Followers

Melaka - KL

Monday, December 28, 2009

Tarikh:: 15-12-2009
Destinasi :: Melaka - KL

Destinasi terakhir kami untuk percutian kali nie ialah Melaka
lepas check out dari Ancasa Hotel, kami ke pekan PD kejap
pastu dalam pukul 12.45 kami bergerak ke Melaka
kami tak ikut highway....ikut jalan biasa je...
macam le pandai sangat...hehehee...

tempat pertama kami tuju ialah Menara Taming Sari
dah lama acu teringin nak ke sini...

turun dari Menara tu, anak2 sedara acu nie nak beli souvenir
ada yang beli tshirt yang di tampal dengan muka sendiri

dan ada yang mengabadikan muka diaorang pada karikatur
yang dilukis oleh seorang pelukis jalanan kat situ..abg eyzan

lama kami nie menunggu...nasib baik ada tempat duduk kat situ
dah abis muka diaorang nie di lukis
kami pun bergerak ke tempat lain lak

kali nie kami naik river cruise lak..first time nak naik nie..
best gak rupa nye...hehehhee
tengok permandangan di tepi2 sungai tu
sambil kadang2 menghidu bau busuk sungai tersebut..hehehee

dah penat berjalan, jam pun dah dekat pukul 7...
kami singgah sekejap kedai souvenir
untuk beli buah tangan sebagai tanda kenangan

hajat di hati lepas abis berjalan kat Bandar Hilir nie
ingat nak singgah Alor Gajah masa on the way balik nanti
nak makan cucur udang yang femes tu & beli pencicah nye
acu memang suka cucur udang tu
tapi memandangkan hari dah malam, terpaksa la di batal kan niat tu

tapi Alhamdulillah kuah pencicah tu pun ada dijual di Bandar Hilir nie
cuma harga nye sekali ganda mahal dari Alor Gajah la...
kalau di Alor Gajah sebotol berharga RM2
tapi di Bandar Hilir nie harga nye RM4..atau 3 botol RM10

so, dah abis beli souvenir kami pun bertolak balik
on the way balik singgah masjid untuk solat
sampai KL dalam pukul 9.45malam...
erk...macam laju je acu bawa...tak sampai 2 jam dah sampai BTHO

sampai je terus cari kedai makan...
pastu balik rumah kakak acu...
malam tu, acu tidur sana je...
nak drive tak de keta sebab si dia nye amik keta acu untuk servis

abis le percutian kami sekeluarga untuk tahun nie..
sepatut nye lepas balik dari Melaka tu nak ke Cameron Highland
pastu nak terus ke Bukit Merah..tapi cancel...
so, cuti acu sampai 20hb je la...
acu berehat sepuas2 nye kat rumah...
badan memang letih sebab acu yang drive sepanjang percutian kami tu

kali nie mak acu tak dapat join sebab banyak sangat jemputan
tu sebab acu, sorang kakak & anak2 sedara acu je yang bercuti
sedih juga sebab mak tak ikut
tapi sebab benda dah plan semua nye so, kami terus kan juga la...

tak pe mak..insyaallah panjang umur, nanti kita bercuti bersama lagi