Followers

21 Ramadhan 1431

Tuesday, August 31, 2010

Kejap je kan ari nie dah 21 hari kita berpuasa...syukur Alhamdulillah..
memandang kan ari nie cuti so, acu masak je untuk juadah berbuka petang nie
seperti biasa la kalau acu masak, menu nye simple je...hehehe

ari nie menu acu cempedak goreng sebagai pembuka selera
meatball sebagai menu utama & buah kiwi sebagai pencuci mulut
penghilang dahaga acu ari nie holick panas

buah cempedak tu acu beli semalam petang masa on the way balik dari opis
acu nampak ada sorang makcik tua jual buah cempedak nie tepi jalan
kesian je tengok makcik tu so, acu bagi signal berenti tepi jalan
beli buah cempedak yang kecik ..cukup le untuk acu sorang
nak bagi kat jiran, diaorang tak de la pulak..
agak nye cuti panjang mungkin diaorang balik kampung...

emm...menu dah ready cuma tinggal nak rebus sayur sebagai pelengkap meatball
potong buah dan buat air je lagi...
pastu layan Syurga Cinta sambil tunggu azan....hehehehee

selamat berbuka ye semua...

Hepi National Day & Hepi Birthday..!!!

Merdeka..!!! Merdeka..!!! Merdeka..!!!


Genap 53 tahun kita merdeka...Alhamdulillah
kita masih lagi diberi kesempatan oleh DIA untuk bernafas di
tanah air tercinta...MALAYSIA...
semoga kita semua hidup aman & damai selama-lama nye


31 Ogos juga merupakan bufday salah seorang anak sedara acu; Habib
tahun nie genap umur dia 17 tahun...
di kesempatan nie, acu nak ucap kan Hepi bufday to Habib
semoga di panjang kan umur & diberi kesihatan yang baik
semoga terus berjaya dalam hidup...amin..


sambil menulis entry nie, acu tengah tengok showcase FT kat HRC aritu
mana la tau kot2 terselit muka comel acu nie...hahahahhaa

nie 4 orang kenalan baru yang acu kenal masa showcase FT aritu
kecuali yang bertudung kat depan tu le...dia partner acu malam tu
sangat..sangat...sangat..happening...!!!!! BEST..!!!!!


Why parents are always stressed

Monday, August 30, 2010

macam mana la kalau dapat anak-anak yang nakal macam nie kan???
kadang-kadang buat mak ayah stress tapi bila di ingat balik
confirm gelak besar punye....muahahaaa









erk...nie pengakuan jujur & ikhlas daripada acu nie
adegan seperti dalam gambar ke-5 tu acu penah buat masa kecik2 dulu
mangsa nye, adik kawan acu kat kampung...muahahaaa
mamat tu suka benor berbogel..acu nie pulak tak penah tengok 'benda' tu
nampak comel je...so, selalu la dia meraung sebab acu dok tarik & jentik
muahahahaaaa....jahat nye kan???
sampai sekarang, family dia akan ingat kan acu insiden2 tu semua
bila ingat2 balik memang le memalukan...hheheheehee
tapi sampai sekarang kami tetap bersahabat baik...


19 Ramadhan 1431

Sunday, August 29, 2010

Hari nie acu kembali berbuka kat rumah..
malas nak ke pasar ramadhan, acu amik keputusan masak sendiri
fuyoo...macam le masak best2...hehehehe
nie je juadah acu berbuka tadi...

ayam goreng bersalut tepung sebagai pembuka selera
megi goreng sebagai menu utama...
buah mangga sebagai pencuci mulut
dan minuman coklat panas sebagai penghilang dahaga...

apa???? berbuka dengan megi goreng????
ya..semua gara2 terpengaruh dengan iklan
mee goreng sedap...terliur menengok nye
tu yang tadi acu buat megi goreng...hehehhee



18 Ramadhan 1431

Sabtu semalam acu ke rumah kakak di BTHO, Cheras
tido sana sebab kakak acu datang dari kampung
dengan 4 orang anak sedara acu...
acu bukan seorang diri ke sana tapi bersama dengan Anuar..

pagi tu cuma lepak je kat rumah kakak
layan cite Boys Over Flower...
cite Korea yang tak jemu acu tonton...oh..i Love Gu Jun Pyo

lepas asar, kami semua bersiap2...nak ke KL..
nak berbuka puasa kat sana sekali gus bershopping
sebagai memenuhi permintaan, acu bawa diaorang berbuka di Kampung Baru
on the way ke sana, acu call untuk booking dan order makan
nanti sampai tak de la kena menunggu lama sangat..

sementara nak tunggu waktu berbuka
kami menjamu mata di sekitar Pasar Ramadhan kat situ..
beli bubur kacang sebagai pencuci mulut & juga roti john
pelengkap selera berbuka...

