Followers

Bursa

Thursday, May 28, 2009

16-Mei-2009

Selepas melepaskan penat selepas seharian dlm flight & bas
pagi tu lepas sarapan, bergambar beramai-ramai kat lobi hotel


aktiviti ari nie berjalan- di sekitar Bursa
memula sekali kami melawat pokok plain meditrenian yg berusia 500thn
kawasan pokok nie kat atas bukit...celah-celah rumah orang Turki

besar tau pokok nye..ye la kan usia pun 500thn
mesti la pokok nye pun besar kan???apo la acu nie...hehehehe
tengok je la batang pokok nie...besar gile

kami pun apa lagi, bergambar je la keje nye..
mana ada aktiviti lain yg menyeronokkan dah selain bergambar
nie le ahli kongsi gelap yg terlibat dlm aktiviti nie...hehheehe



kebetulan masa kami sampai tu, ada sekumpulan budak2 sekolah
tengah berkelah kat bawah pokok nie...
comel-comel belaka le anak2 Turki nie
diaorang buat kitaorang semua nie macam artis...hehehehee



kat bawah pokok tu ada diletakkan guest book utk tetamu2 sain
so, acu amik kesempatan le tulis nama acu & dia..hope we'll be forever :-D

dah penat berposing kat atas tu, kami pun bertolak ke Ulu Mosque lak
Ulu Mosque nie ada lah salah satu landmark of early Ottoman architecture
dibina pada zaman pemerintahan Sultan Bazayed I












kat dalam masjid nie ada fountain

*****************************************************************
There is also a fountain inside the mosque where
worshipers can perform
ritual ablutions before prayer
******************************************************************

dah abis melawat dalam Ulu Mosque nie, kami diberi masa dalam 1jam
untuk melawat ke kawasan bazar yg terletak sebelah Ulu Mosque nie
sempat le kami merasa ais krim Turki...
(sama je mcm ais krim Malaysia but too sweet)

lepas abis melawat Ulu Mosque, kami dibawa ke Green Mosque lak
masjid nie dinamakan Green Mosque sebab senibina nye menggunakan
mossaic blue green tiles pada dinding & siling dalam masjid nie
tapi ada some parts dalam masjid nie yg dibina semula sebab gempa bumi
Turki kan terkenal dengan gempa bumi...






lepas melawat Green Mosque kami ke Silk Bazar kat situ
ada some of ahli kongsi gelap yg beli handmade carpet
but most of ahli beli some souveniers kat sini..termasukla acu...

kami lunch pun kat restoran sini gak
lunch kami aritu ialah lamb kebab
Turki kebab nye lain sikit dari Malaysia kebab
nie le rupa kebab kat Turki..daging yg dihiris nipis2
di bawah nye dialaskan dengan roti pita yg potong kecik2..

dari restoran nie boleh nampak permandangan sekitar Bursa
tengok le rumah2 kat sana...padat kan????




lepas lunch kami meneruskan perjalanan kami ke Pamukale..
apa ada Pamukale???? tunggu next entry acu ye... ;-)


to be continue....

Macam nie Pun Ada...

Wednesday, May 27, 2009

Cara baru nak cari awek...hahahhahahaa....


acu tak tau nape tak leh nak enlarge kan gambar nie
tak pe...acu tulis balik apa yg tertera kat belakang baju mamat nie

****************************************************************
DIPERLUKAN SEORANG AWEK

PANDAI MASAK, MENGEMAS, MENJAHIT, SUKA KUCING
BOLEH TANGGONG SAYA, ADA KERETA MEWAH DAN SUPERBIKE

SILA EMAIL ATAU MMS GAMBAR KERETA MEWAH, SUPERBIKE
DAN KUCING ANDA SEGERA!
****************************************************************

Mas - Bahrain - Istanbul - Bursa

Tuesday, May 26, 2009

14-05-2009 :: Khamis

tepat jam 8.20am acu sampai ke KLIA dengan dihantar oleh si dia
sampai je terus beratur check in...check in by group
flight Gulf Air...flight number GF0281 akan transit di Bahrain




kami berlepas ke Bahrain tepat jam 11.30am
kami selamat mendarat di Bahrain International Airport
tepat jam 3.05pm (Bahrain time) lebih kurang 8.05pm time Malaysia

sampai je sana, terus check in kat hotel...kami stay kat Concorde Hotel
dengar nama concorde macam gah je kan???
walhal, hotel nye tepi jalan...burok je rupa...tapi dalam nye
wah gitu...!!! ala2 apartment 2 bilik...sangat besar...
lepak jap kat sana, lepas solat terus keluar beramai2 ronda2 ke kedai
berhampiran dengan hotel kami stay...

