Followers

Ist - Bah - Mas

Wednesday, June 17, 2009

22-Mei-2009

Hari nie adalah hari ke-8 kami di Turki
pagi nie kami akan check out dari hotel dalam pukul 10pagi
untuk bertolak ke Turki International Airport
hari nie kami akan bertolak balik ke Malaysia

tapi tak semua ahli rombongan balik bersama
3 orang dari ahli rombongan meneruskan perjalanan ke London
5 orang ahli rombongan terpaksa tinggal di Istanbul atas sebab tertentu
termasuk lah wakil dari travel agen
so, cuma 19 orang sahaja yang akan bertolak balik ke Malaysia

yang berbaju biru dalam gambar di bawah nie, tu lah 'ayah' acu..hehehehe







dalam gambar nampak wajah ceria je tapi dalam ati masing2
Allah je yang tau...sedih..risau..macam2 perasaan ada

memandangkan wakil dari travel agen tak dapat balik bersama kami
maka nye tugas sebagai ketua di ambil alih oleh En. Hashim
dan dibantu oleh Kak Tim & Kak Ana...

bergambar kenangan di airport sebelum fly


Good Bye Turki...insyaAllah umur panjang acu sampai lagi...

transit Bahrain dalam 2 jam lepas tu terus kan perjalanan ke Malaysia


23-Mei-2009

Alhamdulillah tepat jam 9pagi waktu Malaysia, kami selamat tiba di KLIA
tapi kami dikejutkan dengan satu berita sedih...

Istanbul Day 2

21-Mei-2009

Setelah beberapa ari asyik bekpes makanan hotel je
ari nie, kami terlebih rajin sikit...hehehehe
seawal jam 4 pagi acu dah bangun...
lepas mandi, terus naik 1 tingkat ke atas
ketuk bilik orang pagi2 buta...
tujuan nye cuma satu, nak masak...ahaks...

acu & 3 orang lagi kawan masak bekpes untuk semua ahli rombongan
apa kami masak??? nie le santapan kami pagi tu...

nasi putih perisa ayam dimakan dengan sup telur, ayam golek,
sambal ikan bilis, serunding, telur goreng, gulai telur, sambal berahim's,
ulam timun & buah tomato...huh..sungguh menyelerakan... ;-)

tapi ayam golek tu, kami beli le...hehehhee
kredit to En. Faizal, Papa Ros & En. Mat yang bersama2 tolong masak
nie muka2 yang dah kekenyangan pagi tu...

Gendang gendut tali kecapi...kenyang perut suka ati...we are ready..hehehe


Setelah perut penuh di isi, destinasi pertama
untuk ari nie ialah Topkapi Palace

******************************************************
Topkapi Palace in Istanbul which was the official and
primary residence in the city of the Ottoman Sultans
for 400 years of 600-year reign, from 1465 to 1853

*****************************************************


terlalu luas kalau nak jelajah semua...
acu sempat masuk ke beberapa bahagian je....
paling acu teruja kat sini ialah bila dapat tengok
tongkat mukjizat Nabi Musa, Pedang Khalid Al-Walid, tapak kaki Nabi
dan banyak lagi lah...sayang nye tak boley ambil gambar

gambar2 yang di publish kan nie di sekitar Topkapi Palace je

disebabkan tak boley bergambar, kami beramai beli poskad
yang ada dijual kat luar Topkapi Palace nie...

dah puas jelajah Topkapi, kami berjalan kaki ke AyaSofya pula
tempat nye tak jauh pun...tapi manusia...ramai gile...
selain dari Blue Mosque, AyaSofya nie juga tempat yg wajib pegi
AyaSofya nie dulu nye ialah gereja kemudian ianye ditukar menjadi masjid
tapi sekarang nie dijadikan muzium...

acu teringin nak melawat sini sebab nak tau macam mana masjid
boleh ada lagi lukisan2 kristian pada dinding & bumbung nye...
contoh nye seperti lukisan Mariam & Jesus nie yg terletak betul2 di tempat imam

termasuk lah dengan lukisan pada dinding nie...

rupa2 nye..semasa bangunan nie dijadikan masjid
semua gambar2 tersebut ditutup seperti nie

bila diistiharkan sebagai muzium so, bahagian2 yang ada gambar
diaorang kopek kan lapisan corak tu...
baru le acu tau...selama nie acu ingat kan lukisan tu dibiarkan macam tu je
nie gambar2 di sekitar AyaSofya nie...

