Followers

Istanbul Day 2

Wednesday, June 17, 2009

21-Mei-2009

Setelah beberapa ari asyik bekpes makanan hotel je
ari nie, kami terlebih rajin sikit...hehehehe
seawal jam 4 pagi acu dah bangun...
lepas mandi, terus naik 1 tingkat ke atas
ketuk bilik orang pagi2 buta...
tujuan nye cuma satu, nak masak...ahaks...

acu & 3 orang lagi kawan masak bekpes untuk semua ahli rombongan
apa kami masak??? nie le santapan kami pagi tu...

nasi putih perisa ayam dimakan dengan sup telur, ayam golek,
sambal ikan bilis, serunding, telur goreng, gulai telur, sambal berahim's,
ulam timun & buah tomato...huh..sungguh menyelerakan... ;-)

tapi ayam golek tu, kami beli le...hehehhee
kredit to En. Faizal, Papa Ros & En. Mat yang bersama2 tolong masak
nie muka2 yang dah kekenyangan pagi tu...

Gendang gendut tali kecapi...kenyang perut suka ati...we are ready..hehehe


Setelah perut penuh di isi, destinasi pertama
untuk ari nie ialah Topkapi Palace

******************************************************
Topkapi Palace in Istanbul which was the official and
primary residence in the city of the Ottoman Sultans
for 400 years of 600-year reign, from 1465 to 1853

*****************************************************


terlalu luas kalau nak jelajah semua...
acu sempat masuk ke beberapa bahagian je....
paling acu teruja kat sini ialah bila dapat tengok
tongkat mukjizat Nabi Musa, Pedang Khalid Al-Walid, tapak kaki Nabi
dan banyak lagi lah...sayang nye tak boley ambil gambar

gambar2 yang di publish kan nie di sekitar Topkapi Palace je

disebabkan tak boley bergambar, kami beramai beli poskad
yang ada dijual kat luar Topkapi Palace nie...

dah puas jelajah Topkapi, kami berjalan kaki ke AyaSofya pula
tempat nye tak jauh pun...tapi manusia...ramai gile...
selain dari Blue Mosque, AyaSofya nie juga tempat yg wajib pegi
AyaSofya nie dulu nye ialah gereja kemudian ianye ditukar menjadi masjid
tapi sekarang nie dijadikan muzium...

acu teringin nak melawat sini sebab nak tau macam mana masjid
boleh ada lagi lukisan2 kristian pada dinding & bumbung nye...
contoh nye seperti lukisan Mariam & Jesus nie yg terletak betul2 di tempat imam

termasuk lah dengan lukisan pada dinding nie...

rupa2 nye..semasa bangunan nie dijadikan masjid
semua gambar2 tersebut ditutup seperti nie

bila diistiharkan sebagai muzium so, bahagian2 yang ada gambar
diaorang kopek kan lapisan corak tu...
baru le acu tau...selama nie acu ingat kan lukisan tu dibiarkan macam tu je
nie gambar2 di sekitar AyaSofya nie...

abis jelajah AyaSofya nie, kami di bawa ke tempat jualan karpet...
kami dengar je la orang tua nie cerita

tak de sorang pun dikalangan kami yang beli...
sebab nye??? harga dia..mak datuk...mahal uuuu...

lepas dengar taklimat karpet tu kami jalan kaki ke Grand Bazaar...
nie destinasi membeli belah kami yang terakhir sebelum bertolak balik esok
Grand Bazaar is a maze of more than 4000 stalls and shops...huhuhu...
bayangkan le...boleh ke abis 4000 kedai dalam masa setengah ari nie..

sebelum mula bershopping, kami isi perut dulu
dah kenyang baru le senang ati nak shopping...hehehehe

acu takut jalan kat Bazaar nie...orang2 Turki ganas2...
penah sekali tu, acu jalan dgn sorang ahli rombongan; Kak Mide
tetiba je ada orang datang dari belakang terus peluk acu..
hah...gile!!!!!

terpaksa salah seorang Profesor yg join rombongan nie
berlakon sebagai 'ayah' acu...huh...thanks a lot Prof...
tapi walau pun ada 'ayah' disisi acu
tetap juga la diaorang nie kacau acu...
siap melamar acu lagi...hahahahahaa

hampir masin mulut DJ Epoi dalam komen nye yg lepas


Dj Epoi said...
Harap2 Dapat jodoh orang sana heheheheehehheheh...........
Jangan tak hengat jalan balik Malaysia plak Acu oi.....hehehehhe
Semoga semua nya selamaaaaaaaaaat!!!
May 13, 2009 11:34 AM

hahahaha....doa lu hampir termakbul bro...

siap minta restu dari 'ayah' acu lagi...
nasib baik le Prof seorang yg sporting...hehehehee
diaorang siap minta 'ayah' acu ambil kan gambar kami berdua lagi
hahahaha....nie le 2 orang jejaka yg melamar acu tu

bila tengok jejaka yg kedua tu, hampir tergugat gak le keimanan acu..hahaha
tapi otak masih waras...ingat lagi orang yang tersayang kat sini...hehehee

abis shopping dalam pukul 6.30ptg
terus balik ke hotel...rehat sekejap, kami keluar jalan2 ke kedai sekitar situ
tapi tak sempat nak shopping, kami dapat panggilan emergency
apa kes nye???? nanti acu cite dalam next entry...

5 xoxo:

nurdaniella said...

acu, fullamak, jejaka no 2 tu betul punya hensem tuh.. hai, nasib baik la acu still ingat orang kat sini, kalau tak, susah dah nak jumpa acu.. huhu..renungan mata dia menikam kalbu sungguh..

@cu SaYaNg said...

nurdaniella::

tu la psl kak...jatuh cinta tengok renungan mata dia..ahaks

hysMan.. said...

waaahhh..
bagai pinang dibelah dua cu..
heheheee..
awat tak pack bawak balik m'sia je acu..
acu hired die jd sparepart paling koman bg keje jd penjual kapet..
hahahahaha....
setia betol acu ye..
baguih tuu..
untung si dia tu ye..
:0

@cu SaYaNg said...

hysman::

niat ati nk bungkus je yg no 2 tu..dia siap mnta izin dgn 'ayah' nk dtg mesia kawin dgn acu
pastu bawa acu blk Turki stay kt sana...hahaha

setia pd yg satu jang oi...muahaha

Anonymous said...

Promotional clothing Abercrombie and Fitch for sale or Abercrombie as a gift, will always be beneficial to Abercrombie Sale any business. This is Cheap Abercrombie a great way to impress consumers Abercrombie outlet and grow brand loyalty abercrombie Jeans and popularity. This is a quite flawless form of marketing. Your imprinted Abercrombie Pantslogo provides instant recognition. Abercrombie Tees These eye-catching articles of clothing are a foolproof way to increase profits and a cost Abercrombie Shorts effective form of marketing. Some use this plan to earn profits and then save them for future expenses. Abercrombie Sweaters You can get a huge range of promotional gifts or other promotional items on It is encumbered with a wide range of designs, styles and colours of assorted promotional items. These items can be used as promotional gifts and resourcefully distributed to the target customers to have a long lasting impression on them and make a huge profit in exchange.