makan malam kami di hotel je...lepas dinner dah tak keluar ke mana2 lagi
lepak je kat bilik..lagi pun lama sangat dalam flight badan pun terasa penat
esok nak kena bangun awal sebab nak kena ada kat airport pukul 7am



15-05-2009 :: Jumaat

sebelum bertolak ke airport, lepas bekpes kami bergambar dulu..hehehehe
acu sempat le berkenalan dengan sorang mamat Indonesia yg keje kat sana
transit kat situ sebelum terus kan perjalanan ke UEA..


nie antara ahli rombongan...ada 27orang semua nye termasuk wakil travel agent
tepat jam 7am kami dah sampai kat airport Bahrain untuk check in
kami fly to Istanbul flight pukul 9am...(time Bahrain le)
lebih kurang 3jam perjalanan dah selamat sampai ke Istanbul...

sampai je kat airport, dah ada bas pelancong yg tunggu...
kami terus di bawa ke Bursa...bandar ke-4 terbesar di Turki

bandar Istanbul terlalu padat dengan penduduk nye
if tak salah acu ada lebih kurang 16 juta penduduk di Istanbul
tengok le rumah2 kat sana...padat gile..











menurut Yuksal a.k.a our tour guide, kami akan menaiki feri utk ke Bursa
feri nie lebih kurang sama dengan feri Pulau Pinang la...


nie kira jalan short cut la...sebab Bursa nie dah terkeluar dari Istanbul dah
perjalanan ambil masa 2-3jam untuk sampai ke sana
kat atas feri apa lagi, aktiviti bergambar je la keje nye...hehehhee

masa kat atas feri tu, sempat gak le kami berkenalan dengan satu family dari Turki nie
tapi biasa la...susah nak communicate dgn diaorang...
sebab diaorang tak pandai english...diaorang gunakan bahasa diaorang
bahasa yg sekali dengar bunyi nye macam Arab..2 kali dengar bunyi nye mcm Hindi

dah sampai ke seberang sana, kami teruskan perjalanan ke Bursa
on the way ke Bursa tu, kami singgah solat kat masjid kampung tepi jalan tu
lupa lak nama kampung nye..
memandangkan 90% rakyat Turki nie Islam, maka nye tak susah nak cari masjid
terlalu banyak masjid yg kita akan jumpa sepanjang jalan

tengok keadaan kampung nie macam biasa je kan

tapi cuba tengok keadaan dalam masjid nye...
Subhanallah...sangat cantik senibina nye...kagum acu tengok


cantikkan??? tu masjid kat kampung tau...bukan dalam bandar
lepas semua selesai solat, kami teruskan lagi perjalanan ke Bursa
sampai sana dah petang...terus check in hotel..acu lupa lak nama hotel nye

kami dinner kat hotel je malam tu
tapi lepas dinner, acu bersama dengan beberapa orang kawan
keluar pusing2 kat town Bursa tu..bergambar sana sini
lepas tu kami singgah minum teh kat kedai tepi jalan

kami try Turkish Tea...teh nye lebih kurang je dgn teh kita
tapi mak oi...pekat gile...nasib baik le disediakan dalam gelas kecik je
jadi tak de masalah le nak abis kan teh pekat tu...hehehhee

apa yg menguntungkan kami 7 orang minum teh tu ialah
bila tokey kedai tu cakap "IKHLAS.." mean tak payah bayar..hehhehe
nak tau sebab apa???
sebab nye tokey & anak nye dapat bergambar dengan acu
terus teh kami tu free...muahahahaha...bengong kan???

cite dia mcm nie, memula kawan2 acu nie suruh acu bergambar dengan anak dia
kata diaorang budak tu suka sangat posing, jadi diaorang suruh le bergambar sama
so, acu pun tak kisah la...amik le gambar dgn budak tu








lepas je acu bergambar dgn budak tu, tetiba budak tu cakap
bapa dia nak gak bergambar dgn acu...sudah!!!!
bapa dia dah siap bagi henpon yg ada kamera suruh anak dia amik kan gambar...
takut ada...lawak pun ada...
terasa mcm acu nie bintang pilem lak...muahahahaha
kawan2 acu yg lain dah gasak2 dah ketawa...
kalau boley diaorang nak berguling2 kat jalan tu..hampeh tul...

lepas dpt bergambar terus je cakap "IKHLAS..IKHLAS.."
untung kawan2 acu...harga 7 gelas teh tu hanya dengan 2 keping gambar je
patut kah????

abis minum kami blk bilik..lepak..tido..esok mau jalan lagi....


to be continue.......