abis jelajah AyaSofya nie, kami di bawa ke tempat jualan karpet...
kami dengar je la orang tua nie cerita

tak de sorang pun dikalangan kami yang beli...
sebab nye??? harga dia..mak datuk...mahal uuuu...

lepas dengar taklimat karpet tu kami jalan kaki ke Grand Bazaar...
nie destinasi membeli belah kami yang terakhir sebelum bertolak balik esok
Grand Bazaar is a maze of more than 4000 stalls and shops...huhuhu...
bayangkan le...boleh ke abis 4000 kedai dalam masa setengah ari nie..

sebelum mula bershopping, kami isi perut dulu
dah kenyang baru le senang ati nak shopping...hehehehe

acu takut jalan kat Bazaar nie...orang2 Turki ganas2...
penah sekali tu, acu jalan dgn sorang ahli rombongan; Kak Mide
tetiba je ada orang datang dari belakang terus peluk acu..
hah...gile!!!!!

terpaksa salah seorang Profesor yg join rombongan nie
berlakon sebagai 'ayah' acu...huh...thanks a lot Prof...
tapi walau pun ada 'ayah' disisi acu
tetap juga la diaorang nie kacau acu...
siap melamar acu lagi...hahahahahaa

hampir masin mulut DJ Epoi dalam komen nye yg lepas


Dj Epoi said...
Harap2 Dapat jodoh orang sana heheheheehehheheh...........
Jangan tak hengat jalan balik Malaysia plak Acu oi.....hehehehhe
Semoga semua nya selamaaaaaaaaaat!!!
May 13, 2009 11:34 AM

hahahaha....doa lu hampir termakbul bro...

siap minta restu dari 'ayah' acu lagi...
nasib baik le Prof seorang yg sporting...hehehehee
diaorang siap minta 'ayah' acu ambil kan gambar kami berdua lagi
hahahaha....nie le 2 orang jejaka yg melamar acu tu

bila tengok jejaka yg kedua tu, hampir tergugat gak le keimanan acu..hahaha
tapi otak masih waras...ingat lagi orang yang tersayang kat sini...hehehee

abis shopping dalam pukul 6.30ptg
terus balik ke hotel...rehat sekejap, kami keluar jalan2 ke kedai sekitar situ
tapi tak sempat nak shopping, kami dapat panggilan emergency
apa kes nye???? nanti acu cite dalam next entry...

Istanbul Day 1

20-Mei-2009

Lama nye nak abis kan siri cite Turki acu nie
jangan bosan baca ek...dah nak abis dah...hehehehe

Tempat pertama yg kami tuju pagi tu selepas bekpes
ialah Egyptian Bazaar...yg terletak berdekatan dgn hotel
nie gambar acu berlatar belakang kan bazaar tu





nie antara barangan yg banyak di jual di Egyptian Bazaar nie

rempah ratus & pinggan seramik adalah antara barangan yg banyak dijual
selain tu ialah tshirt, tudung, shisha & barangan souvenir lain
acu beli tshirt & 2 botol shisha utk di bawa balik

lepas abis bershopping kat Egyptian Bazaar, kami naik Bosphorus Cruise pulak
cruise yang akan menyusuri sungai Bosphorus...
sungai nie menjadi pembahagi kepada Turki Europe & Turki Asia
senibina bangunan dikedua2 tebing memang berlainan
paling cantik mesti lah senibina Europe









2 jambatan yg dibina untuk menghubungkan Turki Europe & Turki Asia
senibina jambatan nie, sama dengan jambatan di San Fransisco

nampak tak bangunan belakang acu nie?

tu sebenar nye sebuah castle...acu lupa pulak nama nye
tapi castle nie penah di cerita kan dalam Jejak Rasul yg edisi Turki dulu

separuh hari jugak le kami atas cruise nie...
cuaca nye tak payah cerita lah...sangat sejuk
lepas penat menahan kesejukkan kat atas cruise nie, kami di bawa
ke puncak Bukit Camlica untuk melihat permandangan Istanbul

Bukit Camlica nie dikenali sebagai Couple Hill
bukit yg sesuai untuk pasangan yg bercinta...
sepanjang pendakian ke puncak, ramai orang jual bunga ros kat tepi jalan
kami lunch kat sini...






