Followers

Day #2 Menyusuri Delta Mekong

Friday, February 8, 2013

Delta Mekong tempat favourite acu..!!!!
hari kedua di Saigon, acu bawa family acu menyusuri Delta Mekong
eh...bukan acu bawa sendiri. Jangan salah faham
 
Acu minta Jenny uruskan tour ke Delta Mekong nie
nie kali keempat acu jejak kan kaki ke sini
rombongan ke Delta Mekong disertai juga dengan pelancong lain
ada dari US, Filipina dan Singapore
perjalanan ke sini mengambil masa lebih 2 jam

Pertengahan perjalanan, driver berhenti rehat kejap
di kawasan perhentian untuk tourist ke toilet
atau pun untuk makan dan minum

Yang best nya kat perhentian nie disediakan buaian kain nie



Pakat-pakat mencuba la anak-anak sedara acu
acu????!!! minta maaf ye...nanti ada yang terkoyak lak..hahahaha


Menyambung semula perjalanan dalam 40 minit lagi
Alhamdulillah kami selamat sampai di jeti





Tunggu tourist guide kami uruskan apa yang patut
kemudian baru lah bergerak untuk menaiki bot



Kami di bawa ke Unicorn Island dan Coconut Island
sebenar nya ada beberapa lagi pulau di Delta Mekong nie
tapi acu memang terlupa...dua tu je yang acu ingat

Sungai Mekong luas...dah macam laut dah
sekali sekala tu terasa seram gak
terbayang kalau-kalau bot karam..iskh Nau'zubillah





Alhamdulillah selamat tiba di pulau pertama
kami dibawa menikmati buah-buahan tempatan
sambil mendengar dendangan lagu-lagu tradisional
yang dinyanyikan oleh warga tempatan





Bakul cantik nie diletakkan di setiap meja yang
diduduki oleh pelancong
kita boleh lah sedekah seikhlas hati kalau kita nak



Selepas menikmati buah-buahan kami dibawa
menaiki sampan untuk ke tempat lain
untuk menuju ke tempat naik sampan tu
kita boleh lihat penduduk situ dengan produk
kraftangan yang dihasilkan mereka....cantik kan??!!





Naik sampan nie paling acu suka tapi acu yang paling TAKUT



Tak caya cuba tengok riak muka acu setiap kali
sampan yang acu naik berselisih dengan sampan lain





Hahahahaa...lawak betul tengok riak muka acu
anak sedara acu gasak-gasak ketawa kan acu...cis..!!

Tapi lepas tu control ayu semula
nak pos gambar kat FB kena la senyum comel-comel







Penat menahan gelora hati
kami dibawa menikmati madu lebah asli







Bukan setakat madu lebah
tapi kami juga diberi kesempatan mencuba royal jely
kalau nak beli untuk dibawa balik ke Malaysia pun boleh

Dah dapat tenaga semula, kami di bawa menaiki bot
ke Coconut Island untuk menikmati makan tengahari



Tapi tourist guide acu dah bagitau awal tadi
makanan kat sini tak halal jadi, kami tak boleh makan
acu pun dah sedia maklum makanan sini tak halal
si Jenny yang bagitau

Pesanan acu pada kawan-kawan yang nak ambil tour dengan hotel
kena bawa bekalan makanan awal-awal
kalau tidak, memang anda akan kelaparan

Selesai makan, kami dibawa menaiki kereta kuda
menikmati suasana kampung di Coconut Island nie





Owh ya lupa pula nak kenal kan tourist guide acu kan
nie la dia jejaka kacak kat Saigon nie *perasan tau*
dia kata ya bukan acu yang kata



Nama dia Thurg atau lebih mudah di panggil Ele
Ele singkatan daripada elephant
sebab masuk Thurg tu ialah elephant

Bila Ele tahu acu selalu ke Saigon
dia minta acu call dia bila acu ke sana lagi
kata dia nanti dia boleh bawa acu naik motor pusing-pusing Saigon
hello..!! nak naik motor dalam Saigon???
lupa kan je lah hasrat awak tu ye Ele

Dah puas naik kereta kuda kami di bawa ke tempat
membuat coconut candy







Dah kenyang "merasa" candy nie tiba masa untuk pulang



Seharian di Delta Mekong memang puas hati
yang penting family acu semua enjoy

Sampai di bandar terus mencari restoran
kali nie acu bawa diaorang makan kat restoran lain pula



Perut kenyang kami balik hotel kejap
untuk solat dan membuang apa yang patut
sebelum ke destinasi lain


Nanti acu sambung lagi ya :)






 
 
Photobucket

8 xoxo:

Kakzakie said...

Kakak tengok muka acu pun tahu punyalah gayat naik sampan tu. Lain-lain gambar muka senyum riang-ria aje..

Kakcik Nur said...

Kalau ada rezeki nanti, kita pergi sama2 pulak, ya? :)

@cu SaYaNg said...

Kak Zakie::

Hehehe.. Betul tu kak zakie.
Seronok memang seronok tapi dalam hati Allah je yg tau :-D

@cu SaYaNg said...

kakcik Nur::

InsyaAllah mak.. :-)

azieazah said...

Best sangatttt...!

Azian Elias said...

Acu dengan all these places macam synonym kan. heee..

@cu SaYaNg said...

kak azie::

memang best..acu suka ke mekong :D

@cu SaYaNg said...

kak azian::

erk..agak nye sebab dah 4 kali ke mekong nie kot. tu yg nama synonym je..hehehehee