Followers

~ZoooOOOoooM Bukit Merah~

Tuesday, January 6, 2009

Entry back dated...hehehe
seperti di janji kan dalam entry lepas
nie acu nak cite la pasal percutian acu aritu dengan family

sebenar nye plan asal kami sekeluarga nak bercuti
ke sebelah pantai timur sana nuu....
tapi apa kan daya...cuaca tak mengizinkan kami ke sana
maka nye kami pun tukar plan...

kami memilih untuk bercuti ke Bukit Merah Laketown, Perak
abg acu sponsor 3 buah rumah kt Apartment Suria
kakak acu sponsor duit makan walau pun dia tak dapat join
so, untuk penginapan kira dah save bajet dah...hehehehe
tq ye En Salleh & Pn Nor Saadah...sponsor kan penginapan & makanan aritu

pagi 25/12/2008
kami bertolak ke Bukit Merah dalam pukul 11 lebih dari umah mak acu
dari umah mak acu 2 kereta gerak sama...
sepatut nye janji nak jumpa abg acu yg kat Penang di Plaza Tol Sg Dua
tapi disebab kan ada beberapa insiden yg tak diingini
maka nye kami menerus kan perjalanan kami dgn 2 kereta nie
sampai ke Bukit Merah sana nuuu...

tunggu check in sejam lebih...
lepas check in, solat & rehat jap kat bilik...
lepas tu dalam pukul 4 kami semua keluar
acu ajak diaorg semua ke Pulau Orang Utan



dah nama pun pulau kan...maka nye nak ke sana kena le naik bot
disebab kan tak reti beranang, maka nye risau le jugak acu nie
hehehehee....tapi bila pekerja tu cakap dalam 15 minit je ke sana
so, acu try to tenang kan fikiran.."ala..kejap je..i'Allah tak de apa2"..hehhee


nie masa kat jeti tengah tunggu bot datang
yg baju purple dalam gambar atas nie, tu le mak acu...
mak acu putih tau...hehehehee..tu sebab acu putih gak..ahaks
yg sekeliling tu semua nye anak sedara acu...
muslimah je diaorg...tapi mak sedara dia..emmm..hampeh...hehehehe
lebih kurang 15 minit tunggu, bot pun sampai...

naik je bot, terus pakai jaket keselamatan...takut punye pasal...hahahhaa
seperti yg diberitahu, perjalanan cuma amik masa 15 minit
lepas tu Alhamdulillah selamat sampai ke Pulau Orang Utan


acu & Anuar bergambar depan Jeti..belakang acu yg interprem tu Habib
diaorg nie anak abg acu yg teman kan mak acu di kampung...
mak & ayah diaorg tak datang...ada hal...
so, diaorg 4 beradik je la yg ikut...

sampai kat pulau tu ada pegawai yg menyambut kami
dia ditugas kan memberi penerangan sambil
bawa rombongan kami berjalan melihat org utan kat situ
emm...jalan lebih kurang 1KM le...

tapi seperti biasa la...manusia jenis suka bergambar nie
memang tak akan melepas kan peluang nye lah...amik gambar
dah tak peduli sangat pun apa dia terang kan..hehehhee
sebab nye dah gile gambar... :-D

lepas abis jalan 1Km tu, kami di bawa ke tempat baby org utan nie lak
so,cute...acu suka tengok telatah baby orang utan nie
anak2 sedara acu lagi le suka...
terutamanye si kecik....khairi...
betul2 macam manusia...


nie salah sekor anak orang utan tu..
nama dia April...sebab lahir bulan april 2008
siap pakai pampers lagi...so sweet...macam anak manusia
syok tengok keletah dia...
dia nie lak dah tau ramai org dok tengok dia
macam2 aksi dia buat..hehehhee

lebih kurang 30minit kat pulau nie...time tu balik ke darat...
kesimpulan nye...best datang pulau nie
tengok gelagat orang utan kat sini
acu first time datang...tu yg suka sangat...

kalau dah kaki posing, tak kira kat mana
semua nye nak bergambar je keje nye...hehehehee
15 minit kemudian kami sampai ke darat...

lepak kejap kat ruang legar nie...posing sekeping 2..
pastu balik rehat...
anak2 sedara acu semua pakat tak sabar nak turun mandi kolam
kat bawah apartment tu....

