Followers

Mas - Bahrain - Istanbul - Bursa

Tuesday, May 26, 2009

14-05-2009 :: Khamis

tepat jam 8.20am acu sampai ke KLIA dengan dihantar oleh si dia
sampai je terus beratur check in...check in by group
flight Gulf Air...flight number GF0281 akan transit di Bahrain




kami berlepas ke Bahrain tepat jam 11.30am
kami selamat mendarat di Bahrain International Airport
tepat jam 3.05pm (Bahrain time) lebih kurang 8.05pm time Malaysia

sampai je sana, terus check in kat hotel...kami stay kat Concorde Hotel
dengar nama concorde macam gah je kan???
walhal, hotel nye tepi jalan...burok je rupa...tapi dalam nye
wah gitu...!!! ala2 apartment 2 bilik...sangat besar...
lepak jap kat sana, lepas solat terus keluar beramai2 ronda2 ke kedai
berhampiran dengan hotel kami stay...

makan malam kami di hotel je...lepas dinner dah tak keluar ke mana2 lagi
lepak je kat bilik..lagi pun lama sangat dalam flight badan pun terasa penat
esok nak kena bangun awal sebab nak kena ada kat airport pukul 7am



15-05-2009 :: Jumaat

sebelum bertolak ke airport, lepas bekpes kami bergambar dulu..hehehehe
acu sempat le berkenalan dengan sorang mamat Indonesia yg keje kat sana
transit kat situ sebelum terus kan perjalanan ke UEA..


nie antara ahli rombongan...ada 27orang semua nye termasuk wakil travel agent
tepat jam 7am kami dah sampai kat airport Bahrain untuk check in
kami fly to Istanbul flight pukul 9am...(time Bahrain le)
lebih kurang 3jam perjalanan dah selamat sampai ke Istanbul...

sampai je kat airport, dah ada bas pelancong yg tunggu...
kami terus di bawa ke Bursa...bandar ke-4 terbesar di Turki

bandar Istanbul terlalu padat dengan penduduk nye
if tak salah acu ada lebih kurang 16 juta penduduk di Istanbul
tengok le rumah2 kat sana...padat gile..











menurut Yuksal a.k.a our tour guide, kami akan menaiki feri utk ke Bursa
feri nie lebih kurang sama dengan feri Pulau Pinang la...


nie kira jalan short cut la...sebab Bursa nie dah terkeluar dari Istanbul dah
perjalanan ambil masa 2-3jam untuk sampai ke sana
kat atas feri apa lagi, aktiviti bergambar je la keje nye...hehehhee

masa kat atas feri tu, sempat gak le kami berkenalan dengan satu family dari Turki nie
tapi biasa la...susah nak communicate dgn diaorang...
sebab diaorang tak pandai english...diaorang gunakan bahasa diaorang
bahasa yg sekali dengar bunyi nye macam Arab..2 kali dengar bunyi nye mcm Hindi

dah sampai ke seberang sana, kami teruskan perjalanan ke Bursa
on the way ke Bursa tu, kami singgah solat kat masjid kampung tepi jalan tu
lupa lak nama kampung nye..
memandangkan 90% rakyat Turki nie Islam, maka nye tak susah nak cari masjid
terlalu banyak masjid yg kita akan jumpa sepanjang jalan

tengok keadaan kampung nie macam biasa je kan

tapi cuba tengok keadaan dalam masjid nye...
Subhanallah...sangat cantik senibina nye...kagum acu tengok


cantikkan??? tu masjid kat kampung tau...bukan dalam bandar
lepas semua selesai solat, kami teruskan lagi perjalanan ke Bursa
sampai sana dah petang...terus check in hotel..acu lupa lak nama hotel nye

kami dinner kat hotel je malam tu
tapi lepas dinner, acu bersama dengan beberapa orang kawan
keluar pusing2 kat town Bursa tu..bergambar sana sini
lepas tu kami singgah minum teh kat kedai tepi jalan

kami try Turkish Tea...teh nye lebih kurang je dgn teh kita
tapi mak oi...pekat gile...nasib baik le disediakan dalam gelas kecik je
jadi tak de masalah le nak abis kan teh pekat tu...hehehhee

apa yg menguntungkan kami 7 orang minum teh tu ialah
bila tokey kedai tu cakap "IKHLAS.." mean tak payah bayar..hehhehe
nak tau sebab apa???
sebab nye tokey & anak nye dapat bergambar dengan acu
terus teh kami tu free...muahahahaha...bengong kan???

