Followers

Konya - Cappadocia

Thursday, June 4, 2009

Alhamdulillah kami selamat sampai ke Konya selepas berjam-jam dalam bas
lepas dinner malam tu, kami ada small discussion
tentang jadual perjalanan untuk esok nye..

lepas abis berbincang, acu dan beberapa orang kawan
keluar bersiar2 untuk menikmati angin malam di Konya..
kedai2 kat sini tutup awal...yg ada cuma kedai makan
sekejap je jalan2 lepas tu balik bilik...tido....


18-Mei-2009


Seawal jam 7 pagi kami dah ready untuk bekpes..
dalam pukul 8am bas datang amik and ready untuk melawat Konya
tempat pertama bas berhenti adalah di madrasah pertama di Konya
acu lupa pulak le nama nye...tapi kami tak masuk pun
setakat bergambar kat depan pintu nye
if tak salah acu, madrasah tu tengah renovate aritu

lepas bergambar sekeping dua, kami bertolak ke Muzium Tarikat
atau dikenali sebagai Mevlana Museum yg terletak di Mevlana Square...
muzium tarikat nie menempatkan makam, sejarah dan apa saja
yg ada kaitan dengan ahli sufi...

nie pintu masuk ke Mevlana Museum


dalam muzium tak dibenarkan bergambar..
so, segala gambar yg dipamerkan adalah di sekitar perkarangan luar muzium je


abis melawat Mevlana Museum, kami meneruskan perjalanan ke Cappadocia
sebenar nye tu je yg menarik di Konya...
perjalanan ke Cappadocia nie mengambil masa lebih kurang 3-4 jam

ada lah dalam 2 kali berhenti...
berhenti untuk ke toilet & berhenti untuk lunch
asal berhenti je, mesti ada aktiviti bergambar...hehehehe

kat stesen minyak berhenti ke toilet pun sempat bergambar

lepas tu kami berhenti lunch kat restoran..emm...lupa la nama dia
perut dah kenyang, apa lagi....bergambar je la keje nye....hehehehe

apa ada di Cappadocia nie sebenar nye??















nampak macam kawasan berpasir je...
nie pasir bukan sebarang pasir...
di dalam pasir tu sebenar nye ada rumah
dulu kat dalam tu ada orang tinggal..sekarang dah tak de dah
nak tau lebih lanjut korang klik kat
sini...

kat sini, viagra di jual di tepi jalan je tau...hahahaha

korang jangan la salah faham...pakcik tu bukan jual pil viagra tu
tapi Turkish Naturel Viagra tu sebenar nye ada lah
buah aprikot kering, badam & pelbagai jenis kacang...
itulah viagra yg original...hehehehe

lepas lunch dan sesi bergambar tu, kami di bawa pusing2 ke sekitar Cappadocia
kami di bawa ke kilang membuat tembikar
nie ala2 tempat buat labu sayong kat Perak tu la

seperti biasa lah kalau kita di bawa ke tempat2 macam nie
mesti la ada orang yg tolong demo kan cara tembikar tu di buat

dan lepas tu pasti dia akan minta wakil dari rombongan kita utk try
hanya sorang je di kalangan kami yg berani mencuba...

tapi biasa la..bila bukan yg pakar buat
lain yg di bentuk lain yg jadi nye...hasil nye hanya mengundang ketawa kami semua

nie antara barangan yg di jual di sini...cantik-cantik belaka...

dalam banyak2 barangan yg di pamer kan tu
acu cuma beli 1 mug je..hehehehe
jadi lah kan ada gak kenangan dari Cappadocia nie
bukan tak nak beli yg lain tapi mengenangkan berat & susah nak bawa
(huh..alasan je semua tu...)
jadi niat tu acu kubur kan je lah...
dah dapat murah, acu pun bergambar le sekeping dengan mamat yg jual tu

lepas dah puas shopping tembikar, kami di bawa pula melawat kilang onyx
seperti biasalah sampai je ada demonstrasi potong, bentuk & kilat kan marble

di sini di jual pelbagai jenis aksesori yg bertakhta kan batu permata
dari yg murah hingga lah yang mahal...pilih saja mana yg mampu
acu memang akan beli aksesori di mana2 negara yg acu pergi
acu beli mana yg acu mampu le...cukup sebagai kenangan untuk diri acu
kat sini acu beli sepasang subang & gelang tangan...kira satu set la
nak beli sekali dengan rantai, terasa mcm mahal la pula

dalam pukul 6.30ptg baru kami keluar dari situ terus di bawa ke hotel
lepak kejap lepas kan penat, lepas tu dinner
lepas tu kami di bawa ke sebuah tempat hiburan di bawah tanah
untuk melihat tarian2 tradisional Turki termasuk lah tarian Sufi

kat sini jugak lah, acu melepas kan geram menari...hahahaha
kat Malaysia tak penah menari, alih-alih kat Turki nie pulak le acu menari
dulu ada le ke kelas menari masa join Celebrity Fitness
dah abis setahun, acu tak continue so, gian nak menari tu ada la sikit
tu yg lepas kan kat sini tu....opppsss!!!

abis tarian tu hampir pukul 1 pagi...
balik bilik memang terus tido la...letih...huh


to be continue....