malam nye pula, acu turun bersiar2 dengan anak2 sedara acu
nampak pula le tertulis "Dewan Karaoke"
uish...ati dah meronta2 nie...nak berkaraoke...hehehehe
tanya anak2 sedara acu, semua nye berminat...

sekali bila p tanya kat kaunter, mamat tu cakap dah ada orang booking
ala....sedih nye...tapi mamat tu minta no henpon acu
kata nye if dalam pukul 10.15 orang tu tak datang,dia akan call acu...

dalam ati masing2 nie semua pakat dok berdoa moga2 orang tu tak datang
sementara menunggu pukul 10.15pm, kami semua lepak kat kolam dulu
sambil bergambar sekeping dua...


dah lama lepak..tengok jam dah pukul 10.20..
iskh..tak call pun mamat tu
so,acu minta anak sedara acu yg lelaki pi tanya kat kaunter tu balik
dan memang rezeki anak2 sedara acu
kami dapat berkaraoke sejam...pukul 11 smp pukul 12...
so, apa lagi...melalak tak hengat punye...hahahahahaa
and acu??? very enjoy dengan diaorang semua...
terasa bangga sekejap bila ada anak sedara acu cakap ::

"nasib baik ada acu...dapat gak keluar malam.
kalau tak, malam2 mcm nie lepak kat bilik je la"

hehehheee...prinsip acu bila pi holiday satu je...
kalau nak lepak kat hotel baik le dok umah je...kui..kui..kui..



lepas pukul 12...semua dah ngantuk...
balik bilik..tido...zzzzzzzzzzzzzZZZZZZZZzzzzz...

aktiviti esok nye 26/12/2008, dalam pukul 10am
semua bergerak ke waterworld....
tak sabar nak masuk mandi nie...
acu dah bertahun2 tak datang sini...
tu yg tak sabar sangat tu....hehehhee

nasib baik le beratur tak lama sangat sebab masih awal
huh...apa lagi jom kita...ENJOY...
tak sabar nye nak berendam dalam air...hehehhee

kami mandi kat waterworld tu dari pukul 10 pagi tu
sampai pukul 3 lebih...
muka acu daripada cerah bertukar ke merah...gelap
kaki acu pun sama...abis gelap jadi nye
gara2 nak jadi omputih...tak nak letak sun block
nak gelap kan kulit konon nye...
ha..amik kau...memang gelap betul...kui..kui..kui...

masa on the way nak ke kereta
acu terserempak dengan suria...dia pun datang bercuti
ke Bukit Merah tu dengan family dia...
lupa pulak la nak amik gambar dgn dia
sebab acu dah penat sangat...

ingat kan lepas balik ke apartment, petang tu nak turun
mandi kat kolam bawah tu pula...
tapi acu cancel...sebab nak keluar pi cari makanan untuk dinner
kakak acu bawa kami ke pasar malam Taiping....

malam nye seperti biasa, acu memang tak lekat kat bilik le
acu ajak anak2 sedara acu ke ruang legar waterworld
ingat nak beli souvenir untuk si dia...
so, dalam pukul 9 mlm kami keluar ke sana

acu beli 2 fridge magnet untuk acu
and samurai @ pembuka surat untuk dia
pastu si Anuar layan main game kejap



lepas tu balik ke apartment semula
lepak kejap tengok bola MU lawan...(lupa lawan dgn sapa)
abis game, acu ajak abang acu bawa kami pi minum
abang acu bawa kami pi Restoran Nasi Kandar Khalid

servis restoran nie very bad
tunggu minuman...Ya Allah...lama gile...
pastu boley pulak la salah antar air...teruk betul
tunggu roti canai kosong pun lembab
emm...apo la punya kedai...



lepas makan semua balik ke bilik masing2...
tido...zzzzzzzzzzZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzz

esok nye 27/12/2008 lepas je sarapan
acu & the gang...hehehehee turun mandi kolam
mak oi...sejuk nak mapuh...hahahhaa
best....kami sangat2 la enjoy...
sewa bola sebiji...kami main bola dalam air
geng laki lawan geng pompuan...
keputusan nye...32 - 27
sapa menang??? tentu nye lah geng laki..hehehehee



kami mandi kat kolam sampai pukul 11
semua naik ke bilik sebab nak siap untuk check out..balik
so, almost 1pm kami check out
dan bergerak balik ke rumah masing2....

tamat le percutian acu 3 ari 2 malam di Bukit Merah Laketown
acu memang enjoy dengan percutian nie...best
insyaAllah panjang umo..tahun depan bercuti ke tempat lain pula

19 xoxo:

nurdaniella said...

bestnyer, bercuti ngan kaum kerabat.. mandi tak ingat dunia, sampai berbelang tangan.. hehe.. pipi pun dah terbakar dah..