acu rasakan sepatut nye, kerajaan Malaysia boleh mencontohi diaorng nie
untuk bangun kan puncak2 bukit kita macam yang kat KL tu
apa nama nye ek..yg kita boleh view permandangan KL?
Bukit Permai kot..if tak salah acu la...
buat le macam Bukit Camlica nie, jadi kan tarikan untuk pelancong

lepas lunch, kami teruskan perjalanan kami ke Hippodrome

*************************************************************
Byzantine Hippodrome was the heart of Constantinople's
political and sporting life, and the scence of games and riots
through 500 years of Ottoman history as well

*************************************************************



lepas ke Hippodrome nie, kami ke Sultan Ahmed Mosque
nie antara tempat yang memang acu teringin sangat nak melawat
Alhamdulillah sampai juga acu ke sini

senibina nye...Subhanallah...terlalu cantik
tapi sayang nye masa kami sampai tu, masjid nie tengah restoration
so, some parts dalam masjid tu sedang dibaikpulih

Sultan Ahmed Mosque a.k.a Blue Mosque
dipanggil Blue Mosque sebab blue tiles adorning the walls of its interior
nie kira salah satu tempat yang wajib dikungjungi jika kita ke Istanbul











disebabkan acu berwajah seperti di atas
ada seorang lelaki tua Turki tegur acu

"Turkish?"

opsss!!! rupaku seperti orang Turki ke?
ahaks...pakcik tu rabun agak nye...hehehehe
jauh beza rupa acu & orang Turki...
kalau bentuk badan tu iye la...gemok nye sama macam diaorang
hahahaha.... ;-)

lepas selesai di Blue Mosque, kami di bawa ke butik yang menjual
barangan dari kulit...siap ada pertunjukkan fesyen lagi...
ada beberapa orang di kalangan kami yg shopping kat sini
acu?? tak beli sebab kurang berminat dengan leather nie..

dah abis kat situ, kami balik ke hotel...
rehat kejap, lepas tu terus keluar berjalan2 di sekitar kedai di situ
acu beli baju & sepasang kasut ortopedik
kasut yang direka jahs untuk support tulang belakang

kalau kat Malaysia kasut macam nie dijual di kedai Food Solution
harga kat Malaysia??? mak oi....mahal nak mapuh...
ada yang mencecah hingga ribuan ringgit
tapak nye aje pun dah hampir RM500...

tapi di Turki, harga nye jauh lebih murah...
untung tokey kedai tu sebab acu promote pada kawan2 acu
semua beli sorang sepasang...most of them beli kasut keja
acu je beli kasut santai...harga nye?
kalau di tukar ke RM tak sampai pun RM200...
tersangat la murah nye....

dah puas berjalan, dah lenguh dah kaki
kami pun balik ke hotel...
malam tu makan Mc D Turki nye je...
pastu buat megi...ramai berkumpul kat bilik acu
kami sembang riuh rendah...hehhhhehehee

dah penat, baru le beredar balik bilik masing2
pastu zzzzzzzzzzzzzzzzZZZZZZZZZZZZZZZZZ....

Barang Baik Punyeeee....

Tuesday, June 16, 2009

huhuhu...lama nye acu menghilang...
tapi tak de la sampai berhabuk & bersawang..hehehe
minggu lepas acu balik kampung...
saje mengjenguk ibu di sana... :-D

sambil2 tu dapat le bercuti dengan anak2 sedara acu
maklum le mggu lepas kan cuti sekolah
so, ramai le yg berkumpul kat umah mak acu tu..

kengkawan, acu nak promote satu blog nie
yg acu rasa menarik untuk di kongsi dengan
kawan2 yg terdiri dari kaum hawa

tapi kalau kaum adam nak klik blog tu ok gak
boleh beli kan untuk isteri diaorang...hehehhee
apa benda nye tu, korang klik la kat
sini ek...

acu rasa macam nak try...nampak menariks..ahaks...

Ku Tunggu Jandamu..

Monday, June 8, 2009


Siapa tu Mustapha Kamal Ataturk??