I'm Back...

Monday, May 25, 2009

Gadis yg dirindui oleh anda semua
sudah selamat kembali ke Malaysia...hehehehe
Alhamdulillah acu selamat mendarat di KLIA
tepat jam 9.00am 23-Mei-2009

ari nie acu start keje..tapi biasa la
badan masih lagi terasa letih nye
sebab banyak sangat berjalan masa di Turki..
nanti lah ye acu sambung cerita nye
banyak benda nak kena setel kan ari nie...

mis u all so much...muaaaaahhhhh
enjoy some photos yg acu upload kan nie ye...
sebagai pengubat rindu kepada orang2 yg merindui acu ;-)






Pack...pack...Pack...

Wednesday, May 13, 2009

Petang semalam lepas balik keje, acu bawa adik An
pi umah kakak acu di Bandar Tun Hussien Onn
lepak kat sana sampai pukul 11 lebih
kebetulan kakak acu baru je balik dari Bandung minggu lepas
so, banyak le benda yg dicerita nye
tengok barang2 yg dia shopping...
best nye...acu teruja nak ke sana..
insyaAllah ada rezeki ujung thn nie sampai le kot ke sana
hahahaa...banyak le ko punye duit acu oi...

acu sampai rumah dah pukul 12 dah
lepas buat apa yg patut..
acu pun bawa keluar beg besar acu
apa lagiii....start packing le....
tinggal satu ari je lagi nak pegi

so, malam tadi acu list kan barang2 yg nak kena bawa
nie memang acu amalkan setiap kali nak travel
sebab takut ada yg tertinggal...

pastu longgokkan baju2 yg nak dipakai kat sana nanti


dah ada semua barang, baru acu susun masuk kan dalam beg
sepasang baju perlu diasingkan sebab acu akan transit di Bahrain satu malam
sebelum acu terus kan perjalanan ke Istanbul esok nye...
masa transit tu, beg besar nie tak akan dikeluarkan dari kargo
sebab tu kena asingkan baju untuk pakai di Bahrain tu

so, nie beg baju & barang2 yg akan digunakan di Bahrain nanti

nie lak sling beg yg akan diisi dengan camera, purse, gameboy,
passport & kad insurans...yg akan diusung ke sana sini sepanjang travel nanti
selain daripada pasport,kad insurans nie pun penting gak
in case apa2 hal berlaku kat sana (minta dijauhkan Allah..Amin)
kita tak payah nak risau dah sebab insurans dah cover semua
setiap kali travel acu memang tak lupa beli travel insurans nie...


nie le rupa matawang Turki...dipanggil Turki Lirasi
rendah gile duit Malaysia...1 Lira = RM4.00
uwaaaa....mean kalau RM1000 baru dapat 250Lira...
uhuk...apa lah yg boleh dibeli dengan 250 Lira tu
harap2 barang kat sana tak mahal la...iskh..iskh...
acu akan tukar gak duit dalam matawang Euro
semalam masa kawan acu tukar, 1euro = RM4.82
harap2 ari nie boleh le turun sikit..petang nie baru acu nak pi tukar

semalam kakak kat opis nie ada bekal kan acu sambal ikan bilis
untuk dibawa ke sana...terharu nye...thanks a lot ye Kak Wan
so, everything's ready...tunggu time untuk fly je la esok...

hohoho...acu akan bercuti daripada berblogging nie selama 10 ari
insyaAllah acu start keje balik 25hb nie...
so, kawan2 semua take care ye
espeacially to mommy Farah...semoga hang selamat melahirkan baby nanti
and tak lupa juga to Safiya..daughter of Pn Fealize...Happy Birthday dari auntie
sori...auntie tak dapat join besday party Safiya this year
doakan acu selamat pegi & selamat balik ye...uhuk..uhukk..
(mcm poyo je acu nie..bukan nye pi berperang...hahahaha)
insyaAllah 25hb nie kita jumpa balik

I'm G0NNA MISS U ALL SO MUCH...muaaahhhs..