Followers

Butter Prawn Yang Tak Menjadi

Wednesday, July 6, 2011

Semalam acu "mengidam" nak makan butter prawn
rasa tak puas makan di Pulau Pangkor hari tu

Jadi, balik je kerja semalam acu singgah Giant depan rumah acu
beli semua bahan-bahan....lepas maghrib acu start masak...

Ni kali kedua acu masak butter prawn...tapi
hasil nya tetap sama....

Macam mana acu nak buat butter prawn nie jadi berjurai-jurai ye???


ada sapa-sapa tahu cara nye tak???
frust la tak jadi jurai-jurai tu....
rasa nya dah marvelous sedap dah tapi failed la pulak...iskh....




Photobucket

"SomeDay I Will Be Queen' But I Will aLways Be MyselF"

12 xoxo:

kakcik said...

Kakcik pandai makan je, nak buat tak reti! :)

gadisBunga said...

saya penah buat. jadi sikit tapi tak se perfect kat kedai la.

dalam minyak yg banyak tu, taruk telur yg dah dipukul. pastu kacau laju2 sampai masak.

AzMask said...

Sama macam kakcik... hehehehe hanya pandai makan. Buat tak pernah.

@cu SaYaNg said...

kakcik::

suka punya pasal sebab tu belajar masak sendiri..hehheee

@cu SaYaNg said...

GB::

oo ye ke???
emm...nanti acu try lagi lah

@cu SaYaNg said...

azmask::

kena cuba tu kak...hehehee

Cik Puan Nurul said...

acu kena guna acuan roti jala.memula panaskan minyak dan butter dalam kuali biar minyak agak panas gitu tutup api.pastu cecepat masukkan telur kuning dlm acuan roti jala,tgn kiri pegang acuan tangan kanan pegang garpu/copstik kacau telur yang jatuh dr acuan tu dalam kuali kan.kacau lelaju,goyang2kan juga la acuan tu kasi telur elok je mengalir keluar.kena buat dengan pantas dan cekap..cuba jaya la nanti menjadi gak pastikan minyak memang panasla baru garing nnt telur tu.n guna telur kuning je.ada gak yg campur sedikit susu cair ikut suka la.

azieazah said...

Setahu Kak Azie memang jurai itu kerana telur kuning. Tapi nak explain buat tak reti.

Rasanya betullah apa yang CIK PUAN NURUL tu terangkan.

Nanti try ya...

Belajar Gerak Hati Isteri Dulu Sebelum Ada Dua Handphone...

Eri-chan said...

pandai makan je..masak failed!

sophysonline said...

Cik Puan Nurul::

owh..gitu ke??
ok2..lps nie acu cuba mcm tu lak..
anyway,tq kak

sophysonline said...

kak azie::

mmg acu guna telur pun
cuma dia jadi ketul2..dia x nak jadi berjurai..cara acu salah la tu

insyaAllah nanti acu cuba cara pn.nurul nie lak

@cu SaYaNg said...

Eri-chan::

sekali sekala acu cuba masak..
selalu nye makan kt kedai je