Ideologi Kamal Ataruk di Turki

1. Membolehkan perempuan memakai tudung dengan syarat pakai skirt.

2. Membolehkan lelaki memakai seluar panjang dengan syarat pakai tie dan topi
(sesuai dengan kehendak barat).

3. Menyuruh wanita dan lelaki menari di khalayak ramai.
Beliau sendiri pernah menari dengan seorang wanita di sebuah parti umum
yang pertama di Ankara.

4. Beliau pernah menegaskan bahawa
"negara tidak akan maju kalau rakyatnya tidak cenderung kepada pakaian moden"

5. Menggalakkan minum arak secara terbuka.

6. Mengarahkan Al-Quran dicetak dalam bahasa Turki.

7. Menukar azan ke dalam bahasa Turki.
Bahasa Turki sendiri diubah dengan membuang unsur-unsur Arab dan Parsi.

8. Mengambil arkitek-arkitek dari luar negara untuk memodenkan Turki.
Hakikatnya mereka diarah mengukir patung-patung dan tugu-tugunya
di seluruh bandar Turki.

9. Satu ucapan beliau di bandar Belikesir di mana beliau dengan
terang-terangannya mengatakan bahawa agama harus dipisahkan dengan
urusan harian dan perlu dihapuskan untuk kemajuan.

10. Agama Islam juga di buang sebagai Agama Rasmi negara.

11. Menyerang Islam secara terbuka dan terang-terangan.

12. Menggubal undang-undang perkahwinan berdaftar berdasarkan undang-undang barat.

13. Menukar Masjid Ayasofya kepada muzium, ada sesetengah masjid dijadikan gereja.

14. Menutup masjid serta melarang dari bersembahyang berjemaah.

15. Menghapuskan Kementerian Wakaf dan membiarkan anak-anak yatim dan fakir miskin.

16. Membatalkan undang-undang waris, faraid secara Islam.

17. Menghapus penggunaan kalendar Islam dan menukarkan huruf Arab kepada huruf Latin.

18. Menganggap dirinya Tuhan sama seperti Firaun.

Berlaku peristiwa apabila salah seorang askarnya ditanya

"siapa tuhan dan dimana tuhan tinggal?".
Oleh kerana takut, askar tersebut menjawab

"Kamal Atartuk adalah tuhan".
Beliau tersenyum dan bangga dengan jawapan yang diberikan oleh askar itu.


Kematian Kamal Ataturk Yang Menyeksakan

Di saat kematiannya, Allah telah datangkan beberapa penyakit kepada beliau
sehingga beliau rasa terseksa dan tak dapat menanggung seksaan dan azab
yang Allah berikan di dunia.

Antaranya ialah:

1. Didatangkan penyakit kulit hingga ke kaki di mana beliau merasa gatal-gatal seluruh badan.

2. Sakit jantung

3. Penyakit darah tinggi

4. Panas sepanjang masa, tidak pernah merasa sejuk sehingga terpaksa diarahkan kepada bomba untuk menyiram rumahnya 24jam.

Pembantu-pembantuny a juga diarahkan untuk meletak ketulan-ketulan ais di dalam selimut
untuk menyejukkan beliau. Maha suci Allah, buat macam mana pun rasa panas tak hilang-hilang.
Oleh kerana tidak tahan dengan kepanasan yang ditanggung, beliau menjerit
sehingga seluruh istana mendengar jeritan itu.

Oleh kerana tidak tahan mendengar jeritan, mereka-mereka yang bertanggung jawab
telah menghantar beliau ke tengah lautan dan diletakkan dalam bot dengan harapan
beliau akan merasa sejuk. Allah itu Maha Besar, panasnya tak juga hilang!

Pada 26 September 1938, beliau pengsan selama 48 jam disebabkan terlalu panas
dan sedar selepas itu tetapi beliau hilang ingatan.
Pada 9 November 1938, beliau pengsan sekali lagi selama 36 jam dan akhirnya meninggal dunia.

Sewaktu beliau meninggal, tidak seorang pun yang memandi, mengkafan dan menyembahyangkan
mayat beliau. Mayat ini diawetkan selama 9 hari 9 malam, sehingga adik perempuan beliau
datang meminta ulama-ulama Turki memandikan, mengkafankan dan menyembahyangkannya .

