Followers

Memories In Beijing

Saturday, October 30, 2010

Menonton Majalah 3 mengenai Taman Negara di China sebentar tadi
membuat kan acu mengimbas kembali kenangan semasa acu
ke negara tersebut pada tahun 2004...Beijing spesifik nye

pemergian acu ke sana di taja 100%...
hanya bawa baju dan duit shopping ja...
segala tiket flight, visa, penginapan & makan
semua nye ditanggung beres...ahaks...

wahhh...sapa yang taja acu ke sana???
acu ada SUGARDADDY ya....

helo..ada ke SUGARDADDY nak "SUGARCANDY" gemok macam ai nie???

abis tu sapa yang taja acu???
ok..ok..meh sini acu nak bagitau..
sebenar nye acu antara 10 orang staf di tempat keja acu nie yang terpilih
untuk melawat ke negara tersebut...
segala perbelanjaan ditanggung sepenuh nye oleh YB Adun Serdang

uiks...macam mana pulak acu terpilih??
hebat sangat ke acu nie...??

hahahaa...acu tak sehebat mana pun
acu pun tak tau macam mana boley terpilih
tau tau je ada orang call bagitau nama acu antara yang terpilih
apa kriteria nye...tidak pulak acu amik tau...
yang acu tau acu sekali lagi akan ke oversea...
selepas baru je balik dari Euro Tour pada tahun yang sama jugak

kami ke sana lebih kurang seminggu..
bila dah melancong dengan tajaan YB nie
ahli ahli rombongan pun kebanyakkan nya di kalangan
orang orang VIP jugak lah...

dah 6 tahun berlalu...kenangan tu tetap melekat kuat
sebab banyak insiden yang "menakutkan" berlaku pada acu di sana
hohoho...
insiden apa tu acu???
let me story yu ya....

orang China nie semua nye kurus kurus
tak de langsung yang berisi...apa lagi la yang gemok macam acu nie
kebetulan nye pula acu nie berkulit emm..putih gebu (ngeh..ngeh..)
so, diaorang sangatttttttttttttttttttttt geram tengok acu..
entah entah diaorang nampak acu nie macam panda kot kan??
muahahaaaa....acu agak-agak je la...

sebab nye diaorang asyik nak peluk acu je...
terutama nye insan yang bergelar LELAKI...
termasuk la tour guide kami...fuhhhhhh!!!
sehingga kan acu dipanggil "BABY" di sana..
muahahaaa....aku lah GIANT BABY...muahahahaa

salah sorang opismet acu terpaksa menyamar jadi boifren acu...
acu TIDAK dibenarkan sama sekali berjalan sorang-sorang
sangat BAHAYA...ada je penjual amik kesempatan pada acu
memang la menakut kan...

tu semua insiden yang menakutkan la
tapi walau macam pun acu tetap enjoy berada kat sana
enjoy shopping....sebab duit sana kan rendah...
acu banyak membeli untuk family acu...
dan sedikit souviner untuk kawan-kawan...

ketika di sana, kami di bawa melawat Summer Palace
tasik yang luas nie akan menjadi beku jika musim sejuk...

Tiananmen Square merupakan center of Beijing
kat sini juga menempatkan istana yang luas...berhektar-hektar luas nye
kalau ke Beijing tak sah la kalau tak melawat Tiananmen Square nie

acu juga merasa memetik epal kat Beijing nie..
epal yang fresh dari ladang sangat la rangup...sedap!!

salah satu masjid lama yang ada Beijing nie...
di Beijing senang nak kenal kawasan Islam sebab
kalau kediaman, bangunan atau kedai tu milik Muslim
bumbung nye berwarna hijau...

nie salah sebuah kedai yang menjual coklat halal...
terletak di luar bandar...apa entah nama tempat nye..dah lupa
semasa nak ke kedai nie, secara tak langsung acu dapat
melihat keadaan & corak hidup masyarakat kampung di China nie..

dan Tembok Besar China...tempat yang WAJIB untuk kita kunjungi
jika kita melancong ke China...penat weh...nak sampai ke puncak
tambahan pulak jarak antara anak-anak tangga nye rendah je

selebih nye banyak ke kawasan shopping...nie yang paling best...hehehee

seminggu di sana...setiap hari makan masakan China
ya ampun...naik loya dah tekak...
makanan diaorang banyak minyak...pastu tak pedas...
tapi Alhamdulillah kami di bawa bertemu dengan Duta Malaysia di sana
dapat la merasa masakan Malaysia....hilang rindu...
(cet!! poyo je...macam le lama bebeno dok di sana..)

