Followers

Hari Ini...

Thursday, July 30, 2009

Pagi tadi, acu terlambat bangun...
kelam kabut acu dibuat nye...huhuhu
but Alhamdulillah jalan tak jam
acu sempat sampai opis tepat pada waktu nye

tapi tadi seharian acu tak buat keje pun
dalam pukul 10.30 acu bergerak ke Rembau
ada kematian...
acu pegi bersama dengan kak Noraida, Che Nah & kak Zana
kak Noraida yg drive

jauh juga rupa nye Rembau nie
dah tu kampung nye masuk jauh ke dalam sana
line phone pun tarak...
arwah tinggal kat kampung Inas..
jalan ke kampung tu berliku2...berbukit2...

masa sampai tu orang baru nak bawa jenazah ke kubur
terus le kami cari kak Ikin...
oh ye lupa nak bgtau...kak Ikin nie dulu tuan punye
umah sewa yg acu tinggal since acu masuk keje
dia dulu keje sama opis dengan acu
tapi sekarang nie dia dah pindah ke fakulti lain
yg meninggal nie bapa mertua dia...
kak Ikin & abg Mat (suami dia) antara orang yg acu rapat kat opis nie

so, lepas jumpa kak Ikin..jumpa mak dia & juga mak mertua dia
pastu lepak kejap...rehat lepas jalan jauh
best betul dok kat umah kampung nie
umah mak acu sungguh pun kampung
tapi tak terasa sangat suasana kampung nye
sebab umah acu tepi jalan raya...

tengok le pokok2 bunga nye subur je..
ada bunga pelbagai jenis bunga orkid

ada bunga melur ros...nampak tak kelopak2 dia
lebih kurang sama dengan bunga ros
(ada je tangan yg interprem...hehehehe)

nie 2 jenis bunga nie acu lupa nama nye...

bukan setakat bunga je tau..buah2 pun banyak
sekarang nie musim rambutan...tengok le...
geram nye tengok rambutan bergayut kat pokok nie

buah jambu pun ada...merah mengancam..

lepas makan buah sebiji dua..kami pun mnta diri untuk balik
kak Ikin ajak makan lunch kat situ
tapi memandangkan kami ada agenda lain
maka nye tak dapat le penuhi permintaan kak Ikin tu
sebelum balik abg Mat bekal kan buah rambutan
untuk makan dalam keta kata nye...

on the way balik tu, kami singgah beli buah yg di jual tepi jalan
macam2 buah yg ada...murah lak tu..sebungkus RM2
ada langsat

ada mata kucing


ada buah tampoi...korang penah makan buah tampoi?
acu memang suka buah tampoi masa acu kecik2 dulu
sekarang nie dah susah nak jumpa

so, tadi masa jumpa buah tu seronok nye...
tapi acu tak beli banyak..beli 1 ikat je
sebab takut tak abis nanti membazir lak
dah le acu dok sorang je kat umah..
kak Noraida siap beli pisang & daun kucai lagi...
murah betul diaorang jual...semua nye RM2 je

dah puas beli buah kami pun terus kan le perjalanan kami
dipertengahan jalan tu tetiba je kak Noraida tanya

"Korang nak makan cendol tak?"

dia nak ajak kami cuba cendol yg dijual kat sebuah restoran tepi jalan
tengok ramai gak orang makan kat situ...
besar kain rentang tergantung kat kedai tu

CENDOL MADU REMBAU

wah...bunyik nye macam menarik je
dan rasa nye...fuh...memang best...sedap

rasa tak cukup semangkuk..tapi tak leh nak tambah
sebab nak kena simpan perut nie untuk lunch...hehehehe
dah kenyang, sambung lg perjalanan...
pastu kami singgah solat kat hentian Seremban...
pastu terus lagi dah tak de berenti2 lagi dah

setelah puas mencari, sebab hampir2 kami tersesat
akhir nye jumpa le destinasi untuk kami lunch
hahhaha...kali kedua untuk bulan nie
acu lunch di Restoran Saba...

nie cadangan Che Nah la nie...
kebetulan pula kak Noraida & kak Zana belum penah makan kat sini
acu ikut je...mana2 pun boley

acu seperti biasa order Sish Tawouk & roti pita

kali nie acu order air Lime Barbican..0.0% alcohol..hehehehe

diaorang order Lamb Hanith Large...kongsi makan bersama

dan kak Zana tambah order roast chicken di makan dengan roti pita

dah kenyang...baru le kami balik ke opis...

huh..sampai opis dah pukul 5....hehehhe
acu naik opis kejap, setel apa yg patut

oppss!!! lupa lak nak cakap....
dikesempatan ini..(cewah mcm ketua kampung nak bg ucapan je)
acu nak berterima kasih pada kak Zana @ Dr Marzanah
sebab nye segala perbelanjaan kami ke kampung Inas
100% ditanggung beres oleh dia...
termasuk le segala pembelian buah-buahan tempatan tu semua
thank you so much....luv ya

dalam pukul 7, acu keluar dari opis menuju ke Alamanda pula
acu ada janji dengan kak Rozy (x-opismet acu)
nak teman dia berbuka posa ari nie...
huh...makan lagi...tapi kali nie acu order wafer ice creamy
(sekadar gambar hiasan...lupa nak amik gambar daaa...)

share makan dengan kak Rozy

lepas solat maghrib, kami pi window shopping kejap
dah nak pukul 10 baru kami gerak balik ke rumah...
sampai rumah...mandi...on tv..on laptop...tulis blog...
abis tulis blog...off tv..off laptop...tido..zzzZZZZZZZZZZZZ

2 xoxo:

aramis2177 said...

uikssss......sedap2nya menu lam entry hang yg nih!esp cendoi tuh yg buat aku terliuq !iskk...iskkk.........
haa barbican tu ada gak kat sini..bdk2 arab yg muda2 suka laa tonggang tu ngan btl2 sekali.....pehtu depa buat2 mcm khayal..kekonon cam mabuk!gilosss........aku panggil ayaq belacan!kan sama jaa bunyi dia lebih kurang!hahahhahhaa

@cu SaYaNg said...

mommy,cendol tu memang sgt sedap..
cis,ada ka panggil ayaq belacan..belacan busuk la mommy..tak sesuweiii tau..tp mmg bunyi dia nak sama