Tidak cukup dari itu, Allah tunjukkan lagi balasan azab ketika mayatnya di bawa ke tanah perkuburan.
Bila mayatnya hendak ditanam, tanah tidak menerimanya. Disebabkan putus asa, mayatnya diawetkan sekali lagi dan dimasukkan ke alam muzium yang diberi nama Etna Grafi (kalau tak silap dengar) Ankara selama 15 tahun (sehingga tahun 1953).

Selepas 15 tahun mayatnya hendak ditanam semula, tapi Allah Maha Agung, bumi sekali lagi tak menerimanya. Habis ikhtiar, mayatnya dibawa pula ke satu bukit ditanam dalam satu binaan mar-mar beratnya 44 ton. Mayatnya ditanam di celah-celah batu mar-mar.

Apa yang menyedihkan, ulama-ulama sezaman dengan Kamal Atartuk
telah mengatakan bahawa

"jangan kata bumi Turki, seluruh bumi Allah ini tidak menerima Kamal Atartuk!"


Hanya Allah sahaja yang Maha Mengetahui.


begini lah rupa kubur Kamal Ataturk yg acu tengok di Ataturk's Mausoleum tu..
bagaimana keadaan mayat dalam tu, wallahua'lam...

Cappadocia - Ankara - Istanbul

19-Mei-2009

Bangun pagi, agenda biasa selepas sarapan
adalah bergambar di sekitar hotel


ari nie, agenda kami nak pegi ke Underground City
nak tau apa tu Underground City kena le baca sampai abis ;-)

Underground City dengan hotel yg kami stay tak de la jauh sangat
masa on the way kami ke sana, bas berhenti sekejap kat depan sebuah sekolah
time tu ada ramai budak2 sekolah beratur..pakai baju warna warni
pegang bendera & gambar Kamal Antartuk
seolah2 nak celebrate something

rupa2 nye, 19-Mei-2009 ada lah National Day di sana
padan le diaorang nampak hepi je

lepas tu kami terus kan lagi perjalanan
permandangan sepanjang perjalanan ke sana sangat cantik
siap boley nampak puncak gunung yg dilitupi salji lagi...

tak lama lepas tu, kami pun sampai le ke sebuah kawasan perkampungan
tempat yg kami nak pegi ada kat kampung nie la...


################################################
The underground cities, which are guessed to be used since the Bronze Age,
used to be a settlement mostly in Byzantine period, doubtless. In this period,
increasing invasions forced local residents to build underground cities
for protection and religious purposes.

#################################################


nie gambar pintu masuk untuk turun ke bawah tanah

mula2 tu, acu takut gak nak masuk...
bukan sebab takut gelap tapi acu takit tak muat nak masuk
hehehehee....acu kan gemok, acu risau laluan nye yg sempit
akan menyukarkan acu untuk bergerak
but Alhamdulillah, even laluan nye sempit tapi saiz macam acu
masih boleh lepas lagi....syukur...

tiada aktiviti lain selain dari bergambar sepuas nye kat bawah tanah tu

penat gak berjalan kat bawah tanah nie
sebab keadaan nye yg nak kena mendaki tu yg jadi penat
dah abis teroka bawah tu, kami rehat le kejap kat kedai souvenir yg ada kat situ
belek2 apa yg patut sambil bergambar sekeping dua...

kebetulan nye kan, kat tepi kedai tu ada sebuah rumah dalam tanah nie
acu masuk le jenguk keadaan dalam rumah tu
uish...boley tahan gak isi dalaman nye
bukan le kosong je...ia nye di isi dengan permaidani yg cantik

tapi tak tau la kot2 nie sekadar hiasan utk bergambar semata2
atau memang begini keadaan sebenar rumah bawah tanah nie
tak dapat pula di pastikan...lupa nak tanya tour guide kitaorang tu
acu ada snap sekeping gambar tapi sori le, gelap lak..tak nampak belakang

dah puas kat Underground City, kami bertolak ke destinasi lain pula
nampak tak kawasan yang berwarna merah kat belakang rumput2 tu?
cuba korang teka apa bende tu...

tak nampak jelas ke?
jap aku tempek gambar yg clear sikit...

tak nampak juga??
acu bagi dekat lagi...boley teka tak???

tadi merah je...sekarang ada putih2 lak...

magic nye....hehehehee

dapat jawapan nye tak???