16 xoxo:

LotsOfLove-Pearls said...

hye acu..
mcm2 kisah..
LOL pun dh xtau nak comment aper...
yg ader dlm hati nie jeles ngn acu..
haha..
byk picts cantik2...

best..
best..

bilalah aku nak g Turki plak.
hahaha..

@cu SaYaNg said...

LOL::

x yah komen, just baca je pengalaman acu kat sana.acu mmg nk share dgn semua org apa yg acu dpt sepjg bercuti ke Turki tu sebab bukan semua org mampu ke sana...

Dj Epoi said...

Acu..........

Walaweiiiiiiiiiiiiiii

Hebat sungguh pengembaraan hang Acu........

TERUJA gila babai nak gi Terjah kat sana......semua gambaq2 ponk sempoi2.......Gua ponk tak reti mana nak tgk hehehehhe...
Cantik siut!!!!!

Tu araaaaaorg cakap.......lagi jalan jauh...lagi dapat tengok menda pelik2.....

p/S Gua nampak Lu kecik cikit arrrrrr pakai gaun biru tuh!!!!!
Ker Lu hari2 dok pekena VIAGRA tuh kat sana heheheheh....

Sungguh...Lu dah kecik sikit daripada Gua sekarang......

Betul!!!!!

Gua tau Lu sporting...!!!

@cu SaYaNg said...

DJ Epoi::

kecik kah???
hua..hua..hua...
lu rabun ke bro???
tp tu satu penghargaan utk acu..
nie yg buat acu nak pakai gaun biru tu ari2...muahahahaha

byk lg yg acu nk share kn kt sini..
harap2 tu lu & kawan2 semua tak jemu la baca entry acu psl Turki nie ye... ;-)

SYAbAR said...

Bila la dpt pi jln2 cam Acu. Kena kumpul duit byk2 ni nak pi jln camni.

Letak lg byk2 Acu, tak dapat pi, tengok gambaq pun jd la....

Dj Epoi said...

Acu...jgn guna wording colour KUNING...kurang nampak arrrrr....

Mata Gua ponk dah naik kuning dah weih!!!!!!!

hysMan.. said...

acu makan VIAGRA...
waahhhhhh!!!!
terkesima kawe..
heheee..
manyak chantek looo...
umah dlm pasir tu mantop giler..
gambo pon suma sporting like Bro DJ said juz now..huhuuu..

bila la kawe dpt pi sana haa??
hmm..dlm mimpiii..
citer lg acu....

amirul said...

Salam acu,
Selamat bercuti sakan...
kami kat sini tengok pengalaman dan gambo2 pun dah kira happy... Jangan lupa jalan balik Malaysia ye... keh3x...

@cu SaYaNg said...

Syabar::

insyaAllah ada rezeki nnt akak smp le ke sana...but don wori nnt acu tempek gambo byk2 lg ye..acu kongsi lg pengalaman acu kt sana

@cu SaYaNg said...

DJ Epoi::

bro,
as your request,acu tukar kan kaler tulisan acu tu ye...mmg sakit mata lak bila acu tengok..hehehhee

@cu SaYaNg said...

hysman::

muahaha..ari2 makan viagra kat sana..hahahaha :-P

nnt acu cite lg...tgguuuuuuu

@cu SaYaNg said...

amirul::

acu dah selamat blk dh sini la bro..don wori,mana pun acu pegi insyaAllah x jumpa jln blk Mesia nie...kecuali le terjumpa jodoh dgn org sana...hahahahaaa

nurdaniella said...

salam acu.. huhu.. suka la akak tengok acu dalam gaun biru ni.. nampak cute sangat.. dipadankan pulak ngan topi tu.. sedondon gitu.. cute betul la.. akak minat biru lembut ni..

@cu SaYaNg said...

nurdaniella::

salam kak daniel..
acu mmg cute pong..muahahaha
(sila jgn jeles ye..)

tq kak..budak gemok kn mmg cute je kalau pakai gaun..(perasan nye saya)

sakurasa 2 said...

Acu sayang
di Cappadocia tempat kilang membuat tembikar tu pasti barang2 cantik ukirannya...

@cu SaYaNg said...

sakurasa2::

mmg cantik2 kak..rambang mata nk memilih...tu yg lgsg x beli apa..hehehe