Followers

Istanbul Day 1

Wednesday, June 17, 2009

20-Mei-2009

Lama nye nak abis kan siri cite Turki acu nie
jangan bosan baca ek...dah nak abis dah...hehehehe

Tempat pertama yg kami tuju pagi tu selepas bekpes
ialah Egyptian Bazaar...yg terletak berdekatan dgn hotel
nie gambar acu berlatar belakang kan bazaar tu





nie antara barangan yg banyak di jual di Egyptian Bazaar nie

rempah ratus & pinggan seramik adalah antara barangan yg banyak dijual
selain tu ialah tshirt, tudung, shisha & barangan souvenir lain
acu beli tshirt & 2 botol shisha utk di bawa balik

lepas abis bershopping kat Egyptian Bazaar, kami naik Bosphorus Cruise pulak
cruise yang akan menyusuri sungai Bosphorus...
sungai nie menjadi pembahagi kepada Turki Europe & Turki Asia
senibina bangunan dikedua2 tebing memang berlainan
paling cantik mesti lah senibina Europe









2 jambatan yg dibina untuk menghubungkan Turki Europe & Turki Asia
senibina jambatan nie, sama dengan jambatan di San Fransisco

nampak tak bangunan belakang acu nie?

tu sebenar nye sebuah castle...acu lupa pulak nama nye
tapi castle nie penah di cerita kan dalam Jejak Rasul yg edisi Turki dulu

separuh hari jugak le kami atas cruise nie...
cuaca nye tak payah cerita lah...sangat sejuk
lepas penat menahan kesejukkan kat atas cruise nie, kami di bawa
ke puncak Bukit Camlica untuk melihat permandangan Istanbul

Bukit Camlica nie dikenali sebagai Couple Hill
bukit yg sesuai untuk pasangan yg bercinta...
sepanjang pendakian ke puncak, ramai orang jual bunga ros kat tepi jalan
kami lunch kat sini...






acu rasakan sepatut nye, kerajaan Malaysia boleh mencontohi diaorng nie
untuk bangun kan puncak2 bukit kita macam yang kat KL tu
apa nama nye ek..yg kita boleh view permandangan KL?
Bukit Permai kot..if tak salah acu la...
buat le macam Bukit Camlica nie, jadi kan tarikan untuk pelancong

lepas lunch, kami teruskan perjalanan kami ke Hippodrome

*************************************************************
Byzantine Hippodrome was the heart of Constantinople's
political and sporting life, and the scence of games and riots
through 500 years of Ottoman history as well

*************************************************************



lepas ke Hippodrome nie, kami ke Sultan Ahmed Mosque
nie antara tempat yang memang acu teringin sangat nak melawat
Alhamdulillah sampai juga acu ke sini

senibina nye...Subhanallah...terlalu cantik
tapi sayang nye masa kami sampai tu, masjid nie tengah restoration
so, some parts dalam masjid tu sedang dibaikpulih

Sultan Ahmed Mosque a.k.a Blue Mosque
dipanggil Blue Mosque sebab blue tiles adorning the walls of its interior
nie kira salah satu tempat yang wajib dikungjungi jika kita ke Istanbul











disebabkan acu berwajah seperti di atas
ada seorang lelaki tua Turki tegur acu

"Turkish?"

opsss!!! rupaku seperti orang Turki ke?
ahaks...pakcik tu rabun agak nye...hehehehe
jauh beza rupa acu & orang Turki...
kalau bentuk badan tu iye la...gemok nye sama macam diaorang
hahahaha.... ;-)

lepas selesai di Blue Mosque, kami di bawa ke butik yang menjual
barangan dari kulit...siap ada pertunjukkan fesyen lagi...
ada beberapa orang di kalangan kami yg shopping kat sini
acu?? tak beli sebab kurang berminat dengan leather nie..

dah abis kat situ, kami balik ke hotel...
rehat kejap, lepas tu terus keluar berjalan2 di sekitar kedai di situ
acu beli baju & sepasang kasut ortopedik
kasut yang direka jahs untuk support tulang belakang

kalau kat Malaysia kasut macam nie dijual di kedai Food Solution
harga kat Malaysia??? mak oi....mahal nak mapuh...
ada yang mencecah hingga ribuan ringgit
tapak nye aje pun dah hampir RM500...

tapi di Turki, harga nye jauh lebih murah...
untung tokey kedai tu sebab acu promote pada kawan2 acu
semua beli sorang sepasang...most of them beli kasut keja
acu je beli kasut santai...harga nye?
kalau di tukar ke RM tak sampai pun RM200...
tersangat la murah nye....

dah puas berjalan, dah lenguh dah kaki
kami pun balik ke hotel...
malam tu makan Mc D Turki nye je...
pastu buat megi...ramai berkumpul kat bilik acu
kami sembang riuh rendah...hehhhhehehee

dah penat, baru le beredar balik bilik masing2
pastu zzzzzzzzzzzzzzzzZZZZZZZZZZZZZZZZZ....

3 xoxo:

hysMan.. said...

cheewahh!!!
kembang la tu punggung acu bila dikate turkish??
eleh...hehehe..

@cu SaYaNg said...

hysman::

apa tggu lg...mmg kembang le apa yg sedia kembang nie...hahahaha

Azian Elias said...

YA ALLAHHH... i tak tahan tgk benda ni tauuu...nak terbanggg..