmail.com - nnt saya gitau detailsnye. I'm not a travel agent tapi i loveeee to travel so much.