kami bershopping di tempat kegemaran kebanyakan orang
di mana lagi kalau bukan kat Jalan TAR...hehehehe
tapi ada gak orang tak suka sebab sesak...
seperti setiap tahun, beribu-ribu manusia menbanjiri Jalan TAR nie
acu suka ke sini sebab harga nye berpatutan...
yang penting kena pandai tawar menawar...skill nie kena WAJIB ada..hehehe
puas tengok diaorang dapat apa yang diaorang nak...

apa yang acu shopping??? baju raya??? kasut raya?? kuih raya???
emmm....kasut raya je yang dapat...baju nye belum...
macam kelakar je kan dah besar2 pun nak kena beli kasut raya lagi..hehehe
biasa nye acu beli baju raya di deretan kedai baju berdepan dengan SOGO
dah malam kedai2 nye dah tutup...
nampak gaya nye kena la pegi sekali lagi untuk cari baju lak...

kami bergerak balik dari Jalan TAR tu dalam pukul 12 lebih...
bila dah tengah malam manusia dah makin ramai...
harga parking pun dah meningkat naik...huuhuhu

sampai kat rumah kakak, rehat sekejap pastu pun memula kan la operasi
di bantu dengan 4 orang anak sedara acu; Syikin, Fikah, Aini & Mimie

apa operasi nye???? jeng..jeng..jeng...
operasi mengagih agih kan kuih raya mengikut pesanan yang dah dibuat..

tu sebahagian daripada kuih yang dah siap untuk diagihkan kepada pembeli
siap keja pukul 2 pagi...mata dah mengantuk dah...
terus le zzzzzzzzzzzzzzzZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZz......




Tergamak nye...@#$%@^&&*

Thursday, August 26, 2010

acu tau ramai yang dah tengok video nie..
dah banyak tersebar dah di blog & juga FB
sedih sungguh acu tengok video nie...
perempuan melayu yang beragama ISLAM
bertudung litup....tergamak diaorang mempersendakan zikir Allah
Nau'zubillah....




semoga mereka di ampun kan oleh Allah...amin



Ayah...acu rindu Ayah..!!!



Hari ini genap 6 tahun pemergian arwah ayah acu...Cikgu Haji Ismail
pejam celik pejam celik kejap je dah 6 tahun
terasa baru semalam je arwah pergi...

masih terbayang di mata kenangan bersama arwah ayah
arwah ayah acu seorang guru yang tegas tapi berhati lembut
ramai guru & murid yang sayang kan arwah...
arwah juga seorang yang sangat kuat berpolitik
banyak memegang jawatan dalam parti politik
dan juga beberapa persatuan di negeri Kedah...

antara 8 orang anak kesayangan arwah
cuma acu; anak yang bongsu..anak yang paling rapat dengan arwah
tidak dapat memohon ampun & mencium tangan arwah untuk kali terakhir
sebelum arwah hembus kan nafas nye...
bukan rezeki acu untuk berjumpa dengan arwah di saat dia bertarung dengan maut
rasa terkilan & kesal masih menghuni lubuk hati acu...
andai masa dapat di putar kan kembali....tapi tak mungkin kan???

masih terlipat rapi di dalam almari di kampung
jubah putih yang acu beli kan semasa acu ke Dubai
sebagai pemberian untuk arwah ayah gaya kan di pagi raya

kain pelikat arwah ayah yang digunakan sebelum jenazah
dikapan masih acu simpan sebagai pengubat rindu acu pada arwah
hanya doa yang mampu acu sedekah kan untuk arwah
semoga arwah aman bersemadi di alam sana...
Al Fatihah untuk arwah ayah tersayang Haji Ismail B. Haji Salleh...

Sering ku tanya
Mana tujuan
Namun hampa jawapannya

Begitu pun masa
Tiada mengizinkan
Perginya
Tinggalkan semua

Perjuangan
Diperjuangkan
Demi Tuhan dia rela

Menghitung hari-hari
Mengenangkan kembali
Perginya
Bertemu Ilahi
Bilakah pasti

Ayah
Demi Tuhan ku bersyukur
Petunjuk-Nya menyedarkan kita
Meskipun dosa
Tiap hari ku pinta
Agar bersih
Semuanya

Penderitaan
Dan perjuangan
Jasamu
Tetap ku kenang

Suatu yang sedih
Bergumpal di hati
Tiada
Mampuku beri
Hanya doa terukir
Setulusnya murni
Ku pinta
Pada-Mu Ilahi
Setiap hari

ayah...acu terlalu rindukan ayah...




Anjing Buka Puasa??????

cuba korang taip kat GOOGLE "Najib buka puasa"
macam acu tunjuk kat bawah tu...

pastu korang tengok apa yang GOOGLE suggest kan???

pastu siap tanya tu...Did you mean: Anjing buka puasa

macam mana perkataan NAJIB tu boleh bertukar jadi ANJING lak????
ada ke anjing berbuka puasa?????
emmm...musykil...musykil....
ada sesapa yang boleh tolong jawab kan????




