Followers

Ulu Yam Heritage

Monday, January 18, 2010

Darling:: "Helo"

Acu:: "Helo.."

Darling:: "Buat pe?"

Acu:: " Tak buat pe...nape?"

Darling:: "Jom pegi memancing nak tak?"

Acu:: "Mancing kat mana?"

Darling:: "Ulu Yam..jom la.."

Acu:: " Bila?"

Darling:: " Sekarang la...siap la cepat. pastu terus datang KL"

Acu:: "Sapa lagi pegi?"

Darling:: "Tiger..Ijan & Wan.."

Acu:: "OK.."



seperti yang dijanji kan...lepas je solat asar acu terus bergerak ke KL
acu sampai je, diaorang semua dah tunggu acu...
nie first time acu nak ikut diaorang pegi mancing kat Ulu Yam..

kami bergerak dalam 2 keta..keta acu & keta Tiger
dalam pukul 6 kami sampai le ke destinasi dituju

sampai je kat Ulu Yam Heritage nie..diaorang mula keluarkan alatan memancing
pastu tunggu My Darling bancuh dedak sebagai umpan

dah siap bancuh..baru le boleh cari port..
eh..sebelum masuk jangan lupa bayar dulu ye...

bayaran ikut jam...kalau tak salah acu 1 jam untuk 1 joran harga dia RM7
tapi nak masuk tu bayar deposit untuk 1 joran RM30
aritu diaorang guna 3 joran...sebab cuma My Darling, Tiger & Wan je yang memancing
Ijan & acu cuma jadi penyeri majlis je...hehehee

kebanyakan pondok semua nye penuh...
ramai rupa nye orang datang memancing kat sini..
ada yang datang bawa family sekali...siap bawa anak kecil tu..

dah dapat port yang sesuai, mula le keluarkan joran untuk pasang umpan

bila umpan dah siap pasang, mula le baling joran tu...
pastu time untuk termenung...hehehe
sambil berdoa moga2 ada le ikan yang tersangkut..

sementara diaorang memancing tu, acu dengan aktiviti acu sendiri
dengan sebungkus kuaci..sumbat earphone dlm telinga terus buka novel
suasana kat sini tenang sangat...sejuk je mata...
Ijan siap layan tido lagi..hahhaa

kami stay kat situ sampai malam...
juadah kami untuk malam tu...nasi goreng kosong...huh

nasi yg cuma digoreng dengan cili semata2..acu masak lagi sedap..huhuhu
Ijan pasang unggun api...konon2 nye la...sebab tak tahan sejuk sangat

dalam pukul 11 baru semua mula siap2 nak balik...
ari nie tak de rezeki diaorang...umpan abis tapi ikan tak tersangkut
masa kami nak balik tu, ada sorang brader tu dapat ikan patih 4.2kg
huh...sedap nye la...terus terbayang masak lemak tempoyak ikan patin

untuk pengetahuan korang, ikan yang berat nye lebih dari 4kg
tidak dibenar kan bawa pulang..kena lepas kan balik...
sebagai ganti, pemancing akan dapat duit...

sampai Kg Baru dalam pukul 11.40
pastu My Darling ajak makan nasi berlauk kat Kg Baru...
bedal je la...perut dah lapar...lepas makan antar My Darling balik
pastu terus acu gerak balik rumah..sampai dalam 1.30am...
penat...ngantukkkkzzzzzzzzzzzZZZZZZZZZZZZ....





11 xoxo:

Dj Epoi said...

Diaorang campak....tak baca bismilah nih heheheheh..."Gurau k"

Rasanya ikan tuh takut kat Lu beb!! hahahahah...

Salah satu daripada Gua keluar dari jalan KEKUSUTAN FIKIRAN adalah memancing....

Memang best!!!

@cu SaYaNg said...

DJ Epoi::

tak kan la ikan takut dgn acu yg comel nie??? ikan tu buta la...hahahaha

V.I.C @ D.I.A.N.A said...

Vic pun suka mancing juga. heheheh...
tapi sebenarnya saya cuma escort hubby memancing... dan biasanya hubby tak pernah dpt ikan. Dulu sebelum kahwin, kalau dia memancing mesti dpt ikan. Agaknya ikan tu tak suka org dah kawen kot. Bila vic kutuk hubby sebab tak pernah dapat ikan, hubby akan jawab "Saya punya luck dah habis sebab kahwin ngan awak". Hampeh sungguh!!!

@cu SaYaNg said...

V.I.C@D.I.A.N.A::

hahahahaa....acu tak pandai memancing...biasa nye acu dia memancing & acu akan guna jaring utk tangkap ikan kt tepi2 kolam tu..hehehehe

echah_syed said...

acu >> combi dah lama tak mancing sbb huby tak minat lansung.. :(

anak-anak pun sama mcm huby gak dorang kata kesian nmpk ikan tersangkut kat mata kail.ade ke gitu.. :p

tp combi pun mula terpengaruh dgn dorang kesian jugak kat ikan huhu.. :(

yatie81 said...

acu best tu....nasib baik kat kg ader kolam ikan..leps nie nk beli joran memancing la..ahakss

kakcikseroja said...

Dulu2, masa kat kg..kakcik suka juga memancing kat sg. perak tu.. selalu juga dapat ikan seluang. Batang pancing, buat sendiri guna batang tepus.. indahnya kenangan... :)

@cu SaYaNg said...

echah::

erk..memang kesian pun bila tgk macam tu...tapi tu lah kan...dah minat...semua nye pejam mata je la kak...

@cu SaYaNg said...

yatie81::

kat kg aku ada sungai & sawah...time hujan memang ramai orang mancing...tak kira tua atau muda...meriah..

@cu SaYaNg said...

kakcikseroja::

acu dulu suka tangkap ikan dalam sawah...suka sangat main selut.pastu balik kompem kena marah sebab kotor..hahahaa

紅燒魚takesi said...

,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社