cuaca kat sana masa acu pegi tu panas...
tapi panas nye panas yang berangin...
walau pun panas tapi suhu nye dingin je...
sedap berjalan kalau cuaca macam tu..

satu yang acu tak berapa suka dengan negara China nie
ialah dari segi kebersihan...terutama nye toilet
tapi bukan semua tempat tak bersih..ada sesetengah nye je
pastu kan kalau berselisih dengan orang kat sana
masyaAllah...bauuuuuuuu...huh!! tahan nafas je lah..
hancing yang melampau...uwaaaaaaaaa...
erk...acu minta maaf bukan niat nak menghina kaum lain
tapi tu apa yang acu lalui ketika di sana...

sikap orang sana juga kasar...
jika kita cakap peniaga di Petaling Street tu kasar
kasar lagi peniaga diaorang....
so, kena lah berhati-hati masa membeli barang
terutama nye ketika berlaku hal tawar menawar

bahasa sudah tentu nye lah macam ayam dan itik bercakap
susah nak cari peniaga yang mahir English..
calculator menjadi ALAT PENGHUBUNG UTAMA...hehehee

walau pun cuma seminggu di sana tapi Alhamdulillah
ikatan silaturrahim dengan beberapa ahli rombongan
berkekalan hingga ke hari ini...
malah ada yang cuba untuk mengambil acu sebagai menantu..hahaha
dan acu juga penah dapat offer untuk berlakon...
sebab salah sorang ahli rombongan adalah penerbit / pengarah drama

p/s::emmm...tak dapat di bayang kan kalau acu bergelar pelakon...


::Summer Palace & Tiananmen Square ehsan En.GOOGLE::





22 xoxo:

kakcik said...

Salam Baby Acu...

cuba try test la berlakon...

apa2pun catatan Acu sangat menarik..:)

V.I.C @ D.I.A.N.A said...

Memang vic teringin sangat nak pi Beijing.

Tapi part yg semua nak peluk tu mmg kelakar dan cute.. tp tak dinafikan... acu kelihatan sangat huggable.

@cu SaYaNg said...

kakcik::

hahahaa...baby ek...
dulu2 berlakon time sekolah ada le kak...kalau sekarang nie ntah la ek..tak terpikir pulak la nak berlakon...hehehee

@cu SaYaNg said...

VIC::

untuk yang suka shopping...Beijing ada lah syurga...cuma kena berhati-hati je lah...

Tihara said...

best nye ke Beijing :)

@cu SaYaNg said...

Tihara::

yea...best utk shoppping

Iuhnix said...

I miss China too when I'm drafting my China post. :)

MiqTravellers said...

Beijing is yet the best place to be =)

::fatihahanapi:: said...

sngat jeles...cantek owh china...

azieazah said...

Dah banyak dengar, Beijing memang best. Tingin gak nak pegi.

bUdAk kEnTaNg said...

hahahaa...
geli hati bile di sebut panda n sugarcandy..apelah acu nih..
sesungguhnya acu ni kiut n miutt laaa...hehhe
~bile la pulak shaye nk ke sane ye..hurmm..:((

erisya nor said...

acu...best nyer ditaja 100%...susah gak jadi org cute ya? ramai lak yang geram...tu lah...ada kurangnya org kurus ni...bila peluk rasa tulang jerrrr

aresaliyana said...

wow!! seronoknya makan angin... nk ikot...

@cu SaYaNg said...

luhnix::

missing for shopping ya?? hehehee

@cu SaYaNg said...

Miq Travellers::

yeah...

@cu SaYaNg said...

fatihahanapi::

ada tempat yang cantik ada tempat yang kotor... :)

@cu SaYaNg said...

kak azie::

kalau kak azie terima offer opis lama sure kak azie boley singgah ke Beijing kan?? hehehee

@cu SaYaNg said...

budak kentang::

hehehee...opsss!!! kiut ke???
ya..ya..acu mengaku..muahaaa..
x pe..ada rezeki nanti insyaAllah sampai la ke sana ye...

@cu SaYaNg said...

kak erisya::

selembut softlan nie...hahahahaa

@cu SaYaNg said...

aresaliyana::

nak ikut ye???
boley...siap kan ongkos nye je..
hehehee

diriku said...

bestnya acu dpt jkn2 kt oversea..

@cu SaYaNg said...

diriku::

ya..memang best...
dapat tgk tempat & budaya org...