cite dia mcm nie, memula kawan2 acu nie suruh acu bergambar dengan anak dia
kata diaorang budak tu suka sangat posing, jadi diaorang suruh le bergambar sama
so, acu pun tak kisah la...amik le gambar dgn budak tu








lepas je acu bergambar dgn budak tu, tetiba budak tu cakap
bapa dia nak gak bergambar dgn acu...sudah!!!!
bapa dia dah siap bagi henpon yg ada kamera suruh anak dia amik kan gambar...
takut ada...lawak pun ada...
terasa mcm acu nie bintang pilem lak...muahahahaha
kawan2 acu yg lain dah gasak2 dah ketawa...
kalau boley diaorang nak berguling2 kat jalan tu..hampeh tul...

lepas dpt bergambar terus je cakap "IKHLAS..IKHLAS.."
untung kawan2 acu...harga 7 gelas teh tu hanya dengan 2 keping gambar je
patut kah????

abis minum kami blk bilik..lepak..tido..esok mau jalan lagi....


to be continue.......

23 xoxo:

hysMan.. said...

cantik bettol masjid kat sane ye..
hmmm..

tapi umah fletnye gaya2 kat sini jugak..hahaa..
:)

Fazemy said...

Acu...gelak golek2 saya dgn cite last skali tu. Baiknya hati tokey kedai tu. Agaknya dia ingt Acu ni artis kot. haha. Tp serius lawak giler!hahahahahaa..tak hbs gelak lg ni.

Wahhhhh jelesnya Acu g jalan2. Sronok kan dpt tgk negara org. (^_^)

p/s: Sebenier yg lbh2 pas arrr kat sini. Ahaks.

@cu SaYaNg said...

hysman::
memang cantik...lbh krg sama je dgn senibina dulu2..

tu umah flat yg dh moden..maklum le bandar istanbul..

@cu SaYaNg said...

fazemy::
ala...x baik aaaa ketawa kn kita..cis..hehehee

agak nye muka acu ada gaya artis kot..hahahhaa

nurdaniella said...

acu, hehe.. agaknya dia ingat acu ni artis dari malaysia kot.. huhu.. kalau tau dia nak belanja, boleh makan banyak2, kann..

@cu SaYaNg said...

hahahhaa
buat lawak la akak nie
x de gaya artis langsung..selekeh je acu nie..

masa tu perut masing2 dh kenyang kalau x,mau gak kitaorng try kebab Bursa tu..

echah_syed said...

beshnyerr.. :)

pssttt..nasib dia tak suruh acu terus tinggal kat sana ekeke :p

tokey restoren tuu.. :D

@cu SaYaNg said...

hahaha
tp kan kak echah, yg ajak acu stay sana bukan tokey restoran tu..ada mamat ensem lain yg ajak
hahahaha..nanti acu story dlm next entry ye...

Dj Epoi said...

Geram...jangan engakau gerammmmm...
Geram...Geraaaaaaaam...( Lagu Baru hehehehhehe )

Nanti Gua masuk balik...line Internet tak elok hari ini siut!!!!

LotsOfLove-Pearls said...

LOL jeles...

huhu..

bestnyer jenjalan!

Mohammad Afendy Bin Noor Khan said...

Klau g honeymoon sane msti best kan...

Romantik la juga...hehehe

Dj Epoi said...

Acu.......wuihhhhhhhhhhh....pandai hang jek taukeh tuh nooooo.......

Tapi memang lawa gila arrrr MASJID kat sana.......

Semua...gambar2 JANTAN jew....
Gambar aweks!!! Turki takder ker weih!!!!! hehehehehhe

kamalnzura said...

syoknya bleh jln2 tmpt org...

@cu SaYaNg said...

DJ Epoi::
geram ye???emmmm...

@cu SaYaNg said...

LOL::
jenjalan mmg best...espeacialy if kita dpt p negara org..tp jenjalan kt negara sendiri pun best gak...

@cu SaYaNg said...

Afendy::

acu tak best nak honeymoon kat sini.acu jatuh cinta dgn swiss masa acu ke sana dulu..if ada rezeki acu nk honeymoon ke sana..huhuhuhu

@cu SaYaNg said...

DJ Epoi::

hahahaha...sekali sekala bro..apa salah nye..hehehhee

gambaq pompuan ada tapi kena tunguuuuuuuuuuuuuuu...tak leh letak awai2..nanti lu dah tak baca cite gua...hahahaha

@cu SaYaNg said...

kamalnzura::

kalau p jalan2 mana de x syok jai oii...

cerpelai said...

Tu diaaa..
Gambar yang class mengalahkan Mercedes S-Class..!!

Nak lagi Acu..!!

@cu SaYaNg said...

cerpelai::

sabaq noo..
nak yg best,kena le ikuti setiap siri cite acu nie...hahahhaa

Rozita said...

bila la akak nk smpi bahrain

@cu SaYaNg said...

bahrain x best pun
habuk byk le..

Azian Elias said...

wahhh..nasib baik tak sangkut kat sana.. hee