@cu SaYaNg said...

hahahaha...tu la kak nur...
kunun2 nye nk jd omputih
amik ko...berbelang2 badan..hehehe

erisya nor said...

acu...comel nyer april tuhhhh ...kalau tak mau muka belang...gunalah masker bengkuang/sengkuang (mustika ratu) insyaAllah putih balik yang mana terbakar dek mentari tuh :)

@cu SaYaNg said...

ye ke akak?
thanks for d petua
blk nnt acu p cari lah masker tu
erk..blh sapu masker tu kat tangan & kaki x kak?
kat situ kesan nye lum ilang lg aaa... :-D

nurdaniella said...

waahh.. erisya siap promote mustika ratu nyer produk.. ni rupanya petua dia yer..

aini said...

piah...lamanya kita tak jumpa...bestnya tengok g holiday...sakan lorr...heheh...bila piah balik aloq staq...call la aini...bleh kita jumpa...or mai ja rumah aini yang dekat dengan pacific nih...hahhaha....
oooo.....piah kata aini berisi ya dalam blog farah..hahhaha...memang pun...tak macam dulu dah...sekeping macam papan tu...;)

ok piah....hope to hear from u soon...ni contact no aini 0124600319

aini said...

piah...lamanya kita tak jumpa...bestnya tengok g holiday...sakan lorr...heheh...bila piah balik aloq staq...call la aini...bleh kita jumpa...or mai ja rumah aini yang dekat dengan pacific nih...hahhaha....
oooo.....piah kata aini berisi ya dalam blog farah..hahhaha...memang pun...tak macam dulu dah...sekeping macam papan tu...;)

ok piah....hope to hear from u soon...ni contact no aini 0124600319

aini said...

piah...lamanya kita tak jumpa...bestnya tengok g holiday...sakan lorr...heheh...bila piah balik aloq staq...call la aini...bleh kita jumpa...or mai ja rumah aini yang dekat dengan pacific nih...hahhaha....
oooo.....piah kata aini berisi ya dalam blog farah..hahhaha...memang pun...tak macam dulu dah...sekeping macam papan tu...;)

ok piah....hope to hear from u soon...ni contact no aini 0124600319

@cu SaYaNg said...

agak nye kan kak nur,kak erisya nie jd duta mustika ratu kot...sbb tu dia jd tukang promote..hehehee
tp ok gak tu...x de la pening pala acu dok pk mcm mana nk ilang kn kesan terbakar nie

@cu SaYaNg said...

hi aini..
yup mmg lama kita x jumpa
lps form 5 smp le skrg..dh lbh 1 dekad dah...
i'Allah bila2 sy blk cuti pjg
nnt sy call aini..kita jumpa...
oppss!!thanks ya sbb sudi jengok blog saya...hehehehe

PeminatJutawanMalaysia said...

seronoknye jalan2 ngan famili ni....

fazemy said...

Owh bestnya Bukit merah ni..tak penah pegi. tgk pic ni rasa nk pegi la pulak.

razifembi said...

Yang night cruise tasik...n then pegi zoo waktu malam ... ada pegi tak ...

boleh tahan gak n berbaloi dengan harga rm10 seorang...

rgds,

razifembi

P.Pinang

@cu SaYaNg said...

g la fazemy...syok ooo...hehhehe

@cu SaYaNg said...

x p pun aritu razif sbb mlm nye ada aktiviti lain..mgkn next time boleh try lak...

razifembi said...

yeah sure...

but dont forget to bring friends...

gelap..

razifembi said...

oh btw...

you posted your comment at wrong entry...

Cik Kham & Co said...

syonok nyer mandi manda....best ahh piah!

@cu SaYaNg said...

mmg best pun
ilang semua tensen..hehehehe