Followers

Seminggu Raya (erk..cerita basi..ahaks)

Monday, October 5, 2009

Orang lain semua nye bercerita pasal meriah nye raya
acu??? no story kah???
ada cerita tapi photo nye ilang...
thumbdrive acu mana ntah acu letak...uwaaaaaa
nasib baik le ada beberapa keping gambar dalam camera acu

tak pe lah acu cerita serba sedikit cerita raya acu
yang dah basi nie...hahahahhaa
walaupun basi acu tetap nak bercerita gak kat sini


19-September-2009

acu bertolak balik ke Kedah pukul 3.45pagi ari sabtu
singgah jumpa si dia kejap...bersalaman mohon maaf
pastu terus gerak dengan 2 anak sedara acu; amzar & anuar
kami singgah sahur di Restoran Jejantas Sungai Buloh
hidangan nie menjadi santapan sahur terakhir kami untuk tahun nie

tepat jam 4.30pagi kami meneruskan perjalanan kami...

"Ho..ho..ho..balik kampung...ho..ho..ho..balik kampun.."

iskh...tak sabar nye nak sampai ke kampung...
tapi perjalanan kami tak selancar yang di jangka kan...
kami tersangkut dalam jam...huhuhu

disebabkan pergerakan kereta terlalu perlahan
maka nye acu amik keputusan untuk berhenti rehat
dan lelap kan mata seminit dua di R&R Ladang Bikam
hentian nie sebelum Tapah...

lebih kurang 6.50pagi selepas subuh
kami pun meneruskan lagi perjalanan kami...
jalan masih jam tapi tak le seteruk tadi...
akhir nye kami selamat sampai kampung jam 11pagi...
bila jam macam nie, tak guna pun bawa keta turbo...huh

sampai je kampung, sembang sekejap dengan adik beradik
lepas tu acu terus zzzzzzzzzzzzZZZZZZZZZZZZZZZZ
bila jaga je dah lepas zohor dah...

dengar kat dapur bising2...meriah...
mak & kakak acu dok balut ketupat daun palas
pastu abang & kakak dok potong daging
kakak ipar acu dok potong & basuh ayam
ada yang dok memotong sayur...basuh udang & sotong
rupa2 nye petang tu diaorang plan nak buat BBQ untuk berbuka nie
padan le anak2 sedara acu dok sibuk cari sabut...

so, petang tu BBQ menjadi hidangan untuk kami
berbuka di akhir Ramadhan...

malam nye pula, kakak acu busy kat dapur
ada yang sediakan kuah gulai untuk cicah ketupat
ada yang sibuk merebus ketupat...sibuk menyediakan bahan
untuk masakan juadah di pagi raya esok...
hidangan mee bandung utara jadi juadah kami dipagi raya
acu lak sibuk isi kan kuih raya dalam balang kuih...
anak2 sedara acu bz main bunga api...



20-September- 2009

acu bangun pukul 6.30pagi..kemas apa yang patut
Ana tolong iron kan baju acu...tq na...hehehehe
lepas mandi sunat ari raya, kami siap2 nak ke masjid
kakak acu sempat tinggal kan pesan pada anak2 sedara acu
minta diaorang sedia kan apa yang patut if orang datang beraya
time kami belum dari masjid nanti...

lepas solat sunat, agenda pertama ziarah kubur
kubur arwah ayah acu, arwah abang ipar & arwah nenek acu
lepas ziarah kubur, terus balik ke rumah..
isi perut sambil menonton tv...
budak2 datang dilayan oleh anak2 sedara acu

lepas tu kami mula le pegi menziarah umah sedara mara yang dekat
most of adik beradik mak & arwah ayah acu tinggal
di kampung yang sama..so, senang le nak beraya

kami beraya dari tengahari tu sampai le ke malam...
untuk raya pertama tu cover semua sedara mara sebelah mak acu



21-September-2009

Raya kedua time untuk pergi menziarah saudara sebelah arwah ayah
tapi raya kedua nie acu tak ikut...acu jaga rumah...
petang tu sekali lagi kami buat BBQ untuk santapan dinner kami
so, lepas pegi beraya..abang & kakak acu pergi ke pasar
beli bahan2 untuk di masak...

sekali lagi..mak, kakak2 & acu sibuk menyiang apa yang patut
malam nye lepas maghrib baru sibuk membakar segala bagai
tapi kali nie no more daging or ayam...just udang, sotong & ikan