tak dapat????
iskh...iskh....tak pe...tak pe...nak tau jawapan nye continue le baca

sebenar nye apa yg acu tunjuk tadi adalah sebuah tasik
Lake Tuz atau nama english nye Salt Lake merupakan tasik kedua terbesar di Turki


#################################################
The lake, occupying a tectonic depression in the central plateau of Turkey,
is fed by two major streams, groundwater, and surface water,
but has no outlet.
Brackish marshes have formed where channels
and streams enter the lake. It is extremely saline and during the summer,
most of the water in the lake dries up
and exposes an average of 30 cm thick salt layer. During winter part of the salt
is re-dissolved in the fresh water that is introduced to the lake by precipitation
and surface runoff. This mechanism is used as a basis for the process of the salt
mines in the lake.
####################################################


so, apa yg korang tengok tadi tu yg merah tu nie la benda nye


rumah2 atau restoran2 di tepian tasik nie
pasti tak menghadapi masalah kehabisan garam kan?
ye la..kalau garam abis, pi je cedok kat tasik nie...hehehehe

nie antara souvenir garam yg dijual di souvenir shop kat tasik tu

dah puas bergambar kat tasik garam tu, kami meneruskan pun sambung naik bas lagi
kali nie destinasi kami ke Ankara...ibu negara Turki
kami lunch di sebuah restoran yg terletak kat stesen LRT Ankara

aktiviti pertama semasa menjejakkan kaki kat Stesen LRT nie
ada lah acara wajib iaitu BERGAMBAR...hehehhee


hidangan kami tengahari tu ialah nasi ayam...
nasi ayam Turki tak sama dengan nasi ayam Malaysia
nie le rupa nasi ayam turki....

dah kenyang makan nasi, kami ke destinasi seterus nye pula kat Ankara nie
nie antara tempat yang acu memang teringin sangat nak melawat
Ataturk's Mausoleum...tempat di mana terletak nye kubur Kamal Ataturk

memandangkan ari nie ada lah National Day
so, pasti nye ramai manusia datang berkunjung ke Ataturk's Mausoleum nie
pasti nye diaorang datang menziarah kubur pemimpin yg diagung2kan oleh diaorang
dan seperti yg dijangka, beribu2 manusia menbanjiri mausoleum nie

nie lah bangunan yg menempatkan kubur Kamal Ataturk

ramai gile manusia datang letak kan bunga kat kubur nye
jenuh juga le berebut sebab nak ke depan, nak tengok sendiri keadaan kubur tu
nasib baik dapat ke depan..dapat le tengok kubur nye depan mata
macam mana rupa kubur nye, nanti acu masuk kan dalam next entry

destinasi terakhir kami untuk hari nie ialah Istanbul...
perjalanan ke Istanbul nie merupakan perjalanan yg paling jauh
letih gak le badan sebab berjam-jam dalam bas

sepatut nye on the way ke Istanbul nie, kami akan singgah bergambar di Gunung Bolu...
tapi disebab kan perjalanan kami nie dah tersasar waktu nye
maka, tak jadi lah singgah nye...cuma setakat tengok dari jauh je

bas berhenti kat hentian ala2 R & R untuk kami solat
dapat juga la lurus2 kan kaki....huh...
dan dapat sekeping dua bergambar...
time nie kan, cuaca nye Ya Allah...sejuk gile...
best betul angin nye...nyaman je...

sempat le beli pisang & cookies untuk alas perut...
sebab kami akan dinner di Istanbul...
dah selesai semua solat, kami teruskan lagi perjalanan

Alhamdulillah dalam pukul 8 lebih kami selamat sampai ke Istanbul
bas terus bawa kami ke restoran untuk makan malam...
malam nie kami makan di Restoran Buhara 93
sajian kami ialah Lamb Kebab & roti...lupa le nama roti nye

tengok le tu, besar kan roti tu?
sedap tau...cicah dengan sup..if tak salah acu sup nye tu dibuat dari kacang dal
tengok le, semua makan dengan khusyuk nye...sampai lupa nak snap gambar kebab

bila perut dah kenyang, baru le best nak bergambar...hehehehe

lepas makan & bergambar kami di bawa ke Hotel Pianofonte
kami akan menginap di sini sehingga 22-Mei-2009
sampai je hotel terus lepak...penat gile badan
mandi..rehat jap terus zzzzzzzzzzZZZZZZZZZZZZZZZZ...

to be continue......