Followers

~Nagomi Shabu Shabu~

Tuesday, October 28, 2008

Pernah dengar Restoran Shabu Shabu Nagomi tak?
acu penah dengar dalam Jalan Jalan Cari Makan
acu penah ajak dia try makan kat restoran nie dulu
tapi dia tak nak...
emm...mungkin sebab tak tau apa hidangan yg disediakan kot
atau mungkin dia tak suka dengan japanese food
maklum le dia suka dgn western food

tapi malam tadi memang rezeki acu...
dia buat suprise untuk acu...
dia bawa acu ke Restoran Shabu Shabu di Menara Hap Seng KL
walahweh...acu memang terkejut...terus terjerit

"Hah!! shabu shabu??"

padan le acu tanya nak ke mana dia tak cakap
ikut je lah...kata nye

memang acu teruja....i'm very happy
sebenar nye kawan dia; Zul ada keje kat sini
jadi chef kat Nagomi Shabu-Shabu nie
kawan dia janji nak belanja both of us
sebab dia beli side mirror keta acu
sebagai bayaran nye, zul belanja makan kat sini le

masa mula2 dpt menu tu...jakun gak le
sebab tak tau apa yg perlu diorder..hehehehe
nasib baik le zul ada...
dia le yg terang kan pasal set makanan kat situ

menu pilihan kami tentu lah set shabu shabu dgn
pilihan rib eye untuk dia & duck untuk acu
set shabu shabu nie disertakan dengan nasi
memandang kan acu tak makan nasi
so, acu tukar nasi tu kepada Udon mee (ala2 laksa)
dan dia lak tukar kan nasi tu kepada Ramen mee (ala2 mee kuning)

sebelum makanan sampai, amik gambar dulu :D


depan acu tu ada pot untuk rebus kan makan tu semua
ada 3 jenis pilihan sup...spicy, chicken & 1 lg tu acu lupa nama nye
acu pilih spicy & dia pilih yg 1 lagi tu...(sori le mmg tak ingat nama sup tu)
waitress kat sini tuang sup dalam pot tu
menggunakan kettle with a long sprout...so funny..hehehee


di meja nie gak diletakkan cara2 untuk makan shabu shabu nie
ada 5 steps semua nye..so, for those yg tak tau
tatacara makan nye, boleh le refer kat kertas nie
kami pun refer kertas nie gak...hehehehe



selain tu, shabu shabu nie didatangkan dengan 3 perisa sos
mai acu kenal kan sos2 nie dengan korang semua ok...
from left ::
Goma ~ biasa nye di makan dengan meat. ekceli ia nya peanut butter
chilis ~ ni sekadar memenuhi selera orang mesia yg suka pedas
Ponzu ~ sesuai di makan dgn sayur. rasa nye masin sebab ia nye KICAP


bila makanan sampai je, mak datuk...banyak gile..membukit tu...
iskh...boley ke nak abis kan semua nye nie


agak2 korang acu boley abis kan ke tak?
emm...tunggguuuuuuu....
opss lupa nak bagitau dalam pinggan tu apa sayur yang ada
dalam pinggan tu sebenar nye ada ::

~ cendawan butang
~ cendawan tiram
~ carrot
~ rebung
~ bawang
~ daun bawang
~ 3 ketul tauhu putih
~ kobis jepun
~ mee ala2 soun

banyak kan? tapi tak pe sebab semua nye sayur...
tengok le gambar acu depan makanan2 tu...sungguh banyak


nie rib eye untuk dia...nampak banyak kan?
sebenar nye slice daging tu sangat nipis...
terlalu nipis...celup dlm sup yg mendidih tak sampai 1 minit
dah masak daging tu...


nie lak daging itik yg acu order


sama gak macam rib eye tadi...daging itik nie pun nipis je
nak gaulkan telur kat tengah tu ada cara nye....
hanya yg pakar je boley buat...hehehehe


mula2 girl nie cedok telur tu kemudian disapu ke setiap slice daging itik tu
pastu lebihan telur tu digaul kan dengan daging yg kat tengah2 pinggan tu
pastu daging kat tengah tu dibentuk menjadi bebola...kira meat ball le
pastu...rebus le....hehehehe


SEDAP!!!!!
sup dia pun sedap...
acu suka cicah daging dgn kuah goma
perit nye nak abis kan semua makanan2 nie
walau pun sayur, tapi sebab ia nye banyak...
makan pun lambat2 je...hehehehee

nie air yg kami minum...ala2 green tea
tapi sejuk...acu lupa lak nama air nie


kalau korang nak tau, mana2 pelanggan yg dpt mengabis kan semua makanan tu
akan diberi ais krim percuma...huhuu...
boley ke nie nak abis kan???
acu nak ais krim tu....

demi azam yg tinggi untuk mendapat kan ais krim tu, akhir nye acu berjaya
abis kan semua makanan yg acu order....YES!! YES!!!
hahahahaa....sebenar nye acu ngelat...
acu letak kan sayur2 yg acu rasa dah tak leh nak makan ke dalam pinggan sayur dia
kui..kui..kui...dia pelik kenapa sayur dia tak abis-abis..hehehehee
sori dear...acu nak ais krim...hehehehehee

lastly, both of us dapat makan ais krim....
sebab nye part dia, zul tolong abis kan...
kami order ais krim green tea...atas nye ada kacang merah
sangat sedap...kalau ada sesapa yg penah main game Diner Dash 2
ais krim nie ada dijadi kan dessert dalam game tu utk part restoran jepun


dan nie lak ais krim black sesame soy milk
nie pun sedap...acu suka both ais krim nie
disebab kan suka...dia cuma dpt rasa 1 sudu je
yg lain semua nye acu abis kan....hahahahahaa
sian dia kan...tak pe lah...dia pun nak sembang je
baik le acu makan...ais krim tu dah cair kalau nak tunggu dia makan



Kesimpulan nye, acu memang suka makan shabu shabu nie
thanks a lot to zul....and also thanks to my darling
nie le zul...kawan dia yg belanja kami makan malam tadi

2 xoxo:

Cik Kham & Co said...

best2..aku suke seh mkn2 mcm nih..kalo ajak laki aku pun lom tentu dia nak tuh....
mcm mkn steamboat jek....

@cu SaYaNg said...

lebey kurang je dgn stembot..tp ada steps2 nye...

tapi aku..bedal je...janji bende alah tu masak..hehehee