Followers

Pamukkale

Monday, June 1, 2009

17-Mei-2009

Alhamdulillah kami selamat sampai ke Pamukkale dalam pukul 7.30mlm
semua dah kepenatan selepas melalui perjalanan yg jauh
kami menginap di Villa Lycus...not bad la hotel nye

Hari ke-3 acu di Turki, kami melawat Pamukkale
di Turki, Pamukale nie dikenali sebagai "cotton castle"
kenapa di panggil "cotton castle" korang kena baca entry nie
sampai abis..hehehe....

sampai je kat hotel, terus dinner...
lepas dinner, balik hotel rehat kejap
lepas tu siap2 terus keluar...
acu dah janji dengan beberapa orang kawan
nak jalan2 sekitar pekan Pamukkale nie

so, malam tu ramai gak le antara ahli rombongan nie
yg menghabiskan sebahagian duit mereka di Pamukkale
acu??? acu cuma beli fridge magnet je
tu dah jadi satu kewajipan setiap kali travel...

balik bilik dah hampir jam 12malam dah
kedai pun dah banyak dah tutup...

seperti biasa pagi2 sebelum keluar berjalan2
acara pertama lepas bekpes adalah bergambar di lobi hotel
dan di sekitar halaman hotel nie...

dah puas bergambar, baru le pakat2 berebut naik bas
hari nie destinasi tujuan kami ialah ke Antique City of Hierapolis
apa ada kat sana???
jom ikut acu....hehehehehee

dekat je Hierapolis nie dengan hotel kami stay
nak masuk ke Hierapolis nie kena beli tiket
nie semua dah termasuk dalam pakej yg kami amik

cantik kan permandangan kat sini?

Subhanallah...acu terlalu kagum tengok permandangan kat sini
tak terungkap dengan gambar2 nie semua...terlalu indah
sepanjang jalan, permandangan nye cantik je...
tak tau kat mana nak posing...pening pilih lokasi...hehehehee

nampak tak konkrit-konkrit kat belakang acu tu??
tau tak konkrit apa tu???

sama gak dengan bukit kecik belakang acu nie...
tau tak apa ada kat dalam bukit kecik tu??

kalau korang nak tau, kedua-dua gambar di atas tu
sebenar nye acu berposing berlatar belakang kan kubur
hahahaha...punye suka nak berposing sampai tak sedar berposing depan kubur :-D

Hierapolis nie dikenali sebagai
"sacred city"
salah satu tempat yg popular untuk dikunjungi kalau melancong ke sini
nie antara necropolis of Hierapolis...

nie lak The Gate of Domitian

ha...sekarang acu nak cite kenapa Pamukale nie dikenali sebagai "cotton castle"
nampak tak kawasan putih kat belakang acu tu?

tak nampak?? acu zoom sikit ye...

nampak?? tak nampak gak ye...kita zoom lagi sekali....

dah nampak??? tak nampak jugak tak tau le...
nie la sebab nye Pamukale nie dikenali sebagai "cotton castle"
macam cotton je kan??

#####################################################
The extraordinary effect is created when water from the hot springs
loses carbon dioxide as it flows down the slopes, leaving deposits of limestone.
The layers of white calcium carbonate, built up in steps on the plateau

#####################################################

ramai pelancong amik kesempatan berendam atau paling kurang
rendam kan kaki ke dalam kolam Pamukale hot spring nie

tengok le permandangan the white terraces of Pamukkale

cantik kan???
sungguh indah ciptaan Allah...acu kagum..sangat kagum...

selain daripada white terrace tu, kat sini ada gak Cleopatra pool
air dia sangat jernih...tapi nak mandi kena bayar..
nie kolam hot spring yg digunakan oleh Cleopatra dulu
tengok le air nye...jernih kan???

selain tu nun jauh di atas bukit sana ada Hierapolis' theater
kami semua tak naik pun...sebab cuaca panas pastu dah tak larat dah nak mendaki


penat berjalan kat atas sana, dalam pukul 10.30, kami bergerak turun
nak menuju ke destinasi lain pulak...Konya...

acu tinggal kan entry dengan bunga-bungaan sekitar perjalanan menuju ke hot spring



to be continue....

11 xoxo:

sakurasa 2 said...

Acu sayang
bestnya dapat pergi bercuti tempat2 seindah tu....

sakurasa 2 said...
This comment has been removed by the author.
Jake's Daughter said...

Wah..Cantiknya....

@cu SaYaNg said...

Sakurasa2::

memang best kak...x puas 10 ari kat sana..rasa byk lg tmpt yg x dilawati..

@cu SaYaNg said...

Jake's Daughter::

memang sgt cantik ieda..menakjubkan

LotsOfLove-Pearls said...

OMG...
chanteQnyer....

bunga2 tu paling menarik..
indahnya dunia...

nurdaniella said...

acu sayang, subhanallah.. cantiknya ciptaan Allah, kann.. acu tak mandi ker kat hot spring tu?? cantik betul kan kolam yang bertingkat2 tu.. uihh, bila la akak nak sampai sana pulak.. huhu..

@cu SaYaNg said...

LOL::

yes!!! tak terungkap dgn kata2 kecantikan yg ada kt sana

@cu SaYaNg said...

nurdaniella::

acu tak bawa 2 pieces acu lah..sebab tu acu tak mandi..hahahaha...cukup setakat rendam kan kaki je kat hot spring tu ;-)

Anonymous said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,聊天室,情色,a片,AV女優

Azian Elias said...

yesss... cotton castle ni pun salah satu yg teringin akak pegi. teringinnnnnn..