Followers

~Cheng Ho~

Sunday, November 2, 2008

Petang semalam acu keluar dengan dia...
lepas maghrib dia amik acu kat KLCC
acu pi sorang je ke KLCC
sementara dia balik umah setel kan hal dia
pastu dia ajak acu pi makan...

Dia :: Nak makan kat mana?

Acu :: Ntah...ikut la...tak de idea

dia drive je keta tu tanpa banyak soal...
dalam ati tertanya2 gak mana le dia nak bawa acu nie..
arah jalan nye nak menuju ke Wangsa Maju
mana le nie...suprise gile...hehehhee

sekali dia belok masuk ke jalan tepi Carefour Wangsa Maju
belakang Carefour tu memang le banyak kedai baru buka...
emm...mungkin dia nak try kedai baru kot..

kedai makan mula2 yg kami jumpa Restoran Mek Yam..
rupa2 nye nie restoran kawan dia
supposed dia nak jumpa kawan dia kat situ
tapi cancel sebab kawan dia ada hal....

jalan lagi ke depan...ada Kafe Shani
kata dia, nie milik pelakon Syanie...
jalan lagi ke depan lagi ada restoran lain lak
tapi acu lupa :D

dia macam tercari2 je...

Acu :: cari restoran apa?

Dia :: ada le...mana boley bagitau....

iskh...suspen nye..aritu dah buat suprise dah
Nagomi Shabu Shabu
kali nie apa lak...tapi dalam ati acu kuat mengata kan
dia nak bawa acu ke Restoran Cheng Ho...
ala..restoran Amy Search tu....

dan akhir nye...di antara Restoran Kerisik & Aicu Kopitiam
acu nampak le signboard yg tertulis 'Cheng Ho'
macam mana acu terjua masa Shabu Shabu aritu
dan ari nie sekali lagi acu teruja tengok perkataan Cheng Ho tu

senyuman acu melebar...dia diam je
tapi acu tau dia suka sebab nampak wajah acu sangat ceria
tak abis2 mulut acu ucap thanks kat dia
sebagai balasan nye acu cakap kat dia

"Suka..suka...tak pe,aku belanja...thank you Yang.."

dia cuma senyum je... ;)

masuk je dalam tu, tengok penuh je orang...
ada dalam 2-3 meja je yg kosong
kami amik tempat depan cashier...
lagi pun dekat dengan TV...

keterujaan acu sedikit tergugat
bila mana waiter tu datang antar menu...
so funny...restoran yg luaran nye nampak gah
tapi menu nye hanya kertas A4 photostat biasa je
rasa nye, menu warung2 kat tepi jalan Kampung Baru
lagi cantik menu nye...

sekali lagi acu sedikit terkejut
bila tengok price list untuk menu yg ditawarkan...
ada yg acu rasa tak sepadan harga tu dengan makanan tersebut
itu pendapat acu la kan...acu tak tau le orang lain nye pendapat

belek punye belek, last2 dia suruh acu order
acu pun selak depan, selak belakang
akhir nye acu order

~ nasi putih 1 (untuk dia je...)
~ kerapu masak spicy sauce (Cheng Ho) - nie Amy yg rekemen dlm paper
~ scramble egg + crab meat (small size)- pun Amy yg rekemen dlm paper
~ hong kong kailan oyster sauce (medium size)

hong kong kailan tu memang ada 2 size je...medium & large
sementara menunggu, kami dihidangkan dengan kacang

menunggu makanan tu sampai tak le lama
memula sayur kailan sampai dulu
pastu ommelete pastu kerapu
last sekali baru nasi sampai...
emm...cara penghantaran makanan nie pun dah nampak tak pro
sebab biasa nye restoran besar2 mcm nie
makanan akan di hantar serentak mengguna kan dulang besar

nie le makanan yg kami order tadi + price nye sekali
korang nilai le sendiri berbaloi atau tak harga nye

1) Hong Kong Kailan Oyster Sauce - RM18.90


** utk kailan nie, acu rasa memang mahal. kailan tu sikit.
acu rasa mungkin restoran nie nampak eksklusif
so, harga pun perlu le eksklusif gak...emm...
kuantiti kailan RM18.90 tu sama dengan kuantiti untuk harga RM4.00
kat restoran di Kampung Baru

2) Scramble Egg +Crab Meat - Rm14.90


** untuk telur hancur + crab meat nie pun acu rasa harga nye mahal gak.
biasa nye harga makanan small size jarang melebihi RM10...

3) Kerapu Spicy Sauce (Cheng Ho) - RM26.90


**untuk ikan nie, memang ok.sebab ikan nye besar gak.
if korang nak try, memang acu suggest kan le Kerapu Cheng Ho nie...
cuma kuah tu sikit sangat...

4) Nasi putih sepinggan - RM1.90

masa nak buat bayaran, staff dia minta kami isi kan borang komen
so, acu bagi komen kat situ price tak setimpal dengan kuantiti makanan.
sebab hanya tu je acu tak puas ati...
bukan apa, aritu dalam paper Amy cakap
restoran dia menyedia kan makanan yg boleh dimakan oleh
semua lapisan masyarakat...
tapi pada acu, acu rasa sebalik nye...ntah le

sebelum balik, acu sempat le snap sekeping gambar dgn Laksamana Cheng Ho
yang mana poster gergasi tu ada terletak kat luar restoran


3 xoxo:

aramis2177 said...

Loh...BAPAK mahai ok!!!kailan tu dah sah2 kalau wat sendiri br baper hengget.....harga tu kalau amy search sendiri yg masak boley laa aku consider....huhuhuh
*jahat x mulut aku!*

psstt..aku ada tagged hang..cek kat blog aku!

@cu SaYaNg said...

muahahaa...tu la pasai
aku mmg x puaih ati pasai harga kailan tu...

erk..kena tag lagi ke?

Anonymous said...

Gooey Ducks grow to about two pounds in four or five years.
[url=http://www.gooey-duck.com/]gooey duck[/url]