15 Ramadhan 1431

Semalam, jauh perjalanan acu untuk mencari tempat berbuka puasa
sanggup menempuh jam...

melalui jalan yang berliku-liku...

naik bukit..turun bukit...

setelah melalui semua tu, akhir tadaaaaaa....
dah sampai....

Restoran Haven...sebuah restoran yang terletak di atas bukit
di dalam hutan belantara...jauh dari kesibukan kota
acu berbuka puasa dengan MR.EE kat sini...

acu terbaca mengenai Restoran Haven nie dalam Metro Ahad
nampak macam best je..sebab apa best???
sebab sambil makan, kita boleh menikmati permandangan KL
dari puncak bukit nie..suasana nye sangat la tenang...

kekonon tengah menghayati permandangan la nie...
(macam poyo je...hehehehee )

sebenar nye restoran nie ada menyediakan set buffet
tapi buffet nye cuma pada hari jumaat, sabtu & ahad...
kalau ari biasa cuma ada pilihan set berbuka
terdiri Set A sampai le Set G
harga nye pula berbeza...dari RM15 hingga le RM35..

istimewa nye set berbuka nie kita boleh
makan dessert sepuas2 nye sebab disediakan buffet dessert
dessert nye bukan hanya kuih muih atau kek atau bubur atau puding je
tapi ada pizza...ada chicken wing dan banyak lagi

kalau tak berminat dengan set berbuka tu
ada juga menu ala carte...terdiri dari masakan local, western & arabic
pilih je selera mana yang nak...

so, semalam pilihan acu Set G..nasi beriani ayam
saje nak try sedap tak beriani dia...
(walau pun acu bukan penggemar beriani..)
MR.EE akan pilih menu feveret...Grill Lamb
(suka betul dengan kambing..iskh)
dan kami pilih bbq chicken wing sebagai appetizer

sebenar nye, set berbuka tu ada disediakan dengan air sirap bandung
tapi acu tak perasan so, acu order air lain
Lycee Milk Ice..sedapppppp...MR.EE pilih jus tembikai...

nie antara dessert yang sempat acu amik gambar
round kedua & seterus nye dah terlupa..hahahahaa

buffet untuk ari jumaat, sabtu & ahad berharga RM39++...
kalau korang nak rasa kelainan berbuka dalam hutan boleh la try ke sini...
sebenar nye kat atas menara nie ada 3 restoran
selain Restoran Haven, ada Restoran Look Point & Restoran Panorama


Restoran Haven nie terletak di Menara Tinjau, Pusat Pelancongan Menara Tinjau
jalan Ampang - Hulu Langat..atau jenguk kat sini
sebarang pertanyaan atau untuk booking boley call 016-2323999




p/s:: sesekali berbuka dengan unggas rimba best gak kan??? hehehee...




14 Ramadhan 1431

Tuesday, August 24, 2010

Kalau semalam acu berbuka cuma dengan roti john
tapi hari ke-14 terlalu meriah dengan makanan...huaaa
acu & Noi; kawan acu berbuka di Bangi Golf Resort


emm..not bad la makanan kat sini..macam2 ada
maaf la sebab tak amik gambar makanan
acu segan sikit..hehehehe

nie antara makanan yang ada kat BGR nie...
menu istimewa tentu nye lah kambing golek...

nie pulak antara yang kami makan...


ada lagi sebenar nye tapi dah terlupa nak snap...hehehehe
(terlupa kunun..walhal makan tak hengat donia..)
yang sebenar nye kami merasa hampir kesemua makanan yang ada kat situ
tapi dalam kuantiti yang sikit...sharing bersama2..hehehee
ye la kan..kalau amik banyak nanti tak abis lak..
(baik kan??? baik kan???? hehehehee..)

kalau korang berniat nak makan kat sini
harga buffet nye RM57 per head...
uish mahal nye kan????
itu harga kalau walk in la...
if korang nak murah...kena booking dulu
booking pastu kena bayar sebelum pukul 3.30pm
so, korang akan hanya bayar RM37 per head...

erk...masih mahal lagi ke??
emm....acu rasa itu antara harga buffet yang murah
berbanding dengan buffet kat tempat lain..

tapi ye lah kan...untuk yang bujang seperti acu
tak de la terasa sangat sesekali keluarkan RM37 tu..
kalau anak ramai??? emmm..baik makan kat rumah kan???




p/s:: thanks a lot to Pak GOOGLE sebab bagi gambar..hehehehee




13 Ramadhan 1431

Semalam acu berbuka puasa kat rumah...
so, balik dari opis acu singgah pasar ramadhan
beli apa yang teringin nak makan

menu acu semalam roti john sardin...
kuih apa ntah sebagai pencuci mulut
dan soya panas sebagai penghilang dahaga...

tapi semua nye tak abis di makan pun..ada dalam peti ais acu tu...
roti john tu cuma 3 potong je berjaya di makan...kuih tu cuma 2 ketul je
nampak je simple tapi sangat la mengenyangkan...ahaks