22-September-2009

raya ketiga nie, acu tak berapa sihat...sakit perut..
so, pagi tu memang terbongkang je la...uwaaaaaaa
memandangkan ari nie, kakak acu yang tinggal di KL nie nak balik
maka menu ari nie special sikit...burung merpati...
nyum..nyum...sedap nye....masak lemak merpati
but sori no photo....huhuhuu

dan lepas lunch tu, sesi bagi duit raya...
selain duit raya, tahun nie acu bagi diaorang souvenir
yang acu beli di Turki aritu...

lepas tu, time to say good bye pada family kakak acu
diaorang balik awal sebab 2 daripada 3 anak nye nak exam
yang sulong trial SPM & 2nd exam PMR


23-September-2009

ari nie, acu, mak & kakak acu keluar beraya
acu pegi beraya rumah kawan acu...
dulu nye family dia tinggal di belakang rumah mak acu je
lepas datuk dia meninggal, diaorang pindah ke rumah datuk dia
dah lama gak acu tak jumpa diaorang

acu & kawan acu nie hampir2 bertemu jodoh dulu
tapi tak jadi..apa nak buat dah tak de jodoh...hehehhee
nie cite ala2 cinta monyet la...
but kami still jadi kawan baik sampai sekarang


24-September-2009

ari nie pagi2 lagi acu keluar dengan salah sorang kakak acu
kami pergi kedai perabot...mau cari apa ya???
sebenar nye sebelum kakak acu balik ke KL
dia ada tinggal kan duit..dia minta acu beli kan sofa untuk mak acu
kira hadiah raya le....walau pun dapat selepas raya...hehehhee
cari punya cari, nie yang acu berkenan..
so, terus confirm minta tokey tu antar ke rumah mak acu
suprise untuk mak acu...dia tak tau pun...hahaha

and kebetulan pula ari nie birthday salah sorang anak sedara acu
si shifa nie...

so, kakak acu yang sulong dah berjanji dengan dia
nak belanja dia makan pizza...
kami yang lain2 nie seperti biasa jadi pengiring le...hahahaha



25-September-2009

pagi nye tak de ke mana2...just rileks kat umah je
petang lepas jumaat tu acu, kakak, mak & anak2 sedara acu
pegi ke Sungai Petani...kakak acu yang kedua buat open house
kami pegi 2 keta..keta acu & keta kakak acu

acu keluar dulu sebab nak singgah basuh keta...
maklum le esok dah nak balik KL...
keta dah tak nampak rupa keta lagi dah...hahahaha


2 orang peneman acu aritu...si Habib & Mimi


lepas abis beraya di rumah kakak acu, kami ke Tesco
acu beli barang dapur sikit pastu
both of them beli barang2 nak bawa balik ke asrama...


26-September-2009

dalam pukul 11.30pagi, acu bersama 2 orang kakak acu
pergi open house Senator Mejar Jeneral (B) Datuk Jamil Khir Baharom
dia nie anak kepada kawan arwah ayah acu
dan bekas bos kepada kakak acu...masa Datuk dalam Kagat Tentera dulu le

ramai jugak le tetamu..ye la kan...Datuk punye open house
mesti le ramai VIP & orang2 sekampung & sedaerah yang datang
most of VIP yg datang tu kawan2 arwah ayah acu...
masa tu le terus terkenang kan arwah ayah..huhuhu

lepas makan, kami pergi berjumpa dengan Datuk...
untuk say hi & thank you...
dapat le buah tangan dari Datuk untuk kami sorang satu

lepas salam & peluk cium kami minta diri le...
balik rumah terus packing barang
lepas zohor dalam pukul 2.45petang acu bertolak balik ke KL
bersama dengan 2 anak sedara acu; Anuar & Ana

Alhamdulillah jalan tak jam...
kami singgah rehat kat R&R Simpang Pulai
kemudian terus kan perjalanan ke KL
acu terus antar Ana ke Shah Alam
dalam pukul 7 sampai le hostel Ana
pastu acu & Anuar terus gerak ke rumah acu

esok nye baru acu antar Anuar balik...


tamat le sudah cerita seminggu acu berhari raya di kampung

sekian, terima kasih...

2 xoxo:

SYAbAR said...

Salam Acu,

Dah dpt jemputan ke rmh terbuka kami sekeluarga kan! Jumpa nanti....

@cu SaYaNg said...

syabar::

dah...insyaallah if x dak apa2 halangan smp le acu ke sana...